Bes Sertifika Konuları
Bes Örnek Sorular
SORU BANKASI
Toplam 1197 Soru
Emeklilik Sistemleri ve Bireysel Emeklilik
Emeklilik Sistemleri, Bireysel Emeklilik Sistemiyle İlgili Mevzuat ve İlgili Diğer Mevzuat
Bireysel Emeklilik Sistemi Mevzuatı
1. Bireysel emeklilik sistemine 3 yıl boyunca 15.000 TL katkı payı ödeyen 35 yaşındaki bir katılımcı sistemden ayrılmak istemektedir. Katılımcının 5 yıldan önce ayrılma durumunda tahsil edilmek üzere 100 TL ertelenmiş giriş aidatı borcu bulunmaktadır. İlgili sözleşmeye ödenen katkı payı için devlet katkısı alınmadığı varsayımı ile birikim tutarı, 20.000 TL olan katılımcının sistemden ayrılması durumunda alacağı tutar ne kadar olacaktır?
A) 19.150 TL B) 19.250 TL
C) 18.165 TL D) 17.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
2. A emeklilik şirketinde, bir bireysel emeklilik sözleşmesi olan bir katılımcı, ilgili şirkette yeni bir bireysel emeklilik sözleşmesi akdetmek istemektedir. Katılımcının 01.01.2013 tarihinden sonra imzaladığı teklife istinaden düzenlenen sözleşmeden tahsil edilebilecek giriş aidatı tutarı hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Giriş aidatı alınamaz. B) Diğer sözleşmesi için kullanılan limit indirildikten sonra kalan limit dahilinde giriş aidatı alınabilir.
C) Yönetmelikte belirtilen D) Yönetmelikte belirtilen azami limitler dahilinde giriş azami limitin yarısı oranında giriş aidatı alınabilir. aidatı alınabilir.
✓ Doğru Cevap: A
3. Fon portföyünün tamamı devamlı olarak kira sertifikaları katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarında oluşan emeklilik yatırım fonlarına ne ad verilir?
A) Karma fon B) Borçlanma araçları fonu
C) Katılım fonu D) Para piyasası fonu
✓ Doğru Cevap: C
4. Emekliliğe hak kazanan ve emeklilik hesabındaki birikimi ile devlet katkısı hesabındaki tutarları emeklilik gelir sözleşmesi kapsamında hazırlanan bir program çerçevesinde kendisine ödenmeye başlanan katılımcının hakları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Emeklilik hesabında kalan B) Başka şirkete aktarım birikiminin tamamını istediği anda yapabilir. alabilir.
C) Fon dağılımı değişikliği D) Emeklilik hesabına katkı payı yapabilir. ödeyebilir.
✓ Doğru Cevap: D
5. 01.01.2013 tarihinden sonra teklifi imzalanan işveren grup emeklilik sözleşmelerinde, işveren tarafından katılımcı hesabına ödenen katkı payları ve getirilerinden oluşan birikimlere katılımcının hak kazanma süresi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Katılımcının işe giriş B) Katılımcının işveren grup tarihinden itibaren 7 yılı aşamaz. emeklilik sözleşmesine giriş tarihinden itibaren 7 yılı aşamaz.
C) Katılımcının işe giriş D) Katılımcının işveren grup tarihinden itibaren 3 yılı aşamaz. emeklilik sözleşmesine giriş tarihinden itibaren 5 yılı aşamaz.
✓ Doğru Cevap: B
6. Her birinin değeri fon portföyünün %20’sinden az olmayacak şekilde, fon portföyünün en az %80’i ortaklık payları, borçlanma araçları, altın ve diğer kıymetli madenler ile kira sertifikalarının en az ikisinden oluşan emeklilik yatırım fonlarına ne ad verilir?
A) Para piyasası fonu B) Karma fon
C) Endeks fon D) Değişken fon
✓ Doğru Cevap: B
7. Emeklilik sözleşmesi aşağıdaki konulardan hangisinin/hangilerinin esas ve usullerini belirler? I.Şirket nezdinde bireysel emeklilik hesabı açılması. II.Katkı paylarının yatırıma yönlendirilmesi. III.Hesaba katkı payı ödenmesi. IV.Risk teminatı alınması.
A) Yalnız IV B) Yalnız III
C) I ve IV D) I, II ve III
✓ Doğru Cevap: D
8. Birikimlerin tamamına hak kazanılması için 4 yıllık sürenin öngörüldüğü, 01.01.2013 tarihinden sonra teklifi imzalanan işveren grup emeklilik sözleşmelerinde, katılımcının birikimlere hak kazanma süresine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) İlk yıl sonunda birikiminin B) 3. yılın sonunda birikiminin en az %25’ine hak kazanır. %75’ine, 4. yılın sonunda birikiminin tamamına hak kazanır.
C) İlk 2 yıllık süre sonunda D) Herhangi bir sınırlama birikiminin en az %75’ine hak yoktur. kazanır.
✓ Doğru Cevap: B
9. Birikimlerin tamamına hak kazanılması için 2 yıllık sürenin öngörüldüğü, 01.01.2013 tarihinden sonra teklifi imzalanan işveren grup emeklilik sözleşmelerinde, katılımcının birikimlere hak kazanma süresine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Birikimin her yıl en az B) İlk yıl birikimin en az %50’sine hak kazanır. %75’ine hak kazanır.
C) 2. yıl sonunda birikiminin D) 2. yıl sonunda birikiminin %100’üne hak kazanır. en az %25’ine hak kazanır.
✓ Doğru Cevap: C
10. Emeklilik şirketi, katılımcının birikiminin mali piyasalardaki risklerden daha az etkilenmesini sağlamak amacıyla düşük risk düzeyine sahip fonlara geçişi ile ilgili değerlendirme yapmasını sağlamak üzere ne zaman katılımcıya yazılı öneride bulunur?
A) Fon portföyü, %10 düzeyinde B) Fon portföyünün aylık zarar ettiğinde getirisi, %1’in altında kaldığı durumlarda
C) Emekliliğe hak kazanılmadan D) Emekliliğe hak kazanılmadan asgari 2 yıl önce asgari 1 yıl önce
✓ Doğru Cevap: C
11. Emekliliğe hak kazanan ve emeklilik hesabındaki birikimi ile devlet katkısı hesabındaki tutarları emeklilik gelir sözleşmesi kapsamında hazırlanan bir program çerçevesinde kendisine ödenmeye başlanan katılımcı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Ödeme dönemini veya tutarını B) Ödeme dönemini veya tutarını yılda en fazla 2 kez yılda en fazla 4 kez değiştirebilir. değiştirebilir.
C) Ödeme dönemini veya tutarını D) Ödeme dönemi veya tutarı yılda en fazla 3 kez değişiklik hakkı herhangi bir değiştirebilir. sınıra tabi değildir.
✓ Doğru Cevap: A
12. Aşağıda belirtilen haklardan hangisi ya da hangilerinin bireysel emeklilik sözleşmesinde katılımcı ad ve hesabına katkı payı ödeyen kişiler tarafından kullanılması kararlaştırılamaz? I.Başka şirkete aktarım II.Sistemden ayrılma III.Emeklilik
A) Yalnız I B) I ve III
C) II ve III D) Yalnız III
✓ Doğru Cevap: C
13. Emeklilik planı, plan kapsamında sunulan fonlar, yapılan kesintiler, katkı payı tutarı, emeklilik sözleşmesinin tarafları ve katılımcının yatırım tercihlerine ilişkin hususlar ile benzeri bilgileri içeren form aşağıdakilerden hangisidir?
A) Giriş bilgi formu B) Tanıtım kılavuzu
C) Teklif formu D) Ayrılma talep formu
✓ Doğru Cevap: C
14. Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelikte, emeklilik yatırım fonları hakkındaki hangi raporların emeklilik şirketinde katılımcıların incelemesi için hazır bulundurulması istenmektedir?
A) Aylık rapor B) Haftalık rapor
C) Günlük rapor ve aylık rapor D) Yıllık rapor ve altı aylık rapor
✓ Doğru Cevap: D
15. Sistemde yalnızca bir adet sözleşmesi bulunan ve ilgili sözleşmeden emeklilik hakkını kullanan katılımcının sistemde yeni bir emeklilik sözleşmesi akdetmesi halinde bu sözleşmeden emeklilik hakkını kazanabilmesi hangi koşula bağlıdır?
A) Yeni düzenlenen sözleşme, B) Yeni sözleşmenin en az 10 yıl yürürlüğe girdiği tarihte sistemde bulunması gerekir. emekliliğe hak kazanmış sayılır.
C) Yeni sözleşmenin en az 3 yıl D) Yeni sözleşmenin en az 5 yıl sistemde bulunması gerekir. sistemde bulunması gerekir.
✓ Doğru Cevap: B
16. İşveren grup emeklilik sözleşmesi olan katılımcının maluliyet nedeni ile işinden ayrılması durumunda, işveren tarafından ödenen katkı payları ve getirilerine hak kazanma durumu hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Hak kazanma süresinin B) Maluliyet oranına göre hak tamamlanmasını beklemeden tümüne kazanma oranı belirlenir. hak kazanır.
C) En az 1 yıl sistemde kalmak D) Maluliyet durumundan koşulu ile tümüne hak kazanır. bağımsız olarak işverenle yaptığı sözleşme koşulları geçerlidir.
✓ Doğru Cevap: A
17. Giriş aidatının ertelendiği bir katılımcının, sözleşmesinin 5 yılı dolmadan önce birikiminin başka bir şirkete aktarımını talep etmesi durumunda emeklilik şirketi ertelenmiş giriş aidatı için aşağıdakilerden hangisini uygular?
A) Emeklilik şirketi ertelenmiş B) Ertelenmiş giriş aidatı, giriş aidatından tek taraflı olarak katılımcının bireysel emeklilik vazgeçer. hesabındaki birikiminden indirilebilir.
C) Ertelenmiş giriş aidatı, D) Katılımcı ertelenmiş giriş katılımcının borcu olarak yeni aidatının birikiminden karşılanması şirkete aktarılır. talimatını vermediği sürece kesinti yapılamaz.
✓ Doğru Cevap: B
18. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri emeklilik yatırım fonu portföyüne alınabilir? I.Vadeli mevduat ve katılma hesabı. II.Borçlanma araçları, repo ve ters repo işlemleri ile ortaklık payları. III.Kıymetli madenler
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) II ve III D) I, II, III
✓ Doğru Cevap: D
19. Fon portföyünün en az %80’i devamlı olarak yerli ve/veya yabancı kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçları ile kamu borçlanma araçlarının konu olduğu ters repodan oluşan emeklilik yatırım fonlarına ne ad verilir?
A) Hisse senedi fonu B) Para piyasası fonu
C) Karma fon D) Borçlanma araçları fonu
✓ Doğru Cevap: D
20. Başka bir emeklilik sözleşmesi bulunmayan ve işveren grup emeklilik sözleşmesi yürürlüğe girdikten sonra gruba dahil olan bir katılımcının sisteme giriş tarihi olarak alınan tarih aşağıdakilerden hangisidir?
A) İlgili grup emeklilik planına B) İşveren tarafından katılımcı
göre katılımcı ad ve hesabına katkı için doldurulan teklif formu imza
payı olarak yapılan ilk ödemenin tarihinden 30 gün sonra
şirket hesaplarına nakden intikal
ettiği tarih
C) Katılımcı tarafından D) İşveren grup emeklilik doldurulan teklif formu imza sözleşmesinin yürürlük tarihi tarihinden 30 iş günü sonra
✓ Doğru Cevap: A
21. Otomatik katılım kapsamında işvereni aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilen çalışanın ücretinden asgari kesilecek katkı payı tutarına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) İlgili takvim yılının ilk B) İlgisine göre prime esas altı ayında uygulanan asgari brüt kazancın veya emeklilik keseneğine ücretin yüzde üçü kadardır. esas aylığın yüzde üçü kadardır.
C) Dahil olunan plandaki asgari D) İlgili takvim yılının ilk katkı payı tutarı kadardır. altı ayında uygulanan asgari brüt ücretin yüzde onu kadardır.
✓ Doğru Cevap: B
22. Emeklilik şirketleri arasındaki aktarımlarda, şirketin aktarım işlemini belirlenen süre içinde gereği gibi yerine getirmemesi durumundaki uygulamayla ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Katılımcının dahil olduğu B) Katılımcının dahil olacağı fonun ilgili döneme ait pozitif fonun ilgili döneme ait pozitif getirisinin iki katı oranında getirisinin iki katı oranında gecikme cezası uygulanır. gecikme cezası uygulanır.
C) Fon birim pay fiyatı D) Katılımcının dahil olduğu
değişiklikleri dikkate alınarak bu fonun son üç aylık getirisi
işlemden dolayı varsa katılımcının oranında gecikme cezası uygulanır.
birikiminde oluşan parasal kayıp
hesaplanır.
✓ Doğru Cevap: C
23. Otomatik katılım kapsamında işvereni aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilen çalışanın ücretinden kesilecek katkı payı başlangıç dönemi içinde hangi fonda yatırıma yönlendirilir?
A) Başlangıç Fonu B) Standart Fon
C) Devlet Katkısı Fonu D) Borçlanma Araçları Fonu
✓ Doğru Cevap: A
24. Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na göre, emeklilik şirketlerinin emeklilik sözleşmelerine aracılık eden veya bunları emeklilik şirketi adına yapan gerçek kişilere ne ad verilir?
A) Acente B) Bireysel Emeklilik Aracısı
C) Finansal Danışman D) Broker
✓ Doğru Cevap: B
25. Emeklilik yatırım fonu hesaplarında yatırıma yönlendirilecek katkı paylarının, yabancı para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara yatırılabilmesi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Herhangi bir sınır yoktur. B) En fazla %30’u yatırılabilir.
C) En az %15’i yatırılabilir. D) En az %30’u yatırılabilir.
✓ Doğru Cevap: A
26. Fon dağılım oranları belirlenirken katkı payının, devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) oluşan fonlara yönlendirilmesi ile ilgili uygulama aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Katkı payının, devlet iç B) Katkı payının en az % 80’i
borçlanma senetlerinden (DİBS) DİBS fonlarına yönlendirilir.
oluşan fonlara yönlendirilmesi ile
ilgili bir sınırlama yoktur.
C) Katkı payının en az % 20’si D) Katkı payının en az % 30’u DİBS fonlarına yönlendirilir. DİBS fonlarına yönlendirilir.
✓ Doğru Cevap: A
27. Katkı payının şirket hesaplarına nakden intikalinden sonra, katkı payının emeklilik şirketi tarafından yatırıma yönlendirme yükümlülüğü aşağıdaki seçeneklerin hangisinde tam olarak tanımlanmıştır?
A) Şirket hesabına intikalini B) Şirket hesabına nakden takip eden en geç 5. iş gününde intikalini takip eden en geç 2. iş sözleşme kapsamında tanımlı fonlar gününde sözleşme kapsamında tanımlı için gerekli talimatların verilmiş fonlar için gerekli talimatların olması verilmiş olması
C) Şirket hesabına intikalini D) Şirket hesabına intikalini takip eden en geç 2. iş gününde takip eden en geç 5. iş gününde herhangi bir fonda herhangi bir fonda değerlendirilmesi değerlendirilmesi
✓ Doğru Cevap: B
28. Emeklilik yatırım fonu payları, katılımcının bireysel emeklilik hesabına aktarılırken, pay sayısının hesaplanmasında küsurat işlemlerinin söz konusu olması halinde, pay sayısı nasıl hesaplanır?
A) Küsuratın üç basamağa kadar B) Küsuratlar en yakın tam olan kısmı dikkate alınır. sayıya yuvarlanır.
C) İlk basamak dikkate alınır. D) Küsuratın iki basamağa kadar olan kısmı dikkate alınır.
✓ Doğru Cevap: A
29. Bir istihdam ilişkisine dayalı olarak bir işveren ile şirket arasında imzalanan ve katılımcı adına işveren tarafından katkı payı ödenen emeklilik sözleşmesi türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otomatik katılım sözleşmesi B) İşveren grup emeklilik sözleşmesi
C) Sponsorluk sözleşmesi D) Gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi
✓ Doğru Cevap: B
30. Sistemden ayrılma amacıyla ayrılma bilgi formu talep eden katılımcıya, emeklilik şirketi tarafından ayrılma bilgi formu gönderimi için belirlenmiş azami süre aşağıdakilerden hangisidir?
A) 5 gün B) 5 iş günü
C) 7 iş günü D) 10 iş günü
✓ Doğru Cevap: B
31. Otomatik katılım kapsamında çalışanın işvereni aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesi halinde ara verme durumuna ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Çalışan katkı payı ödemeye B) Başlangıç dönemi içinde ara ara vermeyi talep edebilir. verme talebinde bulunulamaz.
C) Ara verme hakkı çalışan D) Ara verme hakkı yalnızca tarafından işverene çalışan tarafından kullanılabilir. devredilebilir.
✓ Doğru Cevap: C
32. Katılımcı tarafından bireysel emeklilik sözleşmesi kapsamında cayma hakkının kullanılması durumunda katılımcıya yapılacak ödemeler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Giriş aidatı hariç B) Sadece ödenen katkı payları
katılımcının bireysel emeklilik ödeyene iade edilir.
hesabında bulunan birikim hiçbir
kesinti yapılmadan ödeyene iade
edilir.
C) Katılımcının bireysel D) Katılımcının bireysel emeklilik hesabında bulunan birikim emeklilik hesabında bulunan birikim ile fon toplam gider kesintisi tutarı yönetim gider kesintisi haricinde yapılan diğer tüm yapıldıktan sonra ödeyene iade kesintiler ödeyene iade edilir. edilir.
✓ Doğru Cevap: C
33. Şirketin yatırıma yönlendirme yükümlülüğünü mevzuatta belirlenen süre içinde gereği gibi yerine getirmemesi durumundaki uygulama ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Fon birim pay fiyatı B) Katılımcının dahil olacağı değişiklikleri dikkate alınarak bu fonun ilgili döneme ait getirisinin işlemden dolayı varsa katılımcının iki katı oranında gecikme cezası birikiminde oluşan parasal kayıp hesaplanır. hesaplanır.
C) Katılımcının dahil olacağı D) Katılımcının dahil olacağı fonun ilgili döneme ait pozitif fonun son üç aylık getirisinin iki getirisinin üç katı oranında katı oranında gecikme cezası gecikme cezası uygulanır. uygulanır.
✓ Doğru Cevap: A
34. Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelik’e göre hesaplanan emeklilik yatırım fonu pay değeri katılımcılara ne zaman duyurulur?
A) Fon payları katılımcının B) Fiyatın ait olduğu günü takip bireysel emeklilik hesabına eden iş günü aktarılırken
C) Her hafta son iş günü D) Katılımcının talep etmesi halinde ek hizmet olarak
✓ Doğru Cevap: B
35. Aşağıdakilerden hangisi otomatik katılım kapsamında işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilen çalışanların kullanabileceği haklardan biridir?
A) Emeklilik şirketini seçme B) Başlangıç katkı payı ödeme
C) Mevcut iş yerinde çalışmaya D) Katkı payı ödemeye ara verme
devam ederken sözleşmesini başka
bir emeklilik şirketine aktarma
✓ Doğru Cevap: D
36. Tamamlayıcı eğitime katılmama durumu hariç, lisansı iptal edilen bireysel emeklilik aracıları lisans iptal tarihinden itibaren kaç yıl içinde açılacak sınavlara giremezler?
A) 1 B) 2
C) 3 D) 4
✓ Doğru Cevap: C
37. İşveren grup emeklilik sözleşmelerine ilişkin birikimin aktarımında, sözleşme kapsamında ertelenmiş giriş aidatı bulunması durumunda, aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
A) Katılımcıların birikiminden B) İşverenden tahsil edilir. indirilir.
C) Hak kazanılan birikimle D) Yarısı, katılımcıların orantılı olarak katılımcıların birikiminden indirilir, diğer birikiminden indirilir, kalan tutar yarısı işverenden tahsil edilir. işverenden tahsil edilir.
✓ Doğru Cevap: B
38. Devlet katkılarının yatırıma yönlendirilmesi amacıyla tanımlanan fonun yönetiminde uygulanacak portföy sınırlamaları hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Tek bir bankada mevduat veya B) Tek bir hisse senedine fon katılma hesabı olarak portföyünün yüzde birinden fazla değerlendirilebilecek tutar fon yatırım yapılamaz. portföyünün yüzde altısını aşamaz.
C) Tek bir banka tarafından D) Fon portföyüne dâhil ihraç edilen borçlanma araçları ve edilebilecek Borsa İstanbul kira sertifikalarına fon Repo-Ters Repo Pazarında portföyünün binde onbeşinden gerçekleştirilen ters repo fazlası yatırılamaz. sözleşmeleri fon portföyünün yüzde onunu aşamaz.
✓ Doğru Cevap: D
39. Katılımcılara emeklilik planı kapsamında yer alan fonlara katılımından önce verilen ve fona ait izahnamedeki bilgilerin özetinin yer aldığı belgeye ne ad verilir?
A) Emeklilik Sözleşmesi Teklif B) Emeklilik Planı Önerisi Formu
C) Tanıtım Formu D) Risk Getiri Profili Formu
✓ Doğru Cevap: C
40. İncelemeler sonrasında başvuru konusu emeklilik yatırım fonu paylarının Sermaye Piyasası Kurulu kaydına alınmasına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Kuruluş izni verildikten B) İnceleme sırasında sonra kayda alınma, sadece belge eksiklikler ortaya çıkabilir ancak düzeniyle ilgili bir süreç olduğu bu durum kayda alınmaya engel için zorunludur. değildir.
C) İncelemeler sonucunda gerekçe D) Fon paylarının kayda gösterilerek, başvuru konusu fon alınması kuruluş izni ile eşanlı paylarının Sermaye Piyasası Kurulu verilir, dolayısıyla böyle bir kaydına alınmasından imtina inceleme söz konusu değildir. edilebilir.
✓ Doğru Cevap: C
41. Emeklilik şirketi kuruluşuna ilişkin verilen izin, izin tarihinden sonra kaç yıl içinde emeklilik branşı faaliyet ruhsatı için müracaat edilmezse geçersiz olur?
A) Kuruluşa ilişkin izin her B) 5 yıl içinde zaman geçerlidir, iptal olmaz.
C) 1 yıl içinde D) 10 yıl içinde
✓ Doğru Cevap: C
42. Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alanlar … İlgili boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
A) emeklilik planlarına dâhil B) hiçbir emeklilik şirketinde olamazlar. çalıştırılmazlar.
C) grup emeklilik planlarına D) hiçbir emeklilik şirketinde katılamazlar. birinci derecede imza yetkisini haiz görevli olarak çalıştırılamazlar.
✓ Doğru Cevap: D
43. Katılımcının bireysel emeklilik hesabındaki fon paylarına karşılık gelen birikim tutarının haczedilmesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Haciz tarihinde geçerli brüt B) Haciz tarihinde geçerli brüt asgari ücret tutarına karşılık asgari ücret tutarının 3 katına gelen tutar haczedilemez. karşılık gelen tutar haczedilemez.
C) Katılımcının sistemde D) Tüm birikimler
bulunduğu ay sayısı ile haciz haczedilebilir.
tarihinde geçerli brüt asgari ücret
tutarının çarpımına karşılık gelen
birikim tutarı haczedilemez.
✓ Doğru Cevap: C
44. 01.01.2016 tarihinden sonra teklifi imzalanan veya onaylanan sözleşmelere ilişkin giriş aidatı tahsilatı hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Peşin ya da aktarım veya B) Cayma hakkının kullanılması sistemden çıkış tarihine ertelenmiş durumunda tahsil edilmiş giriş olarak tahsil edilebilir. aidatı iade edilir.
C) Katılımcının aynı şirketteki D) Katkı paylarından ayrı takip
tüm bireysel emeklilik sözleşmeleri edilir.
için giriş aidatı tahsil
edilebilir.
✓ Doğru Cevap: C
45. Emeklilik şirketinin, bilgilendirme ve teklif aşamasında katılımcı adayına sunduğu emeklilik planı teklifinde aşağıdaki unsurlardan hangisi etkili olmaz?
A) Kişinin gelir düzeyi B) Kişinin emekliliğe yönelik beklentileri
C) Kişinin eğitim durumu D) Kişinin yaşı
✓ Doğru Cevap: C
46. Aktarım işleminde, kredi kartı ile ödeme yapan katılımcıların blokaj süresi dolmayan katkı payı ödemelerine ilişkin uygulama aşağıdakilerden hangisidir?
A) Aktarım tarihinde, yönetim B) Blokaj süresi sonuna kadar
gider kesintisi yapıldıktan sonra aktarım işlemi gerçekleştirilmez.
kalan tutar, katılımcının
birikimine ilave edilir.
C) Bu ödemelerle ilgili provizyon D) Aktarım yapılır. Blokaj iptal edilir. süresi sonunda, ilgili katkı payı katılımcının aktarım sonrası kurulmuş olan yeni emeklilik sözleşmesine aktarılır.
✓ Doğru Cevap: C
47. Tamamlayıcı eğitim programına katılmayan bireysel emeklilik aracılarının … İlgili boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisinin getirilmesi uygundur?
A) Savunması alınır. B) Satış yetkisi iptal edilir.
C) 1 ay içinde geriye dönük D) Sicilden kayıtları silinir.
olarak eğitim programının ilgili
dönemini tamamlamaları gerekir.
✓ Doğru Cevap: B
48. Endeks fonlar fon portföyünün en fazla yüzde kaçını, devlet iç ve dış borçlanma araçları hariç, bir ihraççının para ve sermaye araçlarına yatırabilir?
A) 10 B) 20
C) 30 D) 25
✓ Doğru Cevap: B
49. Cayma halinde şirketin birikimleri iade yükümlülüğünü cayma bildiriminin şirkete ulaşmasını takip eden kaç gün içinde yerine getirmesi gerekmektedir?
A) 7 iş günü içinde B) 10 iş günü içinde
C) 2 iş günü içinde D) 5 iş günü içinde
✓ Doğru Cevap: B
50. Portföy yönetim şirketleri emeklilik yatırım fonlarına ait portföyleri yönetirken aşağıdaki düzenlemelerden hangisine uymakla yükümlü değillerdir?
A) Fon içtüzüğü B) Emeklilik sözleşmesi
C) Emeklilik şirketi esas D) Portföy yönetim sözleşmesi sözleşmesi
✓ Doğru Cevap: C
51. Emeklilik yatırım fonunun muhasebe, belge ve kayıt düzeninin etkin bir şekilde işlemesini temin edecek şekilde oluşturulan yapıya ne ad verilir?
A) Fon iç kontrol sistemi B) Fon iş akış sistemi
C) Muhasebe otomasyon programı D) Fon belge ve kayıt sistematiği
✓ Doğru Cevap: A
52. Emeklilik planında yer alan parametrelerdeki ve mevzuattaki önemli değişikliklere ilişkin bilgi notu gönderimi hangi belge ile birlikte yapılır?
A) Emeklilik sözleşmesi B) Hesap bildirim cetveli
C) Ayrılma bilgi formu D) Tanıtım kılavuzu
✓ Doğru Cevap: B
53. Fon kuruluş başvurusu esnasında başvuruyu yapan emeklilik şirketinin kuruluş şartlarını kaybetmesi durumunda, aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
A) Başvuru askıya alınır. B) Sermaye Piyasası Kurulu fon kuruluş iznini vermez.
C) Başvuru ile ilgili izin D) Fon kuruluş başvurusu ile süreci devam eder. şirketin durumu beraber değerlendirilmez.
✓ Doğru Cevap: B
54. Fon paylarının emeklilik sözleşmesinde tanımlanmış katılımcı, kişi ya da gruplara tahsis edildiği emeklilik yatırım fonlarına ne ad verilir?
A) Özel emeklilik yatırım B) Kişisel emeklilik yatırım fonları fonları
C) Grup emeklilik yatırım D) Gelir amaçlı yatırım fonlar fonları
✓ Doğru Cevap: C
55. Fon portföyünün en az %80’i devamlı olarak yerli ve/veya yabancı ihraççıların paylarından oluşan emeklilik yatırım fonlarına ne ad verilir?
A) Borçlanma araçları fonu B) Hisse senedi fonu
C) Karma fon D) Para piyasası fonu
✓ Doğru Cevap: B
56. Aşağıdakilerden hangisi otomatik katılım kapsamında işveren ile emeklilik şirketi arasında yapılan sözleşmenin asgari içeriğinde yer almaz?
A) Ücret ödeme günü B) Çalışanların muhtemel birikim tutarları
C) Çalışanlara ait güncel D) Tarafların hak ve verilerin tutulması ve ilgililere yükümlükleri yapılacak bildirimlerin usulü
✓ Doğru Cevap: B
57. Emeklilik yatırım fonu kuruluş müracaatı esnasında gerekli belgelerin tam olarak Sermaye Piyasası Kuruluna iletilmemesi durumunda ne olur?
A) Fon kuruluş başvurusu B) Eksik belgeler zaman içinde değerlendirmeye alınmaz. tamamlanabilir.
C) Sermaye Piyasası Kurulu her D) Başvuru kabul edilir, ancak durumda başvuruyla ilgili prosedürü eksik belgeler üç işgünü içinde başlatır. Sermaye Piyasası Kuruluna gönderilir.
✓ Doğru Cevap: A
58. Sözleşmenin ilk beş yılında kesilebilecek yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı toplamı her sözleşme yılı için azami ne kadar olabilir?
A) Her sözleşme yılı için, ilgili B) Her sözleşme yılı için,
takvim yılının ilk altı ayında birikim tutarının %2,5’ine
geçerli olan aylık brüt asgari karşılık gelen tutar kadar
ücretin %8,5’ine karşılık gelen
tutar kadar
C) Her sözleşme yılı için, D) Her sözleşme yılı için, devlet katkısı hesabındaki tutarın ilgili takvim yılının ilk altı %8,5’ine karşılık gelen tutar ayında geçerli olan aylık brüt kadar asgari ücretin %2,5’ine karşılık gelen tutar kadar
✓ Doğru Cevap: A
59. Aşağıda sayılanlardan hangisinde emeklilik yatırım fonuna ait izahnamenin, katılımcıların incelemesi amacıyla bulundurulması zorunludur?
A) Saklayıcı kuruluşun B) Emeklilik şirketinin merkezi, merkezinde ve internet sitesinde bölge müdürlükleri, şubeleri, temsilcilikleri ve internet sitesinde
C) Portföy yönetim şirketi D) Sermaye Piyasası Kurulu nezdinde nezdinde ve internet sitesinde
✓ Doğru Cevap: B
60. Emeklilik yatırım fonlarının, yasada belirlenen şekilde saklanması ve yönetilmesini içeren iltihaki sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bireysel Emeklilik B) Fon İçtüzüğü Sözleşmesi
C) Fon Şirketi Sözleşmesi D) Fon Yatırım Sözleşmesi
✓ Doğru Cevap: B
61. Şirket hesaplarına intikal etmekle birlikte, kime ait olduğu tespit edilemeyen ödemelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Yönetim gider kesintisi B) Yönetim gider kesintisi yapılmadan, önceden tanımlanmış ve yapılarak önceden tanımlanmış ve Hazine ve Maliye Bakanlığına Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilmiş bir para piyasası bildirilmiş bir para piyasası fonunda değerlendirilir. fonunda değerlendirilir.
C) İntikal tarihini müteakip iki D) Yönetim gider kesintisi iş günü içinde kaynağına iade yapıldıktan sonra kaynağına iade edilir. edilir.
✓ Doğru Cevap: C
62. Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanarak ayrılanlara yapılan ödemelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Ödemelerin tamamı menkul B) Ödemelerin içerdiği irat sermaye iradı sayılır. tutarı, menkul sermaye iradı sayılır.
C) Ödemelerin içerdiği yatırıma D) Ödemelerin tümü gelir yönlenen tutar menkul sermaye iradı vergisinden istisnadır. sayılır.
✓ Doğru Cevap: B
63. 44 yaşında bireysel emeklilik sistemine katılan, bugün itibarı ile 54 yaşını doldurmuş bir katılımcı emekliliğe ne zaman hak kazanır?
A) 2 yıl sonra B) 1 yıl sonra
C) Hemen D) 3 yıl sonra
✓ Doğru Cevap: A
64. Bireysel emeklilik sisteminde uygulamalar sırasında, 4632 sayılı Kanun ile belirtilmeyen konularda, hangi kaynaklara başvurulmalıdır?
A) Sadece Türk Borçlar B) Sadece sigortacılık mevzuatı Kanunu’nun ilgili hükümlerine genel hükümlerine başvurulabilir. başvurulabilir.
C) Sermaye piyasası ve D) Sadece Türk Medeni sigortacılık mevzuatının ilgili Kanunu’nun ilgili hükümlerine hükümlerine ve genel hükümlere başvurulabilir. başvurulabilir.
✓ Doğru Cevap: C
65. Aşağıdakilerden hangisi, otomatik katılım kapsamında işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmezler?
A) 5901 sayılı Türk B) Türk vatandaşı olup 45
Vatandaşlığı Kanununun 28nci yaşını doldurmamış olanlardan bir
maddesi kapsamında olup 45 yaşını hizmet akdi ile işveren tarafından
doldurmamış olanlardan bir hizmet çalıştırılanlar
akdi ile işveren tarafından
çalıştırılanlar
C) Türk vatandaşı olup 45 yaşını D) Türk vatandaşı olup 45 doldurmamış olanlardan kendi adına yaşını doldurmamış olanlardan kamu ve hesabına bağımsız çalışanlar idarelerinde çalışanlar
✓ Doğru Cevap: C
66. Bireysel emeklilik sisteminden maluliyet nedeni ile ayrılanlara yapılan ödemelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Ödemelerin tümü menkul B) Ödemelerin içerdiği irat sermaye iradı sayılır. tutarı, menkul sermaye iradı sayılır.
C) Ödemelerin tümü gelir D) Yapılan ödemelerin içerdiği vergisinden istisnadır. yatırıma yönlenen tutar menkul sermaye iradı sayılır.
✓ Doğru Cevap: B
67. İşvereni aracılığıyla otomatik katılım kapsamında bir emeklilik planına dahil edilen çalışan cayma hakkını ne zaman kullanabilir?
A) Emeklilik planına dahil B) Teklif formunu imzaladığı olduktan sonra, ilk katkı payının veya onayladığı tarihten itibaren şirket hesaplarına nakden intikal 60 gün içinde cayma hakkını ettiği tarihe kadar cayma hakkını kullanabilir. kullanabilir.
C) Emeklilik planına dahil D) Emeklilik şirketi tarafından, edildiği tarihten itibaren 90 gün emeklilik planına dahil edildiğinin sonra cayma hakkını kullanabilir. bildirildiği tarihi takip eden başlangıç dönemi içinde cayma hakkını kullanabilir.
✓ Doğru Cevap: D
68. Emeklilik şirketi grup emeklilik yatırım fonları hariç farklı portföy yönetim stratejisine sahip en az kaç fon kurmak zorundadır?
A) 2 B) 3
C) 5 D) 1
✓ Doğru Cevap: B
69. Aşağıdakilerden hangisi, bireysel emeklilik sözleşmesi kapsamında şirket tarafından yapılabilecek kesintiler arasında sayılamaz?
A) Giriş aidatı B) Özel hizmet gideri kesintisi
C) Fon toplam gider kesintisi D) Yönetim gider kesintisi
✓ Doğru Cevap: B
70. Aşağıdakilerden hangisi, Sermaye Piyasası Kurulunun şirketin fon malvarlığını başka bir şirkete devretme sebeplerinden değildir?
A) Şirketin bir yıl öncesinden B) Şirketin fon kurmaya ilişkin fesih ihbarında bulunması şartlarını kaybetmesi
C) Şirketin katılımcı sayısının D) Şirketin mali bünyesinin 100.000’in altında kalması zayıflaması
✓ Doğru Cevap: C
71. Aşağıdakilerden hangisi bireysel emeklilik sisteminde katılımcılara yönelik olarak düzenlenen bilgi formlarından biri değildir?
A) Aktarım bilgi formu B) Giriş bilgi formu
C) Emeklilik bilgi formu D) Vergi avantajı bilgi formu
✓ Doğru Cevap: D
72. Fon portföyünün en fazla ne kadarı Takasbank Para Piyasası ve yurt içi organize para piyasası işlemlerinde değerlendirilebilir?
A) 10% B) 25%
C) 50% D) 80%
✓ Doğru Cevap: A
73. Aşağıdaki hallerden hangisinde şirket katılımcının birikiminden indirim yapmak sureti ile ek yönetim gideri kesintisi alabilir?
A) Katkı payının ödeme tarihini B) Katkı payının ödeme tarihini müteakip 3 ay içinde herhangi bir müteakip 1 ay içinde herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda ödeme yapılmaması durumunda
C) Katkı payının ödeme tarihini D) Katkı payının ödeme tarihini müteakip 3 ay içinde toplamda brüt müteakip 6 ay içinde toplamda brüt asgari ücret tutarının altında asgari ücret tutarının altında ödeme yapılması durumunda ödeme yapılması durumunda
✓ Doğru Cevap: A
74. Katılımcının emekliliğe hak kazanmadan, maluliyet nedeni ile sistemden ayrılabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
A) Sosyal güvenlik mevzuatına B) Emeklilik şirketinin
göre maluliyet gelirine hak belirlediği bir hastaneden aldığı
kazandığına dair belgeyi veya resmi raporu şirkete iletmesi
sağlık kuruluşlarından sosyal gerekmektedir.
güvenlik mevzuatında belirlenen
koşullara göre maluliyet halinin
oluştuğunu gösteren bir belgeyi
şirkete iletmesi gerekmektedir.
C) Katılımcının beyanı D) Şirketin, katılımcının yeterlidir. maluliyet nedeni ile sistemden ayrılma talebini uygun görmesi yeterlidir.
✓ Doğru Cevap: A
75. Emeklilik yatırım fonlarına ait günlük, altı aylık ve yıllık raporların hazırlanmasına ilişkin esasları hangi kurum belirler?
A) Fonu kuran emeklilik şirketi B) Sermaye Piyasası Kurulu
C) Hazine ve Maliye Bakanlığı D) Emeklilik Gözetim Merkezi
✓ Doğru Cevap: B
76. Aşağıdakilerden hangisi katılımcının herhangi bir anda talep etmesi halinde kendisine verilmesi zorunlu belgelerden biridir?
A) Fon günlük raporları B) Fona ait izahname ve tanıtım formu
C) Fon kurulu karar defteri D) Her güne ilişkin fon portföy değeri tablosu
✓ Doğru Cevap: B
77. Katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarına ilişkin aktarım, değişiklik ve ayrılma talepleri saklayıcıya nasıl iletilir?
A) Katılımcı saklayıcıya B) Katılımcının bildirimi talimat vererek işleminin üzerine portföy yönetim şirketi yapılmasını ister. saklayıcıya talimat verir.
C) Katılımcının bildirimi üzerine D) Emeklilik şirketi portföy emeklilik şirketi saklayıcıya yönetim şirketine katılımcı talimat verir. bildirimini iletir, portföy yöneticisi de saklayıcıya talimat verir.
✓ Doğru Cevap: C
78. Devlet katkısı ve buna ilişkin getiriler hariç, katılımcının bireysel emeklilik hesabında bulunan toplam tutara ne denir?
A) Birikim B) Katkı payı
C) Matematik karşılık D) Kar payı karşılığı
✓ Doğru Cevap: A
79. Emeklilik yatırım fonu paylarının kayda alınma başvurularının değerlendirilebilmesi için aşağıdakilerden hangisi aranmaz?
A) Yeterli mekân, teknik B) Personelin iç kontrol ve donanım ve örgütlenmenin sağlanmış risk yönetimini içeren iç denetim olması sistemine uygun görev ve sorumluluklarının belirlenmiş ve bu konularda gerekli bilgi ve belgelerin hazırlanmış olması
C) Beklenen yatırımcı sayısına D) Şirketin Kanun’da öngörülen ilişkin raporlar kuruluş şartlarını taşıması
✓ Doğru Cevap: C
80. Emeklilik yatırım fonu portföyünün en fazla ne kadarı bir topluluğun para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılabilir?
A) 40% B) 30%
C) 15% D) 25%
✓ Doğru Cevap: B
81. Sistemden emeklilik hakkını kullanarak ayrılmak isteyen bir katılımcıya ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Bireysel emeklilik B) Katılımcının tüm
sözleşmelerinde hesap birleştirme sözleşmelerinden ayrı ayrı
işlemi yalnızca emeklilik hakkını emekliliğe hak kazanması gerekir.
kullanma talebinde bulunulan
katılımcılar için
gerçekleştirilebilir.
C) Emeklilik hakkını kullanmak D) Sosyal güvenlik sistemi isteyen katılımcının tek seçeneği mevzuatına göre emeklilik hakkı parasını toplu alarak sistemden kazandığı tarihe kadar birikimini ayrılmaktır. toplu olarak alamaz.
✓ Doğru Cevap: A
82. Aşağıda yer alan aşamalardan hangisi emeklilik şirketlerinin kuruluş süreçlerinde yer alan aşamalardan biri değildir?
A) Emeklilik şirketinin kuruluş B) Faaliyet ruhsatı başvurusu izni başvurusu
C) Sermaye artırımları D) Emeklilik yatırım fonu kuruluş başvurusu
✓ Doğru Cevap: C
83. Emeklilik yatırım fonları hesap ve işlemleri, bağımsız dış denetim şirketleri tarafından hangi dönemlerde denetlenir?
A) Üçer aylık ve yıllık B) Altı aylık dönemler halinde dönemler halinde
C) Yıllık dönemler halinde D) Üçer aylık ve altı aylık dönemler halinde
✓ Doğru Cevap: C
84. Aşağıdaki durumlardan hangisinden sonra emeklilik şirketi tarafından emeklilik sözleşmesi gönderimi zorunlu değildir?
A) Plan değişikliği B) Fon dağılımı değişikliği
C) Başka şirketten aktarım D) Sözleşmenin yürürlüğe girmesi
✓ Doğru Cevap: B
85. Portföyünün en az %80’i yatırım fonlarının ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fona ne ad verilir?
A) Standart fon B) Fon sepeti fonu
C) Yaşam döngüsü fonu D) Değişken fon
✓ Doğru Cevap: B
86. Emekliliğe hak kazanan katılımcının talebinin emeklilik şirketine intikal etmediği hallerde nasıl bir işlem yapılır?
A) Emeklilik sözleşmesi askıya B) Emeklilik hesabı pasif hale alınır ve katılımcıdan gelecek getirilir, herhangi bir gider talimat beklenir. kesintisi yapılmaz ve katılımcı talimatı beklenir.
C) Katılımcıya noter kanalıyla D) Emeklilik sözleşmesi durum ihbar edilir ve şirketin yürürlükte kalır. katılımcıya yapmakla yükümlü olduğu bildirimler durdurulur.
✓ Doğru Cevap: D
87. Emeklilik şirketleri, ilan, reklam ve bilgilendirme amaçlı yayın metinlerinde hangi hususa dikkat etmek zorundadır?
A) Gelişmiş reklam B) Gerçeğe aykırı, aldatıcı, teknolojileri kullanmak yanıltıcı bilgi ve beyanlarda bulunmamak
C) Katılımcılara sistemin tüm D) Emeklilik sisteminin detaylarını anlatan bilgileri ekonomiye katkılarını açıklamak vermek
✓ Doğru Cevap: B
88. Para piyasası emeklilik yatırım fon grubu için belirlenmiş azami günlük fon toplam gider kesinti oranı ne kadardır?
A) Yüzbinde 3 B) Yüzbinde 2
C) Yüzbinde 5,25 D) Yüzbinde 6,75
✓ Doğru Cevap: A
89. Bireysel emeklilik mevzuatı ile ilgili ilan ve reklam ilkeleri hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kişileri yanlış B) Emeklilik planlarında yer yönlendirebilecek, emeklilik ve almayan ve promosyon niteliği yatırım tercihlerini olumsuz taşıyan hediye, ilave getiri gibi etkileyebilecek içerikte ifadeler taahhütlerde bulunulamaz. kullanılamaz.
C) Getiri taahhüdünde D) Ölçeklerde farklılık bulunulduğunda cari faiz oranları yaratmak suretiyle yanıltıcı grafik aşılamaz. ve benzeri mahiyetteki şekiller kullanılamaz.
✓ Doğru Cevap: C
90. Emeklilik sözleşmesinin hangi nedenle sonlandırılması durumunda devlet katkısı hesabındaki tutara hak kazanılmaz?
A) Emeklilik B) Vefat
C) Maluliyet D) Cayma
✓ Doğru Cevap: D
91. Devlet katkılarının yatırıma yönlendirildiği fondan yapılacak toplam kesinti tutarı en fazla ne kadar olabilir?
A) Günlük yüzbinde 1 B) Günlük yüzbinde 6,25
C) Günlük yüzbinde 2 D) Günlük yüzbinde 5,25
✓ Doğru Cevap: A
92. Emeklilik yatırım fonu birim pay değerinin yanlış hesaplanması halinde emeklilik şirketinin sorumluluğu nedir?
A) Emeklilik şirketi zararın B) Emeklilik şirketleri emeklilik yatırım fonu katılımcının muhtemel zararları hesaplarından tazmini için tedbir için bir fon oluşturmak alır. zorundadırlar.
C) Emeklilik şirketi bundan doğan D) Katılımcının zararı zararı tazmin etmekle yükümlüdür. emeklilik şirketi ile portföy yönetim şirketi tarafından müştereken ödenir.
✓ Doğru Cevap: C
93. Aşağıdaki fonlardan hangisi için belirlenmiş azami günlük fon toplam gider kesintisi diğerlerinden farklıdır?
A) Borçlanma Araçları Fonu B) Endeks Fonu
C) Standart Fon D) Karma Fon
✓ Doğru Cevap: D
94. Aşağıdakilerden hangisi 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun kapsamındadır?
A) Yatırım araçlarının ihraç ve B) Sigorta şirketlerinin alım satım koşulları çalışma esasları
C) Katkı paylarının emeklilik D) Portföy yönetim yatırım fonlarında toplanması ve şirketlerinin kuruluş esasları değerlendirilmesi
✓ Doğru Cevap: C
95. Emeklilik yatırım fonu paylarının katılımcının bireysel emeklilik hesabına aktarılmasında temel husus nedir?
A) Fon payları günde bir kez B) Fon paylarının katılımcı katılımcı hesabına aktarılabilir. hesabına aktarılması talimatının sabah saat 10.00’a kadar verilmesi gereklidir.
C) Paylar satın alma talimatını D) Katılımcının hesabına izleyen günden sonraki gün hesabına aktarılması için fon paylarının aktarılabilir. temsil ettiği değerin tam olarak nakden ödenmesi şarttır.
✓ Doğru Cevap: D
96. Aşağıdaki durumlardan hangisi giriş aidatının ertelenmiş bölümünün tahsil edilebileceği durumlardan biridir?
A) Emeklilik hakkının B) Maluliyet kullanılması
C) Sözleşmenin 5. yılı dolmadan D) Şirketin tasfiyesi nedeniyle önce başka şirkete aktarımı sistemden çıkış
✓ Doğru Cevap: C
97. Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik yatırım fonlarını kurmakla yetkili kurum aşağıdakilerden hangisidir?
A) Portföy Yönetim Şirketi B) Emeklilik Şirketi
C) Banka D) İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.
✓ Doğru Cevap: B
98. Teklifin reddi halinde şirketin ödemeleri iade yükümlülüğünü kaç gün içinde yerine getirmesi gerekmektedir?
A) 7 iş günü içinde B) 10 iş günü içinde
C) 2 iş günü içinde D) 5 iş günü içinde
✓ Doğru Cevap: D
99. Aşağıda yer alan fonlardan hangisinin azami günlük fon toplam gider kesintisi oranı yüz binde 5,25 olamaz?
A) Kıymetli Madenler Fonu B) Standart Fonu
C) Borçlanma Araçları Fonu D) Endeks Fonu
✓ Doğru Cevap: A
100. Katkı payı ödemeye ara verilmesi durumunda, ara verilen dönemin emekliliğe hak kazanmaya etkisi nasıldır?
A) Ara verilen dönem, sistemde B) Ara verilen dönem, sistemde geçirilen süre hesabında dikkate geçirilen süre hesabında dikkate alınmaz. alınır.
C) Ara verilen dönem, ilgili D) Ara verilen dönem, ilgili döneme karşılık gelen, işlem döneme karşılık gelen, ara verilen tarihindeki katkı payı tutarının döneme ilişkin katkı payı tutarının ödenmesi kaydıyla sistemde ödenmesi kaydıyla sistemde geçirilen süre hesabında dikkate geçirilen süre hesabında dikkate alınır. alınır.
✓ Doğru Cevap: B
101. Aşağıdakilerden hangisi Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun hedeflerinden değildir?
A) Kamunun uzun vadeli B) Mevcut kamu sosyal güvenlik borçlanma olanağını olumlu sistemine alternatif oluşturması etkilemesi
C) İstihdamın arttırılması D) Ulusal tasarruf eğilimini artırması
✓ Doğru Cevap: B
102. Emeklilik yatırım fonu portföyünde yer alan yabancı para cinsinden varlıkların değerlemesi nasıl yapılır?
A) Türkiye Cumhuriyet Merkez B) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından ilgili yabancı Bankası tarafından ilgili yabancı para için belirlenen döviz satış para için belirlenen döviz alış kuru ile çarpılması suretiyle kuru ile çarpılması suretiyle
C) Türkiye Cumhuriyet Merkez D) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından ilgili yabancı Bankası tarafından ilgili yabancı para için belirlenen efektif satış para için belirlenen efektif alış kuru ile çarpılması suretiyle kuru ile çarpılması suretiyle
✓ Doğru Cevap: B
103. Katılımcının bireysel emeklilik sistemine giriş tarihi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Otomatik katılım kapsamında B) Sonlanmış olsa bile en eski
emeklilik şirketi ile işverenin sözleşmesi dikkate alınır.
düzenlediği emeklilik sözleşmeleri
hariç, yürürlükteki sözleşmeleri
arasından en eski tarihli sözleşme
dikkate alınarak belirlenir.
C) Yürürlükteki sözleşmeleri D) Yürürlükte olmasına rağmen arasından en yeni tarihli sözleşme ödemeye ara verdiği sözleşmeleri dikkate alınarak belirlenir. dikkate alınmaz.
✓ Doğru Cevap: A
104. Aşağıdakilerden hangisi olağanüstü durumlarda fon değerleme esaslarının tespiti konusunda karar alabilir?
A) Hazine ve Maliye Bakanlığı B) Borsa İstanbul
C) Fon Kurulu D) Emeklilik Gözetim Merkezi
✓ Doğru Cevap: C
105. Emeklilik şirketi tarafından düzenli olarak katılımcıya hesap bildirimi cetveli ne zaman gönderilmelidir?
A) Hesap dönemlerini takip eden B) Her ayın ilk 5 günü içinde 10 iş günü içinde
C) Yürürlük tarihinden itibaren D) Hesap dönemlerini takip eden her 5 yılda bir 5 iş günü içinde
✓ Doğru Cevap: A
106. Katılımcıya sunulan fonların katılımcının toplam fon portföyü içindeki oransal dağılımına ne ad verilir?
A) Fon dağılım oranları B) Emeklilik planı fon yapısı
C) Emeklilik planı D) Fon dağıtım yapısı
✓ Doğru Cevap: A
107. Aşağıdakilerden hangisi emekliliğe hak kazanan katılımcının, yapabileceği tercihler arasında yer almaz?
A) Birikiminin tamamını B) Birikimini kısmen alabilir. alabilir.
C) Birikimini bağlı olduğu sosyal D) Yıllık gelir sigortası güvenlik kurumuna aktarabilir. yaptırabilir.
✓ Doğru Cevap: C
108. Emeklilik şirketi faaliyet ruhsatına ilişkin verilen izin hangi koşullarda kendiliğinden geçersiz olur?
A) Şirketin fon kurmak üzere B) Şirketin fon kurmak üzere başvurusunun Hazine ve Maliye başvurusunun Bireysel Emeklilik Bakanlığına zamanında yapılmaması Danışma Kuruluna zamanında veya başvurusunun reddedilmesi yapılmaması veya başvurusunun halinde reddedilmesi halinde
C) Şirketin fon kurmak üzere D) Şirketin fon kurmak üzere başvurusunun Sermaye Piyasası başvurusunun Takasbanka zamanında Kuruluna zamanında yapılmaması veya yapılmaması veya başvurusunun başvurusunun reddedilmesi halinde reddedilmesi halinde
✓ Doğru Cevap: C
109. Emeklilik yatırım fonlarının birleştirilmesiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Fonların birleştirilmesinde B) Fon, ancak aynı emeklilik Sermaye Piyasası Kurulunun yatırım şirketinin başka bir fonu ile fonlarına ilişkin düzenlemelerine birleştirilebilir. uyulur.
C) Fon, diğer bir emeklilik D) Aynı şirkete ait fonlar, şirketinin fonu ile şirketin talebi üzerine birleştirilebilir. birleştirilebilir.
✓ Doğru Cevap: C
110. Otomatik katılım kapsamında fon dağılım değişikliği hakkı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Fon dağılım değişikliği hakkı B) Fon dağılım değişikliği çalışana aittir. hakkı işverene aittir.
C) Yılda azami dört kez fon D) Fon dağılım değişikliği dağılımını değiştirebilir. hakkı yoktur.
✓ Doğru Cevap: A
111. Bireysel emeklilik sözleşmesine yapılan aşağıdaki ödeme türlerinden hangisi irat olarak kabul edilmez?
A) Yönetim gider kesintisi B) Bonus ödemeleri iadesi
C) Gecikme cezaları D) Katılımcı tarafından ödenen katkı payları
✓ Doğru Cevap: D
112. Aşağıdakilerden hangisi birim pay değerlerinin hesaplanmayabileceği olağanüstü durumlardan değildir?
A) Savaş B) Doğal afetler
C) Ekonomik kriz D) Emeklilik şirketinin iflası
✓ Doğru Cevap: D
113. Borçlanma araçları fonundan yapılabilecek azami yıllık fon toplam gider kesintisi oranı ne kadardır?
A) Yüzde 1,91 B) Yüzde 3,65
C) Yüzde 2,28 D) Yüzde 1,09
✓ Doğru Cevap: A
114. Emeklilik yatırım fonu iç kontrol sisteminin oluşturma yükümlülüğü hangi kurumun sorumluluğundadır?
A) Sermaye Piyasası Kurulu B) Fonu kuran emeklilik şirketi
C) Portföy yönetim şirketi D) Emeklilik Gözetim Merkezi
✓ Doğru Cevap: B
115. Emeklilik planı değişiklik talebi, talebin şirkete ulaşmasını müteakip kaç gün içinde yapılmalıdır?
A) 2 gün B) 10 iş günü
C) 2 iş günü D) 5 iş günü
✓ Doğru Cevap: B
116. Emeklilik Yatırım Fonu__________. İlgili boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?
A) Emeklilik şirketinin B) Katkı paylarının işletilmesi malvarlığıdır. amacıyla kurulur.
C) Taraflar arası bir D) Portföy yönetim şirketleri sözleşmedir. tarafından kurulur.
✓ Doğru Cevap: B
117. Aşağıda yer alan maddelerden hangisi portföy yönetim şirketinin sorumlulukları arasında yer alır?
A) Emeklilik yatırım fonlarını B) Katkı payını tahsil etmek kurmak
C) Emeklilik yatırım fonu D) Emeklilik yatırım fonlarını
portföyünü, mevzuat, fon içtüzüğü, katılımcı adına saklamak
emeklilik sözleşmesi, izahname,
portföy yönetim sözleşmesi
hükümlerine göre yönetmek
✓ Doğru Cevap: C
118. Bireysel emeklilik sözleşmesi için cayma hakkı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Sözleşme yürürlüğe girmeden B) Teklif formunun imzalandığı önce kullanılmalıdır. veya teklifin onaylandığı tarihten sonra 10 gün içinde kullanılmalıdır.
C) Teklif formunun D) Teklif formunun imzalanmasını imzalanmasını veya teklifin veya teklifin onaylanmasını onaylanmasını müteakip bir ay müteakip iki ay içinde içinde kullanılmalıdır. kullanılmalıdır.
✓ Doğru Cevap: D
119. Emeklilik planlarına ilişkin uygulama esasları hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Hazine ve Maliye B) Emeklilik planları Emeklilik Bakanlığının yedi iş günü içinde Gözetim Merkezince işletilen planı onaylaması veya reddetmesi elektronik plan tanımlama gerekir. sisteminde kayda alınır.
C) Sermaye Piyasası Kurulunun D) Önce Hazine ve Maliye onayına tabidir. Bakanlığının onayı alınır, daha sonra bilgi için Sermaye Piyasası Kuruluna gönderilir.
✓ Doğru Cevap: B
120. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik şirketi kuruluş izni ve başvurusu için gerekli belgelerdendir?
A) İş planı ve sistem tasarımı B) İlan ve reklamlar ile yapılabilirlik raporu
C) Hayat sigortası tarifeleri D) Emeklilik planları
✓ Doğru Cevap: A
121. Aşağıdakilerden hangisi katılımcının fon birikimini takip edebileceği kanallardan biri değildir?
A) Hesap bildirim cetveli B) Internet sitesi
C) Müşteri hizmetleri birimi D) Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu internet sitesi
✓ Doğru Cevap: D
122. Emeklilik yatırım fonu portföyünün yönetiminde kaç portföy yöneticisi ile sözleşme yapılabilir?
A) Sadece bir portföy B) Birden fazla portföy yöneticisiyle sözleşme yapılabilir. yöneticisiyle sözleşme yapılabilir.
C) Yurtiçinde bir, yurtdışında D) Yurtiçinde bir, yurtdışında birden fazla portföy yöneticisiyle ise en fazla iki portföy sözleşme yapılabilir. yöneticisiyle sözleşme yapılabilir.
✓ Doğru Cevap: B
123. Emeklilik şirketlerinin kurmaya zorunlu oldukları üç fonun başlangıç tutarı ne kadar olmalıdır?
A) Her bir fon için, şirketin B) Her bir fon için, şirketin ödenmiş sermayesinin en az 1/20’si ödenmiş sermayesinin 1/10’u kadar kadar olmalıdır. olmalıdır.
C) Her bir fon için, şirketin D) Her bir fon için, şirketin ödenmiş sermayesinin en az 1/15’i ödenmiş sermayesinin 1/8’i kadar kadar olmalıdır. olmalıdır.
✓ Doğru Cevap: A
124. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik yatırım fonu portföyünün yönetim esaslarından biri değildir?
A) Emeklilik yatırım fonu B) Emeklilik şirketleri, portföyü, portföy yöneticileri portföy yönetimi için, portföy tarafından ilgili mevzuatta yöneticileri ile mevzuata göre belirtilen portföy sınırlamalarına “portföy yönetim sözleşmesi” göre yönetilir. imzalamalıdır.
C) Fon portföyü birden fazla D) Portföy yöneticilerinin, portföy yöneticisi tarafından kurallara uygun hareket etmemeleri yönetilebilir. halinde, emeklilik şirketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülen, başka portföy yöneticileri ile hizmet sözleşmesi imzalayabilir.
✓ Doğru Cevap: D
125. Emeklilik sözleşmesi devam ederken katılımcı vefat ederse aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
A) Hazine ve Maliye Bakanlığı, B) Takasbank, katılımcının katılımcının birikimini diğer birikimini diğer katılımcılara katılımcılara dağıtmak üzere alır dağıtmak üzere alır. ve varsa devlet katkısı hesabındaki tutar Hazineye gelir kaydedilir.
C) Birikim ve vefat tazminatı D) Birikim ve varsa devlet katılımcının lehdarlarına veya katkısı hesabındaki tutar kanuni mirasçılarına ödenir. katılımcının kanuni mirasçılarına veya lehdarlarına ödenir.
✓ Doğru Cevap: D
126. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik şirketinin uyması gereken yükümlülüklerden birisi değildir?
A) Fonun yaptığı iş ve B) Her yıl reel getiri sağlamak
eylemlerin mevzuata uygun olmasını
sağlamak
C) Katılımcıya ve fon D) Fonun, kanun, mevzuat ve fon
portföyüne ilişkin bilgilerin içtüzüğünde yer alan sınırlar
saklama hesaplarına yansıyabilmesi dâhilinde yönetilmesini sağlamak
için gerekli bilgileri saklayıcıya
zamanında ve doğru şekilde iletmek
✓ Doğru Cevap: B
127. Katılımcının katkı payı ödemeye ara vermesine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Sisteme giriş tarihinden B) Emekliliğe hak kazanana itibaren 5 yılını doldurduktan kadar ara veremez. sonra ara verebilir.
C) İstediği zaman ara D) Şirket tarafından uygun verebilir. görülmesi halinde ara verebilir.
✓ Doğru Cevap: C
128. Başka bir şirkete aktarım talebi aşağıdakilerden hangisi tarafından hiçbir şekilde yapılamaz?
A) Katılımcı B) İşveren
C) Lehdar D) Sponsor
✓ Doğru Cevap: C
129. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik şirketinin kurduğu fonlarla ilgili sorumluluklarındandır?
A) Fon portföyüne, fon içtüzüğü B) Fon portföyündeki varlıkları sınırlamalarına uygun yatırım saklamak araçları almak
C) Genel fon yönetim D) Fonun yaptığı iş ve işlemlerin stratejisine ve kararlarına göre mevzuata uygun olmasını sağlamak fon portföyünü yönetmek
✓ Doğru Cevap: D
130. Aşağıdaki kesintilerden hangisi katılımcının birikiminden indirim yolu ile tahsil edilemez?
A) 1 yıldan fazla ödemeye ara B) Birikimin aktarımı durumunda verme durumunda tahsil edilebilecek giriş aidatının ertelenmiş kısmı sabit giderler
C) Yönetim gider kesintisi D) Peşin giriş aidatı
✓ Doğru Cevap: D
131. Katılımcı hesaplarına aktarılan fonların doğruluğundan aşağıdakilerden hangisi sorumludur?
A) Emeklilik Gözetim Merkezi B) Takasbank
C) Emeklilik Şirketi D) Sermaye Piyasası Kurulu
✓ Doğru Cevap: C
132. Aşağıdakilerden hangisi otomatik katılım kapsamında işverenin yükümlülüklerinden değildir?
A) En az çalışanın ödediği katkı B) Emeklilik şirketini seçmek
payı tutarı kadar, otomatik katılım
kapsamındaki sözleşmesine çalışan
ad ve hesabına katkı payı ödemek
C) Çalışanın faiz içeren/faiz D) Çalışan katkı payının içermeyen fon tercihini almak çalışanın ücretinden keserek emeklilik şirketine aktarmak
✓ Doğru Cevap: A
133. Hisse senedi fonundan yapılabilecek azami günlük fon toplam gider kesintisi oranı kaçtır?
A) Yüzbinde 5,25 B) Yüzbinde 6,25
C) Yüzbinde 3 D) Yüzbinde 3,5
✓ Doğru Cevap: B
134. Emeklilik yatırım fonu portföyünün saklanmasına ilişkin sözleşmenin tarafları kimlerdir?
A) Portföy yönetim şirketi ile B) Emeklilik şirketi ile saklayıcı kuruluş portföy yönetim şirketi
C) Emeklilik şirketi ile D) Portföy yönetim şirketi, saklayıcı kuruluş emeklilik şirketi, saklayıcı kuruluş
✓ Doğru Cevap: C
135. Emeklilik şirketinin yılsonu mali tablolarının denetimini aşağıdakilerden hangisi yapar?
A) Emeklilik Gözetim Merkezi B) Sermaye Piyasası Kurulu
C) Takasbank D) Bağımsız denetim kuruluşları
✓ Doğru Cevap: D
136. Aşağıdakilerden hangisi otomatik katılım kapsamında yapılabilecek kesintilerden biridir?
A) Giriş aidatı B) Fon işletim gider kesintisi
C) Yönetim gider kesintisi D) Ara verme durumunda yapılacak kesintiler
✓ Doğru Cevap: B
137. Emeklilik yatırım fonu portföyünden ödünç verme işlemleri hakkında hangisi söylenebilir?
A) Fon portföyünden hiçbir B) Fon portföyünün tümü ödünç şekilde ödünç verilemez. verilebilir.
C) Fon portföyünün en fazla D) Fon portföyünün en fazla %50’si tutarındaki para ve sermaye %20’si tutarındaki para ve sermaye piyasası araçları ödünç piyasası araçları ödünç verilebilir. verilebilir.
✓ Doğru Cevap: C
138. Aşağıda belirtilen belgelerden hangisi işveren grup emeklilik sözleşmelerine özgüdür?
A) İşveren grup emeklilik B) Emeklilik sözleşmesi sertifikası
C) Giriş bilgi formu D) Teklif formu
✓ Doğru Cevap: A
139. Aşağıdakilerden hangisi bireysel emeklilik sisteminin özelliklerinden biri değildir?
A) Katkı payının şirkete B) Emeklilik yatırım fonları
intikalini takip eden ilk iş için getiri garantisi verilemez.
gününden itibaren kar payı
uygulaması başlaması zorunludur.
C) Katılımcı, birikimlerinin D) Katılımcılar şirketler arası değerlendireceği fonları seçme ve aktarım hakkına sahiptir. değiştirme hakkına sahiptir.
✓ Doğru Cevap: A
140. Emeklilik sözleşmesinin uygulama biçimini belirleyen teknik esaslara ne ad verilir?
A) Emeklilik sözleşmesi metni B) Emeklilik planı
C) Giriş bilgi formu D) Tanıtım kılavuzu
✓ Doğru Cevap: B
141. Emeklilik şirketlerinin sermayesine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Şirket sermayesinin 10 B) Şirket sermayesinin en az milyon liradan az olmaması gerekir. %51’inin mali piyasalar konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip en az 3 gerçek kişiye ait olması gerekir.
C) Şirket sermayesinin en az D) Şirket sermayesinin en az %51’inin en az 5 ortak arasında %51’inin mali piyasalar konusunda eşit olarak paylaşılmalıdır. yeterli bilgi ve tecrübeye sahip tüzel kişilere ait olması gerekir.
✓ Doğru Cevap: D
142. Aşağıdakilerden hangisi fon saklayıcısı olarak Takasbank’ın görevlerinden değildir?
A) Fon varlıklarının saklanması B) Emeklilik şirketinden alacaklı olanlara karşı fonlar için yediemin görevini yürütme
C) Portföy değeri ve birim pay D) Fon hesabından yapılacak değerinin kontrolü ödeme ve virman işlemlerinin kontrolü
✓ Doğru Cevap: B
143. Bireysel emeklilik yatırım fon türleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Hisse senedi fonu B) Standart fon
C) Fon sepeti fonu D) Özel fon
✓ Doğru Cevap: D
144. Otomatik katılım kapsamında ödemeye ara verme hakkı kim tarafından kullanılabilir?
A) İşveren B) Çalışan
C) Katılımcı ad ve namına katkı D) Sponsor payı ödeyen kişi
✓ Doğru Cevap: B
145. Aşağıdaki ödeme tiplerinden hangisi devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınmaz?
A) Düzenli katkı payı ödemeleri B) Ek katkı payı ödemeleri
C) Gecikme ceza ödemeleri D) Başlangıç katkı payı ödemeleri
✓ Doğru Cevap: C
146. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik şirketinin yönetiminde aranan özelliklerdendir?
A) Yönetim kurulunun, genel B) Genel müdür yardımcılarının müdür dahil 7 kişiden az olmaması en az lise düzeyinde eğitim görmüş olması
C) Genel müdürün en az 7 yıllık D) Genel müdür yardımcısının en mesleki deneyim süresine sahip az 7 yıllık mesleki deneyim olması süresine sahip olması
✓ Doğru Cevap: D
147. Emeklilik yatırım fonları günlük raporlarının içeriğinde hangi bilgiler yer alır?
A) Fon birim pay değerlerinin B) Fon Kurulu üyelerinin ve günlük olarak hesaplanması yer kurucunun bilgileri yer alır. alır.
C) Fon içtüzüğüne ilişkin D) Fon paylarının alım satım bilgiler yer alır. saatlerini ilişkin bilgiler yer alır.
✓ Doğru Cevap: A
148. Bireysel emeklilik sisteminde vergilenen gelir unsuru aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ücret geliri B) Serbest meslek iradı
C) Menkul sermaye iradı D) Kurum kazancı
✓ Doğru Cevap: C
149. Aşağıda belirtilen hangi harcama emeklilik yatırım fonu malvarlığından yapılamaz?
A) Alınan kredilerin faizi B) Portföydeki varlıkların saklanması hizmetleri için ödenen ücretler
C) Portföye alımlarda ve D) Yatırım danışmanlığı hizmeti portföyden satımlarda ödenen alınan şirket çalışanlarının komisyonlar maaşları
✓ Doğru Cevap: D
150. Aşağıdakilerden hangisi fonun iç kontrol sisteminin amaçları arasında yer almaz?
A) Finansal ve idari konularda B) Bilginin zamanında elde güvenilir bilgi akışının sağlanması edilebilirliğinin sağlanması
C) Fonun faaliyetlerinin D) Şirket satış performansının mevzuata uygunluğunun sağlanması ortaya çıkarılması
✓ Doğru Cevap: D
151. Katılımcının emeklilik planını bir yılda azami kaç kez değiştirme hakkı vardır?
A) 6 B) 4
C) 8 D) 12
✓ Doğru Cevap: B
152. Tamamlayıcı eğitim programıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Tamamlayıcı eğitim B) Tamamlayıcı eğitim sınavda aracıların mesleki bilgilerinin başarılı olan aracılara emeklilik güncel kalmasını sağlayacak, şirketi tarafından verilen şirket katılımı isteğe bağlı bir eğitim ürünlerini tanıtan bir eğitimdir. programıdır.
C) Lisans alma tarihinden D) Sınavdan önce tamamlanması itibaren iki yıl içerisinde, takip gereken ve sınava hazırlık eden yıllarda her yıl alınması niteliğinde bir eğitim programıdır. gerekmektedir.
✓ Doğru Cevap: C
153. Emeklilik yatırım fonu içtüzüğü hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Emeklilik yatırım fonu B) Fon kurucusunu, kurabilmek için fon içtüzüğü tescil yöneticisini, sermayesini, hangi edilmelidir. yatırım araçları ile değerlendirileceğini ve özelliklerini anlatır.
C) Emeklilik şirketi tüm D) Fon portföyünün inançlı emeklilik yatırım fonları için mülkiyet esasına göre saklanmasını ortak bir içtüzük onaylatır. temin eder.
✓ Doğru Cevap: C
154. Emeklilik yatırım fonu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Fon malvarlığı rehnedilemez. B) Fon malvarlığı haczettirilemez.
C) Fon malvarlığı iflas D) Fon malvarlığı her şekilde masasına dahil edilemez. teminat olarak gösterilebilir.
✓ Doğru Cevap: D
155. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik yatırım fonunun özelliklerinden değildir?
A) Süresiz olarak kurulur. B) Bir emeklilik sözleşmesi çerçevesinde alınabilir.
C) Tüzel kişiliği vardır. D) Sermaye piyasası kurumu niteliğindedir.
✓ Doğru Cevap: C
156. Emeklilik yatırım fonu portföyüne ilişkin sınırlamalardan hangisi doğrudur?
A) En fazla %25’i B) En fazla %15’i yatırım fonu mevduat/katılma hesaplarında katılma paylarına yatırılabilir. değerlendirilebilir.
C) En fazla %30’u Takasbank D) En fazla %35’i bir para piyasası ve yurt içi organize topluluğun para ve sermaye piyasası para piyasası işlemlerinde araçlarına yatırabilir. değerlendirilebilir.
✓ Doğru Cevap: A
157. Hangisi bireysel emeklilik sistemi ile ilgili yönetmeliklerden değildir?
A) Emeklilik Şirketleri Kuruluş B) Bireysel Emeklilik Sistemi ve Çalışma Esasları Hakkında Hakkında Yönetmelik Yönetmelik
C) Bireysel Emeklilik Aracıları D) Sigorta ve Reasürans Hakkında Yönetmelik Şirketleri Aracıları Hakkında Yönetmelik
✓ Doğru Cevap: D
158. Aşağıdakilerden hangisi fona ilişkin zorunlu giderlerden biri değildir?
A) Tescil ve ilan giderleri B) Saklama hizmeti giderleri
C) Bağımsız denetim giderleri D) Fon işletim gideri
✓ Doğru Cevap: D
159. Emeklilik yatırım fonu kuruluş işlemleri ne zaman tamamlanmış sayılır?
A) Kuruluş başvuru formunun B) Sermaye Piyasası Kurulunca teslimi ile verilen kuruluş izin yazısı ile
C) Fon içtüzüğünün ticaret D) Fon içtüzüğünün notere siciline tescili ile onaylattırılması ile
✓ Doğru Cevap: C
160. Aşağıdaki şıklardan hangisi bireysel emeklilik sistemi için doğrudur?
A) Bireysel emeklilik sistemine B) Bireysel emeklilik sistemi, giren katılımcının sosyal güvenlik sosyal güvenlik sisteminin sorunu kalmamıştır. tamamlayıcısıdır.
C) Bireysel emeklilik D) Bireysel emeklilik sistemi sisteminden emekli olmak için 10 zorunludur. yıl sistemde kalmak yeterlidir.
✓ Doğru Cevap: B
161. Yönetim gider kesintisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Ödenen katkı payları B) Sadece ödenen katkı payları üzerinden azami %2 oranında üzerinden alınabilir. alınabilir.
C) Sadece katılımcının birikimi D) Ödenen katkı payları ile üzerinden alınabilir. katılımcının birikimi üzerinden alınabilir.
✓ Doğru Cevap: D
162. Emeklilik sözleşmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Katılımcı, istediği B) Katılımcı, aynı emeklilik emeklilik şirketiyle sözleşme şirketiyle birden fazla sözleşme yapabilir. yapabilir.
C) Katılımcı, farklı emeklilik D) Her katılımcı sadece bir şirketlerinden birden fazla emeklilik sözleşmesi yapabilir. emeklilik sözleşmesi alabilir.
✓ Doğru Cevap: D
163. Katkı paylarından kesilecek aracı komisyonu oranları ne kadardır?
A) 1. yıl %45, 2. yıl %20, 3. B) Toplamı %80’i geçmemek yıl %15 üzere yıllara yayılabilir.
C) Her yıl %8 D) Bireysel emeklilikte aracı komisyonu olarak adlandırılan bir kesinti yoktur.
✓ Doğru Cevap: D
164. Aktarım hakkı hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Aktarımla düzenlenen bir B) Aktarımla düzenlenenler sözleşmenin tekrar aktarıma konu hariç, bir sözleşme kapsamındaki olabilmesi için şirkette en az 1 birikimin ve devlet katkısı yıl kalması gerekmektedir. hesabındaki tutarların aktarıma konu olabilmesi için yürürlük tarihinden itibaren en az 2 yıl süreyle şirkette kalması gerekmektedir.
C) Emeklilik sözleşmesindeki D) Aktarım talebi, ilgisine birikimin bir bölümü ya da tamamı göre katılımcı, sponsor veya aktarıma konu edilebilir. işveren tarafından yapılabilir.
✓ Doğru Cevap: C
165. Emeklilik şirketlerinde yönetim kurulu en az kaç kişiden oluşur?
A) 3 B) 5
C) 10 D) 4
✓ Doğru Cevap: B
166. Düzensiz ödemeye ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Vadesi 01.01.2016 ve sonrası B) Düzensiz ödeme kapsamına
olan katkı payı ödemelerine ilişkin giren sözleşmeler için
olarak vadesinde ödenmeyen katkı katılımcılara, düzensiz ödeme
payının ödeme tarihini müteakip üç statüsünün başladığı tarihi
ay içinde, ilgili hesaba emeklilik müteakip on iş günü içerisinde
sözleşmesinde belirlenen vadeye ait bilgi verilir.
katkı payı ödemesinin yapılmaması
durumunda, ilgili sözleşme
çerçevesinde düzensiz ödeme
yapıldığı kabul edilir.
C) Düzensiz ödeme kapsamına D) Düzensiz ödeme statüsünden giren sözleşmeler için çikmak için, düzensiz ödemede katılımcılara yapılacak kalinan her ay için ödeme bilgilendirme, katılımcının sadece tarihindeki brüt asgari ücretin tanımlı posta adresine aylik tutarinin %8,5 i kadar ödeme yapılmalıdır. yapilmalidir.
✓ Doğru Cevap: A
167. Aşağıdakilerden hangisi devlet katkısı hesabında dikkate alınır?
A) Ek fayda kapsamında yapılan B) Başka şirketten aktarımla ödemeler gelen tutarlar
C) Ek katkı payı ödemeleri D) İşveren grup emeklilik sözleşmesinden hak kazanılarak transfer yoluyla aktarılan tutarlar
✓ Doğru Cevap: C
168. Emeklilik yatırım fonları kazançları hangi vergiden istisnadır?
A) Kurumlar Vergisi B) Gelir Vergisi
C) Özel İşlem Vergisi D) Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu
✓ Doğru Cevap: A
169. Katılımcı isterse emekli olmadan önce sistemden çıkabilir mi?
A) Evet, katılımcı ne zaman B) Hayır, 10 yıl süre ile katkı isterse sistemden çıkabilir. payı ödemiş olması gerekmektedir.
C) Hayır, katılımcının 56 D) Hayır, sisteme giriş yaşını doldurmuş olması ve en az 10 tarihinden itibaren en az 10 yıl yıl sistemde kalması gerekmektedir. sistemde bulunması gerekmektedir.
✓ Doğru Cevap: A
170. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik yatırım fonu türü değildir?
A) Katılım fonu B) Borçlanma araçları fonu
C) Kıymetli madenler fonu D) A Tipi fon
✓ Doğru Cevap: D
171. Emeklilik yatırım fon portföyü başlangıçta nasıl oluşturulur?
A) Katılımcılardan gelen B) Hazine ve Maliye katkılarla Bakanlığının açtığı krediyle
C) Fonu kuran şirket tarafından D) Portföy yönetim şirketi tahsis edilen avans ile tarafından tahsis edilen avans ile
✓ Doğru Cevap: C
172. Emeklilik yatırım fonunun birim pay değeri nasıl hesaplanır?
A) Fon varlıkları toplamının, B) Fon net varlık değerinin, toplam pay sayısına bölünmesiyle dolaşımdaki pay sayısına elde edilir. bölünmesiyle elde edilir.
C) Bileşik faiz oranı D) Fon net varlık değerinin, kullanılarak tahakkuk eden faizin, toplam pay sayısına bölünmesiyle önceki pay değerine eklenmesi elde edilir. suretiyle elde edilir.
✓ Doğru Cevap: B
173. Emeklilik şirketlerinin kazançları nasıl vergilendirilir?
A) Kazançları kurumlar B) Kazançları gelir vergisinden vergisinden istisna edilmiştir. istisna edilmiştir.
C) Vergilemede özel bir durumları D) Beş yıl süreyle kazançları olmayıp diğer şirketler gibi kurumlar vergisinden muaftır, gelir vergilendirilirler. vergisi stopajı öderler.
✓ Doğru Cevap: C
174. Emeklilik yatırım fonları ne kadar süre için kurulurlar?
A) 15 yıl B) 20 yıl
C) Süresiz D) 25 yıl
✓ Doğru Cevap: C
175. Aşağıdakilerden hangisi saklayıcının görevlerindendir?
A) Fon portföyünün Sermaye B) Fonun muhasebe, belge ve Piyasası Kurulunca belirlenen kayıt sisteminin düzenli bir esaslar çerçevesinde yönetilmesinin şekilde tutulması kontrolü
C) Kamuoyu aydınlatma D) Fon ile ilgili mali tablo ve belgelerinin mevzuata uygun şekilde raporların hazırlanması hazırlanması
✓ Doğru Cevap: A
176. Emeklilik planı aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?
A) Fon toplam gider kesintisi B) Giriş aidatı
C) Yönetim gider kesintisi D) Portföy değeri
✓ Doğru Cevap: D
177. Emeklilik şirketi hisse senetleri ne tür olmalıdır?
A) Hamiline yazılı B) Nama yazılı
C) Adi hisse senedi D) İmtiyazlı hisse senedi
✓ Doğru Cevap: B
178. Emeklilik yatırım fonlarını kimler satın alabilir?
A) Herkes B) Medeni hakları kullanma ehliyetini haiz herkes
C) Emeklilik sözleşmesi D) Yıllık gelir sigortası katılımcıları yapanlar
✓ Doğru Cevap: C
179. Emeklilik sözleşmesi ne zaman yürürlüğe girer?
A) Emeklilik şirketi tarafından B) Teklif formunun imzalandığı
reddedilmediği takdirde teklif tarihte
formunun imzalandığı tarihi takip
eden 30. günde
C) Emeklilik şirketi tarafından D) Emeklilik şirketi tarafından
reddedilmediği takdirde, varsa reddedilmediği takdirde teklif
blokaj süresinin tamamlanmasını formunun imzalandığı tarihi takip
müteakip katkı payı olarak yapılan eden 10. günde
ilk ödemenin şirket hesaplarına
nakden intikal ettiği tarihte
✓ Doğru Cevap: C
180. Portföy yöneticisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sermaye Piyasası Kurulundan B) Sermaye Piyasası Kurulundan portföy yöneticiliği yetki belgesi portföy yöneticiliği yetki belgesi almış, emeklilik şirketlerinin fon almış ve Sermaye Piyasası Kurulunca yönetimi bölümü çalışanları uygun görülen portföy yönetim şirketi
C) Sermaye Piyasası Kurulundan D) Emeklilik şirketlerinin portföy yöneticiliği yetki belgesi onayı ile Borsa İstanbul almış, Takasbank çalışanları çalışanları
✓ Doğru Cevap: B
181. Katılımcı kimleri lehdar olarak seçebilir?
A) Sigorta olmadığından lehdar B) Katılımcının patronu
seçimi yoktur. Katılımcının vefatı otomatik olarak lehdar olur.
halinde birikimleri emeklilik
şirketine kalır.
C) Katılımcının eşi lehdar D) Katılımcı lehdar veya olarak alınır. lehdarlarını kendisi belirler ve sözleşmeye yazdırır. Lehdarın belirlenmemesi halinde katılımcının kanuni varisleri hak sahibidir.
✓ Doğru Cevap: D
182. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Cayma halinde yatırım B) Emeklilik sözleşmesi katılımcı gelirleri diğer sözleşmeler tercihi doğrultusunda kalıcı veri dağıtılır. saklayıcısı ile veya matbu halde gönderilir.
C) Yürürlüğe giren bir D) Cayma talebi, mutlaka yazılı sözleşmeden caymak mümkün değildir. yapılmalıdır.
✓ Doğru Cevap: B
183. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) İşveren grup emeklilik B) İşveren grup emeklilik sözleşmesinde, teklif formu ve sözleşmesinde, teklif formu işveren giriş bilgi formu işveren tarafından, giriş bilgi formu tarafından imzalanır. katılımcı tarafından imzalanır.
C) İşveren grup emeklilik D) İşveren grup emeklilik sözleşmesinde, teklif formu sözleşmesinde, teklif formu ve katılımcı, giriş bilgi formu giriş bilgi formu katılımcı işveren tarafından imzalanır. tarafından imzalanır.
✓ Doğru Cevap: A
184. Fon Kurulu en az kaç kişiden oluşur?
A) 2 kişi B) 4 kişi
C) 2 üye, 2 denetçi toplam 4 D) 3 kişi kişi
✓ Doğru Cevap: D
185. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Emeklilik şirketi, bir başka B) Emeklilik şirketi, bir başka emeklilik şirketi ile birleşebilir. emeklilik şirketine devrolabilir.
C) Emeklilik şirketi, ana D) Emeklilik şirketleri pay sözleşmesinde değişiklik talebinde sahipleri hiçbir şekilde pay devri bulunabilir. yapamazlar.
✓ Doğru Cevap: D
186. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Kamu sosyal güvenlik sistemi B) Kamu sosyal güvenlik zorunlu, bireysel emeklilik sistemi sisteminde geçirilmiş olan süre, gönüllü katılıma dayanır. ödenen primler ve kazanılan haklar bireysel emeklilik sistemine devredilebilir.
C) Bireysel emeklilik sistemi, D) Kamu sosyal güvenlik sistemi
kamu sosyal güvenlik sisteminin yerine bireysel emeklilik
üyelerine sunmuş olduğu hesaplarına katkı payı ödenebilir.
hastanelerden yararlanma, ilaç
bedellerinin ödenmesi gibi sağlık
hizmetleri vermektedir.
✓ Doğru Cevap: A
187. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından görevlendirilmiş özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş, görevleri arasında bireysel emeklilik aracılarının faaliyetlerinin gözetim ve denetimine yönelik altyapı oluşturulması, istatistik üretimi, kamunun ve katılımcıların bilgilendirilmesi gibi konuların bulunduğu tüzel kişi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sermaye Piyasası Kurulu B) Takasbank
C) Emeklilik Gözetim Merkezi D) Kamuyu Aydınlatma Platformu
✓ Doğru Cevap: C
188. Ayrılma amacı ile kendisine yapılan başvuru üzerine, emeklilik şirketi, ayrılma bilgi ve talep formu ile hesap bildirim cetvelini elektronik iletişim araçları ile katılımcıya kaç gün içinde iletmekle yükümlüdür?
A) 2 iş günü B) 5 iş günü
C) 7 iş günü D) 10 iş günü
✓ Doğru Cevap: B
189. Bireysel emeklilik hesabındaki birikimin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarları, bir yılda en fazla kaç kez değiştirilebilir?
A) 4 B) 6
C) 8 D) 12
✓ Doğru Cevap: D
190. Sermaye Piyasası Kurulunun uygun görüşünü alarak fona ilişkin zorunlu giderlerin karşılanmasına yönelik kesintilere üst sınır getirmeye yetkili kurum hangisidir?
A) Emeklilik şirketleri B) Emeklilik Gözetim Merkezi
C) Portföy yönetim şirketleri D) Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu
✓ Doğru Cevap: D
191. Şirket, bireysel emeklilik sistemine giren katılımcının emeklilik sözleşmesini veya sertifikasını kaç gün içinde katılımcıya göndermek veya katılımcının erişimine sunmakla yükümlüdür?
A) Sözleşmenin veya sertifikanın B) Teklif formu imza tarihinden yürürlüğe girdiği tarihten itibaren itibaren 7 iş günü içinde 10 iş günü içinde
C) Teklif formu imza tarihinden D) Katılımcının talep tarihinde itibaren 30 gün içinde
✓ Doğru Cevap: A
192. Giriş bilgi formuna ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Giriş bilgi formu en az 12 B) Arkalı-önlü ya da ayrı punto ve kolay okunabilir yazı sayfalar halinde toplamda iki fontu kullanılarak hazırlanmalıdır. sayfayı geçmemelidir.
C) İçeriği Sigortacılık ve Özel D) Sadece bireysel ve gruba bağlı Emeklilik Düzenleme ve Denetleme bireysel sözleşmeler için teklif Kurumu tarafından belirlenir. aşamasında sunulur.
✓ Doğru Cevap: D
193. Katılımcı katkı payını ___________değerlendirebilir. Cümledeki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
A) Sözleşme kapsamında tanımlı B) Aynı şirketteki her fonda fonlarda
C) Sadece bir fonda D) Sistemdeki tüm fonlarda
✓ Doğru Cevap: A
194. Bireysel emeklilik sisteminden emekliliğe hak kazanma, vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılma durumunda uygulanacak stopaj oranı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 15% B) 10%
C) 5% D) 0%
✓ Doğru Cevap: C
195. Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı elde etmeden ancak 10 yıl süreyle katkı payı ödeyerek ayrılma durumunda uygulanacak stopaj oranı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 15% B) 10%
C) 5% D) 0%
✓ Doğru Cevap: B
196. Bireysel emeklilik sisteminden 10 yıldan az süreyle katkı payı ödeyerek ayrılma durumunda uygulanacak stopaj oranı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 15% B) 10%
C) 5% D) 0%
✓ Doğru Cevap: A
197. Aşağıdakilerden hangisi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun denetimine tabidir?
A) Emeklilik şirketinin B) Portföy yöneticilerine fonlarına ilişkin işlemler ilişkin işlemler
C) Saklayıcılara ilişkin D) Katkı paylarının yatırıma işlemler yönlendirilme sürecindeki işlemler
✓ Doğru Cevap: D
198. Emeklilik Gözetim Merkezi, aşağıdaki kuruluşlardan hangisinin denetimine tabidir?
A) Ticaret Bakanlığı B) Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
C) Bankacılık Düzenleme ve D) Denetime tabi değildir. Denetleme Kurumu
✓ Doğru Cevap: B
199. Emeklilik sözleşmesinde bulunması gereken hususlar hangi kurum tarafından belirlenir?
A) Bireysel Emeklilik Danışma B) Sermaye Piyasası Kurulunun Kurulu görüşü alınarak Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
C) Hazine ve Maliye D) Emeklilik şirketleri Bakanlığının atayacağı kişi
✓ Doğru Cevap: B
200. 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na göre idari para cezalarını hangi kurum verebilir?
A) Ticaret Bakanlığı B) Takasbank
C) Konuya göre, Sigortacılık ve D) Emeklilik Gözetim Merkezi
Özel Emeklilik Düzenleme ve
Denetleme Kurumu veya Sermaye
Piyasası Kurulu
✓ Doğru Cevap: C
201. 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda belirtilen adli cezalara ilişkin suçlardan dolayı kovuşturma yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı başvuruyu hangi kurum yapar?
A) Emeklilik Gözetim Merkezi B) Suçun konusuna göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu veya Sermaye Piyasası Kurulu veya Sermaye Piyasası Kurulu
C) Takasbank D) Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği
✓ Doğru Cevap: B
202. Fon birleşmeleri ile ilgili esas ve usuller hangi kurum tarafından belirlenir?
A) Hazine ve Maliye Bakanlığı B) Portföy yöneticileri
C) Sigortacılık ve Özel Emeklilik D) Sermaye Piyasası Kurulunun Düzenleme ve Denetleme Kurumunun uygun görüşü alınarak Borsa uygun görüşü alınarak Sermaye İstanbul Piyasası Kurulu
✓ Doğru Cevap: C
203. Aşağıdakilerden hangisi bireysel emeklilik sisteminde faaliyet gösteren şirketlere yüklenen sorumluluklardan biri değildir?
A) Hazine ve Maliye Bakanlığınca B) Emeklilik sözleşmesi emeklilik sözleşmeleri için çerçevesinde tahsil edilen belirlenmiş koşullarla bankalara katkıların fona yönlendirilmesini hizmet vermek sağlamak ve bireysel emeklilik hesaplarının ve ilgili diğer kayıtların güncelleştirilmesi işlemlerini gerçekleştirmek
C) Portföy yöneticilerinin, D) Bireysel emeklilik şirketin genel fon yönetim hesaplarında gerekli şeffaflığı stratejisine ve kararlarına göre sağlamak ve katılımcıların günlük fon portföyünü yönetmesini sağlamak hesap bilgilerine kolayca ulaşabilmelerini sağlamak
✓ Doğru Cevap: A
204. Kuruluş izni ve faaliyet ruhsatı başvurularında esas ve usuller ve gerekli belgeler hangi kurum tarafından belirlenir?
A) Sermaye Piyasası Kurulunun B) Sermaye Piyasası Kurulu
uygun görüşü alınarak Sigortacılık
ve Özel Emeklilik Düzenleme ve
Denetleme Kurumu
C) Çalışma ve Sosyal Güvenlik D) Bireysel Emeklilik Sistemi Bakanlığı Denetim Kurulu
✓ Doğru Cevap: A
205. Bireysel emeklilik sisteminde şirketler arası aktarıma ilişkin esas ve usuller hangi kurum tarafından belirlenir?
A) Çalışma ve Sosyal Güvenlik B) Türkiye Sigorta, Reasürans Bakanlığı ve Emeklilik Şirketleri Birliği
C) Fon Yönetim Şirketi D) Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
✓ Doğru Cevap: D
206. Devlet katkısını hesaplamakla görevli kurum aşağıdakilerden hangisidir?
A) Emeklilik Gözetim Merkezi B) Hazine ve Maliye Bakanlığı
C) Çalışma ve Sosyal Güvenlik D) Türkiye Sigorta, Reasürans Bakanlığı ve Emeklilik Şirketleri Birliği
✓ Doğru Cevap: A
207. Aşağıdakilerden hangisi bütünleşik emeklilik planı kapsamında katılımcıya sunulabilecek sigorta konularından biri değildir?
A) Özel Sağlık Sigortası B) Ferdi Kaza Sigortası
C) Seyahat Sağlık Sigortası D) Zorunlu Deprem Sigortası
✓ Doğru Cevap: D
208. Aşağıda belirtilen hangi sözleşme türlerine üçüncü kişiler tarafından hediye amaçlı olarak ek katkı payı ödemesi yapılamamaktadır? I.Bireysel Sözleşme II.İşveren Grup Emeklilik Sertifikası III.Otomatik Katılım Sertifikası IV.Gruba Bağlı Bireysel Sözleşme
A) Yalnız III B) II ve III
C) Yalnız II D) II, III ve IV
✓ Doğru Cevap: B
209. Bütünleşik emeklilik planları kapsamında plana tanımlanacak olan ek faydaların indirim oranı en az yüzde kaç olmalıdır?
A) 0.3 B) 0.2
C) 0.25 D) 0.5
✓ Doğru Cevap: A
210. Aşağıdaki emeklilik yatırım fonları türlerinden hangileri Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) üzerinden katılımcılara sunulamamaktadır? I. Kira Sertifikaları Fonları II. Kıymetli Madenler FonuIII. Para Piyasası Fonu IV. Katkı Fonları V. Başlangıç Fonları
A) Yalnız V B) II ve III
C) II, III ve IV D) III, IV ve V
✓ Doğru Cevap: D
211. Hangi emeklilik planlarına dahil olan katılımcılar BEFAS’ ta işlem yapamaz?
A) Emeklilik Gelir Planları B) Otomatik Katılım Planları
C) Katılım Planları D) Bireysel Emeklilik Planları
✓ Doğru Cevap: A
212. Hak sahiplerince aranmayan paralar hesabına konu sözleşmeler için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Hak sahiplerine ödenmesi B) Hak sahiplerine ödenmesi gereken tutarın yatırıma gereken tutarın hak sahipleri adına yönlendirildiği fonlardan yapılacak açılan yeni hesaba nakden intikal kesinti dışında bir kesinti ettiği tarih, yürürlük tarihidir. yapılamaz.
C) Hak sahiplerine ödenmesi D) 5 yıllık süre içinde hak
gereken tutar katılımcı veya sahiplerince talep edilmeyen
çalışan tarafından talep edilmiş paralar TCMB nezdinde açılan hesaba
olan son faiz içeren/faiz içermeyen aktarılır.
yatırım tercihi ile uyumlu standart
ya da katılım standart fonlarda
eski sözleşme ile ilişkili yeni bir
hesap açılarak nemalandırılır.
✓ Doğru Cevap: D
213. …; şirket nezdinde bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının tercih edilen fonlarda yatırıma yönlendirilmesi ve hesapta biriken paraların hak sahiplerine ödenmesine ilişkin esas ve usuller ile tarafların bu kapsamdaki diğer hak ve yükümlülüklerini düzenleyen sözleşmedir. Cümledeki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
A) Emeklilik sözleşmesi B) İzahname
C) Teklif Formu D) İçtüzük
✓ Doğru Cevap: A
214. Aşağıdakilerden hangisi emeklilik yatırım fonları kapsamında katılımcılara sunulacak bilgi ve belgelerden biri değildir?
A) Tanıtım formu B) Faaliyet ruhsatı
C) İçtüzük D) İzahname
✓ Doğru Cevap: B
215. Emeklilik şirketlerinin katılımcıların fon tercihlerine ilişkin yönlendirici nitelikte yorum ve tavsiyede bulunması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Şirket, fon tavsiyesini B) Şirket, katılımcının bireysel elektronik iletişim araçları veya emeklilik sistemi haricindeki robo-danışmanlık uygulamaları ile birikimleri için katılımcıya katılımcılarına iletebilir veya yönlendirmede bulunabilir. katılımcıların erişimine sunabilir.
C) Fon tercihi konusunda D) Fon tavsiyesi hizmetlerine
tavsiyede bulunmak üzere araştırma karşılık olarak herhangi bir ücret
birimi tarafından ayda bir kereden talebinde bulunulamaz ve kesinti
az olmamak üzere şirketçe yapılamaz.
katılımcıya sunulan fonlar hakkında
her risk grubuna yönelik ayrı
tavsiyeler içeren araştırma raporu
hazırlanır.
✓ Doğru Cevap: B
216. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) OKS Standart ve OKS Değişken B) Grup fonları, unvanında fonların BEFAS’ta işlem görmesi “yabancı” ibaresi yer alan fonlar zorunlu değildir. BEFAS’a dâhildir.
C) Birikimini BEFAS üzerinden D) BEFAS üzerinden başka sunulan fonlara yönlendirmek şirketlerin kurucusu olduğu fonları isteyen katılımcılara fon seçimi, seçen katılımcılar için fon alımını birikim tutarı veya oranı gerektiren her türlü işlemde ileri hususlarında kısıtlama konulabilir. valörlü fonun tercih edilmesi durumunda nemalandırma işlemi yapılmaz.
✓ Doğru Cevap: D
217. BES kapsamında yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanımına İlişkin hazırlanan vatandaşlık emeklilik planları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?I.Vatandaşlık emeklilik planlarında giriş aidatı kesintisi alınmaz.II.Vatandaşlık emeklilik planlarında BEFAS’ta sunulan fonlar dahil olmak üzere unvanında “yabancı” veya “dış borçlanma araçları” ibaresi bulunan fonlara yer verilmez. III. Yabancılar, Vatandaşlık emeklilik planlarına yeni bir sözleşme kurmak suretiyle dahil edilir.IV. Vatandaşlık emeklilik planlarında yönetim gider kesintisi alınmaz.
A) I ve III B) I,II ve IV
C) I, II ve III D) I, II, III ve IV
✓ Doğru Cevap: D
218. BES kapsamında Türk vatandaşlığına hak kazanabilmek için sistemde kalınması gereken süre şartı nedir?
A) 2 yıl B) 3 yıl
C) Süre kısıtlaması D) 5 yıl bulunmamaktadır.
✓ Doğru Cevap: B
219. Vatandaşlık planında yer alan bir katılımcı 3 yıl boyunca aşağıdaki işlemlerden hangisini/hangilerini yapamaz? I. Plan değişikliğiII. Emeklilik nedeni ile hesap birleştirme III. Başka bir şirkete aktarımIV. Fon dağılımı değişikliği
A) I ve III B) I,II ve IV
C) I, II ve III D) I, II, III ve IV
✓ Doğru Cevap: C
220. Bireysel Emeklilik Sistemine katkı payı ödeyerek vatandaşlık hakkı kazanmak isteyen yabancının bireysel emeklilik sözleşmesine ödemesi gereken katkı payı tutarı en az ne kadardır?
A) 500.000 Amerikan Doları veya B) 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı karşılığı döviz tutarı
C) 300.000 Amerikan Doları veya D) 200.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı karşılığı döviz tutarı
✓ Doğru Cevap: A
221. İlgili mevzuatta, aşağıdaki emeklilik planı türlerinden hangisinde emeklilik şirketi tarafından giriş aidatı alınamayacağı düzenlenmiştir?
A) Vatandaşlık Emeklilik Planı B) İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi
C) Gruba Bağlı Bireysel D) Bütünleşik Emeklilik Planı Emeklilik Sözleşmesi
✓ Doğru Cevap: A
222. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
A) BEFAS Bilgilendirme B) BEFAS; emeklilik yatırım
Platformu; başka şirketlerin fonu paylarının alım satımının
fonlarını seçmek isteyen yapıldığı merkezi elektronik
katılımcıların fon seçeneklerini platformdur.
değerlendirebilmelerini sağlayan
bilgilendirme platformudur.
C) BEFAS Bilgilendirme D) BEFAS, Emeklilik Gözetim Platformu, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından Merkezi tarafından kurulmuştur. işletilmektedir.
✓ Doğru Cevap: D
223. Devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesi amacıyla tanımlanan fonun asgari ne kadarı Bakanlıkça veya Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketlerince ihraç edilen Türk Lirası cinsinden borçlanma araçlarında, gelir ortaklığı senetlerinde veya kira sertifikalarında değerlendirilir?
A) 70% B) 50%
C) 25% D) 10%
✓ Doğru Cevap: B
224. Bireysel emeklilik sisteminin işleyişine ilişkin önemli hususlar hakkında katılımcıya, işverene veya sponsora bilgi vermek için hazırlanan ve içeriği Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenen form aşağıdakilerden hangisidir?
A) İşveren grup emeklilik B) Giriş bilgi formu sertifikası
C) Sözleşme metni D) Emeklilik Planı
✓ Doğru Cevap: B
225. Fon portföy sınırlaması ile ilgili ilkeler ve portföydeki varlıkların değerlendirilmesine ilişkin esas ve usuller hangi kurum tarafından belirlenir?
A) Sigortacılık ve Özel Emeklilik B) Hazine ve Maliye Bakanlığı
Düzenleme ve Denetleme Kurumunun
uygun görüşü alınarak Sermaye
Piyasası Kurulu
C) Fon Yönetim Kurulu D) Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu
✓ Doğru Cevap: A
226. Bireysel emeklilik şirketlerinin faaliyet gösterebilecekleri alanlarla ilgili doğru bilgi hangi şıkta verilmiştir?
A) Emeklilik şirketi sadece B) Emeklilik şirketi bireysel bireysel emeklilik alanında emeklilik, hayat ve elementer faaliyet gösterebilir. sigorta branşlarında faaliyet gösterebilir.
C) Emeklilik şirketi bireysel D) Emeklilik şirketi bireysel emeklilik ve sağlık sigortası emeklilik, hayat, sağlık ve ferdi branşlarında faaliyet gösterebilir. kaza branşlarında faaliyet gösterebilir.
✓ Doğru Cevap: D
227. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri teklif aşamasında katılımcıya derhal iletilmesi zorunlu belgelerden değildir?I.Giriş bilgi formuII.Emeklilik SözleşmesiIII.Emeklilik PlanıIV.Teklif formu
A) I ve II B) II ve III
C) Yalnız II D) III ve IV
✓ Doğru Cevap: B
228. İşveren grup emeklilik sözleşmesi çerçevesinde, işverenin ödemesi gereken bir katkı payını ödeme tarihinden itibaren 30 gün içinde ödememesi durumunda, emeklilik şirketinin yükümlülüğü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Durum, katılımcıya elektronik B) Durum, katılımcının posta iletişim araçları ile 5 iş günü adresine bir sonraki ödeme dönemine içinde bildirilir. kadar bildirilir.
C) Emeklilik şirketinin D) Durum, katılımcının tanımlı herhangi bir bildirim yükümlülüğü elektronik posta adresine, tanımlı yoktur. cep telefonuna kısa mesaj yoluyla veya faksına, bunlar yoksa posta adresine ertesi iş günü bildirilir.
✓ Doğru Cevap: A
229. Şirketin sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getiremediğinin veya mali bünyesinin katılımcıların hak ve menfaatlerini tehlikeye düşürecek düzeyde zayıflamakta olduğunun tespiti hallerinde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu, şirketin yönetim kurulundan hangilerini isteyebilir?
A) İştiraklerin ve sabit B) Serbest varlıkların değerlerin kısmen veya tamamen gösterilecek bir bankada bloke elden çıkarılmasını edilmesini ve bu varlıklar üzerinde izinsiz tasarruf edilmemesini
C) Şirketin mali bünyesini D) Seçeneklerin hepsi
düzeltmeye yönelik diğer
tedbirlerin alınmasını
✓ Doğru Cevap: D
230. Şirket fon kuruluş izin tarihinden itibaren kaç ay içerisinde katılma belgelerinin kayda alınması için Sermaye Piyasası Kuruluna başvurmak zorundadır?
A) 3 ay B) 1 ay
C) 2 ay D) 6 ay
✓ Doğru Cevap: D
231. Aşağıdakilerden hangisi portföy sınırlamalarına ilişkin esaslardandır?
A) Fon portföyünün en fazla B) Fon portföyünün en fazla %30’u bankalar nezdinde %20’si Sermaye Piyasası Kurulunca açtırılacak mevduat hesaplarında onaylanan yatırım fonu ve yabancı değerlendirilebilir. yatırım fonu katılma paylarına yatırılmak suretiyle değerlendirilebilir.
C) Fon portföyünün en fazla D) Fon portföyünün en fazla %10’u bir topluluğun para ve %5’i girişim sermayesi yatırım sermaye piyasası araçlarına ortakları tarafından ihraç edilen yatırılabilir. sermaye piyasası araçlarına yatırılabilir.
✓ Doğru Cevap: B
232. Mesafeli satış yoluyla düzenlenen sözleşmelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Sigortacılık ve Özel B) Katılımcı, emeklilik Emeklilik Düzenleme ve Denetleme sözleşmesine, emeklilik planına ve Kurumunca uygun görülen sözleşme sisteme ilişkin gerekli bilgilerin türleri, emeklilik planları ve kendisine verildiğini teyit ederek fonlar mesafeli satışa konu teklifi elektronik iletişim edilebilir. araçları ile onaylar.
C) Herhangi bir tercihte D) Mesafeli satış yoluyla bulunulmaması durumunda birikim düzenlenen sözleşmelerde teklif standart fonda yatırıma formu ve giriş bilgi formunun yönlendirilir. katılımcıya iletilme zorunluluğu yoktur.
✓ Doğru Cevap: D
233. 02.03.2018 tarihinde yürürlüğe giren bir sözleşme, 05.10.2020 tarihinde A şirketine aktarılmış,10.12.2022 tarihinde ise B şirketine aktarılmıştır. Kesintilere yönelik üst sınır kontrollerinde ve kesinti iadelerinde sözleşmede geçirilen süreyi belirlemek için dikkate alınacak tarih hangisidir?
A) 05.10.2020 B) 10.12.2022
C) 02.03.2018 D) 31.12.2022
✓ Doğru Cevap: C
234. Para piyasası fonunun tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yatırım yapılacak B) Portföyünün tamamı değişen varlıkların, bunlardan elde piyasa koşullarına göre, vadesine edilecek sermaye kazancına ağırlık en fazla 3 ay kalmış likiditesi verilerek belirlendiği fonlardır. yüksek para ve sermeye piyasası araçlarından oluşan ve bunlardan elde edilecek sermaye kazancına ağırlık veren fondur.
C) Fon portföyünün tamamını D) Portföyünün tamamı devamlı vadesine 3 ay veya daha az kalmış olarak, vadesine en fazla 184 gün ve likiditesi yüksek varlıklardan kalmış likiditesi yüksek para ve oluşturmak amacıyla kurulan sermeye piyasası araçlarından fonlardır. oluşan ve portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 60 gün olan fondur.
✓ Doğru Cevap: D
235. Aşağıdakilerden hangisi pay alım talimatı karşılığında tahsil edilen bedelin nemalandırılması durumunda kullanılmaz?
A) Para piyasası fonu B) Vadeli Mevduat
C) Ters repo D) Unvanında “kısa vadeli” ibaresi olan fonlar
✓ Doğru Cevap: B
236. Emeklilik yatırım fonlarının unvanında aşağıdaki ifadelerden hangisine yer verilemez?I. PerformansII. GlobalIII. AltınIV. Odak
A) I ve III B) I, II ve IV
C) Yalnızca III D) Hepsi
✓ Doğru Cevap: B
237. Aşağıdakilerden hangisi Bireysel Emeklilik Danışma Kurulunun görevlerinden biridir?
A) Bireysel emeklilik sistemine B) Türkiye Sigorta, Reasürans ilişkin politikaları belirlemek ve Emeklilik Şirketleri Birliğinin toplantılarını düzenlemek
C) Danışma komitesi D) Emeklilik yatırım fonlarına faaliyetlerinin etkin bir şekilde ilişkin yatırım stratejilerini yerine getirilmesini sağlamak belirlemek
✓ Doğru Cevap: A
238. Aşağıdaki durumlardan hangisinin gerçekleşmesi halinde yersiz kısmen ödeme hali oluşur?
A) Katılımcının gerekli evrakları B) Katılımcının kısmen ödeme süresi içerisinde emeklilik tutarını emeklilik şirketine iade şirketine iletmemesi durumunda etmek istemesi durumunda
C) Katılımcının sistemde kalma D) Katılımcının kısmen ödeme taahhüdünü yerine getirmemesi talebini 3 yıldır sistemde bulunan durumunda sözleşmesi üzerinde kullanmak istemesi durumunda
✓ Doğru Cevap: A
239. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Kısmen ödeme başvuru B) Gönüllü bireysel emeklilik formunun şirkete ulaştığı tarihten sözleşmelerinin yanı sıra otomatik itibaren on iş günü içinde kısmen katılım sertifikaları için de ödeme tutarı katılımcının kısmen ödeme hakkı belirttiği hesaba ödenir. kullanılabilir.
C) Evlilik halinde, kısmen D) Doğal afet sebebiyle kısmen ödemeye konu tutarın yüzde yirmisi ödeme almak için süre ve birikim kadar tutar da Devlet katkısı şartı bulunmamaktadır. hesabından alınır.
✓ Doğru Cevap: B
240. Emeklilik hesabında 80.000 TL birikimi ve Devlet katkısı hesabında 10.000 TL’si olan bir katılımcı konut alımı için alabileceği azami tutarda kısmen ödeme almıştır, katılımcının gerekli belgeleri ibraz ettikten sonra Devlet katkısı hesabından alabileceği ödeme kaç TL’dir?
A) 12000 B) 10000
C) 8000 D) 6000
✓ Doğru Cevap: C
241. Emeklilik hesabında 100.000 TL birikimi ve Devlet katkısı hesabında 12.000 TL’si olan bir katılımcının, gerekli belgelerin tamamını başvuru esnasında ibraz etmesi durumunda konut alımı için, devlet katkısı dahil kısmen ödeme olarak alabileceği azami tutar kaç TL’dir?
A) 60000 B) 50000
C) 40000 D) 30000
✓ Doğru Cevap: A
242. Kısmen ödeme hakkını kullanmak isteyen bir katılımcı aşağıdaki hallerden hangisi için kısmi ödemeye konu tutarın %25’i kadar Devlet katkısı alabilir?
A) Doğal afet B) Evlilik
C) Konut alımı D) Nakit ihtiyacı
✓ Doğru Cevap: A
243. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri kısmen ödeme talep edilebilecek sözleşme türlerinden değildir?I.Bireysel emeklilik sözleşmesiII.Otomatik katılım sözleşmesiIII.Gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesiIV.İşveren katkılı bireysel emeklilik sözleşmesi
A) I,II,III B) II ve IV
C) Yalnızca II D) I ve IV
✓ Doğru Cevap: B
244. Aşağıdakilerden hangisi evlilik halinde kısmen ödeme talep edebilmek için yerine getirilmesi gereken şartlardan biri değildir?
A) Sözleşmenin en az 5 yıldır B) En az 5 yıl kısmen ödeme yürürlükte olması hakkının kullanılmamış olması
C) Kısmen ödeme talebinde D) Başvuru sahibinin 30 yaşından
bulunulacak olan sözleşmeye, küçük olması
başvuru tarihi itibarıyla geçerli
olan aylık brüt asgari ücret
tutarının en az beş katı kadar
katkı payı ödenmiş olması
✓ Doğru Cevap: D
245. Katılımcı, birikiminin en fazla ne kadarını kısmi ödeme olarak talep edebilir?
A) 40% B) 50%
C) 60% D) 70%
✓ Doğru Cevap: B
246. Hangi sözleşmeler için kısmen ödeme başvurusunda bulunulamaz? I. İşveren grup emeklilik sözleşmeleriII. Gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmeleriIII. Alacağın devrine konu olmuş sözleşmelerIV. Üzerinde haciz veya rehin bulunan sözleşmeler
A) Yalnız I B) I ve II
C) II ve III D) I, III, IV
✓ Doğru Cevap: D
247. Evlilik ve konut alımı nedeniyle kısmen ödeme alınması halinde, ödenecek Devlet katkısı ne kadardır?
A) Kısmen ödeme tutarının yüzde B) Kısmen ödeme tutarının yüzde 30’u 25’i
C) Kısmen ödeme tutarının yüzde D) Kısmen ödeme tutarının yüzde 20’si 15’i
✓ Doğru Cevap: C
248. Kısmen ödeme hallerinden hangisinde en az 5 yıl sistemde bulunma ve kısmen ödemeye başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olma şartı aranmaz?
A) Eğitim B) Evlilik
C) Konut alımı D) Doğal afet
✓ Doğru Cevap: D
249. Emeklilik şirketi kısmen ödeme tutarını, başvuru formunun kendisine ulaşmasını takip eden kaç gün içinde ödemek zorundadır?
A) 3 iş günü B) 5 iş günü
C) 10 iş günü D) 20 iş günü
✓ Doğru Cevap: C
250. Evlilik ve konut alımı için kısmen ödeme alma hakkını kullanan katılımcının sözleşmesini sistemden çıkış ile sonlandırmayacağına dair verdiği taahhüt süresi kaç yıldır?
A) 2 yıl B) 3 yıl
C) 1 yıl D) 4 yıl
✓ Doğru Cevap: B
251. Aşağıda yer alan bilgilerden hangisi alacağın devri sözleşmeleri için yanlış bir bilgidir?
A) Katılımcı, kredisi kapanana B) Alacağın devri kapsamında kadar sözleşmelerini yapılan fon dağılım değişiklikleri sonlandıramaz. için katılımcının fon dağılım değişikliği hakkı kullanılmış sayılmaz.
C) Devrilecek tutar D) Devlet katkısı birikiminden
Sigortacılık ve Özel Emeklilik kaynaklı alacaklar da bankalara
Düzenleme ve Denetleme Kurulu devredilebilir.
tarafından belirlenen fonlarda
yatırıma yönlendirilir.
✓ Doğru Cevap: D
252. Sözleşmesini 1.05.2024 tarihinde A şirketinden B şirketine aktaran bir katılımcı, sözleşmesinden kaynaklı alacağını en erken hangi tarihte bankaya devrederek kredi kullanabilir?
A) 1.5.2024 B) 1.7.2024
C) 1.5.2025 D) 1.11.2024
✓ Doğru Cevap: D
253. Sözleşmesinden kaynaklı alacağını bankaya devrederek kredi kullanan katılımcı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Kredi kapanana kadar B) Kredi kapanana kadar sözleşmesini sonlandıramaz. sözleşmesini başka şirketlere aktaramaz.
C) Devir sözleşmesi sonlanmadan D) Katılımcı devrettiği tutar birikimler başka bir bankaya dahil birikimini dilediği fonlarda devredilemez. değerlendirmeye ve fon değişikliği yapmaya devam edebilir.
✓ Doğru Cevap: D
254. Suat Bey, sözleşmesinden kaynaklı alacağını bankaya devrederek kredi kullanmıştır. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi veya hangileri kesinlikle yanlıştır?I. Suat Bey’in sözleşmesinde haciz vardır .II. Suat Bey’in alacağın devrine konu ettiği birikimleri Kurul tarafından belirlenen merkezi alacağın devri fonlarında değerlendirilmeye devam edecektir.III. Suat Bey sözleşmesini kredisi kapanana kadar sonlandıramayacaktır.IV. Suat Bey’in sözleşmesine işvereni tarafından ödeme yapılmaktadır.
A) I ve II B) I ve IV
C) III ve IV D) Hepsi
✓ Doğru Cevap: B
255. Alacağın devri sözleşmesi kapsamında banka, kredi borcunun muaccel hale gelmesinden kaç gün sonra, alacağın ödenmesi için talepte bulunabilir?
A) 10 B) 15
C) 20 D) 30
✓ Doğru Cevap: D
256. Yasemin Hanım, sözleşmesinden kaynaklı alacağını bankaya devrederek kredi kullanmak niyetindedir. Ancak, bu konuda yeterli bilgiye sahip değildir. Konuyla ilgili emeklilik şirketinin çağrı merkezi ile iletişime geçer.Çağrı merkezi yetkilisinin Yasemin Hanım’a verdiği aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) İşveren grup emeklilik B) Kredi kapanan kadar devre
sözleşmesi dahil tüm sözleşmelerden konu sözleşme sonlandırılamaz.
kaynaklı alacaklar devre konu
edilebilir.
C) Devir edilen tutarlar Kurul D) Devlet katkısı tutarı hariç tarafından belirlenen merkezi tüm birikimler alacağın devrine alacağın devri fonlarında konu edilebilir. değerlendirilir.
✓ Doğru Cevap: A
257. Kredi borcu ödemelerinizin tamamlanması ile alacağın devri sözleşmeniz sona erer ve birikiminiz sözleşmeniz kapsamında tercih ettiğiniz fonlarda/fonda yeniden yatırıma yönlendirilir. Kredi borcunuzun birbirini izleyen en az … taksitinde temerrüde düşmeniz ve bankanız tarafından ödenmeyen taksitlerin ödenmesi için verilen en az … günlük süre sonunda ödeme yapmamanız halinde borcunuz muaccel hale gelecektir. Yukarıda boş bırakılan alanlar hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
**A) iki — 30 ** B) iki — 45
C) üç — 30 D) üç — 20
✓ Doğru Cevap: A
258. Ayşe Hanım aşağıda yürürlük tarihi ve devredilen tutar bilgilerine yer verilen sözleşmelerinden kaynaklı alacağını bankaya devrederek kredi kullanmıştır. Ancak kredisine ait 2 taksiti ödemediği için banka borcun alacağın devri fonundan karşılanması için süreci başlatmıştır. Ayşe Hanım’ın bankaya olan güncel kredi borcu 200.000 TL’dir. Bankanın alacağının ödenmesi için sırasıyla hangi sözleşmeleri sonlandırılmalıdır?Sözleşme Yürürlük Tarihi Devredilen TutarA Sözleşmesi : 28.07.2023 60.000 TLB Sözleşmesi 09.10.2018 150.000 TLC Sözleşmesi 23.02.2015 50.000 TL
A) B ve C B) C ve B
**C) A ve B ** D) A-B-C
✓ Doğru Cevap: C
259. Alacağın devrine ilişkin işlemlerin gerçekleşmesini sağlayacak altyapı … tarafından sağlanır.Yukarıda boş bırakılan alan hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Emeklilik Şirketi B) Emeklilik Gözetim Merkezi
C) Takas ve Saklama Bankası D) Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
✓ Doğru Cevap: B
260. Aşağıdaki sözleşmelerden hangisi alacağın devri kapsamında bankalara devredilemez?
A) İşveren grup emeklilik B) Bireysel emeklilik sözleşmesi sözleşmesi
C) Gruba bağlı bireysel D) Otomatik katılım sözleşmesi emeklilik sözleşmesi
✓ Doğru Cevap: A
261. Sevgi Hanım’ın sözleşmesinde Devlet katkısı tutarı hariç 100.000 TL birikimi bulunmaktadır. Sevgi Hanım sözleşmesinden kaynaklı alacağını bankaya devrederek 80.000 TL kredi almak istemektedir. Bankanın devralmak üzere iletebileceği tutar en fazla ne kadar olabilir?
A) 70.000 TL B) 40.000 TL
C) 96.000 TL D) 100.000 TL
✓ Doğru Cevap: C
262. A emeklilik şirketinde 01.01.2023 tarihinde yürürlüğe giren bir sözleşme 17.01.2025 tarihinde B emeklilik şirketine aktarılmıştır. A emeklilik şirketinde 2023 yılında 1.200 TL giriş aidatı tahsilatı ve 300 TL yönetim gideri kesintisi, 2024 yılında 450 TL yönetim gider kesintisi, 2025 yılı başından aktarım tarihine kadar ise 600 TL yönetim gideri kesintisi ve 1.200 TL ertelenmiş giriş aidatı kesintisi yapılmıştır. B emeklilik şirketinin 17.01.2025-01.01.2026 tarihleri arasında ilgili sözleşme için tahsil edebileceği yönetim gideri kesintisi en fazla ne kadar olabilir? (Brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu ve sözleşmenin sistemden bulunduğu hiçbir yıl için de değişmediği varsayılmaktadır.)
A) 1.005 TL B) 1.350 TL
C) 2.805 TL D) Yönetim gideri kesintisi ve giriş aidatı tahsilatı yapılamaz.
✓ Doğru Cevap: A
263. A emeklilik şirketinde 13.01.2021 tarihinde yürürlüğe giren bir sözleşme için 13.01.2026 tarihine kadar toplamda 2.725 TL giriş aidatı ve yönetim gideri kesintisi yapılmıştır. 13.01.2026 tarihini takip eden sözleşme yılı içinde yapılabilecek yönetim gideri kesintisi ve giriş aidatı toplamı ne kadar olabilir? (Brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu ve her yıl için aynı kaldığı varsayılmaktadır.)
A) 2.805 TL B) Yönetim gideri kesintisi ve giriş aidatı tahsilatı yapılamaz.
C) 10.500 TL D) 2.000 TL
✓ Doğru Cevap: B
264. 14.01.2025 tarihinde yürürlüğe girmiş bir sözleşme için, 14.01.2025-31.12.2025 tarihleri arasında 2.805 TL kesinti yapılmıştır. 14.01.2026 tarihine kadar ne kadar daha kesinti yapılabilir? (Brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu varsayılmaktadır.)
A) 1.020 TL B) 1.360 TL
C) 14.01.2026 tarihine kadar D) 2.805 TL ayrıca bir kesinti yapılamaz.
✓ Doğru Cevap: C
265. 1 Aralık 2020’de bireysel emeklilik sistemine giren Ali Bey’in birikimleri 2.300.000 TL’ye ulaşmıştır. Asgari ücretin brüt tutarının 33.000 TL olduğu varsayımıyla, 10 Ocak 2026 tarihi itibarıyla Ali Bey’in birikimlerinin ne kadarı haczedilebilecektir?
A) 287.000 TL B) 434.000 TL
C) 500.000 TL D) Bireysel emeklilik sisteminde birikimler haczedilemez.
✓ Doğru Cevap: A
266. 120 aydır bireysel emeklilik sisteminde olan Ahmet Bey’in birikimi 4.300.000 TL’ye ulaşmıştır. Asgari ücretin brüt tutarının ilgili dönemde 33.000 TL olduğu varsayımıyla, 8 Ocak 2026 tarihinde Ahmet Bey’in birikiminin ne kadarı haczedilemeyecektir?
A) 3.960.000 TL B) 4.300.000 TL
C) Bireysel emeklilik D) 340.000 TL sisteminde birikimler haczedilemez.
✓ Doğru Cevap: A
267. 19.09.2024 tarihinde A şirketinde yürürlüğe giren bir sözleşmenin 08.01.2026 tarihinde B şirketine aktarılması ve 19.09.2025 - 08.01.2026 tarihleri arasında ilgili sözleşme kapsamında A şirketi tarafından toplamda 2.500 TL giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi yapılması durumunda, 19.09.2026 tarihine kadar B şirketi ne kadar daha yönetim gider kesintisi yapabilir ? (Brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu ve her yıl için aynı kaldığı varsayılmaktadır.)
A) 305 TL B) 960 TL
C) 400 TL D) 803 TL
✓ Doğru Cevap: A
268. 8 yıldır yürürlükte olan sözleşmesi için 180.000 TL katkı payı ödeyen ve 230.000 TL birikimi olan katılımcı konut alımı sebebiyle kısmi ödeme almak istemektedir. Katılımcı, Devlet katkısı hariç, birikiminden en fazla ne kadar kısmi ödeme alabilir ? (İlgili tarihte geçerli aylık brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu varsayılmıştır.)
A) 115.000 TL B) 33.000 TL
C) 230.000 TL D) 180.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
269. 6 yıldır yürürlükte olan sözleşmesine 130.000 TL katkı payı ödeyen ve 160.000 TL birikimi olan katılımcı evlilik sebebiyle kısmi ödeme almak istemektedir. Katılımcı, Devlet katkısı hariç, birikiminden en fazla ne kadar kısmi ödeme alabilir ? (İlgili tarihte geçerli aylık brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu varsayılmıştır.)
A) 65.000 TL B) 80.000 TL
C) 130.000 TL D) Kısmi ödeme alamaz
✓ Doğru Cevap: D
270. 15.01.2021 tarihinde A emeklilik şirketinde yürürlüğe giren sözleşmenin 15.01.2024 tarihinde B şirketine aktarılması ve A emeklilik şirketinde toplamda 2.500 TL giriş aidatı ile yönetim gider kesintisi yapılmış olması durumunda, B emeklilik şirketinde 15.01.2026 tarihine kadar tahsil edilebilecek yönetim gideri kesintisi en fazla ne kadar olabilir? (Brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu ve her yıl için aynı kaldığı varsayılmaktadır.)
A) 3.920 TL B) 5.610 TL
C) 8.841 TL D) 5.984 TL
✓ Doğru Cevap: B
271. Ücretlinin Ocak 2026 döneminde brüt ücreti 140.000 TL, sağlık sigortasına ödediği prim toplamı 14.000 TL, işveren tarafından çalışan adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payı toplamı 9.000 TL’dir. İndirimde çalışana öncelik verilmesi durumunda, işverenin ücretle ilişkilendirmeksizin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirebileceği tutar ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.000 TL’dir.)
A) 9.000 TL B) 7.000 TL
C) 14.000 TL D) 5.000 TL
✓ Doğru Cevap: B
272. Bireysel emeklilik sisteminden emekli olan bir katılımcı birikimlerini yıllık gelir sigortasına aktarmıştır. Kendisine aylık 37.000 TL maaş ödenmektedir. Asgari ücretin brüt tutarının ilgili dönemde 33.000 TL olduğu varsayımıyla, 1 Şubat 2026 tarihinde katılımcının aylık maaşının ne kadarı haczedilebilecektir?
A) 33.000 TL B) 4.000 TL
C) Bireysel emeklilik D) 12.000 TL
sisteminden emekli olanların yıllık
gelir sigortasına aktardıkları
birikimler haczedilemez.
✓ Doğru Cevap: B
273. 2025 yılı Aralık ayında sözleşmesi birinci yılını dolduran katılımcı, 2026 Ocak ayında bireysel emeklilik sisteminden ayrılmıştır. Katılımcının ayrılma esnasında, devlet katkısı hesabındaki tutarın 16.000 TL, birikim tutarının 120.000 TL ve ödediği katkı payı tutarının 80.000 TL olması durumunda katılımcıdan ne kadar stopaj kesintisi yapılmıştır?
A) 6.000 TL B) 5.750 TL
C) 10.000 TL D) 12.000TL
✓ Doğru Cevap: A
274. Bireysel emeklilik sisteminden emekli olarak ayrılan katılımcının devlet katkısı hesabındaki tutar dahil ödemeye konu birikim tutarı 1.250.000 TL’dir. Ödediği katkı payı tutarı 750.000 TL ve bu katkı payına karşılık aldığı devlet katkısı tutarı 150.000 TL olan katılımcıdan yapılacak stopaj kesintisi tutarı ne kadar olacaktır?
A) 25.000 TL B) 17.500 TL
C) 7.500 TL D) 12.500 TL
✓ Doğru Cevap: B
275. Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanarak ayrılmak isteyen katılımcının devlet katkısı hesabındaki tutar dahil ödemeye konu birikim tutarı 1.300.000 TL’dir. Ödediği katkı payı tutarı 400.000 TL ve Devlet tarafından ödenen devlet katkısı tutarı ise 80.000 TL’ dir. Katılımcıdan yapılacak stopaj tutarı ne kadar olacaktır?
A) 41.000 TL B) 45.000 TL
C) 82.000 TL D) 123.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
276. Cemil Bey’in sözleşmesindeki birikimi 130 bin TL’dir. Sözleşmesinden kaynaklı alacağını bankaya devrederek 100 bin TL tutarında kredi almak istemektedir. Ancak, bankaya bu talebini ilettiğinde alacağını devrederek kredi kullanamayacağı bilgisini almıştır. Bu durumda, Cemil Bey’in sözleşmesi için aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğru olabilir? I. Talep ettiği kredi tutarı için yeterli birikimi yoktur.II. Sözleşmesine ilişkin halihazırda başka bir alacağın devri sözleşmesi mevcuttur.III. Sözleşmesi üzerinde haciz talebi mevcuttur.IV. Sözleşmesi üç ay önce aktarımla kurulmuştur.
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) II ve III D) II-III ve IV
✓ Doğru Cevap: D
277. Emeklilik sözleşmesinden emeklilik hakkı kazanmadan 2026 yılında ayrılan bir katılımcının elde etmiş olduğu getiriye ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?
A) 2027 yılının Nisan B) Beyan etmeyecektir. ayında beyan edecektir.
C) 2027 yılının Şubat ayında D) 2027 yılının Mart ayında beyan edecektir.
✓ Doğru Cevap: B
278. Katılımcı her fon dağılımı değişikliğinde BEFAS’ta sunulan fonlar dahil olmak üzere en fazla kaç adet fon tercihinde bulunabilir?
A) 6 B) 12
C) 20 D) 24
✓ Doğru Cevap: C
279. Aşağıdakilerden hangisi işveren katkılı grup emeklilik sözleşmelerinde hak kazanma süresi dolmadan birikimin tamamının katılımcıya ödenebileceği durumlar arasında değildir?
A) İşverenin iflas yahut **B) İşverenin haklı nedenle konkordato ilan etmesi çalışanın işine son vermesi **
C) Katılımcının 22/5/2003 D) İşverenin rızası halinde
tarihli ve 4857 sayılı İş
Kanunu’na göre haklı nedenle
işinden ayrılması
✓ Doğru Cevap: B
280. Aşağıdakilerden hangisi işveren katkılı grup emeklilik sözleşmelerinde hak kazanma süresi dolmadan birikimin tamamının katılımcıya ödenebileceği durumlar arasında değildir?
A) İşverenin sözleşmeyi B) Katılımcının kendi talebi ile feshetmesi işten ayrılması
C) Katılımcının maluliyet D) İşveren rızasının bulunması sebebiyle işten ayrılması
✓ Doğru Cevap: B
281. 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe giren bir bireysel emeklilik sözleşmesinin 2022- 2026 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde her bir yıl için yılın ilk yarısında uygulanan aylık brüt asgari ücretin sırasıyla 2022 için 5.000 TL, 2023 için 10.000 TL, 2024 için 20.000 TL , 2025 yılı için 26.000 TL ve 2026 yılı için 33.000 TL olduğu dikkate alınırsa, söz konusu dönemlerde yapılabilecek kesintiler toplamı en fazla ne kadardır?
A) 7.990 TL B) 1.829,20 TL
C) 5.489,045 TL D) 2.550 TL
✓ Doğru Cevap: A
282. 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmiş olan bireysel emeklilik sözleşmesini 02.01.2026 tarihi itibarı ile sonlandıran katılımcı, ilgili sözleşme kapsamındaki devlet katkısı hesabındaki tutarın ne kadarına hak kazanır?
A) %100 B) %60
C) %35 D) %15
✓ Doğru Cevap: C
283. 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olan bireysel emeklilik sözleşmesini 02.01.2026 tarihi itibarı ile sonlandıran katılımcı, ilgili sözleşme kapsamındaki devlet katkısı hesabındaki tutarın ne kadarına hak kazanır? (Bireysel emeklilik sözleşmesini sonlandırdığı tarihte katılımcı 42 yaşındadır.)
A) %60 B) %100
C) %35 D) %15
✓ Doğru Cevap: A
284. Otomatik katılım kapsamında işvereni aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilen çalışana sağlanacak devlet katkısına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Toplam birikimin %25’i B) Başlangıç döneminin sonunda oranında devlet katkısı sağlanır. sistemde kalmayı tercih eden çalışana 500 TL ilave devlet katkısı sağlanır.
C) Emeklilik hakkının D) Otomatik katılım kullanılması halinde, birikimini kapsamındaki sözleşmeler ile bir emeklilik gelir planı bireysel emeklilik sistemindeki kapsamında almayı tercih eden sözleşmelerin devlet katkısı limiti çalışana 5.000 TL ek devlet katkısı tektir. sağlanır.
✓ Doğru Cevap: B
285. Bir takvim yılı içinde bir katılımcının alabileceği azami devlet katkısı tutarı ne kadardır?
A) Alınabilecek devlet B) İlgili takvim yılı için katkısında limit yoktur. belirlenen yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının %40’ı kadardır.
C) İlgili takvim yılı için D) İlgili takvim yılı için belirlenen yıllık toplam brüt belirlenen yıllık brüt asgari ücret asgari ücret tutarının %20’si toplamının %50’si kadardır. kadardır.
✓ Doğru Cevap: C
286. Bireysel emeklilik sözleşmesine 2026 yılı Ocak ayında nakden 2.000 TL katkı payı ödeyen bir katılımcının ilgili ayda başka bir sözleşmesine ödeme yapmadığı varsayımıyla, Ocak ayı için alabileceği devlet katkı tutarı ne kadardır?
A) 400 TL B) 600 TL
C) 500 TL D) 200 TL
✓ Doğru Cevap: A
287. Bireysel emeklilik sisteminde 5 yılını doldurmuş ve birikim tutarı 250.000 TL’ye ulaşan 57 yaşındaki bir katılımcı sistemden ayrılmak istemektedir. Katılımcının yatırdığı katkı payı toplamı 125.000 TL’dir. İlgili sözleşmeye ödenen katkı payı için devlet katkısı alınmadığı varsayılırsa eline kesinti sonrası ne kadar para geçecektir?
A) 231.250 TL B) 212.500 TL
C) 243.750 TL D) 245.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
288. Bireysel emeklilik sisteminde 11 yıl boyunca 900.000 TL katkı payı ödeyen 51 yaşındaki katılımcı, 120.000 TL getiri sağlamıştır. İlgili sözleşmeye ödenen katkı payı için devlet katkısı alınmadığı varsayımı ile katılımcının sistemden ayrılmak istemesi durumunda alacağı tutar ne kadar olacaktır?
A) 1.020.000 TL B) 1.008.000 TL
C) 888.000 TL D) 900.000 TL
✓ Doğru Cevap: B
289. Bireysel emeklilik sisteminde 5 yıldır bulunan ve 50.000 TL katkı payı ödeyen ve ödediği katkı paylarına 10.000 TL devlet katkısı alan katılımcının vefatı durumunda, devlet katkısı hesabındaki tutar dahil 80.000 TL olan ödemeye konu tutardan lehdarlarına ödenecek tutar kaç TL’dir? (Veraset ve İntikal Vergisi kapsamındaki kesintiler dikkate alınmayacaktır. Giriş aidatı olmadığı varsayılmıştır.)
A) 77.000 TL B) 78.000 TL
C) 79.000 TL D) 80.000 TL
✓ Doğru Cevap: C
290. Limit nedeniyle 2026 yılı Şubat ayı için alabileceği devlet katkısı tutarı 2.000 TL olan bir katılımcının, Şubat ayında A sözleşmesine 6.000 TL, B sözleşmesine 4.000 TL katkı payını nakden ödemesi durumunda, Şubat ayı için A sözleşmesi kapsamında alabileceği devlet katkısı tutarı ne kadardır?
A) 1.800 TL B) 1.200 TL
C) 1.600 TL D) 2.000 TL
✓ Doğru Cevap: B
291. 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe giren sözleşmesini 15.01.2026 tarihinde sonlandıran katılımcı, ilgili sözleşme kapsamındaki Devlet katkısı hesabındaki tutarın ne kadarına hak kazanır?
A) 15% B) 35%
C) 60% D) Hak kazanamaz.
✓ Doğru Cevap: D
292. Fon paylarının mevzuatta tanımlı azami süreleri aşarak nakde dönüştürülmesi durumunda aşağıdakilerden hangisinin emeklilik şirketleri tarafından yapılması gerekir?I.Mevzuatta tanımlı sürenin geçtiği günler için temerrüt faizi hesaplanır.II.Birikim tutarında meydana gelen bir azalma söz konusu ise; parasal kayıp hesaplanır ve birikim tutarına ilave edilir.III.Temerrüt faizi ve parasal kaybın eksik hesaplanması söz konusu olur ise; eksik tutar için de temerrüt faizi hesaplanır.
A) Yalnız I B) I ve II
C) I, II ve III D) Hiçbiri
✓ Doğru Cevap: C
293. A emeklilik şirketinde 05.05.2021 tarihinde yürürlüğe giren sözleşmeden 10.01.2026 tarihine kadar 1.500 TL peşin giriş aidatı kesintisi ve 2.500 TL yönetim gider kesintisi yapılmıştır. 10.01.2026 tarihi itibarıyla ilgili şirkette sistemden ayrılması durumunda birikimden indirilebilecek ertelenmiş giriş aidatı tutarı en fazla ne kadar olabilir? (Brüt asgari ücretin 33.000 TL olduğu ve sözleşmenin sistemden bulunduğu hiçbir yıl için de değişmediği varsayılmaktadır.)
A) 2.805 TL B) 10.025 TL
C) 6.810 TL D) 14.025 TL
✓ Doğru Cevap: B
İlgili Sosyal Güvenlik ve İş Mevzuatı
294. A ülkesinde tarımda çalışanların katılabildiği belirli fayda esaslı bir mesleki emeklilik fonunun yöneticisi yıl sonu hesaplarını kontrol ettiğinde sistemin varlıklarının yükümlülüklerinin üzerinde olduğunu görmüştür. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Fonun portföy yöneticileri B) Yıl sonunda yüksek prim başarılıdır. miktarı elde edilmiştir.
C) Emeklilik yaşının D) Prim ödeme süresinin yükseltilmesine ihtiyaç azaltılması gerekebilir. duyulabilir.
✓ Doğru Cevap: C
295. II. Dünya Savaşını takip eden yıllarda batılı ülkelerde doğum oranları bir süre ciddi şekilde yüksek seyretmiştir. Hangisi bu ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerinde alınması gerekecek tedbirlerden biri olamaz?
A) Prim tutarlarının B) Emeklilik yaşının artırılması artırılması
C) Emeklilik maaşlarında D) Yeni sosyal sigorta indirim yapılması kuruluşlarının oluşturulması
✓ Doğru Cevap: D
296. Gelirleri ne olursa olsun, ülkede yaşayan herkesin, bazı sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan, primli ve/veya primsiz rejimlerin kullanılması suretiyle etkilenmemelerini amaçlayan sisteme ne ad verilir?
A) Sosyal Güvenlik Sistemi B) Bireysel Emeklilik Sistemi
C) Hayat sigortası sistemi D) Özel Sağlık Sigortası Sistemi
✓ Doğru Cevap: A
297. Bir işverene tabi olarak tehlikeli, yıpratıcı vb. bazı alanlarda çalışan sigortalıların çalışılan işin güçlüğü göz önüne alınarak işlerinde geçen toplam çalışma sürelerine eklenen sürelere ne ad verilir?
A) Fiili hizmet süresi zammı B) İstisnai emeklilik haddi
C) Erken emeklilik uygulaması D) Yaş haddinden emeklilik
✓ Doğru Cevap: A
298. Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre, tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı, geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ya da ruhi arıza hallerine ne ad verilir?
A) İş kazası B) Meslek hastalığı
C) Sakatlık D) Sigorta
✓ Doğru Cevap: B
299. Ne zaman gerçekleşeceği bilinmemekle beraber ileride gerçekleşmesi muhtemel veya muhakkak olan ve buna maruz kalan kişinin malvarlığında eksilmeye neden olan tehlikeye ne ad verilir?
A) Kaza riski B) Doğal afet riski
C) Sosyal risk D) Soygun riski
✓ Doğru Cevap: C
300. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyen, gelecekte karşılaşması olası risklerin ekonomik sonuçlarını gidermek için önlem alan ve yaşamına güvenle devam eden kimseye ne denir?
A) Sosyal sigortalı B) Sosyal emekli
C) Munzam sandık emeklisi D) Bireysel emeklilik katılımcısı
✓ Doğru Cevap: A
301. Belirli bir dönem içeriside toplanan gelirlerin, aynı dönem içindeki harcamalarda kullanılması esasına dayanan sosyal güvenlik finansman modeline ne ad verilmektedir?
A) Dağıtım Modeli B) Toplama Modeli
C) Fonlama Modeli D) Sosyal Yardım Modeli
✓ Doğru Cevap: A
302. Sigortalayan kurum tarafından, hak sahibine yapılacak ödemelerin önceden belirlenen bir formüle göre hesaplanacağı yolunda bir garanti sağlayan sisteme ne ad verilir?
A) Tanımlanmış fayda B) Kısmi fonlama
C) Tanımlanmış katkı D) Tam fonlama
✓ Doğru Cevap: A
303. Muhtaç vatandaşların bir kısım ihtiyaçlarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan karşılanması sosyal güvenliğin hangi fonksiyonu ile açıklanabilir?
A) Sosyal hizmet B) Sosyal yardım
C) Sosyal sigorta D) Sosyal birlik
✓ Doğru Cevap: B
304. İlgilinin katkısı olmadan devlet bütçesinden veya gönüllü özel kuruluşlardan sağlanan kaynaklarla yerine getirilen sosyal güvenlik hizmetlerine ne ad verilir?
A) Sosyal sigortalar B) Sosyal katkılar
C) Sosyal yardımlar ve sosyal D) Sivil toplum hizmetleri hizmetler
✓ Doğru Cevap: C
305. Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olaya ne ad verilir?
A) Meslek hastalığı B) İş kazası
C) Maluliyet D) Sürekli işgöremez
✓ Doğru Cevap: B
306. Dağıtım modelinde bozulan finansal dengeyi tekrar kazandırmayı amaçlayan rehabilitasyon tedbirleri arasında yer almayan hususu işaretleyiniz.
A) Ayrıcalıklı uygulamaların B) Sistemin kapsadığı risklerin kaldırılması artırılması ve çeşitlendirilmesi
C) Erken ve malulen emekli olma D) Ücretlerden kesilen koşullarının zorlaştırılması primlerin artırılması
✓ Doğru Cevap: B
307. Ordu Yardımlaşma Kurumu emeklilik programı yapısı itibariyle sosyal güvenlik basamakları içinde hangi basamakta değerlendirilebilir?
A) Birinci basamak kamu B) İkinci basamak mesleki emeklilik uygulaması emeklilik fonu
C) Üçüncü basamak özel D) Üçüncü basamak hayat emeklilik fonu sigortası sistemi
✓ Doğru Cevap: B
308. Aktif çalışma döneminde elde edilen ücretin düzeyine bağlı olarak hesaplanan emeklilik aylığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yatırılan primlere bağlı B) Ücretle orantılı aylık aylık
C) Maktu aylık D) Asgari gelir aylığı
✓ Doğru Cevap: B
309. Sosyal güvenlik sistemlerinin finansman krizinden çıkması için alınan tedbirler genelde hangi sonucu doğurmaktadır?
A) Çalışanlar ve emeklilerin B) Sistem derhal krizden katlanmak durumunda oldukları çıkmaktadır. yükler daha da ağırlaşmaktadır.
C) Prim tahsilat oranları D) Alınan tedbirlerin hiçbir derhal artmakta, emeklilere hemen ülkede başarılı olduğu ek imkanlar yaratılmaktadır görülmemiştir.
✓ Doğru Cevap: A
310. Ücret garanti fonunun finansman kaynağı,… İlgili boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?
A) SGK İşçi payıdır. B) Tasarrufu teşvik fonu kesintisidir.
C) Kıdem tazminatı fonudur. D) İşsizlik sigortası fonu işveren payıdır.
✓ Doğru Cevap: D
311. Hangisi dağıtım esaslı sosyal sigortalarda yapılan, sistemi rehabilite edici parametrik düzenlemelerden değildir?
A) Emeklilik yaşının B) Emekli maaşlarının artırılması azaltılması
C) Prim ödeme süresinin D) Hesapların tam fonlu hale artırılması getirilmesi
✓ Doğru Cevap: D
312. Dağıtım modelinde ödenen primlerin miktarı artarsa aşağıdaki sonuçlardan hangisinin gerçekleşme olasılığı artar?
A) Emekli aylıklarında indirim B) Emekli aylıklarında artış yapılabilir. yapılabilir.
C) Sağlanan hizmet ve D) Kapsanan riskler yardımların miktarı azaltılabilir. daraltılabilir.
✓ Doğru Cevap: B
313. Reel gelirin yeniden paylaştırılması esasına göre işleyen sosyal güvenlik sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dağıtım sistemi B) Meslek grupları temelinde örgütlenmiş sosyal güvenlik sistemi
C) Bireysel tasarruf D) Toplama sistemi
hesaplarına dayalı sosyal güvenlik
sistemi
✓ Doğru Cevap: A
314. A ülkesinde aktif pasif oranı 1970’te 2,1 iken 2003 yılında 3,1’e çıkmıştır. Buradan hangi sonuca varılamaz?
A) Ülkenin nüfus artış hızı B) Ülke gelişmiş ülkeler yükselmiştir. kategorisindedir.
C) Ülkede sosyal sigortaların D) Emeklilerin durumlarında bir aktüeryal dengesinde düzelme miktar iyileşme sağlanabilir. olmuştur.
✓ Doğru Cevap: B
315. Dağıtım modelini finansal krize sürükleyen evrensel faktörler arasında yer almayan hususu işaretleyiniz.
A) Demografik yapıdaki B) Aktueryal dengeyi bozan değişikliler uygulamalar
C) Portföy yöneticilerinin kötü D) Sağlık hizmetlerinin performans göstermeleri maliyetindeki artışlar
✓ Doğru Cevap: C
316. Aşağıdakilerden hangisi ikinci basamak sosyal güvenlik sistemi uygulamalarının özellikleri arasındadır?
A) İşyeri bazlı emeklilik B) Dağıtım esaslıdır, fonlama kurumlarıdır. esası seçilemez.
C) Devlet mutlaka katkıda D) Maaş düzeyinin emeklilik bulunur. aylığıyla ilgisi yoktur.
✓ Doğru Cevap: A
317. Sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olan Sosyal Sigorta Modeli’nin finansmanı nasıl yapılmaktadır?
A) Prim gelirleri aracılığı ile B) Vergi gelirleri aracılığı ile
C) Bireysel tasarruflar ile D) Devlet yardımı ile
✓ Doğru Cevap: A
318. Hangisi ülkemizde sosyal güvenlik açıklarının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinden biri değildir?
A) Kamu borçlanma gereği artar B) Enflasyonu artırıcı yönde baskı yapar
C) Sürdürülebilir büyüme D) Cari açık oranları artar hedeflerini sıkıntıya sokar
✓ Doğru Cevap: D
319. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlikte sosyo-ekonomik riskler kapsamında sınıflandırılmaktadır?
A) Ölüm B) İş Kazası
C) İşsizlik D) Analık
✓ Doğru Cevap: C
320. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için en az ne kadar süre prim ödemiş olmak gerekmektedir?
A) 600 gün B) 360 gün
C) 720 gün D) 980 gün
✓ Doğru Cevap: A
321. Sosyal güvenliğin yerine getirmeye çalıştığı görevler arasında yer almayan hususu işaretleyiniz.
A) Muhtaç duruma düşenlere B) Hastalık veya sakatlanma asgari bir hayat sürmeleri için nedeniyle iş göremeyenlere sağlık gerekli geliri sağlar. yardımı yapar.
C) İşsiz kalanlara gelir D) Çalışanlara gelir yardımında yardımı yapar. bulunur.
✓ Doğru Cevap: D
322. Sosyal güvenlik sistemlerinin finansman sorunları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Finansman açığı B) Erken emeklilik
C) Emeklilik yaşının D) Gelirlerin giderleri yükseltilmesi karşılayamaması
✓ Doğru Cevap: C
323. Sosyal güvenlikte aktif/pasif dengesi, dağıtım modelinde hangi ilişkiyi sağlıklı kılmaktadır?
A) Giderler-Sigortalılar B) Gelirler-Giderler
C) Yardımlar-Hizmetler D) Sigortalılar-Gelirler
✓ Doğru Cevap: B
324. Aşağıdakilerden hangisi mesleki emeklilik programlarının dezavantajlarından birisi değildir?
A) Yatırımların risklerinin B) Başarısız fon yönetiminin katılımcı ve işverenin üzerinde maaşlara olumsuz etkisi olması
C) İşverenin iflası durumunda D) Demografik değişimlere fonların piyasa dalgalanmalarının dirençli olması etkisine açık olması
✓ Doğru Cevap: D
325. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de primsiz sosyal güvenlik uygulamalarından biri değildir?
A) Sosyal Yardımlaşma ve B) Çocuk Esirgeme Kurumu Dayanışma Fonu
C) 65 yaşını doldurmuş muhtaç, D) Amele Birliği
güçsüz ve kimsesiz Türk
vatandaşlara aylık bağlanması
✓ Doğru Cevap: D
326. Aşağıdakilerden hangisi dünyada uygulanan sosyal güvenlik sistemlerinden birisi değildir?
A) Meslek grupları temelinde B) Dağıtım sistemi örgütlenmiş sosyal güvenlik sistemi
C) Bireysel tasarruf D) Toplama sistemi
hesaplarına dayalı sosyal güvenlik
sistemi
✓ Doğru Cevap: D
327. Sosyal güvenlik sistemlerinin finansman modeli arasında yer almayan hususu işaretleyiniz.
A) Prime Dayalı Dağıtım Modeli B) Fonlama Modeli
C) Maaş Esaslı Emeklilik D) Sağlık Esaslı Emeklilik Programları Programları
✓ Doğru Cevap: D
328. Ücret garanti fonu kapsamında işçilere yapılan ücret ödemeleri son kaç ayı kapsamaktadır?
A) 1 B) 3
C) 6 D) 12
✓ Doğru Cevap: B
329. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenliğin birinci basamağının avantajlarından birisidir?
A) Jenerasyonlar arası B) Evrensel koruma sağlaması dayanışma içermesi
C) Satış maliyeti içermemesi D) Seçeneklerin hepsi
✓ Doğru Cevap: D
330. Hangisi ülkemizde sosyal sigortaların giderlerini artırıcı uygulamalardan biri değildir?
A) Erken emeklilik B) Kayıtdışı istihdamın fazla oluşu
C) Uzayan ömür nedeniyle artan D) Primi alınmadan yapılan emeklilik ödemeleri sigorta ödemeleri
✓ Doğru Cevap: B
331. Birinci basamak sosyal güvenlik sistemi uygulamalarının temel özelliğini işaretleyiniz.
A) Dağıtım Modeli esaslıdır. B) Fonlama Modeli esaslıdır.
C) Gönüllü katılıma dayanır. D) Devlet katkıda bulunmaz.
✓ Doğru Cevap: A
332. Hangisi dünya sosyal güvenlik sistemlerinde yaşanan sorunların nedenlerinden değildir?
A) Kaynakların verimsiz B) Erken emeklilik kullanımı ve finansman sıkıntısı
C) Ortalama ömrün uzaması D) İstihdamın artması
✓ Doğru Cevap: D
333. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik kapsamındaki riskler arasında yer almaktadır?
A) Hastalık B) Yangın
C) Hırsızlık D) Deprem
✓ Doğru Cevap: A
334. Aşağıdakilerden hangisi dünyada ve ülkemizde yaşanan ortak sosyal güvenlik sorunudur?
A) Kayıt dışı ekonomi B) Aktüeryal dengenin bozulması
C) Uzun vadeli verimsiz D) Seçeneklerden hiçbiri politikalar uygulanması
✓ Doğru Cevap: B
335. Hangisi ülkemizde sosyal sigortaların gelirini azaltıcı uygulamalardan biri değildir?
A) Prim tahsilat oranının B) Gecikme cezalarına uygulanan düşüklüğü aflar
C) Prime esas kazanç D) Emeklilik yaşının sınırlarının düşüklüğü yükseltilmesi
✓ Doğru Cevap: D
336. Birinci basamak sosyal güvenlik sistemi uygulamalarının temel amacını işaretleyiniz.
A) Bütün çalışanların B) İşveren sorumluluğunun tasarruflarına yön vermek devlet tarafından paylaşılması
C) Vatandaşların çalışamadıkları D) Devletin vatandaşlarından dönemde ekonomik güvenliklerinin vergi almasının bir başka yöntemi sağlanması
✓ Doğru Cevap: C
337. Sosyal sigortaların temel ilkeleri arasında yer alan Dayanışma İlkesi neyi amaçlar?
A) Bireylerin sosyal haklarını B) Katılımın zorunlu olması korumayı ve geliştirmeyi nedeniyle sigortalıların sayısının artırılmasını
C) Çok prim ödeyenlerin herkese D) Sosyal sigorta hizmetlerinin sağlanan eşit hizmet nedeniyle az kanunla çizilmiş sınırlarının prim ödeyenlere destek olması olması
✓ Doğru Cevap: C
338. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik sisteminin gelir kaynaklarından değildir?
A) Gayrimenkul gelirleri B) Kredi gelirleri
C) Ceza ve faiz gelirleri D) Prim gelirleri
✓ Doğru Cevap: B
339. Aşağıdakilerden hangisi kayıt dışı istihdamı teşvik eden uygulamalardan değildir?
A) Genç yaşta emeklilik ve genç B) Sosyal sigorta prim yükünün emeklilerin emek piyasasında fazla oluşu kalmaya devam etmesi
C) Sosyal sigortalarda emeklilik D) Sosyal sigorta sisteminde yaşının yüksek oluşu nedeniyle özel denetim eksikliği emekliliğin tercih edilmesi
✓ Doğru Cevap: C
340. Aşağıdakilerden hangisi dağıtım sisteminin genel özelliklerinden biri değildir?
A) Katılımın zorunlu olması B) Bireylerinin ödediği primlerin, bireysel fon hesaplarında toplanması
C) Kamu sosyal güvenlik D) Maaş esaslı veya prim esaslı mekanizmaları tarafından emeklilik programları ile çalışması kullanılıyor olması
✓ Doğru Cevap: B
341. Dağıtım modelinin iyi işlemesi hangi dengenin iyi kurulmuş olmasına bağlıdır?
A) Dayanışma Dengesi B) Risk Getiri Dengesi
C) Aktif / Pasif Dengesi D) Primlere Katılım Dengesi
✓ Doğru Cevap: C
342. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenliğin temel amaçları arasında yer almaz?
A) Sosyal sigortalar oluşturmak B) Sosyal yardımlar sunmak
C) Sosyal hizmetler oluşturmak D) Ekonomik gelişmeyi sağlamak
✓ Doğru Cevap: D
343. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik sistemimizin sorunlarından değildir?
A) Yüksek finansman açığı ve B) Geç yaşta emeklilik ve yüksek bunun yatırım ve büyümeyi dışlayıcı prim ödeme gün sayısı etkisi
C) Politik müdahaleler, D) Düşük ücret beyanı ve düşük borçlanma ve af yasaları prim tahsilatı
✓ Doğru Cevap: B
344. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik kapsamındaki risklerden değildir?
A) Yaşlılık B) Hastalık
C) İşsizlik D) Beklenen gelir kaybı
✓ Doğru Cevap: D
345. Sosyal güvenlikte tüm dünyada benimsenen yenilikçi yaklaşım hangisidir?
A) Tek kademeli sistemlerden çok B) Prim tavan ve oranlarının kademeli sistemlere geçiş yükseltilmesi
C) Özelleştirme D) Pasif politikalardan aktif politikalara geçiş
✓ Doğru Cevap: A
346. Sosyal güvenlik hizmetleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Hayat sigortaları B) Maluliyet ve emeklilik sigortası
C) Sosyal yardımlar ve sosyal D) Sosyal sigortalar hizmetler
✓ Doğru Cevap: A
347. Sosyal Güvenlik Kurumu hangi tür sosyal güvenlik rejiminin örneğidir?
A) Maktu yardımlara dayalı B) Primli (Katılmalı) sosyal sosyal güvenlik rejimi güvenlik rejimi
C) Primsiz (Katılmasız) sosyal D) Maktu yardımlarla kazançlara güvenlik rejimi göre katılmalı sistem
✓ Doğru Cevap: B
348. Aşağıdakilerden hangisi mesleki emeklilik programları için doğrudur?
A) Enflasyona karşı güvence B) Fonlama veya dağıtım sistemi altındadır. ile çalışır.
C) Sadece kamu sosyal D) Devlet güvencesi altındadır. sigortaları kapsamında sunulur.
✓ Doğru Cevap: B
349. Hangi gruptaki çalışanlar İşsizlik sigortasından faydalanabilir?
A) Hizmet akdi ile bir veya B) 657 sayılı Devlet Memurları birden fazla işveren tarafından Kanununa göre geçici personel çalıştırılanlar statüsünde çalıştırılanlar
C) Köy ve mahalle muhtarları D) 657 sayılı Devlet Memurları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın Kanununa tabi kamu kurum ve kendi adına ve hesabına bağımsız kuruluşlarının teşkilat çalışanlar kanunlarındaki hükümlere göre sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar
✓ Doğru Cevap: A
350. Sosyal güvenliğin finansmanında geleneksel yaklaşım hangisidir?
A) Dağıtım yöntemi B) Fonlama yöntemi
C) İşveren katılımı D) Devlet katılımı
✓ Doğru Cevap: A
351. Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigortalar kapsamında yer almaz?
A) Hastalık sigortası B) Malullük sigortası
C) Ferdi Kaza sigortası D) Meslek Hastalıkları sigortası
✓ Doğru Cevap: C
352. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet kurumlarından değildir?
A) Çocuk Esirgeme Kurumu B) Özürlüler İdaresi
C) Aile Araştırma Kurumu D) Sosyal Güvenlik Kurumu
✓ Doğru Cevap: D
353. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik tanımında yer almaz?
A) Bir toplumda yaşayan B) Bireylerin ekonomik ve bireyler arasında ayrım gözetmez. sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bugünlerini ve yarınlarını garanti altına alır.
C) Muhtaç bireylere yardım D) Devlet tarafından uygulanan programları içermez. sosyal politikalar ile sağlanır.
✓ Doğru Cevap: C
354. İşsizlik sigortası ödeneği azami ne kadar süre ile verilir?
A) 180 gün B) 240 gün
C) 300 gün D) 480 gün
✓ Doğru Cevap: C
355. Aşağıdakilerden hangisi sosyal riskler arasında yer almaz?
A) Sistematik riskler B) Mesleki riskler
C) Fizyolojik riskler D) Sosyo-ekonomik riskler
✓ Doğru Cevap: A
356. Hangisi sosyal güvenlikte zorunlu sigortalardan değildir?
A) Analık sigortası B) Maluliyet sigortası
C) Zorunlu trafik sigortası D) Ölüm sigortası
✓ Doğru Cevap: C
357. Hangisi sosyal sigortaların niteliklerinden değildir?
A) Çalışan herkes için B) Kamu hukukunda zorunludur. düzenlenmiştir.
C) Kârlılık amacı güder. D) Nesiller arası dayanışma içerir.
✓ Doğru Cevap: C
358. Hangisi sosyal sigortaların niteliklerindendir?
A) Ekonomik riskleri de kapsar. B) Sadece prim ödeyenlere hizmet verir.
C) Riskleri değerlendirmeye D) Fayda ve katkı oranı çalışanın tabi tuttuktan sonra kabul veya rızası dışında değiştirilebilir. reddebilir.
✓ Doğru Cevap: D
359. Prime esas ücret tavanı neyi ifade eder?
A) Primin hesaplanmasında baz B) Primin hesaplanmasında baz alınacak aylık brüt ücret tutarı alınacak on iki aylık ücret tutarı
C) Primin hesaplanması için baz D) Primin hesaplanması için baz alınan azami ücret tutarı alınan en yüksek devlet memuru maaşı
✓ Doğru Cevap: C
360. İşsizlik ödeneği nasıl hesaplanır?
A) Günlük, sigortalının son dört B) Kişinin ücretine, çalışma
aylık prime esas kazançları dikkate süresine bağlı olarak giderek artan
alınarak hesaplanan günlük ortalama oranlar uygulanır.
brüt kazancının % 40’ı. (Aylık
brüt asgari ücretin % 80’inini
geçmemek kaydıyla)
C) Aylık asgari ücretin netini D) Kişiye emekliliğinde geçmemek şartıyla kişinin son dört ödenecek maaş, işsizlik ödeneği aylık maaşının ortalamasının olarak bağlanır. %50’si
✓ Doğru Cevap: A
361. İŞKUR’un açık yazılışı nedir?
A) İşçi Sigortaları Kurumu B) İş ve İşçi Bulma Kurumu
C) Türkiye İş Kurumu D) İşveren Sigortaları Kurumu
✓ Doğru Cevap: C
İlgili Vergi Mevzuatı
362. Aşağıdakilerden hangisi Gelir Vergisi Kanunun Geçiçi 67. maddesinde yer alan oranları her bir kazanç ve irat türü ile bunları elde edenler itibarıyla, yatırım fonlarının katılma belgelerinin fona iade edilmesinden elde edilen kazançlar için fonun portföy yapısına göre, ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye veya %15’e kadar artırmaya yetkilidir?
A) Ticaret Bakanlığı B) Bakanlar Kurulu
C) Hazine ve Maliye Bakanlığı D) Cumhurbaşkanı
✓ Doğru Cevap: D
363. 01.02.2007 tarihinde Türkiye’ye gelen ve Türk vatandaşı olmayan bir kişi, 27.06.2007 tarihinde Türkiye’den ayrılmış ve bu süre içinde Türkiye’de menkul sermaye iradı elde etmiştir. Elde edilen gelirin Gelir Vergisi Kanunu karşısındaki durumu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?
A) Muafiyet B) İstisna
C) Dar Mükellefiyet D) Tam Mükellefiyet
✓ Doğru Cevap: C
364. Bir hesap dönemi içinde, serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ile diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden, bu faaliyetler dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan fark ne olarak adlandırılır?
A) Ücret B) İndirime konu tutar
C) Tahakkuk D) Serbest Meslek Kazancı
✓ Doğru Cevap: D
365. (X) anonim şirketi iştiraki olduğu (Z) anonim şirketinden 1.000 TL kâr payı almış, (Z) şirketinin ortağı-hissedarı olan Bay Ahmet de 500 TL temettü almıştır. (X) anonim şirketi ve Bay Ahmet’in elde ettiği gelirler nasıl adlandırılır?
A) İştirak kazancı-kâr payı B) Kâr payı-kâr payı
C) Kâr payı-kâr kazancı D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: A
366. Kurumlar vergisine tabi kurumlardan kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayanlar ve sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilenler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tam mükellef B) Dar mükellef
C) Kısmi mükellef D) Seçeneklerin hiçbiri
✓ Doğru Cevap: B
367. Muhtelif kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde edilen kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasına ve bu suretle hesaplanan gelirin vergi dairesine bildirilmesine mahsus belgeye ne ad verilir?
A) Muhtasar Beyanname B) Münferit Beyanname
C) Matrah Cetveli D) Yıllık Beyanname
✓ Doğru Cevap: D
368. Sürekli olarak portföyünün en az %51’i Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerine hangi oranda stopaj uygulanır?
A) 10% B) 1%
C) 15% D) Stopaj uygulanmaz.
✓ Doğru Cevap: D
369. Ferdi kaza kapsamında bulunan sigortalının kaza sonucu ölümü halinde kanuni mirasçılarına yapılacak tazminat ödemesinin Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu karşısındaki durumu ile ilgili hangisi doğrudur?
A) İvazsız iktisap olarak gelir B) Veraset ve intikal vergisine vergisine tabidir. tabidir.
C) Vergilendirilmez. D) Önce ivazsız iktisap olarak vergiye tabi tutulur, kalan tutar üzerinden veraset ve intikal vergisi alınır.
✓ Doğru Cevap: C
370. Mükellefin veya vergi sorumlusunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi sebebiyle verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesine ne ad verilir?
A) Vergi Ziyaı B) Muafiyet
C) İstisna D) Verginin Tarhı
✓ Doğru Cevap: A
371. Tevkifat matrahı hazırlanırken dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracının alış satış bedeli arasındak fark hangi para cinsi üzerinden hesaplanır?
A) Kendi değeriyle B) Belirlenen Endeks
C) TL D) USD
✓ Doğru Cevap: C
372. Tam mükellef gerçek kişi ve kurumlar için aşağıdaki menkul kıymet gelirlerinden hangisi veya hangileri stopaja tabidir? I)Özel sektör tahvili faiz geliri, II)Repo geliri, III)Mevduat faizleri
A) I B) I ve II
C) II ve III D) I, II ve III
✓ Doğru Cevap: D
373. Aşağıdakilerden hangisi vergi alacağının kanunlarda gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar üzerinden tespit eden idari muameledir?
A) Terkin B) Tahakkuk
C) Tahsil D) Tarh
✓ Doğru Cevap: D
374. Vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından yükümlüye veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesi işlemine ne denilmektedir?
A) İhtar B) Verginin tebliği
C) Verginin tahakkuku D) Vergi alacağı
✓ Doğru Cevap: B
375. Nakdi sermayenin doğrudan veya belirli bir menkul kıymete bağlanarak üçüncü kişilerin kullanımına sunulmasından kaynaklanan gelire ne ad verilmektedir?
A) Kurum kazancı B) İstisna kazancı
C) Menkul sermaye iradı D) Gayrımenkul kazancı
✓ Doğru Cevap: C
376. Bir hayat sigorta poliçesi sahibi, 07.10.2001 tarihinden önce satın aldığı poliçeyi 5. yılında sona erdirmesi durumunda stopaj oranı ne kadardır?
A) 5% B) 10%
C) 15% D) Stopaja tabi değildir.
✓ Doğru Cevap: D
377. Banka, banker ve sigorta şirketlerinin yapmış oldukları tüm işlemler nedeniyle nakden veya hesaben aldıkları paralardan hangi vergi alınır?
A) Banka ve Sigorta Muameleleri B) Katma Değer Vergisi Vergisi
C) Gelir Vergisi D) Kurumlar Vergisi
✓ Doğru Cevap: A
378. Kişilerin Türkiye içinde ve Türkiye dışında elde ettikleri gelirin tamamı üzerinden Türkiye’de vergiye tabi tutulmalarına ne ad verilir?
A) Tam yükümlülük B) Vergi yükümlülüğü
C) Vergi sorumlusu D) Dar yükümlülük
✓ Doğru Cevap: A
379. Repo geliri gibi gelirlerde vergilendirilecek matrah tespit edilirken enflasyondan arındırılmak amacıyla kullanılan orana ne ad verilir?
A) İndirim oranı B) Eleme oranı
C) Enflasyon oranı D) Arındırma oranı
✓ Doğru Cevap: A
380. Kişinin ya da kişi gruplarının vergi yasaları ile herhangi bir tür vergiden kısmen ya da tamamen sorumlu tutulmaması nasıl adlandırılır?
A) Mükellef B) İstisna
C) Matrah D) Muafiyet
✓ Doğru Cevap: D
381. Vergi yasalarına göre verginin üzerinden alındığı, doğrudan ya da dolaylı olarak vergi kaynağını oluşturan iktisadi unsura ne denir?
A) Matrah B) Tahakkuk
C) Vergi konusu D) Vergi tarifesi
✓ Doğru Cevap: C
382. Vergi mevzuatına göre bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratlar kurumlar vergisine tabi olan kişilere ne ad verilir?
A) Gerçek kişi B) Memur
C) İşçi D) Tüzel kişiliği haiz şirket
✓ Doğru Cevap: D
383. Kurumlar vergisine tabi olan ve matematik karşılıkları kurum kazancından indirebilen şirketler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sigorta şirketleri B) Portföy yönetim şirketleri
C) Bankalar D) Leasing şirketleri
✓ Doğru Cevap: A
384. Vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken bir konunun vergi kanunlarınca vergi dışında bırakılmasına ne denir?
A) Vergi muafiyeti B) Vergi istisnası
C) Vergi tarhı D) Vergi tahakkuku
✓ Doğru Cevap: B
385. Verginin doğal afetler veya tahsil imkansızlığı gibi çeşitli nedenlerle kayıtlardan çıkartılmasına ne ad verilir?
A) Terkin B) Muafiyet
C) İstisna D) Tahakkuk
✓ Doğru Cevap: A
386. Vergi yasalarına göre, verginin hesaplanabilmesi için vergi matrahına uygulanan oran ve ölçülere ne ad verilir?
A) Vergi B) Matrah
C) Vergi tarifesi D) Tahakkuk
✓ Doğru Cevap: C
387. Aşağıdakilerden hangisi vergi hukukunun kaynağı olarak ‘Genel Tebliğ’ in üzerinde bir hukuki kuvvete sahiptir?
A) Özelgeler B) Genelgeler
C) Genel Yazılar D) Kanun
✓ Doğru Cevap: D
388. B tipi menkul kıymet yatırım fonu alım satım kazancı sağlayan bir yatırımcının ödeyeceği stopaj oranı nedir?
A) 0% B) 10%
C) 15% D) 20%
✓ Doğru Cevap: B
389. Aşağıdakilerden hangisi Gelir Vergisi Kanunu geçici 67. madde kapsamında vergi tevkifatına tabi değildir?
A) Repo gelirleri B) Emeklilik yatırım fonlarının elde ettiği kazançlar
C) Mevduat faizi gelirleri D) Hisse senedi alım satım kazançları
✓ Doğru Cevap: B
390. Vergiyi doğuran olayın meydana geldiği anda tahakkuk ettirilemeyen vergiler ne olarak adlandırılır?
A) Veraset ve İntikal Vergisi B) Dolaylı Vergi
C) Motorlu Taşıtlar Vergisi D) Dolaysız Vergi
✓ Doğru Cevap: D
391. Aşağıda belirtilenlerden hangisi Gelir Vergisi’nin konusunu oluşturan unsurlar arasında yer almaz?
A) Menkul ve Gayrimenkul B) Ücretler ve Serbest Meslek Sermaye Gelirleri Kazançları
C) Kurum Kazançları D) Ticari ve Zirai Kazançlar
✓ Doğru Cevap: C
392. B tipi menkul kıymet yatırım fonlarının portföy kazançları üzerinden hangi oranda stopaj yapılır?
A) 0% B) 15%
C) 3% D) 10%
✓ Doğru Cevap: A
393. Verginin ödenmesi bakımından vergi dairesine karşı muhatap olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Vergi mükellefi B) Vergi sorumlusu
C) Vergi mutemedi D) Vergi tahsildarı
✓ Doğru Cevap: B
394. Kurumların yönetim kurulu üyeleri ve başkanına verilen kâr payları hangi tür gelirden sayılır?
A) Ticari kazanç B) Zirai kazanç
C) Menkul sermaye iradı D) Serbest meslek geliri
✓ Doğru Cevap: C
395. Hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar, kurumlar vergisi beyannamelerini hangi ayda verirler?
A) Şubat B) Ocak
C) Mayıs D) Nisan
✓ Doğru Cevap: D
396. Aşağıdakilerden hangisi vergi alacağının sona ermesi sonucunu yaratan işlemlerden değildir?
A) Tahsil B) Zamanaşımı
C) Terkin veya af D) İşletmenin kapatılması
✓ Doğru Cevap: D
397. Tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerden hangi oranda stopaj kesilir?
A) Yapılan ödemelerin %10’u B) Yapılan ödemelerin tamamı vergiden istisna edilmiştir, bakiye gelir vergisinden istisna %90 ise %10 stopaja tabidir. edilmiştir.
C) Yapılan ödemelerin %75’i D) Yapılan ödemelerin %25’i vergiden istisna edilmiştir, bakiye vergiden istisna edilmiştir, bakiye %25 ise %5 stopaja tabidir. %75 ise %5 stopaja tabidir.
✓ Doğru Cevap: B
398. Vergi kanunlarına göre vergi yükümlülüğü bulunan gerçek ve tüzel kişilere ne ad verilir?
A) Vergi Temsilcisi B) Vergi Borçlusu
C) Vergi Mükellefi D) Vergi Sorumlusu
✓ Doğru Cevap: C
399. Tam mükellefler için stopaj oranı en düşük yatırım aracı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1 yıldan kısa vadeli mevduat B) Repo gelirleri faizi gelirleri
C) Menkul kıymet yatırım D) 01.01.2006 tarihinden sonra ortaklığı hisse senetleri dışındaki ihraç edilen her nevi tahvil ve hisse senetlerinden elde edilen hazine bonolarından sağlanan kazançlar gelirler
✓ Doğru Cevap: C
400. Ücretin safi değeri bulunurken aşağıdakilerden hangisi indirim konusu yapılabilir?
A) Kıdem tazminatları B) Birikim primi alınan hayat sigortası poliçeleri için ücretli tarafından ödenen primlerin kanunen belirtilen kısmı
C) Nafakalar D) Demirbaş olarak verilen giyim eşyası
✓ Doğru Cevap: B
401. Tam mükellef gerçek kişiler en geç hangi ayda gelir vergisi beyannamesi verirler?
A) Bir sonraki yıl Mart ayında B) İçinde bulunulan yıl Aralık ayında
C) Bir sonraki yıl Ocak ayında D) Bir sonraki yıl Nisan ayında
✓ Doğru Cevap: A
402. Özel finans kurumlarının ödedikleri kâr payları hangi tür gelirden sayılır?
A) Menkul sermaye iradı B) Gayrimenkul sermaye iradı
C) Ticari kazanç D) Zirai kazanç
✓ Doğru Cevap: A
403. Verginin konulmasıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Kanunla konulur, değiştirilir B) Bakanlar Kurulu kararı ile veya kaldırılırlar. konulur, değiştirilir veya kaldırılırlar.
C) Hazine ve Maliye Bakanlığı D) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından konulur, değiştirilir tarafından konulur, değiştirilir veya kaldırılırlar. veya kaldırılırlar.
✓ Doğru Cevap: A
404. Aşağıdaki kazançlardan hangisi kurumlar vergisinin istisnalarındandır?
A) Gayrimenkul sermaye iratları B) Ticari kazançlar
C) Türkiye’de kurulu emeklilik D) Serbest meslek kazancı yatırım fonlarının kazançları
✓ Doğru Cevap: C
405. Vergi dairesi tarafından vergi ödemesinin alınmasına ne ad verilir?
A) Verginin hesaplanması B) Verginin tahsili
C) Vergi matrahı D) Vergi tahakkuku
✓ Doğru Cevap: B
406. Aşağıdakilerden hangisi stopaja tabi gelirler arasında sayılamaz?
A) Yabancı hisse senedi alım B) Mevduat faizleri satım kazançları
C) Vadeli işlem ve opsiyon D) Repo Gelirleri
sözleşmelerinden elde edilen
gelirler
✓ Doğru Cevap: A
407. Vergi süreci ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Tahakkuk-tarh-tebliğ-tahsil B) Tahakkuk-tebliğ-tarh-tahsil
C) Tebliğ-tarh-tahakkuk-tahsil D) Tarh-tebliğ-tahakkuk-tahsil
✓ Doğru Cevap: D
408. Tarh edilen verginin ödenecek aşamaya gelmesine ne ad verilir?
A) Tahsil B) Tahakkuk
C) Vergi yükümlülüğü D) Stopaj
✓ Doğru Cevap: B
409. Aşağıdaki vergilerden hangisi vasıtasız bir vergi türüdür?
A) Özel tüketim vergisi B) Veraset ve intikal vergisi
C) Damga vergisi D) Katma Değer Vergisi
✓ Doğru Cevap: B
410. Hangisi menkul sermaye iradı sayılan gelirlerden değildir?
A) Hisse senetleri kâr payları B) İştiraklerden doğan kazançlar
C) Tahvil ve Hazine Bonosu D) Yönetim kurulu üyelerine gelirleri verilen maaş
✓ Doğru Cevap: D
411. Aşağıdakilerden hangisi gelirin özelliklerinden değildir?
A) Şahsi olması B) Devredilebilir olması
C) Dönemsel (yıllık) olması D) Gerçek ve safi olması
✓ Doğru Cevap: B
412. Aşağıdakilerden hangisi kurumlar vergisine tabi değildir?
A) Sermaye şirketleri B) İktisadi kamu kuruluşları
C) Kooperatifler D) Gerçek kişi
✓ Doğru Cevap: D
413. Aşağıdakilerden hangisi ticari kazançlardandır?
A) Maaş B) Aylık
C) Acente komisyonu D) Doktor muayene ücreti
✓ Doğru Cevap: C
414. Aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
A) Ferdi kaza sigortası B) Birikimsiz hayat sigorta kapsamında bulunan sigortalının poliçesine istinaden sigortalının ölümü üzerine sigorta şirketince ecelen vefat etmesi sonucu üçüncü kişiye ödenecek vefat mirasçılarına sigorta şirketince tazminatı veraset ve intikal yapılan ödemelerin tamamı ivazsız vergisine tabi değildir. iktisap olarak vergiye tabidir.
C) Ferdi kaza sigortası D) Birikimsiz hayat sigorta kapsamında bulunan sigortalının poliçesine istinaden sigortalının ölümü üzerine sigorta şirketince ecelen vefat etmesi sonucu üçüncü kişiye ödencek vefat mirasçılarına sigorta şirketince tazminatı terekeye dahil edilerek yapılan ödemeleri terekeye dahil ivazlı iktisap olarak gelir edilerek veraset ve intikal vergisine tabidir vergisine tabi tutulur.
✓ Doğru Cevap: D
415. Gelir vergisinin mükellefi kimlerdir?
A) Gerçek kişiler B) Tüzel kişiler
C) Kurum ve kuruluşlar D) Herkes
✓ Doğru Cevap: A
416. Ücretlilere uygulanacak gelir vergisi tarifesinin 2026 yılı ilk dilimi kaç TL’dir?
A) 190.000 TL B) 400.000 TL
C) 540.000 TL D) 1.000.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
417. Ücretlilere uygulanacak gelir vergisi tarifesinin 2026 yılı için en düşük ve en yüksek oranları nelerdir?
A) %15 ve %35 B) %15 ve %40
C) %20 ve %27 D) %20 ve %35
✓ Doğru Cevap: B
418. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bireysel emeklilik sözleşmesi sahibi katılımcının ecelen veya kazaen vefat etmesi sonucu emeklilik şirketince mirasçı olmayan üçüncü kişiye yapılan ödemelerin Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu karşısındaki durumunu açıklar?
A) İvazlı iktisap olarak B) Veraset ve intikal vergisine değerlendirilir. Veraset ve intikal tabi tutulmaz. vergisi % 50 olarak uygulanır.
C) Sistemde geçirilen yıl D) İvazsız iktisap olarak
sayısı ile asgari ücretin çarpımı değerlendirilerek veraset ve
kadar olan tutar ivazsız iktisap intikal vergisine tabi tutulur.
olarak değerlendirilir. Bu tutar
üzerinden veraset ve intikal
vergisine tabi tutulur.
✓ Doğru Cevap: D
419. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bireysel emeklilik sözleşmesi sahibi katılımcının ecelen veya kazaen vefat etmesi sonucu emeklilik şirketince mirasçılara yapılacak ödemelerin Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu karşısındaki durumunu açıklar?
A) İvazsız iktisap olarak B) Terekeye dahil edilerek değerlendirilerek veraset ve veraset ve intikal vergisine tabi intikal vergisine tabi tutulur. tutulur.
C) Veraset ve intikal vergisine D) Sistemde geçirilen yıl tabi tutulmaz. sayısı ile asgari ücretin çarpımı kadar olan tutar terekeye dahil edilir, kalan bölüm ivazsız iktisap olarak değerlendirilir.
✓ Doğru Cevap: B
420. Emeklilik şirketleri ile emeklilik yatırım fonlarının kuruluşları dahil her türlü işlemlerinde düzenlenen ve vergisi bu şirketler ya da fonlar tarafından ödenmesi gereken kağıtlar hangi vergiden istisna edilmiştir?
A) Kurumlar Vergisi B) Damga Vergisi
C) Özel Tüketim Vergisi D) Banka Sigorta Muameleleri Vergisi
✓ Doğru Cevap: B
421. Aşağıdakilerden hangisi Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücretlinin ödediği şahıs sigorta primlerinin vergi matrahında indirime konu edilebilmesi için gerekli şartlardan değildir?
A) Sigortanın Türkiye’de kain B) İndirim konusu yapılacak ve merkezi Türkiye’de bulunan bir prim toplamı, ödendiği ayda elde emeklilik veya sigorta şirketi edilen ücretin %15’ini aşmaması nezdinde akdedilmiş olması
C) İndirim konusu yapılacak D) Sigortanın kredi kullanımı prim toplamının yıllık olarak sırasında krediye bağlı olarak asgari ücretin yıllık tutarını yapılmış olması aşmaması
✓ Doğru Cevap: D
422. Ücretlinin Ocak 2026 döneminde brüt ücreti 140.000 TL, sağlık sigortasına ödediği prim toplamı 16.000 TL, işveren tarafından çalışan adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payı toplamı 7.000 TL’dir. İndirimde işverene öncelik verilmesi durumunda, çalışanın ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapamayacağı tutar ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.000 TL’dir.)
A) 2.000 TL B) 7.000 TL
C) 9.000 TL D) 0
✓ Doğru Cevap: A
423. 150.000 TL aylık brüt ücreti olan çalışanı adına, bireysel emeklilik sistemine işveren grup emeklilik sözleşmesi kapsamında katkı payı ödemek isteyen işveren, başka bir indirim yapılmadığı varsayıldığında, vergi avantajından maksimum düzeyde yararlanabilmek için aylık ne kadar katkı payı ödemelidir? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.000 TL’dir.)
A) 22.500 TL B) 33.000 TL
C) 10.000 TL D) 3.300 TL
✓ Doğru Cevap: A
424. 2026 yılı Ocak ayı brüt ücreti 110.000 TL olan bir ücretlinin vergi avantajından tam olarak faydalanması için, birikimli hayat sigortası poliçesine, başka bir indirim yapılmadığı varsayıldığında, aylık ne kadar prim ödemesi gerekmektedir? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 10.000 TL B) 33.000 TL
C) 33.500 TL D) 33.030 TL
✓ Doğru Cevap: B
425. Gelir Vergisi beyannamesinde 3.750.000 TL matrahı bulunan bir serbest meslek sahibi yıl içinde ödediği sağlık sigortası primlerini indirim konusu yapacaktır. İndirebileceği azami sigorta primi tutarı ne kadardır ? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 396.360 TL B) 33.030 TL
C) 562.500 TL D) 281.250 TL
✓ Doğru Cevap: A
426. 2026 Ocak ayında, brüt ücreti 95.000 TL, gelir vergisi oranı ise %15 olan bir kişi ferdi kaza sigortası poliçesine 2.000 TL prim ödemiştir. Ödediği primden elde edeceği vergi avantajı ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 150 TL B) 300 TL
C) 250 TL D) 500 TL
✓ Doğru Cevap: B
427. 2026 Ocak ayında, brüt ücreti 150.000 TL, gelir vergisi oranı ise %15 olan bir kişi sağlık sigortası poliçesine 5.000 TL prim ödemiştir. Ödediği primden elde edeceği vergi avantajı ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 750 TL B) 1.000 TL
C) 375 TL D) 500 TL
✓ Doğru Cevap: A
428. 2026 yılı Ocak ayı brüt ücreti 100.000 TL olan bir kişi kendi adına yaptırdığı sağlık sigortası için 3.500 TL, eşi adına yaptırdığı sağlık sigortası için 3.000 TL, çocuğu adına yaptırdığı sağlık sigortası için 2.000 TL ve kendi adına olan birikimli hayat sigortası poliçesi için 1.000 TL prim ödemiştir. Çalışanın ilgili ayda vergiden indirim konusu yapabileceği toplam tutar ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 9.000 TL B) 9.500 TL
C) 15.000 TL D) 8.500 TL
✓ Doğru Cevap: A
429. Yılbaşından itibaren brüt maaşı 100.000 TL olan hayat sigortası primi ödeyen bir çalışanın Aralık 2026 tarihine kadar indirim konusu yaptığı toplam tutar 11.550 TL’dir. Aralık 2026 tarihinde 7.000 TL hayat sigortası primi ve 10.000 TL sağlık sigortası primi ödemesi durumunda vergi matrahından indirim konusu yapabileceği tutar ne kadar olacaktır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir. Kişinin brüt maaşının tüm yıl boyunca değişmediği varsayılmaktadır.)
A) 7.000 TL B) 17.000 TL
C) 15.000 TL D) 10.000 TL
✓ Doğru Cevap: C
430. Brüt ücreti 195.000 TL olan bir çalışanın 2026 yılı Ocak ayında, birikimli hayat sigortası poliçesi için 5.200 TL, sağlık sigortası poliçesi primi için 4.500 TL ödemesi durumunda, Ocak ayı için vergi matrahından indirim konusu yapılacak toplam tutar ne kadar olmalıdır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 7.100 TL B) 9.700 TL
C) 4.500 TL D) 5.200 TL
✓ Doğru Cevap: A
431. 2026 yılı Ocak ayı brüt ücret tutarı 105.000 TL olan bir çalışan, eşi adına yaptırdığı birikimli hayat sigortası poliçesine aylık 4.000 TL prim ödemektedir. İlgili ayda vergi matrahından indirim konusu yapabileceği tutar ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 4.000 TL B) 2.000 TL
C) 2.500 TL D) 1.000 TL
✓ Doğru Cevap: B
432. 2026 yılı Ocak ayı brüt ücret tutarı 130.000 TL olan bir çalışan, aynı yıl yaptırdığı sağlık sigortası poliçesine aylık 4.000 TL prim ödemektedir. Ocak ayında vergi matrahından indirim konusu yapabileceği tutar ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 4.000 TL B) 2.000 TL
C) İndirim konusu yapılamaz. D) 1.500 TL
✓ Doğru Cevap: A
433. 2026 yılı Ocak ayında aylık brüt ücreti 150.000 TL olan bir ücretlinin vergi avantajından maksimum düzeyde faydalanması için, sağlık sigortasına aylık en az ne kadar prim ödemesi gerekmektedir? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 22.500 TL B) 45.000 TL
C) 33.030 TL D) 20.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
434. 2025 yılında 1.800.000 TL gelir beyan eden bir serbest meslek sahibi birikimli hayat sigortası poliçesine toplam 110.000 TL ödemiştir. Kişinin vergi matrahından indirebileceği tutar ne kadardır? (2025 yılında brüt asgari ücretin yıllık toplam tutarı 312.066 TL’dir.)
A) 55.000 TL B) 110.000 TL
C) 26.005,5 TL D) 45.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
435. 2025 yılında 1.250.000 TL gelir beyan eden bir serbest meslek sahibi aynı yıl 70.000 TL sağlık sigortası primi ödemiştir. Kişinin vergi matrahından indirebileceği tutar ne kadardır? (2025 yılında brüt asgari ücretin yıllık toplam tutarı 312.066 TL’dir.)
A) 35.000 TL B) 70.000 TL
C) 33.030 TL D) 26.005,5 TL
✓ Doğru Cevap: B
436. 2025 yılında 3.900.000 TL gelir beyan eden bir esnaf, aynı yıl birikimli hayat sigortası poliçesine 200.000 TL, eşi ve 18 yaşından küçük çocuğu adına başlattığı sağlık sigortası poliçesine 120.000 TL, ferdi kaza sigortası poliçesine ise 100.000 TL prim ödemiştir. Kişinin beyan ettiği gelirden indirim yapamayacağı tutar ne kadar olacaktır? (2025 yılında brüt asgari ücretin yıllık toplam tutarı 312.066 TL’dir.)
A) 7.934 TL B) 107.934 TL
C) 100.000 TL D) 120.000 TL
✓ Doğru Cevap: A
437. 2026 yılı Ocak ayı brüt ücreti 95.000 TL olan bir çalışan, eşi için 15.000 TL sağlık sigortası ve 1.000 TL ferdi kaza sigortası primi ödemektedir. Vergi matrahından indirim konusu yapamayacağı tutar ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 750 TL B) 1.000 TL
C) 1.750 TL D) 1.250 TL
✓ Doğru Cevap: C
438. 2026 yılı Ocak ayı brüt ücreti 150.000 TL olan bir çalışan, kendisi ve eşi için sağlık sigortası poliçesine 25.000 TL prim ödemektedir. Vergi matrahından indirim konusu yapamayacağı tutar ne kadardır? (İlgili dönemde brüt asgari ücretin aylık tutarı 33.030 TL’dir.)
A) 2.500 TL B) 5.000 TL
C) 12.500 TL D) 2.250 TL
✓ Doğru Cevap: A
Özel Emeklilik Sistemleri
439. … aktüeryal hesaplamalara dayanmayan, kişilerin belirlemiş oldukları katkı paylarının bir emeklilik hesabında belirli süre ve/veya yaşa kadar yatırıma yönlendirilmesi sonucunda elde edilen birikimin dönem sonunda topluca ya da aylıklar şeklinde hesap sahiplerine geri ödenmesine dayanan modeldir. Boşluğu doğru olacak şekilde doldurun.
A) Belirlenmiş Katkı Modeli B) Belirlenmiş Fayda Modeli
C) Belirlenmiş Getiri Modeli D) Belirlenmiş Zaman Modeli
✓ Doğru Cevap: A
440. Emeklilik döneminde alınmak istenen emeklilik maaşının başlangıçta tespitinden sonra, bu emeklilik maaşını sağlayacak birikim toplamına ulaşılabilmesi için aktüeryal ilkeler ve tahmini getiri oranları ışığında hesaplanan katkıların biriktirilmesine dayanan model aşağıdakilerden hangisidir?
A) Belirlenmiş Fayda B) Belirlenmiş Katkı
C) Dağıtım D) Fonlama
✓ Doğru Cevap: A
441. Fonlama modelindeki maaş esaslı planlarda aktüeryal metodlarla hesaplanan plan varlıklarının yükümlülüklerini karşılamaya yeterli düzeyde olmaması hali ne olarak adlandırılır?
A) Aktüeryal Dengesizlik B) Aktüeryal Denge
C) Aktüeryal Fazla D) Aktüeryal Açık
✓ Doğru Cevap: D
442. Fonlama modelinde, çalışanların çalışma süreleri ve/veya nihai maaş düzeyleri esas alınarak yükümlülüklerin hesaplandığı emeklilik planları ne olarak adlandırılır?
A) Maaş Esaslı Planlar B) Katkı Payı Esaslı Planlar
C) Prime Dayalı Dağıtım D) Maaş Esaslı Dağıtım Programları Programları
✓ Doğru Cevap: A
443. Prime dayalı dağıtım modelinde bağlanacak emekli aylığının hesaplanma yöntemine ilişkin alternatifler arasında sayılmayan hususu işaretleyiniz.
A) Tüm sigortalılara maktu bir B) Her sigortalının kazanç aylık düzeyine bağlı bir aylık
C) Her sigortalının ihtiyaç D) Yatırılan primlere bağlı bir düzeyine bağlı bir aylık aylık
✓ Doğru Cevap: C
444. Fonlama modelinde, çalışanların ödedikleri katkı payları esas alınarak yükümlülüklerin hesaplandığı emeklilik planları ne olarak adlandırılır?
A) Maaş Esaslı Planlar B) Katkı Payı Esaslı Planlar
C) Prime Dayalı Dağıtım D) Maaş Esaslı Dağıtım Programları Programları
✓ Doğru Cevap: B
445. Özel emeklilik planlarının yükümlülüklerini karşılamasına imkan verecek düzeyde varlık sahibi olması hangi kavramla ifade edilmektedir?
A) Yeterlilik B) Aktif/pasif yapısı
C) Varlıklı olma D) Değişim oranı
✓ Doğru Cevap: A
446. Katkı payı esaslı planlarda bireysel birikimlerin ulaşabileceği miktar açısından aşağıdaki hususlardan hangisi önem taşır?
A) Plan dahilindeki katılımcı B) Plana giriş çıkış yapan sayısı katılımcı sayısı
C) Portföy yöneticilerinin iyi D) Planı oluşturan emeklilik performans göstermeleri şirketinin mali gücü
✓ Doğru Cevap: C
447. Prime dayalı dağıtım modelinde primlerin ödenmesine ilişkin alternatifler arasında sayılmayan hususu işaretleyiniz.
A) Primlerin sadece devlet B) Primlerin sadece çalışanlar tarafından ödenmesi tarafından ödenmesi
C) Primlerin sadece işveren D) Primlerin çalışan ve işveren tarafından ödenmesi arasında belirli oranlarda paylaşılarak ödenmesi
✓ Doğru Cevap: A
448. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde üçüncü basamak sosyal güvenlik sistemi uygulamalarının özellikleri arasındadır?
A) Katılımcıların sistemde B) Katılımcıların birikimlerini cayma hakkı bulunmaz. değerlendirme konusunda tercihleri olamaz.
C) Fonlama modeli esaslıdır. D) Katkı payları mevcut emeklilerin aylıklarının ödenmesinde kullanılır.
✓ Doğru Cevap: C
449. Aşağıdaki kurumlardan hangisi ülkemizde üçüncü basamak sosyal güvenlik kuruluşları olarak değerlendirilebilir?
A) 4632 Sayılı Kanun ile kurulan B) 506 Sayılı Kanun Geçici 20. Bireysel Emeklilik Şirketleri Md.ile kurulan sandıklar
C) Sosyal Güvenlik Kurumu D) Ordu Yardımlaşma Kurumu
✓ Doğru Cevap: A
450. Aşağıdakilerden hangisi özel emeklilik fonlarının gelişmekte olan ülkeler için önem taşıyan yönlerindendir?
A) Uzun vadeli tasarrufları B) Sosyal güvenlik sistemine teşvik eden yapısı alternatif bir emeklilik sunması
C) Siyasetçilerin bu sistemi D) Devletin bu sistemden vergi siyasi amaçlarla kullanabilmeleri toplayacak olması
✓ Doğru Cevap: A
451. Hangi tür sosyal güvenlik sisteminde aktif jenerasyon bizzat kendi geleceği için tasarruf yapmaktadır?
A) Dağıtım yöntemi B) Meslek toplulukları
C) Fonlama yöntemi D) Birincil kademe devlet yardımları sistemi
✓ Doğru Cevap: C
452. Aşağıdakilerden hangisi bireysel emeklilik sisteminin sermaye piyasalarına etkilerinden biri değildir?
A) Faizlerin yükselmesi B) Faizlerin düşmesi
C) Volatilitenin azalması D) İç borçlanmanın uzun vadeye yayılması
✓ Doğru Cevap: A
453. Özel emeklilik sistemine erken yaşlarda katılmanın avantajları arasında yer alan hususu işaretleyiniz.
A) Yatırım vadesinin uzunluğu, B) Sisteme erken girenler, daha
emeklilikte iyi bir gelir sağlamak önce emekliliğe hak kazanırlar.
için tasarruf edilmesi gereken
katkı payı tutarının azalmasını
sağlar.
C) Bireysel emeklilik D) Sisteme erken katılan hesaplarındaki birikimlerini başka bireyler, katılmayanlara göre düşük alanlarda kullanabilirler. risk seviyesinde değerlendirilirler.
✓ Doğru Cevap: A
454. Katkı payı esaslı özel emeklilik planlarının özellikleri arasında yer almayan hususu işaretleyiniz.
A) Katkı payı esaslı özel B) Politik müdahalelere emeklilik planları şeffaftır. kapalıdır.
C) Katkı payı esaslı özel D) Ödenen katkı payları emeklilik planları demografik toplanarak oluşturulan ortak bir değişimlere mukavimdir. havuzda değerlendirilir.
✓ Doğru Cevap: D
455. Türkiye’de ikinci basamak emeklilik sistemlerine örnek olarak aşağıdakilerden hangisi verilebilir?
A) OYAK B) Sosyal Güvenlik Kurumu
C) Bireysel emeklilik sistemi D) Birikimli hayat sigortaları
✓ Doğru Cevap: A
456. Fonlama modelinin yaygınlık kazanmasında önemli faktörler arasında yer alan hususu işaretleyiniz.
A) Bütün risk emeklilik B) Bireylerin zorunlu olarak şirketinin üstünde olduğu için tasarruf etmeleri sağlandığı için katılımcılar açısından caziptir. tercih edilmektedir.
C) Daha ziyade düşük gelir D) Şeffaf ve kolay anlaşılır bir düzeyindeki çalışanlar tarafından sistem olduğu için tercih tercih edilmesi nedeniyle hızla edilmektedir. yayılmaktadır.
✓ Doğru Cevap: D
457. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenliğin üçüncü basamağının avantajları arasında yer almaktadır?
A) Demografik değişimlere B) Vergi avantajları ve dirençli olması sağlanan teşvikler dolayısıyla tasarruf yapma esnekliği sağlaması
C) Kamu sosyal güvenlik D) Seçeneklerin hepsi
sistemine ek olarak, emeklilik
döneminde ek gelir sağlaması
✓ Doğru Cevap: D
458. Bireysel tasarruf hesaplarına dayalı sosyal güvenlik sistemleri hangi esasa göre işler?
A) Tanımlanmış katkı-Tam B) Kısmi fonlama fonlama
C) Tanımlanmış fayda D) Tam fonlama-Tanımlanmış fayda
✓ Doğru Cevap: A
459. Türkiye özel emeklilik sistemi finansman modeli olarak hangisini benimsemiştir?
A) Fonlama modeli, Maaş Esaslı B) Maaş Esaslı Dağıtım Programı Planlar
C) Fonlama modeli, Katkı Esaslı D) Prim Esaslı Dağıtım Programı Planlar
✓ Doğru Cevap: C
460. Özel emeklilik planları açısından yeterlilik neyi ifade etmektedir?
A) Plana dahil fonlara, fon B) Emeklilik planının işletim maliyetlerini karşılayacak yükümlülüklerini karşılamasına sayıda katılımcının katkı payı imkân verecek düzeyde varlık sahibi ödemesidir. olmasıdır.
C) Planın mevzuatta sayılan D) Plan dahilindeki fonların asgari kriterleri yerine yıllık getirilerinin performans getirmesidir. kriterlerini sağlamasıdır.
✓ Doğru Cevap: B
461. Dağıtım sistemi aşağıdaki esaslardan hangisine göre işlemektedir?
A) Tanımlanmış katkı B) Tam fonlama
C) Tanımlanmış fayda D) Kısmi fonlama
✓ Doğru Cevap: C
Sigortacılık
Genel Sigortacılık Mevzuatı
462. Aşağıdaki durumlardan hangilerinde Bakanlık tarafından sigorta ve reasürans şirketlerinin ruhsatı iptal edilebilir? I.Ruhsat verilmesine ilişkin şartların bir kısmının veya tamamının kaybolması hâlinde, üç aydan az olmamak üzere, Bakanlık tarafından verilecek süre içinde durumun düzeltilmemiş olması. II.Ruhsatın verildiği tarihten itibaren üç ay içinde veya Bakanlığın uygun görüşüyle yapılanlar hariç olmak üzere, aralıksız olarak bir ay süre ile sigorta veya reasürans sözleşmesi akdedilmemesi. III.Sigortacılık mevzuatına aykırı uygulamalar sonucunda sigorta sözleşmesi ile ilgili kişilerin hak ve menfaatlerinin tehlikeye düştüğünün anlaşılması. IV.İş planında belirtilen hedeflerden, Bakanlığın bilgisi dahilinde yapılan değişiklik dışında makul nedenler olmaksızın aşırı derecede uzaklaşılmış olması
A) III-IV B) I-II-IV
C) I-III-IV D) I-II-III
✓ Doğru Cevap: C
463. Sigorta veya reasürans şirketinin sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getiremediğinin tespiti halinde Bakan mali bünyenin güçlendirilmesine yönelik hangi tedbirleri isteyebilir? I.Mali bünyesindeki zafiyetin nasıl giderileceğini ve sigortalıların hak ve menfaatlerinin nasıl korunacağını içeren kapsamlı bir iyileştirme planı sunulması ve uygulanmasını. II.Sermayesinin artırılması, ödenmemiş kısmının ödenmesi, sermayeye mahsuben şirkete ödeme yapılması veya kâr dağıtımının durdurulması ya da ilave teminat tesis edilmesini. III.Varlıklarının kısmen ya da tamamen elden çıkarılması veya elden çıkarılmasının durdurulmasını, yeni iştirak ve sabit değerler edinilmemesini. IV.Kamu bankalarından şirkete kredi verilmesini, bu kredinin şirket tarafından 7 yıl içinde faiziyle geri ödenmesini
A) I-II-III B) I-IV
C) II-III-IV D) I-II-III-IV
✓ Doğru Cevap: A
464. Ticari mümessil, ticari vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tabi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimî bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kişiye … denir. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sigorta acentesi B) Broker
C) Sigorta eksperi D) Aracı
✓ Doğru Cevap: A
465. Sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek, bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişiye … denir. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sigorta acentesi B) Broker
C) Sigorta eksperi D) Aracı
✓ Doğru Cevap: B
466. Aşağıdaki durumlardan hangisi veya hangileri sigorta şirketinin kaydının levhadan silinmesine neden olur? I.Almış olduğu ruhsatların tümü iptal edilmişse, II.Tüm branşlarda yeni sigorta sözleşmesi yapma yetkisi kaldırılmışsa, III.Sigorta şirketi hakkında tasfiye kararı verilmişse, IV.Aralıksız olarak üç ay süre ile sigorta sözleşmesi akdetmemişse
A) II,III,IV B) Yalnız I
C) Yalnız II D) I,II,III
✓ Doğru Cevap: D
467. Sigorta konusu risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan kayıp ve hasarların miktarını, nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ve mutabakatlı kıymet tespiti, ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri mutat meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişiye …denir. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hasar tespit uzmanı B) Sigorta hakemi
C) Sigorta eksperi D) Sigorta acentesi
✓ Doğru Cevap: C
468. Levhadan silinen veya Levhaya yeniden yazılma talebi reddolunan kişi, bu kararlara karşı … içinde Bakanlığa yazılı itirazda bulunabilir. Yapılacak itiraz karşısında Bakanlık en geç … içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) 15 gün - 15 gün B) 15 iş günü - 15 iş günü
C) 10 gün - 15 iş günü D) 10 iş günü - 15 gün
✓ Doğru Cevap: B
469. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça Türkiye saati ile saat …‘de başlar ve saat …‘de ve her halükarda rizikonun gerçekleşmesiyle sona erer. Boşluğu uygun şekilde dolduracak şık aşağıdakilerden hangisidir?
A) 09:00-24:00 B) 12:00-12:00
C) 24:00-24:00 D) 12:00-24:00
✓ Doğru Cevap: B
470. … takip eden hesap dönemlerinde meydana gelebilecek tazminat oranlarındaki dalgalanmaları dengelemek ve Bakanlıkça belirlenen özel rizikoları karşılamak üzere ayrılan karşılıktır. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kazanılmamış primler B) Matematik karşılık karşılığı
C) Muallak tazminat karşılığı D) Dengeleme karşılığı
✓ Doğru Cevap: D
471. Yatırım, finansman ve demografi konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayarak yasal düzenlemelere uygun prim, karşılık ve kâr paylarını hesaplayan, tarife ve teknik esasları hazırlayan ve Bakanlık nezdinde tutulan siciline kayıtlı kişiye ne denir?
A) Broker B) Aktüer
C) Sigorta acentesi D) Sigorta eksperi
✓ Doğru Cevap: B
472. Sigorta Tahkim Komisyonu kimlerden oluşur? I.Bakanlık temsilcisi II.Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği temsilcisi III.Tüketici Derneği temsilcisi IV.Akademisyen hukukçu temsilcisi V.Adalet Bakanlığı Temsilcisi
A) I-III-V B) I-II-III
C) I-II-III-IV D) II-III-IV-V
✓ Doğru Cevap: C
473. Güvence hesabının gelirleri kimlerden alınan katılma paylarından oluşur? I.Sigorta şirketi II.Sigorta ettiren III.Hazine ve Maliye Bakanlığı IV.Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği
A) I-II B) I-IV
C) II-III-IV D) II-IV
✓ Doğru Cevap: A
474. Sigorta şirketleri ile reasürans şirketlerinin ana sözleşmelerinin değiştirilmesinde, … uygun görüşü aranır. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bakanlar Kurulunun B) Hazine ve Maliye Bakanlığının
C) Türkiye Odalar ve Borsalar D) Türkiye Sigorta, Reasürans Birliğinin ve Emeklilik Şirketleri Birliğinin
✓ Doğru Cevap: B
475. Ara dönemler itibarı ile sigorta ve emeklilik şirketi tarafından düzenlenen konsolide ve konsolide olmayan finansal tabloların tabi tutulduğu ve tam kapsamlı olmayan denetime ne ad verilir?
A) Yıllık denetim B) Olağanüstü denetim
C) Özel denetim D) Sınırlı denetim
✓ Doğru Cevap: D
476. Aşağıdakilerden hangisi sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları çözen kişidir?
A) Sigorta eksperi B) Sigorta acentesi
C) Broker D) Sigorta hakemi
✓ Doğru Cevap: D
477. Türkiye’de faaliyette bulunan sigorta şirketleri, reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri faal olarak çalıştıklarını gösterir levhaya kayıt olmak için hangi kuruma başvurmalıdır?
A) Türkiye Sigorta, Reasürans ve B) Sigorta Tahkim Komisyonuna Emeklilik Şirketleri Birliğine
C) Hazine ve Maliye Bakanlığına D) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine
✓ Doğru Cevap: A
478. Sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler, özel hükümlerle başka bir zaman aşımı süresine tabi tutulmadıkça alacağın muaccel olduğu tarihten itibaren kaç yılda zaman aşımına uğrar?
A) 2 yıl B) 3 yıl
C) 5 yıl D) 7 yıl
✓ Doğru Cevap: A
479. Sigorta değerinin 10.000 TL ve sigorta bedelinin ise 8.000 TL olduğu bir sigorta sözleşmesinde 2.000 TL’lik bir hasar söz konusu olduğunda sigorta şirketi ne kadar tazminat öder?
A) 2.000 TL B) 400 TL
C) 1.600 TL D) 200 TL
✓ Doğru Cevap: C
480. Reasürans anlaşmalarında, riskin bir bölümünü devreden şirkete ----------, devir alan şirkete ise----------denir. Yukarıdaki boşlukları aşağıdakilerden hangisi tanımlar?
A) Konservasyon-Reasürans B) Sedan-Reasürör
C) Reasürör-Reasürans D) Reasürans-Sedan
✓ Doğru Cevap: B
481. Aşağıdakilerden hangisi sigorta ve emeklilik şirketlerine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan gözetim ve denetimlerin amaçları arasında sayılamaz?
A) Sigortacılık ve özel B) Etkin bir sigorta piyasası emeklilik sisteminin gelişmesini oluşturmak sağlamak
C) Güvenilir ve istikrarlı bir D) Bankaların mali yapılarına özel emeklilik piyasası oluşturmak etkilerini incelemek
✓ Doğru Cevap: D
482. Türkiye’de faaliyette bulunan sigorta eksperleri ve sigorta acenteleri faal olarak çalıştıklarını gösterir levhaya kayıt olmak için hangi kuruma başvurmalıdır?
A) Türkiye Sigorta, Reasürans B) Sigorta Tahkim Komisyonuna ve Emeklilik Şirketleri Birliğine
C) Hazine ve Maliye Bakanlığına D) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine
✓ Doğru Cevap: D
483. Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Komisyona intikal etmiş şikayetler üzerinde ön incelemeyi yapan kişidir?
A) Sigorta hakemi B) Sigorta eksperi
C) Sigorta raportörü D) Sigorta brokeri
✓ Doğru Cevap: C
484. Sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’ne en geç ne zaman üye olmak zorundadır?
A) Ruhsat almalarından itibaren 1 B) Ruhsat almalarından itibaren ay içinde 3 ay içinde
C) Ruhsat almalarından itibaren D) Ruhsat almalarından itibaren 6 ay içinde 1 yıl içinde
✓ Doğru Cevap: A
485. Sigortacı tarafından yapılan risk değerlendirmesi sonucunda riskin sigorta poliçesi ile teminat altına alınıp alınmamasına karar verme işlemine ne denir?
A) Konservasyon B) Riyazi ihtiyat
C) Reasürans D) Riziko Kabul (Underwriting)
✓ Doğru Cevap: D
486. Zarar eden kişinin ekonomik durumunu zarardan önceki haline getirmek aşağıda yer alan sigortanın temel prensiplerinden hangisine uygundur?
A) Halefiyet ve hakların devri B) Yakın neden
C) Tazminat D) Hasara katılım
✓ Doğru Cevap: C
487. Sigorta Tahkim Komisyonundaki uyuşmazlık konusu miktarın kaç Türk Lirası ve üzerinde olduğu durumlarda hakem heyeti kurulması zorunludur?
A) 10.000 TL B) 15.000 TL
C) 12.000 TL D) 5.000 TL
✓ Doğru Cevap: B
488. Başvuru sırasında sigortalının, riskin boyutları konusunda sigortacıya en doğru beyanda bulunma zorunluluğu hangi prensiple ilgilidir?
A) Tazminat B) Halefiyet
C) Hasara en yakın sebep D) Azami iyi niyet
✓ Doğru Cevap: D
489. Aşağıdakilerden hangisi sigorta eksperleri icra komitesince sigorta eksperlerine verilecek disiplin cezalarından değildir?
A) Uyarma B) Kınama
C) Meslekten çıkarma D) Lisans İptali
✓ Doğru Cevap: D
490. Sigortalanacak malın değerinin korunması için sigortalının yasal bir menfaati olması gereği hangi prensiple ifade edilir?
A) Sigortalanabilir değer B) Sigortalanabilir menfaat
C) Azami iyi niyet D) Halefiyet
✓ Doğru Cevap: B
491. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğinin amaçları arasında yer almaz?
A) Sigortacılık mesleğinin B) Haksız rekabeti önlemek gelişmesini temin etmek. üzere gerekli kararları almak ve uygulamak.
C) Üyelerinin dayanışma, birlik D) Sigorta şirketlerinin mali ve ve sigortacılık mesleğinin teknik işlemlerinin gözetim ve gerektirdiği vakar ve disiplin denetimini yapmak. içinde çalışmalarını sağlamak.
✓ Doğru Cevap: D
492. Aşağıdakilerden hangisi sigorta ve emeklilik şirketlerinin yaptırdığı bağımsız denetim türlerinden biri değildir?
A) Yıllık denetim B) Özel denetim
C) Ara denetim D) Olağanüstü denetim
✓ Doğru Cevap: D
493. Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Birlik üyeliğine girişte B) Birlik Başkanı, Yönetim giriş aidatı ödenir. Kurulu Başkanıdır.
C) Birliğin kararları tavsiye D) Hayat ve Emeklilik Yönetim niteliğinde olup bağlayıcı Komitesi Birliğin organlarından değildir. biridir.
✓ Doğru Cevap: C
494. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğinin görevlerinden değildir?
A) Gerektiğinde sigorta B) Sigortacılıkta tahkimin sözleşmelerine ilişkin rehber işleyişini düzenlemek ve sigorta tarifeleri hazırlayarak sektörün hakemlerinin listesini tutmak. hizmetine sunmak.
C) Türkiye’de sigortacılığı ve D) Şirketlerce hazırlanan sigorta
bireysel emeklilik tasarruf ve tarifelerinin tasdikini yapmak.
yatırım sistemini temsil etmek ve
tanıtmak için gerekli girişimlerde
bulunmak.
✓ Doğru Cevap: D
495. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışında yaptırabileceği sigortalardan değildir?
A) Gemilerin işletilmesinden B) İhracat ve ithalat konusu doğan sorumluluk sigortaları mallar için nakliyat sigortaları
C) Hayat sigortaları D) Yurt içi ve yurtdışında geçerli ve sürekli olmak kaydıyla sağlık sigortaları
✓ Doğru Cevap: D
496. Sigorta şirketlerinin yangın söndürme faaliyetleri ile ilgili konferansları hangi tür faaliyetlerdendir?
A) Yasal olarak zorunlu B) Eğitimle hasar önleme faaliyetler faaliyetleri
C) İtfaiye ile yapılan anlaşma D) Reasürörlerin zorunlu gereği düzenlenen faaliyetler tuttuğu faaliyetler
✓ Doğru Cevap: B
497. Tazminat ödemelerinin gerçek hasarın karşılığı ve azami teminat sınırları içinde olmasının önemi nedir?
A) Sigortalının haksız kazanç B) Sigorta şirketinin zarar elde etmesinin ya da mağduriyetinin etmemesi önlenmesi
C) Sigorta şirketinin daha çok D) Sigorta ekspertiz raporunun kar etmesi gerçekçi çıkması
✓ Doğru Cevap: A
498. Aşağıdakilerden hangisi sigorta ve reasürans şirketlerinin ruhsat almasıyla ilgili yanlış bir ifadedir?
A) Alınan ruhsatlar, ticaret B) Ticaret Sicil Gazetesi ile siciline tescil ettirilmelidir. Türkiye çapında dağıtımı yapılan ve tiraj bakımından ilk on sırada yer alan günlük gazetelerden ikisinde ilan ettirilir.
C) Sigorta şirketlerinin ve D) Her bir sigorta branşında
reasürans şirketlerinin ticaret Bakanlıktan ruhsat alınması
unvanlarında sigorta şirketi veya zorunludur.
reasürans şirketi ibaresini
kullanabilmesi için kuruluş
işlemlerinin tamamlanmasından
itibaren üç ay içinde ruhsat
başvurusunda bulunması gerekir.
✓ Doğru Cevap: C
499. “Sigortacının rücu hakkı” aşağıda yer alan sigorta genel prensiplerinden hangisinin içinde yer alır?
A) Tazminat B) Yakın neden
C) Azami iyi niyet D) Halefiyet ve hakların devri
✓ Doğru Cevap: D
500. Aşağıdakilerden hangisi hasara katılımın oluşabilmesi için gerekli olan koşullardan birisi değildir?
A) İki ya da daha çok sayıda B) Hasar anında bütün tazminat sigortası poliçesi poliçelerin yürürlükte olması olmalıdır. gereklidir.
C) Kişinin poliçesinin en az 3 D) Bütün poliçeler, aynı yıldır devam ediyor olması sigorta konusu ile ilgili gereklidir. olmalıdır.
✓ Doğru Cevap: C
501. Azami teminat değerinin malın gerçek değerinin altında gösterilmesi hangi teknik terimle tanımlanır?
A) Aşkın sigorta B) Eksik sigorta
C) Çifte sigorta D) Birlikte sigorta
✓ Doğru Cevap: B
502. Aşağıdakilerden hangisi yabancı sigorta şirketleri ile yabancı reasürans şirketler için söylenemez?
A) Türkiye’de ancak şube açmak B) Şube açacak şirketlerin suretiyle faaliyet gösterebilirler. Türkiye’ye ayrılan ödenmiş sermayeleri Türkiye’de kurulu sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri için belirlenen tutardan az olamaz.
C) Yabancı sigorta şirketleri D) Türkiye’de yaptıkları işlerde ile yabancı reasürans şirketlerinin tabi oldukları sigortacılık faaliyette bulundukları ülkelerde mevzuatı şirketin merkezinin sigortacılık yapmaktan bulunduğu ülkedeki mevzuattır. yasaklanmamış olması şarttır.
✓ Doğru Cevap: D
503. Sigorta şirketlerinin teminat ayırmak zorunluluğuyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Sigorta şirketlerinin B) Teminatlar, sigortalıların tüm faaliyetine son verdiği branşlara alacakları ödenmeden iflas veya ait teminat blokajı, faaliyetin tasfiye masasına dâhil edilemez, sona erdiği tarihte Bakanlıkça haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati otomatikman serbest bırakılır. tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.
C) Hayat sigorta şirketleri, D) Hayat branşındaki sigorta asgari sermaye tutarlarının şirketleri teminat ayırma yarısından aşağı olmamak kaydıyla zorunluluğu bulunmamaktadır. minimum garanti fonu tesis ederler.
✓ Doğru Cevap: B
504. Aşağıdakilerden hangisi sigorta eksperleri icra komitesine seçilebilmenin şartlarından değildir?
A) En az on yıl bilfiil sigorta B) Levhaya kayıtlı olmak. eksperliği yapmış olmak
C) Mesleğinde itibar ve tecrübe D) En az dört yıllık yüksek sahibi olmak. öğrenim kurumlarından mezun olmak.
✓ Doğru Cevap: D
505. Aşağıdakilerden hangisi Sigorta Tahkim Komisyonuna gidebilmek için gereken şartlardan değildir?
A) Sigortacılık yapan kuruluşla B) Sigortacılık yapan kuruluşla uyuşmazlığa düşen kişinin, uyuşmazlığa düşen kişinin, uyuşmazlığa konu teşkil eden olay uyuşmazlığa konu teşkil eden olay ile ilgili olarak sigortacılık ile ilgili olarak kuruluşa yaptığı yapan kuruluşa gerekli başvuruları talebin kısmen ya da tamamen yapmış olması. olumsuz sonuçlandığını belgelemiş olması.
C) Sigortacılık yapan kuruluşla D) Tüketicinin Korunması Hakkında
uyuşmazlığa düşen kişinin, Kanun hükümleri uyarınca Tüketici
uyuşmazlığa konu teşkil eden olay Sorunları Hakem Heyetinde sorunun
ile ilgili olarak kuruluşa yaptığı çözümlenememiş olması.
talebin onbeş iş günü içinde
yanıtlanmamış olması.
✓ Doğru Cevap: D
506. Kaybetme olasılığının yanı sıra kazanma olasılığının da bulunduğu risklere ne ad verilir?
A) Gerçek riskler B) Ölçülemeyen riskler
C) Spekülatif riskler D) Değerlendirilemeyen riskler
✓ Doğru Cevap: C
507. Aşağıdakilerden hangisi Kooperatif şeklinde kurulan sigorta şirketleri için söylenemez?
A) Mütüel (karşılıklı) B) Ortak sayısının ikiyüzden az sigortacılık yapması. olmaması.
C) Sadece hayat branşında D) Üyeleri dışındaki kişilerle faaliyet gösterebilmesi. sigorta sözleşmesi yapabilmesi için Bakanlıktan izin alması gereği.
✓ Doğru Cevap: C
508. Reasürans işlemleri sırasında reasürör tarafından kabul edilen iş miktarına ne denir?
A) Sedan B) Retrosesyoner
C) Sesyon D) Konservasyon
✓ Doğru Cevap: C
509. Sigorta şirketinin üzerine almış olduğu rizikoyu tekrar sigorta ettirmesine ne denir?
A) Sesyon B) Reasürans
C) Sedan D) Konservasyon
✓ Doğru Cevap: B
510. Sigortalıdan aldığı riskin bir kısmını bir reasüröre devreden şirkete ne ad verilir?
A) Reasürans şirketi B) Retrosesyoner
C) Sesyon D) Sedan
✓ Doğru Cevap: D
511. Hangisi bir mali kurum olarak özel sigorta faaliyetlerinin işlevlerinden değildir?
A) Yatırımlara yönlendirilen B) Refah düzeyini olumlu yönde fonların tesisini sağlamak etkilemek
C) Para arzının artmasını D) Kamu sosyal güvenlik sağlamak sisteminin sorunlarını çözmek
✓ Doğru Cevap: D
512. Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin denetimini hangi kurum yapar?
A) Sermaye Piyasası Kurulu B) Sigorta Denetleme Kurulu
C) Türkiye Sigorta, Reasürans D) Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Emeklilik Şirketleri Birliği
✓ Doğru Cevap: B
513. Sigorta ve reasürans şirketlerinin yönetim kurulları en az kaç kişiden oluşur?
A) 4 B) 5
C) 7 D) 3
✓ Doğru Cevap: B
514. Aşağıdakilerden hangisi yakın neden prensibi çerçevesinde değerlendirilir?
A) Deprem teminatı ile B) Ferdi kaza sigortası almış sigortalanmış bir binanın yanması kişinin kalp krizi sonucu ölmesi
C) Hırsızlığa karşı D) Hayat sigortası olan bir sigortalanmış bir dairenin su kişinin kalp krizi sonucu vefatı basması sonucu zarar görmesi
✓ Doğru Cevap: D
515. Hasar olması durumunda sigortalıya sigortacının yaptığı ödemeye ne denir?
A) Sigorta bedeli B) Sigorta değeri
C) Tazminat D) Teminat
✓ Doğru Cevap: C
516. Sigortacılıkta neden Büyük Sayılar Kanunu’nun işlerlik kazanması gerekir?
A) Ekonomik kaybı en aza B) Tasarruf ve yatırım indirmek fonlarını büyütmek
C) Reasürans yapabilmek D) Rekabet gücünü artırmak
✓ Doğru Cevap: A
517. Aşağıdakilerden hangisi sigortalanabilirlik normları arasında yer almaz?
A) Tesadüfi hasar B) Azami iyi niyet
C) Riskin ölçülebilmesi D) Riskin para birimi ile değerlendirilebilmesi
✓ Doğru Cevap: B
518. Sigorta sözleşmeleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Sigorta sözleşmelerinin ana B) Sigorta sözleşmelerinde muhtevası, Bakanlıkça onaylanan ve kapsam dahiline alınmış olan sigorta şirketlerince aynı şekilde riskler haricinde, kapsam dışı uygulanacak olan genel şartlara bırakılmış riskler açıkça uygun olarak düzenlenir. belirtilir.
C) Sigorta sözleşmelerinde D) Hayat sigortalarına ilişkin belirtilmemiş olan riskler teminat sözleşmelerin yapılmasına dair kapsamında sayılır. teklifnamenin sigorta şirketine ulaştığı tarihten itibaren 10 gün içinde sigorta şirketi tarafından reddedilmemesi halinde sözleşme yapılmış olur.
✓ Doğru Cevap: D
519. Güvence hesabının gelir ve giderleri hangi kurum tarafından denetlenir?
A) Bağımsız denetime tabidir. B) Hazine ve Maliye Bakanlığı
C) Türkiye Odalar ve Borsalar D) Türkiye Sigorta, Reasürans Birliği ve Emeklilik Şirketleri Birliği
✓ Doğru Cevap: B
520. Aşağıdakilerden hangisi aktüerlerin sorumlulukları arasında yer almaz?
A) Bakanlıkça belirlenen B) Tarifesini oluşturdukları belgeleri onaylamak sigorta sözleşmelerinde kalıcılık oranının şirketin son üç yıllık ortalamalarının üzerinde olması
C) Malî bünyeleri açısından D) Görevi itibarıyla tespit şirket veya diğer kurum ve kuruluşa etmiş olduğu yanlış uygulamalarla ilişkin öngörülerde bulunmak ve birlikte, onaylamayacağı veya yükümlülüklerini karşılama durumunu kısmen ya da şerhli onaylayacağı sürekli olarak izlemek belgeleri, gerekçeli olarak Bakanlığa yazılı olarak bildirmek
✓ Doğru Cevap: B
521. Aşağıdaki kuruluşlardan hangisi Sigortacılık Kanunu’na tabi değildir?
A) Türkiye’de faaliyet B) Sigorta şirketleri gösteren reasürans şirketleri
C) Sigorta eksperleri D) Sosyal Güvenlik Kurumu
✓ Doğru Cevap: D
522. Aşağıdakilerden hangisi yabancı sigorta acenteleri için söylenemez?
A) Gerçek kişi yabancı sigorta B) Yabancı tüzel kişi sigorta acentesinin Türkiye’de acentelik acentesinin Türkiye’de faaliyette yapabilmesi için Türkiye’de bulunabilmesi için Türkiye’de şube yerleşik olması gereklidir. açmış olması gereklidir.
C) Yabancı sigorta acenteleri, D) Türkiye’de faaliyet
hem yurt dışında kurulu sigorta gösteren sigorta acentelerinin tabi
şirketlerine hem de Türkiye’de olduğu hükümlere tabidir.
faaliyet gösteren sigorta
şirketlerine aracılık edebilir.
✓ Doğru Cevap: C
523. Aşağıdakilerden hangisi sigorta brokerleri için geçerli değildir?
A) Brokerlik için ruhsat B) İşleri dolayısıyla alınmalıdır. öğrendikleri bilgi ve sırları ilgililerin izni olmadan açıklayamazlar.
C) Suç teşkil eden hâllerde D) Yalnızca bir şirketin
yetkili mercilere işleri ürünlerini pazarlayabilirler.
dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve
sırları açıklayabilirler.
✓ Doğru Cevap: D
524. Aşağıdaki önerme cümlelerinde doğru olan seçeneği işaretleyiniz.
A) Poliçede sigorta bedeli B) Poliçedeki sigorta bedeli sigorta değerinden düşükse, hasarda sigorta değerinden düşükse, hasarda tazminat indirimsiz ödenir. eksik sigorta nedeniyle nisbet kaidesi uygulanır.
C) Poliçedeki sigorta bedeli D) Poliçedeki sigorta bedeli sigorta değerinden yüksekse, nisbet sigorta değerinden düşükse, hasar kaidesi var denilir. ödenmez.
✓ Doğru Cevap: B
525. Aşağıdaki önerme cümlelerinde doğru olan seçeneği işaretleyiniz.
A) Müşterek sigorta veya B) Müşterek sigorta veya
koasürans, bir menfaatin birden çok koasürans uygulaması, çifte
sigortacı tarafından aynı zamanda, sigortadır.
aynı süreler için ve aynı
rizikolara karşı
sigortalanmasıdır.
C) Müşterek sigorta veya D) Müşterek sigorta veya koasürans, yasal olmayan bir koasürans, mükerrer sigorta ile uygulamadır. eşdeğerdir.
✓ Doğru Cevap: A
526. Sigortacı, tazminat ödeme yükümlülüğünü hangi şekilde yapamaz?
A) Yerine koyma B) Onarma
C) Nakit ödeme D) Takas
✓ Doğru Cevap: D
527. Aşağıdakilerden hangisi sigorta tanımı içerisinde yer almaz?
A) Kaybolma riski taşıyan bir B) Benzeri riske sahip insanlar değerin yerine konulması arası bir dayanışma organizasyonu
C) Kısa vadeli bir yatırım aracı D) Büyük Sayılar Kanunu’nun olması geçerli olduğu bir havuz sistemi
✓ Doğru Cevap: C
528. Saklama payı ile aynı anlamda kullanılan kelime hangisidir?
A) Konservasyon B) Sedan
C) Retrosesyoner D) Eksedan
✓ Doğru Cevap: A
529. Aşağıdakilerden hangisi sigorta eksperleri için söylenemez?
A) Eksperler tarafından B) Sigorta eksperliği yapmak düzenlenen raporlar delil isteyen kişilerin Bakanlıktan niteliğindedir. sigorta eksperlik ruhsatı alması ve Levhaya yazılı olması gerekir.
C) Sigorta eksperi tarafsız D) Gerçek kişi sigorta eksperleri olmak zorundadır. birden fazla büro açabilir.
✓ Doğru Cevap: D
530. Aşağıdakilerden hangisi risk yönetim türlerinden değildir?
A) Riskin paylaştırılması B) Riskin aktarılması
C) Sigorta D) Riski ölçme ve değerlendirme
✓ Doğru Cevap: D
531. Sigorta acentesinin kaydı hangi durumda levhadan silinir?
A) Aidatını iki yıl üst üste B) Türkiye Sigorta, Reasürans hiç ödememesi durumunda ve Emeklilik Şirketleri Birliğindeki kaydının silinmesi durumunda
C) Hakkında “geçici olarak D) Levhaya yazılmasını müteakip meslekî faaliyetten alıkoyma” altı ay içinde faaliyete geçmemesi kararı verilmesi durumunda durumunda
✓ Doğru Cevap: D
532. Aşağıdakilerden hangisi teknik karşılıklardan değildir?
A) Kazanılmamış primler B) Matematik karşılık karşılığı
C) İkramiyeler ve indirimler D) Reasürans Karşılığı karşılığı
✓ Doğru Cevap: D
533. Aşağıdakilerden hangisi sigorta branşlarından değildir?
A) Reasürans B) Kaza
C) Nakliyat D) Yangın ve Doğal afetler
✓ Doğru Cevap: A
534. Sigorta hakemi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Sigorta hakeminin en az dört B) Sigorta hakeminin sigorta yıllık yüksek okul mezunu olması hukukunda en az beş yıl veya gerekir. sigortacılıkta en az on yıl deneyimi olması gerekir.
C) Sigorta hakemi D) Sigorta hakem ücretinin görevlendirildiği tarihten itibaren sigorta şirketi veya başvuran kişi en geç dört ay içinde karar vermeye tarafından ödenmesi gerekir. mecburdur.
✓ Doğru Cevap: D
535. Doğru risk sınıflandırması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gerçek riskler / Gerçek üstü B) Olağan riskler / Olağanüstü riskler riskler
C) Mevcut riskler / Gelecekteki D) Kanuni riskler / Kanun dışı riskler riskler
✓ Doğru Cevap: B
536. Aşağıdakilerden hangisi riskin unsurlarından biridir?
A) Gerçekleşmiş olması B) Gerçekleşme ihtimalinin bulunmaması
C) Gerçekleşme zamanının D) Gerçekleştiği takdirde önceden belli olması maddi/manevi kayba neden olması
✓ Doğru Cevap: D
537. Çifte sigorta durumunda, hasar ödemesi nasıl yapılır?
A) Sigorta şirketleri ayrı ayrı B) Sigorta şirketleri gerçekleşen hasarı ödemekle yükümlüdürler. hasarı paylaşırlar, sigortalıya hasardan fazlası ödenmez.
C) Kura ile belirlenen sigorta D) Sigortalı cezalandırılır ve şirketi hasarı öder, diğerleri hasarı ödenmez. ödemez.
✓ Doğru Cevap: B
538. Aşağıdakilerden hangisi bir sorumluluk sigortasıdır?
A) Kasko B) Sağlık
C) Kıymet nakli D) Trafik
✓ Doğru Cevap: D
539. Özel sigorta branşlarından olmayan hangisidir?
A) Kaza Sigortaları B) Kredi ve Emniyeti Suistimal Sigortaları
C) Sorumluluk Sigortaları D) Sosyal Sigortalar
✓ Doğru Cevap: D
540. Aşağıdakilerden hangisi muafiyetin tanımıdır?
A) Poliçede tazminat ödemesi B) Sigortalının sırasında hasarın sigortalının sigortalanamayacak özelliklerde üzerinde kalması öngörülen olması durumudur. kısmıdır.
C) Ödenecek tazminatın toplam D) Sigorta konusu olan şeyin, sigorta bedelindeki belirli bir sigorta teminatı kapsamındaki yüzdesidir. tehlikelerden birinin gerçekleşmesi sonucu tamamen kullanılamaz ve onarılamaz hale gelmesi durumudur.
✓ Doğru Cevap: A
541. Hasara en yakın sebep prensibi ne demektir?
A) Hasar yerinde bulunan B) Hasar yerine en yakın deliller sigorta acentesi
C) Kasti olarak hasara neden D) Hasarın meydana gelmesini ilk olma etkileyen nedenin poliçede yazılı ve priminin ödenmiş olması
✓ Doğru Cevap: D
542. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Sigorta şirketlerinin anonim B) Sigorta şirketleri şirket veya kooperatif şeklinde sigortacılık işlemleri dışında kurulmuş olması şarttır. başka işle iştigal edemez.
C) Halka açık sigorta D) Sigorta şirketleri faaliyete şirketlerinde, hisselerin halka geçebilmek için faaliyet göstermek açık olan bölümü, toplam hisselerin istedikleri her bir sigorta en az yüzde yirmibeşi oranında branşında Bakanlıktan ruhsat almak olması gerekir. zorundadır.
✓ Doğru Cevap: C
543. Hasarda reasürör payı ne demektir?
A) Reasüröre ödenecek hasar B) Reasürörün payına düşen hasar
C) Reasüre edilemeyen hasar D) Ödenmeyecek hasar
✓ Doğru Cevap: B
544. Sigorta Tahkim Komisyonu nedir?
A) Sigorta ettiren veya sigorta B) Sigorta ettiren veya sigorta
sözleşmesinden menfaat sağlayan sözleşmesinden menfaat sağlayan
kişiler ile riski üstlenen taraf kişiler ile acente veya broker
arasında sigorta sözleşmesinden arasında sigorta sözleşmesinden
veya Güvence Hesabından doğan uyuşmazlıkların çözümü
faydalanacak kişiler ile Güvence amacıyla Bakanlık nezdinde kurulan
Hesabı arasında doğan komisyona denir.
uyuşmazlıkların çözümü amacıyla
Birlik nezdinde kurulan komisyona
denir.
C) Sigorta eksperleri ile riski D) Brokerlar ile riski üstlenen üstlenen taraf arasında sigorta taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Birlik nezdinde kurulan komisyona Bakanlık nezdinde kurulan komisyona denir. denir.
✓ Doğru Cevap: A
545. Çifte sigorta ne demektir?
A) Poliçede gerçek değerin B) Aynı üniteyi birkaç sigorta üstünde azami teminat gösterme şirketinin riski paylaşarak sigortalaması
C) Aynı üniteyi birkaç sigorta D) Bir sigorta şirketinin bir şirketinin, her birinin bir riski iki yıl üst üste diğerinden bağımsız tümüyle aynı sigortalaması dönemlerde sigortalaması
✓ Doğru Cevap: C
546. Risk yönetimi nedir?
A) Riskin yaratacağı zararı B) Riskin olasılığı kontrol altına almak
C) Riskin belirlenmesi D) İşletme yönetimi
✓ Doğru Cevap: A
547. Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğinin denetimini hangi kurum yapar?
A) SPK B) Hazine ve Maliye Bakanlığı
C) Türkiye Odalar ve Borsalar D) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Birliği Bakanlığı
✓ Doğru Cevap: B
548. Yabancı sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’de faaliyet göstermesine ilişkin usul ve esasları kim belirler?
A) Cumhurbaşkanı B) TBMM
C) Hazine ve Maliye Bakanlığı D) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
✓ Doğru Cevap: A
549. Özel risklere örnek hangi şıkta verilmiştir?
A) Savaş B) Terör
C) Doğal afetler D) Hırsızlık
✓ Doğru Cevap: D
Hayat Sigortaları Mevzuatı
550. … bir yıldan uzun süreli hayat, sağlık, hastalık ve ferdî kaza sigortası sözleşmeleri için sigorta şirketleri tarafından sigorta ettirenler ile lehdarlara olan yükümlülüklerini karşılamak üzere sözleşme teknik esaslarında belirtilen, istatistiksel ve aktüeryal yöntemler kullanılarak hesaplanan karşılıklar ile taahhüt edilmişse, bu karşılıkların yatırıma yönlendirilmesi sonucu elde edilen gelirden sigortalılara ayrılan pay karşılıkları toplamıdır. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kazanılmamış primler B) Matematik karşılık karşılığı
C) İkramiyeler ve indirimler D) Devam etmeyen riskler karşılığı karşılığı
✓ Doğru Cevap: B
551. Ölüm ve/veya yaşama ihtimallerine bağlı teminatlar ile ek olarak ferdi kaza, hastalık sonucu maluliyet, işsizlik ve tehlikeli hastalıklar gibi teminatların da verildiği sigortalar için sigortalıların yaşlarına ve riski etkileyen diğer kişisel özelliklerine göre hesaplanan prim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Birikim Primi B) Tarife Primi
C) Gider Payı D) Risk Primi
✓ Doğru Cevap: D
552. Hayat sigorta sözleşmelerinin yapılmasına dair teklifnamenin sigorta şirketine ulaştığı tarihten itibaren … gün içerisinde sigorta şirketi tarafından reddedilmemesi hâlinde sigorta sözleşmesi yapılmış olur. Boşluğu uygun şekilde dolduracak ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) 60 B) 6
C) 30 D) 75
✓ Doğru Cevap: C
553. Aşağıdakilerden hangisi matematik karşılıkların yatırıldığı varlıklardan yıl içerisinde elde edilen gelirlerin hayat grubu sigortaları yönetmeliği hükümlerine ve genel kabul görmüş muhasebe kurallarına göre hesaplanan net yatırım geliri oranını ifade eder?
A) Kar Payı Oranı B) Teknik Faiz Oranı
C) Getiri Oranı D) Pozitif Kar Oranı
✓ Doğru Cevap: A
554. Belirli bir nüfus topluluğunun gözlem altında tutulması sonucunda oluşturulan, yaşama ve ölüm istatistiklerine göre elde edilen sonuçlardan, her bir yaşta bir yıl içerisinde hayatta kalacak ve ölecek kişilerin sayısının öngörüldüğü tablolara ne denir?
A) Morbidite tablosu B) Komütasyon tablosu
C) Mortalite tablosu D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: C
555. Belirli bir nüfus topluluğunun veya belirli yaş gruplarına göre sınıflandırılan kişilerin gözlem altında tutulması sonucu oluşturulan hastalanma, yaralanma ve malul olma istatistiklerine göre elde edilen tablolara ne denir?
A) Komütasyon tablosu B) Morbidite tablosu
C) Mortalite tablosu D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: B
556. Sigorta sözleşmesine taraf olmamakla beraber, Lehine sigorta sözleşmesi yapılan ve rizikonun gerçekleşmesi halinde kural olarak sigorta tazminatını sigortacıdan isteme hakkına sahip olan kişiye … denir.
A) Sigortalı B) Sigortacı
C) Lehdar D) Sigorta Ettiren
✓ Doğru Cevap: C
557. Sigortadan ayrılma süresi dolmadan feshedilen sözleşmelerde sigorta ettirene iade edilen tutar üzerinden yapılabilecek kesinti hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Şirket tarafından belirlenmiş B) Kesinti yapılamaz.
ve bilgilendirme formunun ve
poliçenin ilk sayfasında belirtilen
oranda kesinti yapılabilir.
C) Birikim priminin %1’i D) Birikim priminin ve kar payı oranında kesinti yapılabilir. toplamının %5’i oranında kesinti yapılabilir.
✓ Doğru Cevap: A
558. Tarifelerin hazırlanması, sigorta poliçelerinin düzenlenmesi, tarife primlerinin tahsil edilmesi, personel ve ilgili diğer giderler için hesaplanan miktara ne denir?
A) Risk Primi B) Tarife Primi
C) Birikim Primi D) Gider Payı
✓ Doğru Cevap: D
559. Ölüm düzeyi tablosuna göre bulunan oranların birim değer olarak kabul edilerek, bu değerlere teknik faiz oranı uygulanmak suretiyle elde edilen tablolara ne denir?
A) Komütasyon tablosu B) Mortalite tablosu
C) Morbidite tablosu D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: A
560. Hayat grubu sigorta sözleşmelerinin sonlandırılması durumunda, matematik karşılıkların belli bir oranı şeklinde uygulanabilen kesinti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Erken ayrılma kesintisi B) Gider payı
C) Aracı komisyonu D) İşletme masrafı oranı
✓ Doğru Cevap: A
561. …, hayat grubu sigortalarında, risk primi hesabına bağlı olmaksızın, yatırım amacıyla alınan miktardır. Boşluk olan yere hangisi gelmelidir?
A) Tarife primi B) Birikim primi
C) Gider payı D) İşletme masrafı
✓ Doğru Cevap: B
562. Birikim priminin alındığı hayat grubu sigorta ürünlerinde sigorta ettirenin bilgilendirilmesi ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Poliçe yıldönümleri B) Birikim tutarı, yatırım itibarıyla yılda en az bir kere gelirleri, varsa risk primi yapılır. tutarları ile kesintilere ilişkin bilgileri içerir.
C) Sigorta ettirenin tercihi D) Kesintilere ilişkin doğrultusunda elektronik ortamda da bilgilendirme, değişikliği takip yapılabilir. eden 30 iş günü içinde yapılır.
✓ Doğru Cevap: D
563. Aşağıdakilerden hangisi kural olarak risk unsuru içermeyen ve birikim işlemlerine bağlı ödeme yapan hayat grubu sigorta ürünleridir?
A) Yatırım fonlu sigortalar B) Sermaye itfa sigortaları
C) Evlilik sigortaları D) Doğum sigortaları
✓ Doğru Cevap: B
564. Birikim priminin alındığı hayat grubu sigorta ürünlerinden hangisi teknik faiz oranında getiri garantisi vermek zorunda değildir?
A) Yatırım fonlu sigortalar B) Hayat sigortaları
C) Evlilik/doğum sigortaları D) Sermaye itfa sigortaları
✓ Doğru Cevap: A
565. Aşağıdakilerden hangisi hayat grubu sigortalarında yapılabilecek kesintilerden biri değildir?
A) Aracı komisyonu B) Gider payı
C) Giriş aidatı D) İşletme Masrafı
✓ Doğru Cevap: C
566. Aşağıdakilerden hangisi hayat grubu sigortaları tarifelerinde yer alan unsurlardan değildir?
A) Risk primi ve birikim primi B) Aracı komisyonu
C) Matematik karşılıkların D) Vergi uygulamaları
hesaplanmasına esas teşkil eden
formüllerin yer aldığı teknik
esaslar
✓ Doğru Cevap: D
567. Aşağıdakilerden hangisi Hayat Grubu Sigortaları Yönetmeliği’nin amaçları arasında yer almaz?
A) Hayat grubu sigortalarına B) Sigortalıların, sigorta ilişkin faaliyetlerin denetlenmesi ettirenlerin ve lehdarların hak ve ve gözetimine ilişkin usul ve menfaatlerinin korunması esasların düzenlenmesi
C) Hayat grubu sigortası D) Hayat grubu sigortalarına
branşında faaliyet gösterecek ilişkin faaliyetlerin düzenlenmesi
şirketlerin kuruluş ve çalışma
esaslarının düzenlenmesi
✓ Doğru Cevap: C
568. Ölüm düzeyi ve hastalık düzeyi tablolarına ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) İskonto edilmiş ölüm düzeyi B) Hazine ve Maliye Bakanlığı ve hastalık düzeyi tabloları ölüm düzeyi ve hastalık düzeyi ihtiyatlı olarak seçilir. tablolarını, şirketlerin portföy sonuçlarına göre belirleyebilir veya revize edebilir.
C) Hazine ve Maliye Bakanlığı D) Şirketler kullandıkları ölüm düzeyi ve hastalık düzeyi tablolarda kendi portföy tablolarını Aktüerler Derneğinin sonuçlarına göre değişiklik yapmak analizlerine göre belirler. üzere Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurabilir.
✓ Doğru Cevap: C
569. Aşağıdaki kurumlardan hangisi sigorta poliçesinin detaylı özel şartlarını hazırlar?
A) Hazine ve Maliye Bakanlığı B) Sermaye Piyasası Kurulu
C) Emeklilik Gözetim Merkezi D) Sigorta Şirketleri
✓ Doğru Cevap: D
570. Hayat sigortacılığında aşağıdakilerden hangisi ‘tenzil’ sözcüğünün karşılığıdır?
A) Ayrılma B) Ücretsiz sigorta
C) Teknik faiz D) Teknik Kar
✓ Doğru Cevap: B
571. Hayat grubu sigortaları hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Birikim priminin alındığı B) Evlilik/doğum sigortası hayat grubu sigortalarında kar payı tarifelerinde sigorta tazminatının verilmesi zorunludur. ve/veya birikimlerin ödenmesine esas alınacak olaylar açıkça ifade edilir.
C) Kar payı verilen sigortalar D) Kar payı oranı tüm tarifeler
için dağıtılacak kar payı oranları, için ortak hesaplanır.
şirketin internet sitesinde ilan
edilir.
✓ Doğru Cevap: D
572. Hayat sigorta şirketlerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Anonim şirket veya B) Kuruluş aşamasında en az 8 kooperatif şeklinde kurulmuş Milyon Türk Lirası ödenmiş sermaye olmalıdır. zorunluluğu vardır.
C) Genel müdürlük görevini D) Genel müdür yardımcılarından yürütecek kişi için en az 10 yıl en az birinin sigortacılık veya sektör deneyimi gerekmektedir. sigortacılık tekniği ile ilgili konulardan sorumlu olması zorunludur.
✓ Doğru Cevap: B
573. Aşağıdakilerden hangisi Hayat Sigorta Hukuku’nun kaynaklarından değildir?
A) Türk Ticaret Kanunu B) İş Kanunu
C) Borçlar Kanunu D) Sigortacılık Kanunu
✓ Doğru Cevap: B
574. Aşağıdakilerden hangisi hayat grubu sigorta branşlarından değildir?
A) Evlilik Sigortası B) Doğum Sigortası
C) Sermaye İtfa Sigortası D) Hukuksal Koruma Sigortası
✓ Doğru Cevap: D
575. Aşağıdaki ürünlerden hangisi hayat sigortaları ile ilgili değildir?
A) Bireysel emekliliğe yönelik B) Hayatta kalma ihtimaline birikimler yönelik düzenlenen sigortalar
C) Ölüm ve belirli bir sürenin D) Ölüm ihtimaline yönelik sonunda hayatta kalma ihtimalinin düzenlenen sigortalar birlikte sunulduğu sigortalar
✓ Doğru Cevap: A
576. Teknik faiz oranı hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Risk primi hesabında B) Teknik faiz oranı sigorta kullanılan teknik faiz oranı ile ürününün süresi dikkate alınarak birikimler için garanti edilen ihtiyatlı olarak seçilir. teknik faiz oranı farklı olabilir.
C) Bakanlık teknik faiz D) Birikim priminin alındığı tüm oranlarının asgari ve azami hayat grubu sigorta ürünlerinde sınırlarını belirleyebilir. teknik faiz oranında garanti getiri verilmesi zorunludur.
✓ Doğru Cevap: D
577. Aşağıdakilerden hangisi tarife priminde yer almaz?
A) Risk primi B) Aracı komisyonu
C) Gider payı D) Karşılık primi
✓ Doğru Cevap: D
Finans ve Yatırım Araçları
Finans ve Yatırım - Sayısal
578. Fiyat/net satış oranı, bir hisse senedinin piyasa fiyatının, hisse başına düşen net satış miktarının kaç katı olduğunu göstermektedir. Buna göre bir işletmenin hisse başına düşen net satışı 0,24 TL ve fiyat/net satış oranı 4 ise, hisse senedinin piyasa fiyatı nedir?
A) 0,96 TL B) 0,52 TL
C) 0,72 TL D) 0,30 TL
✓ Doğru Cevap: A
579. XYZ holding hisse senetlerine yapılan yatırım için talep edilen risk primi % 25 ve XYZ Holding hisse senetlerine yapılan yatırımdan elde edilmesi beklenilen getiri oranı da % 40 ise risksiz yatırımlar için beklenen getiri (risksiz faiz) nedir?
A) 40% B) 25%
C) 15% D) 10%
✓ Doğru Cevap: C
580. Bir yatırımcının 1 yıl önce bir yıl vadeli olarak yapmış olduğu yatırımın bugünkü değeri 320.000 $ olup, gerçekleşen yıllık getirisi de %20’dir. Acaba söz konusu yatırımcının 1 yıl önce yapmış olduğu yatırım tutarı yaklaşık olarak nedir?
A) 266.667 $ B) 291.667 $
C) 231.500 $ D) 231.585 $
✓ Doğru Cevap: A
581. Bay A 3 ay vadeli 15.000 TL nominal değerli hazine bonosunu 12.500 TL’ye almıştır. 3 aylık dönemde %8 enflasyon gerçekleştiğine göre Bay A’nın ilgili dönemde bu yatırımından elde ettiği reel getiri oranı % kaçtır?
A) 5 B) 20
C) 25 D) 11
✓ Doğru Cevap: D
582. Bir portföyde hisse senedi oranı %30 ve belirli bir dönemde hisse senedi getirisi %15, tahvil oranı %30 ve getirisi %25, repo oranı %40 ve getirisi %10 olduğuna göre, portföyün ortalama getirisi ne olmuştur?
A) 16,00% B) 10,90%
C) 9,50% D) 12,40%
✓ Doğru Cevap: A
583. Aylık %4 net faiz oranı üzerinden bankaya yatırılan 1.000 TL, 12 ay sonra 1.601,03 TL olmuştur. Bu bilgileri kullanarak, aylık %4 iskonto oranı üzerinden 12 ay sonraki 800 TL’nin şimdiki değerini bulunuz.
A) 499,68 TL B) 701,38 TL
C) 720,58 TL D) 1.000,00 TL
✓ Doğru Cevap: A
584. Bankaya yıllık %15 net faiz oranı ile aylık faiz ödemeli (yılda 12 kere faiz ödemeli) olarak yatıracağımız 1.500 TL mevduat 6 ay sonunda yaklaşık ne kadar anapara ve faiz getirir?
A) 2.263 TL B) 1.616 TL
C) 1.850 TL D) 3.850 TL
✓ Doğru Cevap: B
585. Bay A 2005 yılı ilk 6 aylık dönemde %20’lik getiri sağlayan bir yatırım yapmış ve %15’lik bir reel getiri elde etmiştir. İlgili dönemde gerçekleşen enflasyon oranı % kaçtır?
A) 10 B) 8
C) 4 D) 1
✓ Doğru Cevap: C
586. 1 TL nominal değerli ve 365 gün vadeli bir hazine bonosu yıl sonunda %45 getiri sağlayacak şekilde satışa sunulmuştur. Bu durumda ihalede bononun satış fiyatı ne olmuştur?
A) 69 Kr B) 74 Kr
C) 85 Kr D) 87 Kr
✓ Doğru Cevap: A
587. Elimizdeki 10.000 TL’yi %13,50 net faizli aylık mevduata yatırsak ve hesaptan hiç para çekmeden 10 ay süre ile nemalandırırsak, 10. ayın sonunda elimizde kaç TL olur?
A) 11.797,39 TL B) 11.183,70 TL
C) 12.045,25 TL D) 12.150,24 TL
✓ Doğru Cevap: B
588. Defter değeri 0,30 TL olan bir şirketin hisse senetleri borsada işlem görüyorsa ve hisselerin piyasa değeri/defter değeri oranı 2 ise, hisse senedinin fiyatı nedir?
A) 0,60 TL B) 0,10 TL
C) 0,30 TL D) 0,80 TL
✓ Doğru Cevap: A
589. Eğer 1 yıl sonraki 1.750 TL’nin şimdiki değeri 1.250 TL ise, şu an elimizdeki 2.000 TL’nin aynı iskonto üzerinden 1 yıl sonraki değeri kaç türk lirası olur?
A) 2.600 TL B) 2.800 TL
C) 3.000 TL D) 3.200 TL
✓ Doğru Cevap: B
590. 2 yıl sonunda hesabında 1.000 TL’si olan bir yatırımcı mevduatını yıllık %18 faizle değerlendirdiyse, 2 yıl önce bankaya yatırmış olduğu tutar ne kadardır?
A) 650 TL B) 756 TL
C) 718 TL D) 825 TL
✓ Doğru Cevap: C
591. Bir yatırımcı yıllık olarak %13 faiz ödeyen bir bankaya 1 TL tutarındaki parasını 3 yıl süre ile yatırırsa, vadenin bitiminde toplam ne kadar parası olur?
A) 1,96 TL B) 1,44 TL
C) 1,39 TL D) 2,65 TL
✓ Doğru Cevap: B
592. Yıllık % 22 faiz ile yatırdığımız 3 TL’nin bileşik faiz hesabına göre 3 yıl sonunda anapara ve faiz ödemeli olarak ulaşacağı değer ne kadar olacaktır?
A) 4,98 TL B) 3,66 TL
C) 5,45 TL D) 4,47 TL
✓ Doğru Cevap: C
593. Yıllık %40 faiz ile yatırdığımız 1 TL’nin basit faiz hesabına göre 3 yıl sonunda anapara ve faiz ödemeli olarak ulaşacağı değer ne kadar olacaktır?
A) 2,20 TL B) 1,90 TL
C) 2,50 TL D) 2,75 TL
✓ Doğru Cevap: A
594. 3 ayda bir kupon faiz ödemeli 100.000 TL nominal değerli tahvilin bir kupon faiz ödemesi 6.000 TL ise tahvilin yıllık efektif faiz oranı % kaçtır?
A) 45 B) 26
C) 30 D) 35
✓ Doğru Cevap: B
595. Yatırımcı bir bankadan %25 nominal faizli, 100 gün vadeli, 5.000 TL nominal değerli hazine bonosu almıştır. Yatırımcı bankaya ne kadar ödemelidir?
A) 4.192,23 TL B) 4.092,36 TL
C) 4.451,25 TL D) 4.679,49 TL
✓ Doğru Cevap: D
596. 1 yıllık süre içinde faiz oranlarının değişmeyeceği varsayımı altında en yüksek getiriyi sağlayan yatırım alternatifi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Vade:1 ay, Faiz Oranı:%40 B) Vade:3 ay, Faiz Oranı:%48
C) Vade 6 ay, Faiz Oranı:%50 D) Vade:1 yıl, Faiz Oranı:%54
✓ Doğru Cevap: B
597. Ayşe bir yıl vadeli %25 faizli hazine bonosu almıştır. Bir yılın sonunda, yıllık enflasyon %7 seviyesinde gerçekleşirse, reel getirisi ne olur?
A) 22,00% B) 16,82%
C) 14,68% D) 30,48%
✓ Doğru Cevap: B
598. Yılda 2 defa faiz ödemeli ve yıllık %10 faiz ile yatırdığımız 5 TL’nin 1 yıl sonundaki anapara ve faiz ödemeli olarak ulaşacağı değer kaçtır?
A) 7,20 TL B) 6,05 TL
C) 5,51 TL D) 8 TL
✓ Doğru Cevap: C
599. 1.000 TL Nominal Değerli Hazine Bonosunun vadesine 100 gün kala nominal faiz oranı %50 ise Hazine Bonosunun o günkü değeri nedir?
A) 771,67 TL B) 756,48 TL
C) 846,87 TL D) 879,52 TL
✓ Doğru Cevap: D
600. 3 yılın sonunda 100.000 TL elde edebilmek için, 6 ay vadeli ve yıllık %20 net faizli mevduat hesabına ne kadar yatırmak gerekir?
A) 56.447,39 TL B) 54.235,00 TL
C) 49.233,21 TL D) 29.745,50 TL
✓ Doğru Cevap: A
601. Yıllık nominal faiz oranı üzerinden yapılan aşağıdaki bileşikleme türlerinden hangisinde en çok efektif getiri elde edilir?
A) Yıllık bileşikleme B) 3 aylık bileşikleme
C) Aylık bileşikleme D) Günlük bileşikleme
✓ Doğru Cevap: D
602. 10 TL nominal değeri olan Hazine Bonosunun vadesine 40 gün kaldığı bir günde piyasa fiyatı 9,30 TL ise, getiri oranı nedir?
A) 60% B) 69%
C) 72% D) 82%
✓ Doğru Cevap: B
603. Yıllık vade ile bankaya yatırılan 100.000 TL ikinci yılın sonunda 144.000 TL’ye ulaşmıştır. Yıllık faiz oranı ne kadardır?
A) 20% B) 25%
C) 30% D) 15%
✓ Doğru Cevap: A
604. Yatırımınız bir dönem boyunca 150 TL’den 250 TL’ye çıkarsa, bu dönem için elde etmiş olduğunuz getiri oranı kaçtır?
A) 100% B) 80%
C) 150% D) 67%
✓ Doğru Cevap: D
605. 30.000 TL’yi %25 brüt faiz ile 1 haftalık repo yaptırırsanız ne kadar net faiz elde edersiniz? (Stopaj Oranı: %15)
A) 122,26 TL B) 171,16 TL
C) 285,27 TL D) 181,30 TL
✓ Doğru Cevap: A
606. Yatırımınız bir dönem boyunca 100 TL’den 96 TL’ye inerse, bu dönem için elde etmiş olduğunuz getiri oranı kaçtır?
A) -15% B) -4%
C) -7% D) -10%
✓ Doğru Cevap: B
607. GSMH bir yıl reel %10 küçülüp, ertesi yıl reel %10 büyümesi durumunda aşağıdaki yorumlardan hangisi doğrudur?
A) İlgili ülkenin ekonomisi iki B) Ekonomideki böyle bir yıl önceki büyüklüktedir. hareketlilik (volatilite), piyasaya canlılık sağlayacağından makro bazda yararlıdır.
C) Ekonominin büyüklüğü iki sene D) Ekonominin büyüklüğü iki öncekine göre reel 1 % sene öncekine göre reel 1 % küçülmüştür. büyümüştür.
✓ Doğru Cevap: C
608. Bankaya yatırdığı 900 TL, 100 gün sonra 1.100 TL olan bir yatırımcının yıllık bazda bileşik getirisi nedir?
A) 75,75% B) 86,86%
C) 108,02% D) 75,30%
✓ Doğru Cevap: C
609. 3 yıl sonra 4.000 TL elde etmek için yıllık %15 faiz oranı ile bankaya bugün ne kadar para yatırılmalıdır?
A) 2.525,30 TL B) 2.630,06 TL
C) 1.425,75 TL D) 1.350,00 TL
✓ Doğru Cevap: B
610. 415,25 TL’yi bankaya yatırıp, 30 gün sonra 425,25 TL alan bir kişinin yıllık bileşik getirisi ne kadardır?
A) 24,85% B) 25,30%
C) 42,35% D) 33,58%
✓ Doğru Cevap: D
611. Bir televizyonun fiyatını 500 TL’den 200 TL’ye indirmiş bir satıcı yüzde kaç iskonto yapmıştır?
A) 40 B) 20
C) 80 D) 60
✓ Doğru Cevap: D
612. Aşağıdaki bono ve tahvillerden hangisinin bileşik getirisi diğerlerinden daha yüksektir?
A) 90 gün vadeli %54 basit B) 390 gün vadeli %50 basit getirili bono getirili tahvil
C) 310 gün vadeli %49 basit D) 180 gün vadeli %48 basit getirili bono getirili bono
✓ Doğru Cevap: A
613. 3 ay vadeli değerlendirilen tasarrufun bileşik getirisi %25’dir. Nominal faizi kaçtır?
A) 27% B) 15%
C) 23% D) 18%
✓ Doğru Cevap: C
614. 20 gün kırık vadeli mevduatın yıllık basit faizi %90 ise yıllık bileşik faizi kaçtır?
A) 110,20% B) 125,00%
C) 130,50% D) 140,70%
✓ Doğru Cevap: D
615. Reponun brüt faizi %6 ise, reponun net faizi kaç olacaktır? (Stopaj oranı: %15)
A) 4,50% B) 5,10%
C) 3,65% D) 4,25%
✓ Doğru Cevap: B
616. 6 aylık mevduatın yıllık basit faizi net %20 ise, bileşik getirisi kaçtır?
A) 35% B) 28%
C) 21% D) 38%
✓ Doğru Cevap: C
617. Aşağıdaki tahvillerden hangisinin yıllık bileşik getirisi daha yüksektir?
A) Beş yıl vadeli, yılda bir B) On yıl vadeli, üç ayda bir, kez, yüzde 5 kupon ödemeli yüzde 5 kupon ödemeli
C) Üç yıl vadeli, altı ayda bir D) On yıl vadeli, yılda bir kez yüzde 5 kupon ödemeli yüzde 5 faiz ödemeli
✓ Doğru Cevap: B
618. Reponun net faizi %12 ise, brüt faiz oranı kaçtır? (Stopaj oranı: %15)
A) 14,12% B) 15,75%
C) 29,41% D) 21,25%
✓ Doğru Cevap: A
619. Aylık % 1,75 faizli bireysel kredinin yıllık bileşik maliyeti nedir?
A) 36,25% B) 27,48%
C) 23,14% D) 35,48%
✓ Doğru Cevap: C
620. Aylık %1,35 faizli tüketici kredisinin bileşik faizi nedir?
A) 15,20% B) 17,50%
C) 26,10% D) 12,50%
✓ Doğru Cevap: B
Finans ve Yatırım - Sözel
621. Üzerinde yazılı değerle satışa çıkarılan tahvil …, nominal değerinden yüksek bedelle satışa çıkarılan tahvile …, nominal değerden daha düşük bedelle satışa çıkarılan tahvil ise …denir. Yukarıdaki cümledeki boşluklara aşağıdaki seçeneklerden hangisinin gelmesi uygundur?
A) İskontolu/Primli/Başabaş B) İkramiyeli/İskontolu/Başabaş (tahvil) (tahvil)
C) Primli/İndeksli/İskontolu D) Başabaş/Primli/İskontolu (tahvil) (tahvil)
✓ Doğru Cevap: D
622. Uzun ve kısa pozisyonlar alarak ve çok çeşitli finansal enstrümanlar kullanarak, seçilmiş strateji çerçevesinde riski düşürmeyi veya getiri maksimize etmeyi amaçlayan, sadece nitelikli yatırımcıların işlem yapabildiği, portföy yapısı herhangi bir yatırım kısıtlamasına tabi olmayan fonlar hangi fonlardır?
A) Yatırım Ortaklığı Fonu B) Hedge (Serbest) Fonlar
C) Gayrimenkul Yatırım D) Esnek Fon Ortaklığı Fonu
✓ Doğru Cevap: B
623. Kısa dönemli mali kaynak ihtiyaçlarının sağlandığı mali piyasalara … denir. Orta ve uzun dönemli yatırım amacına yönelik fonların sağlandığı mali piyasalara da … denir. ifadesini aşağıdaki seçeneklerden uygun olanı ile doldurunuz.
A) Para piyasası-Sermaye B) Sermaye piyasası-Mal piyasası piyasası
C) Reel piyasa-Para piyasası D) Sermaye piyasası-Para piyasası
✓ Doğru Cevap: A
624. …(I)… satın alan/yapan kişi anonim ortaklığın sermayesine (kârına/zararına) ortak olmuş sayılır, …(II)… satın alan kişi borç vermiş olur.Yukarıdaki cümledeki boşlukları aşağıdaki seçeneklerden uygun olanı ile doldurunuz.
A) (I) hazine bonosu, (II) B) (I) repo, (II) yatırım fonu devlet tahvili
C) (I) yatırım fonu, (II)hisse D) (I) hisse senedi, (II) devlet senedi tahvili
✓ Doğru Cevap: D
625. Hükümet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında, kaynak sağlamak amacıyla, yabancı para cinsinden ihraç ettikleri, genelde uzun vadeli ve kupon ödemeli borçlanma araçlarına … denir. Yukarıdaki boşluğu aşağıdaki ifadelerden en uygunu ile doldurunuz.
A) Repo B) Ters Repo
C) Eurobond D) Devlet tahvili
✓ Doğru Cevap: C
626. Yatırımcılardan, katılma belgeleri karşılığı toplanan paralarla belge sahipleri adına, riskin dağıtılması ilkesiyle, inançlı mülkiyet esaslarına göre hareket ederek menkul kıymetlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığına ne denir?
A) Hisse senedi B) Yatırım fonu
C) Banka tahvili D) D.İ.B.S.
✓ Doğru Cevap: B
627. 1 yıl vadeli, iskontolu olarak ihraç edilen ve çoklu fiyat sistemine göre ihale edilen bono için yönetici Asuman Hanım %55 teklif vermiş, fakat ihale sonucunda faiz oranı %50 olarak gerçekleşmiştir. Bu sonuca göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Yönetici Asuman Hanım ihaleden B) Yönetici Asuman Hanım alım yapamamıştır. ihaleden yıllık getirisi %50 olacak şekilde bono almıştır.
C) Yönetici Asuman Hanım D) Yönetici Asuman Hanım’ın ihaleden yıllık getirisi %55 olacak durumuna ilişkin net bir sonuca şekilde alım yapmıştır. varılamaz.
✓ Doğru Cevap: A
628. Devletin ya da özel sektörün çıkartmış olduğu menkul kıymeti alan bir kişi, elde edeceği faiz gelirini düzenli aralıklarla alıyor ve vade sonunda da borç vermiş olduğu anaparasını geri alıyor ise, bu hangi yatırım enstrümanı olabilir?
A) İskontolu tahvil B) Hazine bonosu
C) Kuponlu tahvil D) Rüçhan haklı tahvil
✓ Doğru Cevap: C
629. Finansal piyasalar, gerçekleştirilen alım-satım işlemi sonucunda el değiştiren kıymetlerin vadesine bağlı olarak …ve…piyasalar olmak üzere ikiye ayrılır. Yukarıdaki boşluğu aşağıdaki ifadelerden en uygunu ile doldurunuz.
A) Para/Sermaye B) Spot/Türev
C) Tahvil/Bono D) Tahvil/Hisse Senedi
✓ Doğru Cevap: B
630. Aşağıdaki kuruluşlardan hangileri Borsa İstanbul’da doğrudan emir verme yetkisine sahiptirler? I.Aracı Kurumlar II.Ticari Bankalar III.Sosyal Güvenlik Kurumları IV.Yatırım ve Kalkınma Bankaları V.İller Bankası
A) Yalnız III B) Yalnız V
C) III,V D) I,II,IV
✓ Doğru Cevap: D
631. Şirket ortağı olan veya şirketten daha önce hisse senedi almış olanların yeni sermaye artırımlarında ihraç edilecek yeni hisse senetlerinden almadaki öncelik hakkı aşağıdakilerden hangisi olarak tanımlanır?
A) Şirket yönetimine katılma B) Rüçhan Hakkı hakkı
C) Kâr payı alma hakkı D) Oy hakkı
✓ Doğru Cevap: B
632. İlk arzı yapıldığı sırada nominal değeri üzerinden indirim yapılarak satılan ve kuponlu faiz ödemesi bulunmayan borçlanma senetleridir. Bu ifade aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlamaktadır?
A) Kuponlu tahvil B) İskontolu tahvil ya da bono
C) Sabit taksit ödemeli borç D) Basit ödünç verme işlemi
✓ Doğru Cevap: B
633. TCMB’nin ters repo ihalesiyle … diğer koşulların sabit kaldığı varsayımı altında döviz fiyatlarının … sebep olabilmektedir. ifadesinde boşluklara hangisi uygundur?
A) piyasaya nakit B) piyasaya nakit vermesi/düşmesine vermesi/artmasına
C) piyasadan fonları geri D) piyasadan fonları geri çekmesi/düşmesine çekmesi/artmasına
✓ Doğru Cevap: C
634. Tahvil ve bono piyasasında işlem yapabilen kuruluş(lar) aşağıdakilerden hangisidir? I.TCMB II. Borsada faaliyet gösteren bankalar III.Borsada faaliyet gösteren aracı kurumlar
A) Sadece I B) I ve III
C) II ve III D) I, II ve III
✓ Doğru Cevap: D
635. TCMB’nin repo ihalesiyle … diğer koşulların sabit kaldığı varsayımı altında tahvil fiyatlarının … sebep olabilmektedir. ifadesinde boşluklara hangisi uygundur?
A) piyasaya nakit B) piyasaya nakit vermesi/düşmesine vermesi/artmasına
C) piyasadan fonları geri D) piyasadan fonları geri çekmesi/düşmesine çekmesi/artmasına
✓ Doğru Cevap: B
636. İlerideki bir tarihte teslimatı veya nakit uzlaşması yapılmak üzere herhangi bir malın veya finansal aracın, bugünden alım satımının yapıldığı piyasa ne olarak adlandırılır?
A) Türev Piyasa B) Açık Piyasa
C) Spot Piyasa D) Birincil Piyasa
✓ Doğru Cevap: A
637. TCMB’nin repo ihalesiyle … diğer koşulların sabit kaldığı varsayımı altında döviz fiyatlarının … sebep olabilmektedir. ifadesinde boşluklara hangisi uygundur?
A) piyasaya nakit B) piyasaya nakit vermesi/düşmesine vermesi/artmasına
C) piyasadan fonları geri D) piyasadan fonları geri çekmesi/düşmesine çekmesi/artmasına
✓ Doğru Cevap: B
638. Aşağıdakilerden hangisi bir hisse senedinin seans içinde işlem görebileceği üst ve alt fiyat limitlerinin ve fiyat adımlarının belirlenmesine esas teşkil eden fiyattır?
A) Baz Fiyat B) Referans Fiyat
C) Ağırlıklı Ortalama Fiyat D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: A
639. Bir Hazine Bonosu/Devlet Tahvilinin piyasada işlem gören fiyatı yükseliyorsa, faizi ________________ ifadesini aşağıdaki seçeneklerden uygun olanı ile doldurunuz.
A) aynı kalır, değişmez. B) önce artar sonra aynı noktaya düşer.
C) düşer. D) artar.
✓ Doğru Cevap: C
640. Menkul değerler yatırımlarında çeşitli riskler sözkonusudur. Bunlardan biri de piyasa riskidir. Aşağıdakilerden hangisi piyasa riskine en iyi örnektir?
A) Menkul kıymetin istenilen B) Vadesi gelen menkul kıymet sürede elden çıkarılamaması durumu ödemesinin, menkul kıymeti çıkaran kurum tarafından yapılmaması veya yapılamaması
C) Faiz oranları ile para ve D) Finansal güçlüklerle sermaye piyasalarının koşulları karşılaşan bir firmanın, kredi değişirken ilgili menkul değerin anapara ve faizlerini ödemede değerinde ortaya çıkan sıkıntıya düşmesi dalgalanmalar
✓ Doğru Cevap: C
641. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından takas günü el değiştirdiği piyasa aşağıdakilerden hangisidir?
A) Türev Piyasa B) Açık Piyasa
C) Spot Piyasa D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: C
642. Herhangi bir varlık için verilen çift taraflı (alım-satım) fiyat teklifine … denir. ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi uygundur?
A) Pazar B) Etiket
C) Kotasyon D) Kâr
✓ Doğru Cevap: C
643. İçinde %100 oranında devlet tahvili bulunduran bir emeklilik yatırım fonunun birim pay değerinin düşmesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A) Toplam fon pay adedinin B) Toplam fon pay adedinin azalması artması
C) Piyasadaki faizlerin D) Piyasadaki faizlerin düşmesi yükselmesi
✓ Doğru Cevap: C
644. TCMB Bankalararası Para Piyasası’nda işlem yapabilen bankalara TCMB tarafından … tahsis edilir. ifadesindeki boşluğa hangisi uygundur?
A) İşlem limiti B) Teminat limiti
C) Teminat D) Karşılık limiti
✓ Doğru Cevap: A
645. Bir tahvilin … vade sonunda hamilinin eline geçecek olan parayı ifade eder.Yukarıdaki boşluğu aşağıdaki ifadelerden en uygunu ile doldurunuz.
A) Nominal değeri B) İhraç değeri
C) Piyasa değeri D) Borsa değeri
✓ Doğru Cevap: A
646. Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymetlerin kısa sürede nominal değerine yakın bir fiyatla paraya dönüştürülmemesi durumunda faize eklenir?
A) Enflasyon primi B) Nominal risk faiz oranı
C) Likidite primi D) Vade risk primi
✓ Doğru Cevap: C
647. Anonim şirketlerin, ödünç para bulmak için, itibari kıymetleri eşit ve ibareleri aynı olmak üzere çıkardıkları borç senetlerine ne denir?
A) Hisse Senedi B) Emre muharrer senet
C) Tahvil D) Gelir Ortaklığı Senetleri
✓ Doğru Cevap: C
648. Menkul kıymetlerin belirli bir vade sonunda üzerinde önceden anlaşılan bir fiyatla geri satın alma taahhüdü yaparak satılmasına ne denir?
A) Ters repo B) Repo
C) Vadeli mevduat D) Kâr zarar hesabı
✓ Doğru Cevap: B
649. Anonim Ortaklıklar tarafından çıkarılan ve belirli bir ortaklık sermayesine katılma payını temsil eden kıymetli evraklara ne ad verilir?
A) Yatırım fonu B) Hisse senedi
C) Varlığa dayalı menkul kıymet D) Finansman bonosu
✓ Doğru Cevap: B
650. Bir iktisadi birim üzerinde … ya da … hakkını temsil eden araçlara mali araç denir. ifadesinde boşluklara hangisi uygundur?
A) Sahiplik/borçluluk B) Ortaklık/kredi
C) Alacaklılık/ortaklık D) Alacaklılık/sahiplik
✓ Doğru Cevap: C
651. Yatırılan sermaye payının karşılığı olarak ortaklığın kârından alınan bedeller aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?
A) Enflasyon vergisi B) Alacak payı
C) Kâr payı/Temettü D) Kâr marjı
✓ Doğru Cevap: C
652. Bugünkü bir paranın belirli bir faiz oranı üzerinden belirli bir süre sonra ulaşacağı değer kavramı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şimdiki değer kavramı B) Gelecekteki değer kavramı
C) Yakın değer kavramı D) Nominal değer kavramı
✓ Doğru Cevap: B
653. Vadeli işlem ve opsiyon piyasasında hangi finansal ürünlere dayalı sözleşmeler düzenlenmektedir? I.Döviz II.Emtia III.BIST 30
A) Sadece I B) I ve III
C) I, II ve III D) Sadece II
✓ Doğru Cevap: C
654. TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1 yıldan uzun vadeli olarak TL cinsinden ihraç ettiği borçlanma senetlerine ne ad verilir?
A) Hazine bonosu B) Eurobond
C) Devlet tahvili D) Repo
✓ Doğru Cevap: C
655. Aşağıdakilerden hangisi Sermaye Piyasası Kanunu tarafından belirlenmiş, Sermaye Piyasası faaliyetlerinden birisi değildir?
A) Yatırım danışmanlığı B) Portföy yöneticiliği
C) Daha önce ihraç edilmiş olan D) Bireysel emeklilik aracılığı
sermaye piyasası araçlarının
aracılık amacıyla alım satımı
✓ Doğru Cevap: D
656. Aşağıda belirtilen para ve sermaye piyasası araçlarından hangisi menkul kıymet yatırım fonlarının portföyünde bulunabilir?
A) Tahvil ve bono B) Kıymetli madenler
C) Hisse senetleri D) Seçeneklerin hepsi
✓ Doğru Cevap: D
657. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde hazine bonolarının bankalar tarafından tercih edilmesinin sebepleri arasında yer almaz?
A) Faiz oranlarının göreceli B) İkincil piyasalarının işlek olarak düşük olması olması
C) İhalelerde güvence olarak D) Geri ödenmeme riskinin kullanılması olmaması
✓ Doğru Cevap: A
658. Devletin bir yıldan kısa vadeli finansman ihtiyacını karşılamak için çıkarılan iç borçlanma belgelerine ne ad verilir?
A) Devlet tahvili B) Hazine bonosu
C) Mevduat sertifikası D) Gelir ortaklığı senedi
✓ Doğru Cevap: B
659. Para piyasasında geçerli olan faiz oranları üzerinde etkili olan faktörler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Para arzındaki artış plase B) Para piyasasında faiz edilebilir fon arzını genişletir ve oranları arz ve talep tarafından faizlerde bir yükselme oluşur. belirlenir.
C) Piyasada geçerli olan faiz D) Piyasadaki kredi talebinin oranları plase edilebilir fonlar fonlardan fazla olması durumunda ile talep edilen kredilerin kesişme faizlerde yükselme olur. noktasında oluşur.
✓ Doğru Cevap: A
660. Türk hukuk sisteminde … … bulunmayan hisse senedi ihracı mümkün değildir. ifadesinde boşluğa hangisi uygundur?
A) Nominal değeri B) Fiyatı
C) Temettü hakkı D) Rüçhan hakkı
✓ Doğru Cevap: A
661. Bir ülke parasının satın alma gücünün yabancı ülke paraları karşısında azaltılması durumu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Konsolidasyon B) Enflasyon
C) Devalüasyon D) Stabilizasyon
✓ Doğru Cevap: C
662. BIST Borçlanma Araçları Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında emirler sırası ile hangi önceliklere göre işlem görür?
A) Üye kodu-fiyat B) Zaman-fon
C) Fiyat-zaman D) Müşteri-zaman
✓ Doğru Cevap: C
663. Bir işletmenin özsermaye toplamının pay senedi sayısına bölünmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nominal Değer B) Gerçek Değer
C) Defter Değeri D) Net Aktif Değer
✓ Doğru Cevap: C
664. Organize bir borsa dışında yapılan işlemleri kapsayan gayriresmî nitelikteki aracı piyasalara ne ad verilir?
A) Tahvil ve Bono Piyasası B) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası
C) Tezgah üstü Piyasa D) Yarı Organize Piyasa
✓ Doğru Cevap: C
665. Bir menkul kıymetin vadesinden önce elden çıkarılması durumunda sağlanan gelir aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alım satım kazancı B) Menkul sermaye iradı
C) Sermaye kazancı D) Değer artış kazancı
✓ Doğru Cevap: A
666. Portföy değerinin aylık ortalama en az % 25’i hisse senetlerinden oluşan yatırım fonları ne tip fonlardır?
A) A Tipi B) B Tipi
C) Hisse Tipi D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: A
667. Menkul kıymetler yatırım fonlarının yönetim ilkeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Yatırım fonunun mal varlığı B) Fon başka fonların katılma yöneticinin yükümlülükleri yerine belgelerini satın alamaz. getirmesi amacı ile kullanılabilir.
C) Fon mal varlığı teminat D) Fon mal varlığı üçüncü olarak gösterilebilir. sahıslar tarafından haczedilemez.
✓ Doğru Cevap: D
668. Aşağıdakilerden hangisi Sermaye Piyasası Kanunu’na göre faaliyette bulunabilecek kurumlardan değildir?
A) Aracı kurumlar B) Komisyoncular
C) Yatırım ortaklıkları D) Yatırım fonları
✓ Doğru Cevap: B
669. Tüm piyasalarda tarafların yükümlülüklerini yerine getirmemesi anlamına gelen hukuki ifade hangisidir?
A) Edimsizlik B) Temettü
C) Temerrüt D) Ödememe
✓ Doğru Cevap: C
670. Bir piyasada bir seansta ya da belli bir dönemde alınıp satılan menkul kıymet adedine ne ad verilir?
A) İşlem Miktarı B) İşlem Birimi
C) İşlem Hacmi D) Lot
✓ Doğru Cevap: A
671. Tahvilin faiz ve anapara ödemelerinde… esas alınır ifadesinde boşluğa en uygun şık hangisidir?
A) Nominal Değer B) İhraç Değeri
C) Piyasa Değeri D) Net Aktif Değeri
✓ Doğru Cevap: A
672. İşletmenin ihtiyaç duyduğu varlıkları satın almak yerine, kiralaması işlemine ne ad verilmektedir?
A) Sermaye artırımı B) Hisse senedi ihracı
C) Leasing D) Finansman bonosu ihracı
✓ Doğru Cevap: C
673. TCMB piyasadaki geçici likidite sıkıntısını gidermek istediğinde Açık Piyasada hangi işlemi yapar?
A) Doğrudan satım B) Geri alım vaadiyle satım
C) Doğrudan alım D) Geri satım vaadiyle alım
✓ Doğru Cevap: D
674. TCMB piyasadaki geçici likidite fazlasını gidermek istediğinde Açık Piyasada hangi işlemi yapar?
A) Doğrudan satım B) Geri alım vaadiyle satım
C) Doğrudan alım D) Geri satım vaadiyle alım
✓ Doğru Cevap: B
675. Yatırımcıların katlanmak zorunda oldukları risk için talep ettikleri ek getiriye ne ad verilir?
A) Reel faiz B) Nominal faiz
C) Risksiz faiz D) Risk primi
✓ Doğru Cevap: D
676. Aşağıdaki koşullardan hangisinin gerçekleşmesi sonucu yatırım fonunun sona ermesi gerçekleşmez?
A) Kurucunun fon kurma B) Katılma belgelerinin değerinin koşullarını yitirmesi % 50’den fazla düşmesi
C) Kurucunun mali durumunun D) Fon içtüzüğünde süre zayıflaması öngörülmesi ve bu sürenin sona ermesi
✓ Doğru Cevap: B
677. Hisse senedi ihraç edebilecek şirket ve kuruluşlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Anonim şirketler B) Bankalar
C) Kamu İktisadi Teşekkülleri D) Sigorta şirketleri
✓ Doğru Cevap: C
678. Hisse Senetleri üzerinde yazan fiyat _________fiyattır.ifadesindeki boşluğa hangisi uygundur?
A) Nominal B) Piyasa
C) Bileşik D) Efektif
✓ Doğru Cevap: A
679. Aşağıdaki menkul kıymetlerden hangisi BIST Borçlanma Araçları Piyasasında işlem görebilir?
A) Devlet Tahvili B) Gelir Ortaklığı Senedi
C) Varlığa Dayalı Menkul D) Seçeneklerin hepsi Kıymetler
✓ Doğru Cevap: D
680. Düzenli piyasalarımızdan olan Takasbank Borsa Para Piyasasındaki işlemciler hangileridir?
A) Bankalar/Katılım Bankaları B) Döviz büroları/Kıymetli maden aracı kurumları
C) Banka/Aracı Kurumlar D) Aracı kurumlar/Katılım Bankaları
✓ Doğru Cevap: C
681. Aşağıdakilerden hangisi hisse senedinin yatırımcılara sağladığı haklardan biri değildir?
A) Tasfiye durumunda, birinci B) Genel kurulda oy kullanma sıradan alacaklı olma hakkı hakkı
C) Şirket faaliyetleri hakkında D) Genel Kurulun kar dağıtımına bilgi edinme hakkı karar vermesi durumunda temettü hakkı
✓ Doğru Cevap: A
682. Aşağıdakilerden hangisi tahvil ve bonolar için likitide riskini en iyi şekilde tanımlar?
A) Tahvil ya da bononun B) Tahvil ya da bonoyu elde vadesinden önce itfa olması tutma süresi içinde dövizdeki artış nedeniyle ortaya çıkacak getiri nedeniyle getirisinin döviz kaybıdır. getirisinin altında kalması riskidir.
C) Tahvil ya da bononun ikincil D) Tahvil ya da bononun piyasada satılmak istenmesi enflasyonun altında getiri durumunda, yeteri miktarda veya hiç sağlaması durumudur. alıcısının bulunmaması riskidir.
✓ Doğru Cevap: C
683. Piyasada hazine bonosu faiz oranlarının yükselmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Menkul kıymet fiyatlarının B) Döviz kurlarının düşmesi azalması
C) Rezerv rakamlarının yüksek D) Kamu kesimi borçlanma açıklanması ihtiyacının artması
✓ Doğru Cevap: D
684. Aşağıdaki beklentilerden hangisi menkul kıymetlerin değer kaybetmesi sonucunu yaratmaz?
A) Enflasyonun düşme eğilimine B) Belirsizliğin artması girmesi sonucunda faizlerin yükselmesi
C) Siyasi belirsizliğin önemli D) Söz konusu ülkenin kredi ölçüde artması notunun düşmesi
✓ Doğru Cevap: A
685. Aşağıdakilerden hangisi devlet iç borçlanma senedi ihraç yöntemlerinden biri değildir?
A) İhaleler B) Doğrudan Satış Yöntemi
C) TAP Sistemiyle İhraç D) Açık Artırma Yöntemi
✓ Doğru Cevap: D
686. Aşağıdakilerden hangisi tahvil ile hisse senedi arasındaki farklılıklardan değildir?
A) Tahvilde bir vade vardır, B) Hisse senedi bir borç senedi hisse senedinde vade yoktur. iken, tahvil bir mülkiyet senedidir.
C) Tahvilin getirisi bellidir, D) Tahviller, mevzuatta itibari hisse senedinin belli değildir. değerinin altında bir değerle (iskontolu olarak) ihraç edilebilirler. Hisse senetleri ise itibari değerinin altında bir fiyatla satılamazlar.
✓ Doğru Cevap: B
687. Döviz fiyatlarında bir hızlı artış meydana geldiği zaman piyasalar nasıl şekillenir?
A) Tahvil fiyatları artar. B) Repo faizi artar.
C) Altın düşer. D) Hisse senedi piyasası tavan yapar.
✓ Doğru Cevap: B
688. Hisse senetlerinin ekonomik işlevleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Kamu kesiminin finansmanının B) Kalkınma için gerekli sağlanması sermaye birikiminin sağlanması
C) Üretim araçlarının ve D) İktisadi refahın tabana iktisadi işletmelerin mülkiyetinin yayılmasının sağlanması geniş halk topluluklarına yayılması
✓ Doğru Cevap: A
689. Aşağıdakilerden hangisi Eurobond’un faizini etkileyen unsurlardan biri değildir?
A) Ülke riskinin artması ya da B) Eurobond’un işlem tutarının azalması yüksek olması
C) Baz alınan ülkedeki faiz D) Aynı piyasadaki bir diğer oranının artması ya da azalması ülkenin aşırı kötüleşen ekonomik koşulları
✓ Doğru Cevap: B
690. Aşağıdakilerden hangisi finansal sistemi oluşturan unsurlar arasında yer almaz?
A) Tasarruf sahipleri B) Finansman araçları
C) Yatırımcılar D) Tüketiciler
✓ Doğru Cevap: D
691. Bono faizlerinin yükselmesi durumunda katılımcıya ait bononun değeri ne olur?
A) Değer kazanır. B) Değer kaybeder.
C) Değeri değişmez. D) Bononun vadesine göre değer kazanabilir ya da kaybedebilir.
✓ Doğru Cevap: B
692. Bono ve Tahvil aritmetiği açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) İkinci piyasada alım yapmayı B) Potansiyel yatırımcılar düşünen yatırımcılar açısından, açısından bir hafta öncesine göre fiyatın yükselmesi finansal iç verimin azalmış olması getirinin azalması anlamına gelir. fiyatların yükselmiş olduğu anlamına gelir.
C) Daha önce bono almış ve D) İç verim veya alternatif itfaya kadar elinde tutmayı düşünen getiri ile menkul kıymet fiyatı yatırımcılar açısından iç verim arasında herhangi bir ilişki sabittir. yoktur.
✓ Doğru Cevap: D
693. Organize piyasaların özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Organize piyasalarda işlem B) Organize piyasalarda işlem saatleri düzenlidir. miktarları belirlidir.
C) Organize piyasalarda TCMB de D) Vergi avantajı sağlarlar. görev almaktadır.
✓ Doğru Cevap: D
694. Yatırım fonlarının katılma belgeleri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Katılma belgesi sahipleri B) Katılma belgesi, temsil
belgelerini fon iç tüzüklerinde ettiği değerin tam olarak nakden
belirlenen esaslara göre fona iade ödenmesi şartıyla satılabilir.
etmek suretiyle her an paraya
çevirebilir.
C) Katılma belgelerinin itibari D) Özel fon katılma belgeleri değeri yoktur. borsada işlem görebilirler.
✓ Doğru Cevap: D
695. Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasasının özelliklerinden biri değildir?
A) Sermaye piyasasından sağlanan B) Sermaye piyasasında menkul fonlar dönen varlıkları finanse kıymet alım satımı yapılmaktadır. etmek için kullanılmaktadır.
C) Sermaye piyasasında yapılan D) Sermaye piyasaları birincil yatırımlar orta ve uzun vadeli ve ikincil piyasalar olarak ikiye işlemlerden oluşmaktadır. ayrılabilir.
✓ Doğru Cevap: A
696. Özel sektör tahvilleri hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Anonim şirketler tarafından B) Kupon ödemesi yapamazlar. çıkarılır.
C) Vadeleri en az 1 yıl olmak D) Sabit veya değişken faizli üzere serbestçe belirlenebilir. olarak ihraç edilebilirler.
✓ Doğru Cevap: B
697. Aşağıdakilerden hangisi kuponlu tahvilin özelliklerinden birisi değildir?
A) Tahvili çıkaran kurumun B) Tahvilin vadesi veya geri adının belirtilmesi ödeme tarihinin belirtilmesi
C) Tahvilin kupon faizinin D) Tahvile sahip olan kişinin belirtilmesi adının belirtilmesi
✓ Doğru Cevap: D
698. Hangi tip yatırım fonlarının katılma belgeleri menkul kıymet hükmündedir?
A) B tipi B) A tipi
C) Likit D) Karma
✓ Doğru Cevap: B
699. Aşağıdakilerden hangisi Mali Piyasa nın ana unsurlarından biri değildir?
A) Tasarruf sahipleri B) Yatırım ve finansman araçları
C) İşçi ve işveren temsilcileri D) Hukuki ve idari düzen
✓ Doğru Cevap: C
700. Ülkemizde finansal piyasalarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Menkul kıymetler büyük ölçüde B) Özel kesim menkul kamu kesimi menkul kıymetlerinden kıymetlerinin tamamına yakını hisse oluşmaktadır. senetleridir.
C) Vadeli piyasalar hala etkin D) Yatırım fonlarına son biçimde çalışmaya başlamamıştır. yıllarda daha fazla yönelinmeye başlanmıştır.
✓ Doğru Cevap: A
701. Bankalararası döviz piyasasında aşağıdaki aktörlerden hangisi yer almaz?
A) Ticari bankalar B) Katılım bankaları
C) TCMB D) Aracı kuruluşlar
✓ Doğru Cevap: D
702. Açık piyasa işlemlerinin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Uzun vadeli sermaye B) Tüm menkul kıymetler alım piyasasına etki yapar. satıma konu edilebilir.
C) Menkul kıymetler için D) İç borçlanma politikasının ikincil bir pazar oluşumu sağlanır. yürütülmesine katkı sağlanır.
✓ Doğru Cevap: D
703. Aşağıdakilerden hangisi döviz piyasalarının fonksiyonlarından değildir?
A) Satınalma gücünün transferi B) Kur değişim riskine karşı koruma
C) Ucuz döviz temini D) Finansman sağlama
✓ Doğru Cevap: C
704. Aşağıdaki kurumlardan hangisi piyasa düzenleyici işleve sahip değildir?
A) SPK B) TCMB
C) Takasbank D) BDDK
✓ Doğru Cevap: C
705. Enflasyonun olmadığı bir dünyada paranın zaman değerine ne ad verilir?
A) Reel faiz B) Nominal faiz
C) Risksiz faiz D) Risk primi
✓ Doğru Cevap: A
706. Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymetlerin özelliklerinden değildir?
A) Dönemsel gelir getirir. B) Misli niteliktedir.
C) Ortaklık sağlar, alacak hakkı D) Nama ya da hamiline sağlamaz. düzenlenebilir.
✓ Doğru Cevap: C
707. Aşağıdakilerden hangisi Sermaye Piyasası’nın yararlarından değildir?
A) Ekonomiye kaynak sağlama B) Mülkiyeti tabana yayma
C) Kısa vadeli işletme sermayesi D) Öncü gösterge olmak ihtiyacını karşılamak
✓ Doğru Cevap: C
708. Paranın zaman değerini en iyi ölçen araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Enflasyon B) Basit faiz
C) Nominal faiz D) Bileşik faiz
✓ Doğru Cevap: D
709. Hazine Bonoları açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) İç verimi piyasadaki B) İç verimin piyasadaki alternatif bileşik getiriden yüksek alternatif bileşik getiri ile olan kısa vadeli bonolar ucuzluk arasındaki farka bakarak, ucuz veya yönünden bir fırsat sunar. pahalı değerlendirmesi yapılamaz.
C) İç verim piyasadaki D) İç verim piyasadaki alternatif bileşik getiriye eşit alternatif bileşik getiriden ise, risksiz bir fırsat yoktur, oldukça düşük ise, söz konusu piyasa denge değerindedir. bononun pahalı olduğu söylenebilir.
✓ Doğru Cevap: B
710. Aşağıdakilerden hangisi merkez bankalarının görevlerinden değildir?
A) Para politikasını yönetmek B) Bankalara kredi sağlamak
C) Döviz ve altın rezervlerini D) Ticari bankalardaki tasarruf kontrol etmek mevduatlarını değerlendirmek
✓ Doğru Cevap: D
711. Aşağıdakilerden hangisi hazine bonosunun özelliklerinden değildir?
A) Devletin kısa vadeli nakit B) En fazla 1 yıl vadeli ihtiyacını karşılar. olabilirler.
C) Kuponlu olarak çıkarılırlar. D) İskontolu olarak ihraç edilirler.
✓ Doğru Cevap: C
712. Portföy çeşitlendirmesi yoluyla azaltılabilen riske ne ad verilir?
A) İş riski B) Finansal risk
C) Spesifik risk (finansal D) Pazar riski (sistemik risk) varlığın türüne özgü risk)
✓ Doğru Cevap: C
713. Aşağıdakilerden hangisi bononun şekil şartları arasında yer almaz?
A) Vade B) Ödeme Yeri
C) Ödemenin yapılacağı bankanın D) Keşide tarihi imzası
✓ Doğru Cevap: C
714. BIST Pay Piyasasında takas işlemleri hangi sürede sonuçlandırılır?
A) T+0 B) T+2
C) T+7 D) T+1
✓ Doğru Cevap: B
715. Aşağıdakilerden hangisi yatırım fonlarının temel ilkelerindendir?
A) Riskin toplanması B) Ortaklaşa yönetim
C) Malvarlığının korunması D) Katılma payı alanların fon yönetimine katılması
✓ Doğru Cevap: C
716. Hisse senedi sahibi aşağıdaki haklardan hangisine sahip değildir?
A) Kârdan pay alma hakkı B) Genel kurulda oy hakkı
C) Rüçhan hakkı D) Yönetim Kurulu karar ve uygulamalarını denetleme hakkı
✓ Doğru Cevap: D
717. Yatırım fonlarının portföyünde aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
A) Hisse Senetleri B) Finansman Bonosu
C) Gayrimenkul D) Tahvil
✓ Doğru Cevap: C
718. Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasasının özelliklerindendir?
A) Kısa vadeli fonlardan B) Sağlanan fonların kredi oluşması olarak işletmelerinin dönen varlıklarının finansmanında kullanılması
C) Ticari senetler ve D) Orta ve uzun vadeli fonlardan mevduatlardan oluşması oluşması
✓ Doğru Cevap: D
719. Aşağıdakilerden hangisi şimdiki değer kavramını en iyi açıklar?
A) Eldeki bir parasal değerin B) Bugün belirli bir değerde enflasyondan arındırıldıktan sonra olan finansal varlığın belirli bir bulunan değeridir. süre sonra, banka faizi ile iskonto edildiğinde bulunacak değeridir.
C) Gelecekte ödenecek bir parasal D) Gelecekte ödenecek 1 liranın değerin belirli bir iskonto değeri bugünkü alım gücüdür. üzerinden bugünkü değeridir.
✓ Doğru Cevap: C
720. Aşağıdakilerden hangisi sadece ‘B tipi fon’ olarak kurulabilir?
A) Hisse senedi fonu B) Likit fon
C) Endeks fonu D) Karma Fon
✓ Doğru Cevap: B
721. Hisse senetleri hangi tür ortaklıklar tarafından ihraç edilir?
A) Limited ortaklık B) Adi ortaklık
C) Anonim ortaklık D) Hepsi
✓ Doğru Cevap: C
722. TCMB ters repo ihalesi düzenleyince piyasalar nasıl etkilenir?
A) Piyasadaki TL artar, altın B) Tahvil fiyatları artar, repo düşer. faizi düşer.
C) Döviz artar, TL faizi düşer. D) Repo faizi artar, döviz düşer.
✓ Doğru Cevap: D
723. Aşağıdakilerden hangisi organize ( birincil ) piyasa değildir?
A) TCMB Bankalararası Para B) TCMB Repo/Ters Repo Piyasası Piyasası ( İnterbank ) ( APİ )
C) BIST Borçlanma Araçları D) Tahtakale Serbest Döviz Piyasası Piyasası
✓ Doğru Cevap: D
724. BIST Pay Piyasasında bir lot kaç adet hisseye karşılık gelir?
A) 1 B) 500
C) 1000 D) 50
✓ Doğru Cevap: A
725. Hangisi hisse senedi ihraç edebilecek kurumlardan değildir?
A) Dernekler B) Anonim şirketler
C) Sermayesi paylara bölünmüş D) Özel kanunla kurulmuş komandit şirketler kurumlar
✓ Doğru Cevap: A
726. TCMB döviz satışı yaparak piyasaları nasıl etkilemektedir?
A) Tahvil fiyatı düşer, altın B) TL faizi düşer, altın çıkar. çıkar.
C) TL faizi çıkar, döviz düşer. D) Tahvil fiyatı çıkar, döviz düşer.
✓ Doğru Cevap: C
727. Enflasyon verileri hangi kurum tarafından açıklanmaktadır?
A) Türkiye Cumhuriyet Merkez B) Türkiye İstatistik Kurumu Bankası
C) Borsa İstanbul D) Sermaye Piyasası Kurulu
✓ Doğru Cevap: B
728. Hangisi menkul kıymetlere ait ortak bir özellik değildir?
A) Dönemsel gelir getirme B) Seri halinde çıkarılabilme
C) Bir saklamacı kuruluşta D) Ortaklık veya alacaklılık bulunma sağlama
✓ Doğru Cevap: C
729. Serbest döviz piyasası hangi piyasa türüne girmektedir?
A) Organize piyasa B) Tezgahüstü piyasa
C) Opsiyon Piyasası D) Future Piyasası
✓ Doğru Cevap: B
730. Aşağıdakilerden hangisi yatırım fonları için yanlıştır?
A) Fon sahip olduğu menkul B) Fonun sahip olduğu hisse kıymetlerden kâr payı, faiz olarak senetlerinin fiyatı artabilir, gelir elde edebilir. ancak tahvil fiyatları değişmez.
C) Eğer fon, fiyatı yükselen D) Eğer yatırım fonu fiyatı bir menkul kıymeti satarsa sermaye yükselen menkul kıymeti satmıyor, kazancı elde eder. elinde tutuyorsa katılma paylarının fiyatı artar.
✓ Doğru Cevap: B
731. TCMB repo ihalesi ile piyasaları nasıl etkilemektedir?
A) Tahvil fiyatı düşer, altın B) TL faizi düşer, altın çıkar. çıkar.
C) TL faizi çıkar, döviz düşer. D) Tahvil fiyatı çıkar, döviz düşer.
✓ Doğru Cevap: B
732. Menkul kıymet fon türleri arasında hangisi sayılamaz?
A) Tahvil ve bono fonu B) Gayrimenkul fonu
C) İştirak fonu D) Hisse senedi fonu
✓ Doğru Cevap: B
733. Birincil piyasanın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kısa vadeli fon arz ve B) Menkul kıymet borsalarıdır.
talebinin karşılandığı
piyasalardır.
C) Borsadır. D) Menkul kıymetleri ihraç edenler ile tasarruf sahiplerinin doğrudan doğruya karşılaştıkları, menkul kıymetin ilk defa piyasaya sürüldüğü piyasadır.
✓ Doğru Cevap: D
734. Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasası aracıdır?
A) Poliçe B) Mevduat sertifikası
C) Nakit D) 2 yıl veya daha uzun süreli irat senetleri
✓ Doğru Cevap: D
735. B tipi likit fonların en belirgin özelliği nedir?
A) Portföyünün, ağırlıklı B) Portföylerinin tamamının ortalama vadesi en fazla 45 gün repoda değerlendirilmesi olan araçlardan oluşması. zorunluluğu.
C) Portföyünün, ağırlıklı D) Portföyünde vadesine en ortalama vadesi en az 60 gün olan fazla 360 gün kalmış likiditesi araçlardan oluşması. yüksek sermaye piyasası araçları bulunabilmesi.
✓ Doğru Cevap: A
736. Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymet değildir?
A) Geçici ilmühaber B) Mevduat sertifikası
C) Tahvil türevi D) İpotekli borç senedi
✓ Doğru Cevap: B
737. Hangisi hisse senedi türleri arasında değildir?
A) Adi/imtiyazlı B) Nama/hamiline
C) Kurucu/intifa D) İkramiyeli/Kâr garantili
✓ Doğru Cevap: D
738. Hangisi BIST’teki piyasalardan birisi değildir?
A) Pay Piyasası B) Borçlanma Araçları Piyasası
C) Vadeli İşlem ve Opsiyon D) Döviz Piyasası Piyasası
✓ Doğru Cevap: D
739. Aşağıdakilerden hangisi fon kurucusu olabilir?
A) Leasing şirketleri B) Faktoring şirketleri
C) Sigorta şirketleri D) Gerçek kişiler
✓ Doğru Cevap: C
740. Yatırım Ortaklıkları hangi şekilde kurulurlar?
A) Anonim Şirket B) Limited Şirketi
C) Kolektif Şirket D) Komandit Şirket
✓ Doğru Cevap: A
741. Borsa İstanbul, hangi piyasa türüne örnektir?
A) Organize piyasa B) Tezgahüstü piyasa
C) İhraççı piyasa D) Mal piyasası
✓ Doğru Cevap: A
742. Hangisi tahvil türleri arasında değildir?
A) Devlet/özel sektör B) Primli/başabaş/iskontolu
C) Nama/hamiline D) Kurucu/intifa
✓ Doğru Cevap: D
743. Hisse senedinin getirisi nelerden oluşur?
A) Temettü (kâr payı) geliri —, B) Faiz getirisi Sermaye kazancı
C) Faiz getirisi —, Sermaye D) Temettü —, Sermaye kazancı kazancı —, Faiz getirisi
✓ Doğru Cevap: A
744. Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymettir?
A) Finansman bonosu B) Gelir ortaklığı senedi
C) Devlet tahvili D) Seçeneklerin hepsi
✓ Doğru Cevap: D
745. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Tahvil sahibi, tahvil B) Tahviller itibari değerlerinin çıkaran kuruluşun uzun vadeli altında ihraç edilemezler. alacaklısıdır.
C) Hisse senedi sahibi D) Şirketlerin kuruluşun ortağıdır. çıkarabilecekleri tahvil miktarı sınırlıdır.
✓ Doğru Cevap: B
746. Hangisi sermaye piyasası aracı değildir?
A) Hisse senedi B) Poliçe
C) Tahvil D) Vadeli işlem sözleşmeleri
✓ Doğru Cevap: B
747. Hangisi sistematik olmayan risktir?
A) Faiz oranlarındaki B) Yatırımcının ekonominin değişimler gidişatına göre beklentilerinin değişmesi
C) Grevler D) Devletin maliye politikasını değiştirmesi
✓ Doğru Cevap: C
748. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Hisse senetleri tahvile göre B) Hisse senetleri bir mülkiyet daha riskli bir yatırım aracıdır. senedidir.
C) Hisse senetlerinde geri ödeme D) Hisse senedi sahibi şirkete planı vardır. belli bir oranda sahiptir. Kullandırdığı sermaye özsermayedir.
✓ Doğru Cevap: C
749. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) A tipi fonların ayrı bir B) B tipi fonların ayrı bir tüzel kişiliği vardır. tüzel kişiliği vardır.
C) Emeklilik yatırım fonlarının D) Yatırım ortaklıklarının ayrı ayrı bir tüzel kişiliği vardır. bir tüzel kişiliği vardır.
✓ Doğru Cevap: D
750. Net Varlık Değeri nedir?
A) Portföy değerine, fon B) Portföy değerinden, fon alacaklarının eklenmesi suretiyle borçlarının düşülmesi suretiyle bulunan toplam değer bulunan toplam değer
C) Portföy değerine, fon D) Portföy değerine, nakit ile alacaklarının yarısının eklenmesi fon alacaklarının eklenmesi ve fon suretiyle bulunan toplam değer borçlarının düşülmesi suretiyle bulunan toplam değer
✓ Doğru Cevap: D
751. ‘İtfa’ ne demektir?
A) Hisse senetlerinin halka arz B) Yatırım fonlarının satıldığı edildiği tarihtir. güne verilen addır.
C) Hazine bonosu/Devlet D) Enflasyonun hızla tahvillerinin vade sonu’ ( ödeme artmasıdır. günü ) dur.
✓ Doğru Cevap: C
752. Nominal faiz nedir?
A) Yıllık kümülatif faiz B) İskonto faizi
C) Yıllık basit faiz D) Reeskont faizi
✓ Doğru Cevap: C
Satış Yönetimi ve Pazarlama
Satış Yönetimi ve Pazarlama
753. Tüketicinin ilgi düzeyi yüksektir. Markalar arasında önemli farklar vardır. Özellikle pahalı, riskli, sık satın alınmayan mallar için satın alma davranışıdır. Tüketici mamulle ilgili ayrıntılı bilgi toplar, çoğu kez mamulün teknik özellikleri konusunda bilgi alır, deneyimlerden yararlanarak satın alır. açıklaması aşağıdakilerden hangisi için yapılmıştır?
A) Karmaşık Satınalma Davranışı B) Uyumsuzluğu Azaltıcı Yönde Satınalma Davranışı
C) Alışılmış Satınalma D) Farklılık Araştırıcı Davranışı Satınalma Davranışı
✓ Doğru Cevap: A
754. Aşağıdakilerden hangisi Pazar Kavramının işletmenin stratejik yaklaşımında belirlediği önemli elemanlardandır? I. Hizmet verilecek müşteriler II. Geçilecek rakipler III. Kar maksimizasyonu IV.Müşterileri elde edebilmek için gerekli yetenekler
A) I-II B) I-II-III
C) I-II-IV D) II-III-IV
✓ Doğru Cevap: C
755. Mevcut ürünlerde değişiklik yapılması, yeni ürünlerin dizayn edilmesi, üretilecek malın kalitesi, çeşitleri, marka, ambalaj, garanti konuları ile ek hizmetler sağlanması pazarlamanın hangi fonksiyonun faaliyetleridir?
A) Dağıtım kanalları B) Fiyatlandırma
C) Ürün geliştirme ve planlama D) Satış arttırıcı çabalar
✓ Doğru Cevap: C
756. Yeni ürün geliştirmek için aşağıdaki çalışmaların doğru sıralaması nasıl olmalıdır? I. Ürünün geliştirilmesi II. Ticari Analiz III. Ön Eleme IV. Yeni ürün fikirlerinin toplanması V. Pazara Sunuş VI. Pazar Testleri
A) III-I-II-VI-V-IV B) IV-III-II-I-VI-V
C) II-IV-III-I-VI-V D) II-IV-III-I-V-VI
✓ Doğru Cevap: B
757. Her türlü mal ve hizmetin alınıp satıldığı, alıcılar ile satıcıların serbest biçimde karşılaştıkları arz ile talebin kesiştiği yer ya da fiyatı belirleyen koşullar dizisine ne denir?
A) Pazarlama B) Promosyon
C) Dağıtım D) Pazar
✓ Doğru Cevap: D
758. Genellikle küçük ölçeklilerdir, büyük ölçekli işletmelerle rekabete girmezler ve başarıları uzmanlaşmaya bağlıdır. ifadesi hangi rekabet stratejisindeki bir işletmeyi tanımlar?
A) İzleyici B) Köşe tutucu
C) Pazar lideri D) Meydan okuyucu
✓ Doğru Cevap: B
759. Aşağıdakilerden hangileri kişisel satışın genel amaçlarındandır? I.Müşteriyi ikna etmek II.Müşteri tatmini sağlamak III.Rakipleri olumsuz göstermek IV.Olası müşterileri bulmak
A) I-IV B) I-II
C) I-II-IV D) I-III-IV
✓ Doğru Cevap: C
760. Ürün ve hizmetlerin üreticiden tüketiciye geçişi veya satışı ile ilgili tüm bilgilerin toplanması, kaydedilmesi ve analiz ile ilgili faaliyetlere ne ad verilir?
A) Fizibilite çalışması B) Yeni ürün geliştirme faaliyetleri
C) Pazarlama araştırmaları D) SWOT analizi
✓ Doğru Cevap: C
761. Aşağıdakilerden hangileri fiyatlama yöntemidir? I-Arza göre fiyatlama II- Maliyete göre fiyatlama III-Talebe göre fiyatlama IV-Rekabete göre fiyatlama
A) I-II B) II-IV
C) II-III-IV D) I-II-III-IV
✓ Doğru Cevap: C
762. İlk defa pazara sunulan yeni bir ürün veya hizmet fikrini veya bir ürün grubunu tanıtma ve benimsetmeye yönelik yapılan reklamlara ne ad verilir?
A) Öncü reklam B) Rekabet edici reklam
C) Hatırlatıcı reklam D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: A
763. Mensup olduğu grubun amaçlarını belirleyen ve bu amaçların gerçekleşmesinde gruba en etkili biçimde yön verebilen kişiye… denir.
A) Lider B) Yönetici
C) Amir D) İdareci
✓ Doğru Cevap: A
764. Aşağıdakilerden hangisi şirketlerin pazarlama faaliyetlerini yönlendirmesi ve yönetmesine yardımcı olan anlayışlardan değildir?
A) Pazarlama B) Toplumsal Pazarlama
C) Tutundurma D) Satış
✓ Doğru Cevap: C
765. Müşterinin, restoranda yemeği önce yiyerek sonra sipariş vermesi mümkün değildir.Bu durum hizmetin hangi özelliğine örnektir?
A) Hizmetler dokunulmazdır. B) Hizmetler değişkendir.
C) Hizmetler denenemezler. D) Üretim ve tüketim hemen hemen aynı anda oluşur.
✓ Doğru Cevap: C
766. Bir ürün veya hizmetin üreticiden tüketiciye veya endüstriyel kullanıcıya akışında izlenen süreç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bayi ağı B) Dağıtım kanalı
C) Perakendeci zinciri D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: B
767. Aşağıdakilerden hangisi, işletmenin gireceği pazarı belirlerken gözönünde bulundurması gereken faktörler arasında yer almaz?
A) Pazardaki mevcut iletişim B) Pazarın büyüklüğü kanalları
C) Pazarın ekonomik yapısı D) Tüketicilerin satın alma alışkanlıkları
✓ Doğru Cevap: A
768. Müşterilerin satın almadan önce gözden geçirdiği 4 farklı karar vardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
A) Finansal karar B) Teknik karar
C) Duygusal karar D) Sosyal karar
✓ Doğru Cevap: D
769. Tüketicilerin malı satın alacaklarını umarak, malı kitle halinde üretip, kitle halinde dağıtmaya ne ad verilir?
A) Makro pazarlama B) Tüm pazar yöntemi
C) Pazar bölümleme yöntemi D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: B
770. İş hayatında protokol kuralları (biçimsel görgü kuralları) ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Protokol kuralları B) Protokol kuralları, iş işletmelerde ve iş yaşamında yaşamında çalışanların ast, üst ve herkesin uyması gereken nezaket ve eşitleriyle olan ilişkilerinde görgü ağırlıklı kurallardır. nasıl davranacaklarını gösterir.
C) Her düzeydeki yöneticinin D) Seçeneklerin hepsi
protokol kurallarını yakından
tanıması ve uygulaması önem
taşımaktadır.
✓ Doğru Cevap: D
771. Reklam ile ilgili görüşler 3 kısıma ayrılarak ele alınabilir. Aşağıdakilerden hangisi bu kısımlardan değildir?
A) Ekonomik görüşler B) Sosyal görüşler
C) Hukuki görüşler D) Yaratıcı görüşler
✓ Doğru Cevap: D
772. Bir bütünün değerinin, onu oluşturan her bir parçanın tek tek toplamından daha değerli olmasına … denir?
A) Empati B) Entropi
C) Sinerji D) Görecelik
✓ Doğru Cevap: C
773. Aşağıdakilerden hangisi Maslow’a göre sıralanan ihtiyaçlar içerisinde diğerlerine göre daha önceliklidir?
A) Kendini kanıtlama B) Prestij
C) Ekonomik açıdan güvende olma D) Sevme, sevilme
✓ Doğru Cevap: C
774. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde birinci sırada yeralan, en temel ihtiyaç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fizyolojik ihtiyaçlar B) Güvenlik ihtiyaçları
C) Sosyal ihtiyaçlar D) Öz gerçekleştirme ihtiyacı
✓ Doğru Cevap: A
775. Kişisel ihtiyaçları için mal ya da hizmet satın alan, kişilerden ve ailelerden oluşan pazar hangisidir?
A) Üretici Pazarı B) Tüketici Pazarı
C) Ürün Pazarı D) Satıcılar Pazarı
✓ Doğru Cevap: B
776. Bir pazarın aynı özellikleri taşıyan alıcı alt gruplarına göre ayrılması faaliyetlerine ne ad verilir?
A) Pazar bölümlendirme B) Stratejik pazarlama
C) Pazarlama planı D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: A
777. Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin mal çeşidinde değişiklik yapmasını gerektiren faktör olabilir?
A) Rekabet B) Satış becerileri
C) Kültür D) Tüketici hakları
✓ Doğru Cevap: A
778. Müşterilerle iletişim ve bilgilendirme sürecini gerçekleştiren fonksiyon aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tutundurma B) Dağıtım
C) Fiyatlandırma D) Lojistik
✓ Doğru Cevap: A
779. Yalnızca üretime ağırlık veren işletmeler aşağıdaki satış arttırıcı çabalardan hangisine önem verir?
A) Ambalaj B) Reklam
C) Halkla İlişkiler D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: D
780. Pazara derinliğine girme stratejisi pazarlama literatüründe hangi tür fiyatlandırma stratejisidir?
A) Maliyet stratejisi B) Tutundurma stratejisi
C) Yüksek fiyat stratejisi D) Düşük fiyat stratejisi
✓ Doğru Cevap: D
781. Pazarlama hedeflerinin belirlenmesi, aşağıdakilerden hangisiyle ilgili eylemlerin kapsamına girer?
A) Fiyat B) Mal
C) Satış D) Pazarlama yönetimi
✓ Doğru Cevap: D
782. Aşağıdakilerden hangisi tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen kişisel etken değildir?
A) Gelir B) Aile
C) Ekonomik çevre D) Yaş
✓ Doğru Cevap: C
783. 2000’li yıllarda pazarlamanın gelişen yüzüne yön veren gelişme aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A) İnternetin hızla B) Değişen dünya ekonomisi ticarileşmesi
C) İş hayatının hızla D) Müşterinin azalan değeri globalleşmesi
✓ Doğru Cevap: D
784. Pazarlama yönetiminin gelişmesindeki aşamalar aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) Topluma Yönelik-Pazara B) Üretime Yönelik-Mala Yönelik- Yönelik-Satışa Yönelik-Mala Satışa Yönelik-Pazara Yönelik-Üretime Yönelik Yönelik-Topluma Yönelik
C) Mala Yönelik-Üretime D) Pazara Yönelik-Mala Yönelik-Satışa Yönelik-Pazar Yönelik-Topluma Yönelik-Satışa Yönelik-Topluma Yönelik Yönelik-Üretime Yönelik
✓ Doğru Cevap: B
785. Ürünü, bir arkadaşı satın aldığı için alacağını söyleyen müşterinin satın alma nedeni nedir?
A) Ekonomik olması B) Özelliklerini beğenmesi
C) Aidiyet D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: C
786. Tüketici pazarlarını bölümlendirmede temel alınan bir değişken aşağıdakilerden hangisidir?
A) Davranışsal bölümlendirme B) Reklam
C) Dağıtım kanalları D) Müşteri memnuniyeti
✓ Doğru Cevap: A
787. Aşağıdakilerden hangisi firmaların pazarlama konusundaki büyüme stratejilerinden değildir?
A) Hedef Pazar Seçimi B) Pazara nüfuz etme
C) Çeşitlendirme D) Ürün Geliştirme
✓ Doğru Cevap: A
788. Pazarları 3 grupta sınıflandırabiliriz. Aşağıdakilerden hangisi bu gruptan biri değildir?
A) Nihai tüketici pazarları B) Endüstriyel alıcı pazarları
C) Uluslararası pazarlar D) Spot pazarlar
✓ Doğru Cevap: D
789. Aşağıdakilerden hangisinde ürünün hayat eğrisindeki dönemler doğru olarak sıralanmıştır?
A) B) Büyüme-Sunuş-Olgunluk-Gerileme Sunuş-Olgunluk-Büyüme-Gerileme
C) D) Sunuş-Büyüme-Olgunluk-Gerileme Büyüme-Olgunluk-Sunuş-Gerileme
✓ Doğru Cevap: C
790. Birincil hedefi satış olan pazarlama iletişimi öğeleri hangi şıkta doğru belirtilmiştir?
A) Reklam-Kişisel satış B) Doğrudan pazarlama- Satış tutundurma
C) Satış tutundurma- Reklam D) Halkla ilişkiler- Kişisel satış
✓ Doğru Cevap: B
791. Bireyin davranışlarını ve kendini değerlendirmede, örnek aldığı gruplara ne ad verilir?
A) İkincil grup B) Referans grup
C) Dış grup D) Birincil grup
✓ Doğru Cevap: B
792. Aşağıdakilerden hangisi hizmet pazarlamasının mal pazarlamasından farklarından biridir?
A) Ekipman, teknoloji ve B) Faydaya ve değere dayalı kapasite önemli fiyatlama
C) Teknolojiye dayalı ve D) Üretim için ekonomik ve üretici ile tüketicinin yüz yüze siyasi durum önemli ve maliyet gelmesini gerektirmeyen bir üretim yüksek ve dağıtım
✓ Doğru Cevap: B
793. Kişi ve ailelerin kullanım amaçlarını esas alarak pazara sunulan mallara ne ad verilir?
A) Endüstriyel mallar B) Perakende mallar
C) Tüketim malları D) Serbest malları
✓ Doğru Cevap: C
794. Aşağıdakilerden hangisi tüketici davranışını etkileyen psikolojik etkenlerden değildir?
A) Roller ve Statüler B) Algılamalar
C) Tutum ve inançlar D) İhtiyaçlar ve güdüler
✓ Doğru Cevap: A
795. Pazarlama anlayışının gelişim süreci aşağıdaki yaklaşımlardan hangisiyle başlamıştır?
A) Üretim Yaklaşımı B) Satış Yaklaşımı
C) Pazarlama Yaklaşımı D) Sosyal Pazarlama
✓ Doğru Cevap: A
796. Aşağıdakilerden hangisi markanın tüketiciler açısından başlıca faydaları arasındadır?
A) Malın tanınmasını sağlar. B) Mal hakkında bilgi verir.
C) Kalite açısından güven D) Seçeneklerin hepsi. unsuru olur.
✓ Doğru Cevap: D
797. Aşağıdakilerden hangisi fiyatlandırmada göz önünde tutulması gereken kriterlerdir?
A) Talebin alım gücü B) Rakiplerin uyguladığı fiyat politikası
C) Maliyet ve karlılık D) Seçeneklerin hepsi
✓ Doğru Cevap: D
798. Kişiselleştirilmiş bir ürün veya hizmet teklifi oluşturup sunmak ne anlama gelir?
A) Müşteriye satış süreci B) Tüm teklifin (Ürün özellikleri sırasında konuşulanların bir ,ödeme koşulları,garanti süresi özetini sunmak vb)kendisi için artı değerini müşteriye göstermek
C) Fiyat ve indirim dışındaki D) Seçeneklerden hiçbiri
unsurlarında maliyet tahminine
dahil edildiğini göstererek
müşteriyi şaşırtmak
✓ Doğru Cevap: B
799. Pazarlama gelişim sürecinde satış yaklaşımının hedefi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üretimi arttırmak B) Reklam yapmak
C) Müşteri memnuniyetini D) Satış hacmini arttırmak sağlamak
✓ Doğru Cevap: D
800. Aşağıdakilerden hangisi, pazarlamayı etkileyen işletme dışı faktörlerden biridir?
A) Üretim B) Araştırma-Geliştirme
C) Sosyal ve kültürel çevre D) Finans
✓ Doğru Cevap: C
801. Aşağıdakilerden hangisi pazarlama kavramının başlıca unsurlarından biri değildir?
A) İhtiyaç ve istekler B) Pazarlar
C) Pazarlamacılar ve müşteriler D) Satın alma
✓ Doğru Cevap: D
802. Aşağıdakilerden hangisi soru sormakla yaratılacak faydalar içerisinde yer almaz?
A) Kayda değer bilgileri B) Dinleme kültürü aşılamak toplamak
C) Yanlış algılamaları D) Satışın her anında konuşmayı belirlemek devam ettirmek
✓ Doğru Cevap: D
803. Öğrenme yoluyla sonradan kazanılmamış, biyolojik temelli güdülere ne ad verilir?
A) Esas güdüler B) Birincil güdüler
C) İkincil güdüler D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: B
804. Aşağıdakilerden hangisi insan ilişkilerinin temel unsurlarından birisi değildir?
A) İnsan B) Çevre
C) Ortak geçmiş D) İletişim
✓ Doğru Cevap: C
805. Aşağıdakilerden hangisi pazarlamanın gelişimindeki dönemlerden birisi değildir?
A) Pazarlama Anlayışı Dönemi B) Satış Anlayışı Dönemi
C) Üretim Anlayışı Dönemi D) Fiyatlandırma Anlayışı Dönemi
✓ Doğru Cevap: D
806. Aşağıdakilerden hangisi pazarlama tanımlarında vurgulanan noktalardan biridir?
A) Pazarlama değişimi B) Pazarlamaya sadece ürünler zorlaştırır. konu olurlar.
C) Pazarlamanın temel hedefi D) Pazarlama, insanların şirketi pazar lideri yapmaktır. gereksinimlerinin doyurulmasına yöneliktir.
✓ Doğru Cevap: C
807. Pazarın kaymağını alma stratejisini aşağıdakilerden hangisi en iyi açıklar?
A) Pazara yeni ürün ve yüksek B) Pazara düşük fiyatla girip fiyatla girmek ve rakipler piyasaya rakipleri piyasadan çekilmeye girene dek yatırımın geri zorlamak dönüşümünü sağlamak
C) Rekabete yönelik D) Pazarın taleplerine uygun fiyatlandırma yapmak fiyatlandırma yapmak
✓ Doğru Cevap: A
808. Aşağıdakilerden hangisi iyi bir satış elemanının özelliklerinden değildir?
A) Ürün bilgisine sahip olmak B) Rakip firma bilgisi
C) Reklam yapma D) Müşteri ihtiyaçlarının tespit edilmesi
✓ Doğru Cevap: C
809. Aşağıdakilerden hangisi pazar araştırma sürecinin aşamalarından değildir?
A) Problemin tanımlanması B) Verilerin analizi ve yorumu
C) Araştırma raporunun D) Satışın gerçekleştirilmesi hazırlanması
✓ Doğru Cevap: D
810. Aşağıdakilerden hangisi kişisel satışın üstün yönleri arasında yer almaz?
A) Olumlu bir satış ortamının B) Alıcıların, satış yaratılması. görevlisinin çabaları karşısında satın alma zorunluluğu duyması.
C) Satış görevlisinin gerekli D) Alıcı ile satıcı arasında bilgileri kolaylıkla yeterli iletişimin kurulamaması. toplayabilmesi.
✓ Doğru Cevap: D
811. Aşağıdakilerden hangisi kişisel satışın güçsüz yönlerinden biri değildir?
A) Her satış elemanının farklı B) Az sayıda müşteriye mesaj aktarması ile mesaj ulaşabilme bütünlüğünün bozulması
C) Birebir iletişime dayalı D) Yüksek maliyetli olması olma
✓ Doğru Cevap: C
812. Aşağıdakilerden hangisi temel veri toplama yöntemlerinden biri değildir?
A) Anket B) Gözlem
C) Satış geliştirme teknikleri D) Deney
✓ Doğru Cevap: C
813. Aşağıdakilerden hangisi dışsal motivasyonu destekleyici etmenlerdendir?
A) Rekabet B) Bilgi edinme arzusu
C) Yeterlilik D) Merak
✓ Doğru Cevap: A
814. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik özendirme araçlarından biri değildir?
A) Yüksek gelir elde etme B) Bağımsız çalışabilme
C) Kar ortaklığı D) Ödüllendirme sistemleri
✓ Doğru Cevap: B
815. Aşağıdakilerden hangisi satışın temel yetkinliklerinden biri değildir?
A) Teşhis B) Adaptasyon
C) İletişim D) Fiziksel hazırlık
✓ Doğru Cevap: D
816. Tüketici davranışını etkileyen faktör aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A) Sosyo-kültürel faktörler B) Yöneticiler
C) Tutum ve inançlar D) Algılama ve paradigmalar
✓ Doğru Cevap: B
817. Aşağıdakilerden hangisi komisyon hesaplama tekniklerinden değildir?
A) Belirli bir birimden sonra B) Satış üzerinden % olarak
C) Sabit oranlarda veya artan D) Müşteriye ulaşma adedine oranlarda göre
✓ Doğru Cevap: D
818. Aşağıdakilerden hangisi pazar araştırmasının amaçlarından değildir?
A) Yeni yöneticiler yetiştirmek, B) Tüketiciyi tanımak topluma hizmet etmek
C) Hedef kitleyi belirmek D) Müşteri davranışlarının sebeplerini anlamak
✓ Doğru Cevap: A
819. Aşağıdakilerden hangisi yazılı iletişimin özelliklerinden değildir?
A) Yazılı iletişimde anında B) Yazılı iletişim araçları geribildirim olur. fiziksel bir varlığa sahiptir.
C) Yazılı iletişim saklı D) Yazılı iletişim kalıcıdır. tutulabilir.
✓ Doğru Cevap: A
820. Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaç belirleme aşamasında yapılmalıdır?
A) İyi bir ürün sunumu B) Şirketi ve ürünleri anlatma
C) Doğru teklif vermek D) İyi dinlemek
✓ Doğru Cevap: D
821. Aşağıdakilerden hangisi sözlü iletişim araçlarından biri değildir?
A) Sözlü emirler B) Toplantılar
C) Bültenler D) Konferanslar
✓ Doğru Cevap: C
822. Bir işletmenin kontrol dışı kaynakları aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ürün/hizmetin kalitesi B) Dağıtım kanalı
C) Reklam D) Rakip uygulamalar
✓ Doğru Cevap: D
823. Satın alma karar sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alternatiflerin belirlenmesi B) Alternatiflerin değerlendirilmesi
C) İstek ve ihtiyaçların ortaya D) Satın alma kararı çıkması
✓ Doğru Cevap: C
824. Tek fiyat politikası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Zamandan tasarruf sağlar. B) Bu politikayı uygulayan işletmeler, pazarlık gücü zayıf, küçük işletmelerin güvenini kazanırlar.
C) Bu politikayı uygulayan D) Müşteri farkı gözetmeden,
isletmeler, yeni malları aynı malın her müşteriye aynı
fiyatlarken malın biran önce fiyatla satılmasıdır.
başabaş noktasına ulaşmasını
isterler.
✓ Doğru Cevap: C
825. Aşağıdakilerden hangisi tekelci dağıtımı en iyi şekilde tanımlar?
A) Belirli bir pazarda sadece tek B) Mamulün alıcısının toptancı veya perakendeci bulunabileceği her yerde satışa vasıtasıyla mamulün dağıtımıdır. sunulmasıdır.
C) Tam hizmet veren D) Belirli bir bölgede sınırlı toptancılardır. sayıda toptancı ve perakendeci veya sadece perakendeci kullanma politikasıdır.
✓ Doğru Cevap: A
826. Hangisi pazarlamanın dış çevresini oluşturan bir faktör değildir?
A) Demografik çevre B) Ekonomik çevre
C) Politik ve hukuki çevre D) Kuruluş yeri
✓ Doğru Cevap: D
827. Motivasyon sürecinin doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) İhtiyaç-Güdü-Davranış-Doyum B) Davranış-İhtiyaç- Güdü-Doyum
C) İhtiyaç-Güdü-Doyum-Davranış D) Doyum-İhtiyaç-Güdü-Davranış
✓ Doğru Cevap: A
828. Aşağıdakilerden hangisi satış bölgeleri kurmanın temel amacıdır?
A) Satışları ve karı arttırmak B) Maliyetleri çoğaltmak
C) Sadece daha çok mal/hizmet D) Müşteri memnuniyetini satabilmek arttırmak
✓ Doğru Cevap: A
829. Bireysel emeklilik hedef pazarı aşağıdaki hangi gruptan oluşmaz?
A) Tüm ülke B) Aileler, ev hanımları
C) KOBİ’ler D) Yurt dışında yaşayan yabancılar
✓ Doğru Cevap: D
830. Aşağıdakilerden hangisi satış sürecinin aşamalarından değildir?
A) Ön yaklaşım B) Satış görüşmesi
C) Potansiyel alıcıları D) Üretim planlama belirleme
✓ Doğru Cevap: D
831. Aşağıdakilerden hangisi pazar bölümlendirme değişkeni değildir?
A) Coğrafik bölümlendirme B) Demografik bölümlendirme
C) Fiziksel bölümlendirme D) Psiko-grafik bölümlendirme
✓ Doğru Cevap: C
832. Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaçların özelliklerinden değildir?
A) İhtiyaçlar sonsuzdur. B) İhtiyaçlar devamlıdır.
C) İhtiyaçlar tatmin edildikçe D) İhtiyaçlar giderek azalır. şiddetini kaybeder.
✓ Doğru Cevap: D
833. Aşağıdakilerden hangisi, örgütsel pazarlar arasında yer almaz?
A) Aracılar pazarı B) Üreticiler pazarı
C) Kurumlar pazarı D) Tüketiciler pazarı
✓ Doğru Cevap: D
834. Açılış konuşmasında göz önünde tutulması gerekenler nelerdir?
A) Müşterinin adı ile hitap B) Kendini tanıtmak ve etmek kartvizit vermek
C) Genel konular hakkında D) Seçeneklerin hepsi konuşmak
✓ Doğru Cevap: D
835. Potansiyel müşteri yaratmak için en önemli kriter hangisidir?
A) Müşteri veri tabanı B) Rakipleri iyi analiz etmek oluşturmak
C) Maliyetleri sıkı kontrol D) Satış sonrası müşteri etmek memnuniyetini ölçümlemek
✓ Doğru Cevap: A
836. Aşağıdakilerden hangisi fizyolojik güdülerin kaynağı olamaz?
A) Nefret B) Açlık
C) Yorgunluk D) Susuzluk
✓ Doğru Cevap: A
837. Küresel pazarlamayı aşağıdakilerden hangisi en iyi tanımlar?
A) Ticari sınırların ortadan B) Pazarlamada kültürel kalkmasıyla rekabetin artması ve farklılıklara önem verilerek dünyanın tek pazar haline gelmesi pazarlama faaliyetlerinin yapılması
C) Uluslararası pazar D) İhracatta teşvikler fırsatlarının en iyi analiz sayesinde dış pazarlara açılmak edilerek yeni ürün geliştirilmesi
✓ Doğru Cevap: A
838. Emeklilik planlarında yer alan ilk satış süreci hangisidir?
A) Potansiyel müşteri yaratma B) Satış sunumu
C) Satışı kapama D) Satış sonrası hizmetler
✓ Doğru Cevap: A
839. Fiziksel dağıtım fonksiyonu aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A) Depolama B) Taşıma
C) Stok planlama D) Denetim
✓ Doğru Cevap: D
840. Aşağıdakilerden hangisi satış sürecinin aşamalarındandır?
A) Müşterinin tespit edilmesi B) Ürünün zamanında teslim edilmesi
C) Müşteri ihtiyaçlarının D) Seçeneklerin hepsi tespit edilmesi
✓ Doğru Cevap: D
841. Aşağıdakilerden hangisi ekip çalışmasının dezavantajıdır?
A) Ekip içerisinde bazı kişiler B) Sinerji pasif duruma gelir.
C) Fikir alış verişi D) Çalışanların moral ve motivasyonunun yükselmesi
✓ Doğru Cevap: A
842. Toplumsal Pazarlama anlayışının temel ilkesi hangisidir?
A) Sosyal sorumluluk B) Satışları arttırmak
C) Topluma daha çok mal/hizmet D) Reklam ve tanıtıma yönelmek sunabilmek
✓ Doğru Cevap: A
843. Aşağıdakilerden hangisi bir rutin satın alma işlemidir?
A) Ekmek, sigara alımı B) Ev, araba alımı
C) Markalı ürün alımı D) Özellikli mal alımı
✓ Doğru Cevap: A
844. Aşağıdakilerden hangisi satış tahmin tekniklerindendir?
A) Zaman Serileri Analizi B) Tüketici anketleri
C) Yönetici görüşü veya D) Seçeneklerin hepsi değerlendirmesi
✓ Doğru Cevap: D
845. Aşağıdakilerden hangisi hizmetlerin temel özelliğidir?
A) Soyuttur, depolanamaz. B) Homojendir.
C) Dayanıklıdır. D) Hizmetler hizmeti verenden ayrılabilir.
✓ Doğru Cevap: A
846. Kişisel satış aşamalarının birincisi hangi aşamadır?
A) Kişisel karşılaşma B) Dostluk ilişkileri geliştirme
C) Dinleme D) Cevap verme
✓ Doğru Cevap: A
847. Aşağıdaki pazarlama tanımlarından hangisi yanlıştır?
A) Üretilen ürün ve hizmetlerin B) Müşteri ihtiyaç ve en son tüketiciye ulaşana kadar beklentilerini anlama ve bu gerçekleştirilen faaliyetler doğrultuda hizmetin sunumunu planlama işlemi
C) Pazarlarla ilişki kurmak, D) Bir mal veya ürünün maksimum
insanların gereksinimlerini karla satış süreci.
doyurmak amacıyla değişimi
gerçekleştirmek
✓ Doğru Cevap: D
848. İnsan ilişkilerinde Empati ile ne kastedilmektedir?
A) Bir kişinin, bir başkasının B) Bir kişinin kendisini diğer karşısında olması insanlardan üstün görmesi
C) Bir kişinin kendisini, hiç D) Bir kişinin kendisini, bir kimsenin yerine koymaması başkasının yerine koyması
✓ Doğru Cevap: D
849. Markanın tüketiciler açısından temel faydası nedir?
A) Malın tanınmasını sağlar. B) Malın fiyatını arttırır.
C) Malın satılmasını sağlar. D) Malın reklamı daha ucuz olur.
✓ Doğru Cevap: A
850. Satış bölgeleri hangi kriterlere göre oluşturulmaz?
A) Coğrafi, idari ayırımlar B) Kırsal, kentsel
C) Gelişmiş, gelişmemiş yöreler D) Bireysel emeklilik ürününe talebi olmayanlar
✓ Doğru Cevap: D
851. İyi bir satış sürecinin aşamalarının sırası nedir?
A) İlk temas, ihtiyaç B) İhtiyaç belirleme, ilk belirleme, ürün sunumu, kapanış, temas, hazırlık, ürün sunumu, hazırlık kapanış
C) Hazırlık, ilk temas, ihtiyaç D) Hazırlık, ilk temas, ürün belirleme, ürün sunumu, kapanış sunumu, ihtiyaç belirleme, kapanış
✓ Doğru Cevap: C
852. Etkili bir pazar bölümlendirmesi nasıl olmalıdır?
A) Pazar bölümlendirmesi B) Pazar bölümlerine etkin bir yapılacak bölümün ölçülebilir şekilde ulaşılabilmeli. olması gerekir.
C) Pazar bölümleri homojen D) Seçeneklerin hepsi.
gruplara hizmet edebilecek kadar
büyük olmalı.
✓ Doğru Cevap: D
853. Aşağıdakilerden hangisi dolaylı soruya örnektir?
A) Bu ürünün maliyeti nedir? B) Bu ürünün fiyatı nedir?
C) Bu ürünü almak için ayda ne D) Seçeneklerden hiçbiri kadar para ayırabilirsiniz?
✓ Doğru Cevap: C
854. Hangisi satış tutundurma eylemlerinden biridir?
A) Şirket ziyaretleri B) Dergi ve gazeteler
C) Vitrin ve raf düzenleme D) Basın toplantıları
✓ Doğru Cevap: C
855. Bir işletmede pazarlama planı neden yapılır?
A) Değişim içindeki dış çevreye B) Değişimin yönünü ve uyabilmek için şiddetini görebilmek için
C) Elindeki kontrol edilebilir D) Seçeneklerin hepsi
ve kontrol edilemeyen değişkenleri
ölçebilmek için
✓ Doğru Cevap: D
856. Hangisi satış süreci içerisinde yer almaz?
A) Tüketici ihtiyacının B) Randevu belirlenmesi
C) İtirazları karşılama D) Rakip ürün ve şirketleri karalamak
✓ Doğru Cevap: D
857. Modern pazarlama anlayışının temeli nedir?
A) Müşteri odaklılık B) Ürün odaklılık
C) Hedef pazarı büyütmek D) Toplam kalite anlayışı
✓ Doğru Cevap: A
858. Hangisi reklamın amaçlarından değildir?
A) Kişisel satış programını B) Satışçıların ulaşamadığı desteklemek kişilere ulaşmak
C) Aracı işletmelerle D) Fiyatlandırmayı yönlendirmek ilişkileri geliştirmek
✓ Doğru Cevap: D
859. Müşteri ihtiyaçları nasıl belirlenir?
A) Kapalı uçlu sorular sorulur. B) Müşterinin anlatması beklenir.
C) Açık uçlu sorular sorulur. D) Şaşırtmaca sorular sorulur
✓ Doğru Cevap: C
860. Bir ürün/hizmet nasıl sunulur?
A) Özellikler anlatılır. B) Ürünün faydası anlatılır.
C) Müşteri ihtiyacı ile ürünün D) Satış sonrası hizmetler faydası arasında ilişki kurulur. anlatılır.
✓ Doğru Cevap: C
861. İlişkisel pazarlama nedir?
A) Her müşteriye özgü mal veya B) Internetten yararlanarak hizmet geliştirme esasına dayanan tavsiye ile mesajın paylaşılması pazarlama esasına dayanan pazarlama
C) Müşterilerin işletmeye D) İşletmenin tüketiciden, bağlılığını artırma, müşterilerle pazarlama yapmak için izin alması uzun süreli ilişkiler kurma esasına esasına dayanan pazarlama dayanan pazarlama
✓ Doğru Cevap: C
862. Kızıştırma Tekniği nedir?
A) Müşteriye alternatif sunmak B) Müşteriyi almış farz etmek
C) Müşteriye elindeki son ürün D) Almazsa başkasına satacağını olduğunu söylemek söylemek
✓ Doğru Cevap: D
863. Son Şans Tekniği nedir?
A) Müşteriye alternatif sunmak B) Müşteriyi almış farz etmek
C) Müşteriye elindeki son ürün D) Almazsa başkasına satacağını olduğunu söylemek söylemek
✓ Doğru Cevap: C
864. Rekabet avantajı nedir?
A) Bir işletmenin veya örgütün, B) İşletmenin kaynak ve rekabet ortamında, rakipleri yetenekleri ile uyguladığı karşısında kaynaklarını kullanma ya stratejiler arasında tutarlılık da faaliyet alanı nedeniyle elde olmasıdır. ettiği üstünlüktür.
C) Sıradan bir rakibin, sürekli D) Rakiplerin fiyat olarak sermaye maliyetinin üstünde stratejilerinin bir markaya olan bir kazanç elde etmesidir. talebi başka markaya çekmesidir.
✓ Doğru Cevap: A
865. Çapraz rekabet nedir?
A) Bir işletmenin amaçlarını B) Bir pazarda tüketicilerin gerçekleştirmede kullanabileceği ilgisini kazanmak için satıcıların önemli bir pazarlama bileşenidir. birbiriyle yarıştıkları bir müdahele biçimidir.
C) Bir dağıtım kanalının aynı D) Hiçbiri
düzeyinde bulunan ve benzer malları
satan fakat farklı yapıdaki
işletmeler arasındaki rekabettir.
✓ Doğru Cevap: C
Temel İşletme ve İktisat
Temel İktisat
866. Aşağıda belirtilen maddelerden hangisi veya hangileri Oligopol piyasalar için geçerlidir? I. Firma sayısı çok fazladır. II. Firmaların sattığı mallar birbirinin aynı olabilir veya bir ölçüde birbirlerinden farklı olabilirler. III. Bir firmanın ürettiği ürünün üretim miktarı, kalitesi ve fiyatı üzerinde diğer firmaların etkisi vardır. IV. Firmaların piyasadaki pazar payı küçüktür.
A) I, II B) I, II, III
C) II, III D) Yalnız IV
✓ Doğru Cevap: C
867. Ulusal ekonomilerde iç ve dış özkaynaklar hedeflenen tüketim ve yatırım harcamalarını karşılamaya yeterli değilse yabancı kaynak kullanılır. Yabancı kaynak aşağıda belirtilen durumlardan hangisi veya hangileri aracılığıyla temin edilir? I. Yatırım amaçlı yabancı sermaye II. Portföy amaçlı yabancı sermaye III. Dış borçlanma IV. Tüketim amaçlı yabancı sermaye
A) Yalnız I B) I, II
C) I, II, III D) Yalnız IV
✓ Doğru Cevap: C
868. Belli bir dönemde gerçekleşen üretim sırasında aşınan aktiflerin amortismana tabi tutulmasının sonucunda elde edilen milli hasıladır. Ülkenin net üretim gücünü gösteren ve tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gayri Safi Milli Hasıla B) Safi Milli Hasıla
C) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla D) Milli Gelir
✓ Doğru Cevap: B
869. Son yıllarda, mahalle bakkallarının ve küçük parakende firmaların yerini büyük marketlerin ve alışveriş merkezlerinin alması şeklinde gelişen rekabet piyasası değişikliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Monopollü rekabet B) Monopollü rekabet piyasasından piyasasından saf oligopol farklılaştırılmış oligopol piyasasına geçiş piyasasına geçiş
C) Oligopol piyasadan monopol D) Tam rekabet piyasasından piyasaya geçiş monopol piyasaya geçiş
✓ Doğru Cevap: B
870. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri ekonominin reel kesimini oluşturur? I. Üretim faktör piyasaları II. Nihai mal ve hizmetlerin alım satımının yapıldığı piyasalar III. Finans piyasaları
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) I ve II D) I ve III
✓ Doğru Cevap: C
871. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri devletin yaptığı cari harcamalardandır? I. Dul ve yetime yapılan ödemeler, II. Memurlara yapılan maaş ödemeleri, III. Dubleks yol yapımı
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) Yalnız III D) I, III
✓ Doğru Cevap: B
872. Diğer malların üretimlerinde kullanılmak üzere talep edilen ve sonuçta üretimi mümkün kıldıkları malların değerleri içinde ifadelerini bulan mallara ne ad verilir?
A) Üretim malları B) Ara mallar
C) Tüketim malları D) Nihai mallar
✓ Doğru Cevap: B
873. Aşağıdaki sıralamalardan hangisinde aktifler, likiditesi en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmıştır? I. Otomobil II. Nakit III. A tipi yatırım fonu katılma belgesi
A) III-I-II B) III-II-I
C) I-II-III D) II-III-I
✓ Doğru Cevap: D
874. Bir malın fiyatındaki yüzde değişmenin bir başka malın talep miktarındaki yüzde değişimi nasıl etkilediğini incelemek için kullanılan esneklik kavramına ne denir?
A) Üretim olanakları eğrisi B) Talebin gelir esnekliği
C) Talebin çapraz esnekliği D) Tüketim olanakları eğrisi
✓ Doğru Cevap: C
875. Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörlerinin GSMH’nın yaratılmasına sağladıkları katkı nedeniyle Milli Gelir’den almaya hak kazandıkları paylardan biri değildir?
A) Rant B) Katma değer
C) Ücret D) Kar
✓ Doğru Cevap: B
876. Reel gelirin artması ile bir maldan daha az ve reel gelirin azalması ile söz konusu maldan daha fazla kullanılmak isteniliyorsa, o mal …,…,…,…,‘dır.
A) Serbest mal B) Normal mal
C) Düşük mal D) İkame mal
✓ Doğru Cevap: C
877. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) uzun süre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) üzerinde olması ne tür bir enflasyonun göstergesidir?
A) Talep B) Maliyet
C) Kronik D) Hiper
✓ Doğru Cevap: A
878. “Ne, nasıl, kimin için üretilecektir?” sorusunun çözümü devlet ve piyasa tarafından birlikte sağlanıyorsa bu sistem ne olarak adlandırılır?
A) Dışsal Ekonomi B) Kumanda Ekonomisi
C) Karma Ekonomi D) Piyasa Ekonomisi
✓ Doğru Cevap: C
879. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri kısa dönemli faiz oranlarını belirler?I. Para piyasası,II. Sermaye piyasası,III. Merkez Bankası
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) I ve III D) I-II ve III
✓ Doğru Cevap: C
880. Bir yatırım aracından %95 gelir elde eden bir yatırımcı enflasyon oranının aynı dönem içinde %50 olduğunda reel kazanç oranı ne olmuştur?
A) 145% B) 30%
C) 45% D) 50%
✓ Doğru Cevap: B
881. Kısa dönemli nakit fazlası olup parayı plase edemeyen bankanın TCMB aracılığı ile borç vererek gelir sağlaması hangi piyasada gelişir?
A) TCMB Açık Piyasa İşlemleri B) TCMB Interbank Para Piyasası
C) Bankalararası Döviz Piyasası D) Bankalararası Repo Piyasası
✓ Doğru Cevap: B
882. Birbirlerine etki edebilecek kadar az sayıda satıcının, sonsuz alıcı ile karşı karşıya geldiği piyasa türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Monopollü Rekabet B) Düopol
C) Oligopol D) Monopol
✓ Doğru Cevap: C
883. Üretime fiziksel ve düşünsel katkı gerçekleştiren bireylerin katkılarının karşılığı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?
A) İşgücü B) Emek
C) Ücret D) Sermaye
✓ Doğru Cevap: C
884. TCMB’nın bankalara geçici süre ile hazine bonosu / devlet tahvili satmasının sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Bankaların likiditeleri ve B) Bankaların verebilecekleri ödünç verebilecekleri fonlar kredi hacimleri daralır. azalır.
C) Kredi faiz oranları D) Bankaların verebilecekleri yükselir. kredi hacimleri genişler, yatırımlar artar.
✓ Doğru Cevap: D
885. Enflasyon, fiyatlar genel seviyesinde meydana gelen sürekli artıştır. Aşağıdakilerden hangisi enflasyonun sebeplerinden değildir?
A) Cari fiyatlarla toplam B) Üretim girdi fiyatlarının talebin toplam arzdan fazla olması artması
C) Tasarrufların yatırımlardan D) Piyasada kişilerin talep az olması edeceğinden fazla mal bulunması
✓ Doğru Cevap: D
886. Toplam istihdam içindeki payı oldukça yüksek olan bir sektörün krize girmesi durumunda aşağıdaki şıklardan hangisi gerçekleşmez?
A) İşsizlik artar, iç talep B) Konsolide bütçe açığı küçülür, daralır. kamu finansman ihtiyacı azalır.
C) Büyüme eğilimi ivme D) Söz konusu sektöre önemli kaybeder. ölçüde kredi vermiş olan bankaların mali yapısı bozulur, kredi notu düşer.
✓ Doğru Cevap: B
887. Aşağıdaki işlevlerden hangisi Merkez Bankasının, likidite hacmini piyasadaki alışverişi sağlayacak düzeyde tutmasını ifade eder?
A) Para piyasasının istikrarının B) Devletin bankacılığını sağlanması. yapma.
C) Düzenleyici otorite mercii D) Kağıt para kullanımının olarak hizmet verme. yaygınlaşmasını sağlama.
✓ Doğru Cevap: A
888. Aşağıdaki şıklardan hangisi dalgalı kur tercihinin benimsendiği bir ekonomide yerli paranın değer kaybetmesi sonucunu yaratmaz?
A) Bütçe açığının beklenenin B) Cari açığın beklentilerin altında gerçekleşmesi çok üzerine çıkma eğilimine girmesi
C) Mali disiplinin bozularak D) Dış piyasaların karışması belirsizliği önemli ölçüde sonucu sermayenin sağlam liman arttırması arayışına kilitlenmesi
✓ Doğru Cevap: A
889. Firmalarca tutulan hammadde, yarımamül ve mamül maddeler miktarındaki artışları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sabit sermaye yatırımları B) Stok yatırımları
C) Safi yatırımlar D) Gayrisafi yatırımlar
✓ Doğru Cevap: B
890. Bir ülke parasının diğer paralara (döviz) ve altına kolayca dönüştürülebilmesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?
A) Deflasyon B) Enflasyon
C) Revalüasyon D) Konvertibilite
✓ Doğru Cevap: D
891. 2006 yılı Konsolide Bütçe Açığı hedefinin 13,2 milyar TL olduğunu dikkate alırsak aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Bütçe dışında net bir gelir B) 2006 yılı iç ve dış borç yaratılamıyorsa, söz konusu açığın anapara ödemeleri ile birlikte söz iç veya dış borçlanma ile finanse konusu açık toplamı kamu finansman edilmesi gerekir. ihtiyacına ilişkin büyüklüğü belirler.
C) Gerçekleşen açığın hedef D) Konsolide Bütçe Açığı ile kamu rakamı aşması durumunda kamu finansman ihtiyacı arasında finansman ihtiyacı büyür. herhangi bir ilişki yoktur.
✓ Doğru Cevap: D
892. Elektrik, su, petrol, doğalgaz gibi enerji girdilerinde oluşabilecek fiyat artışları aşağıdakilerden hangisinin nedenidir?
A) Maliyet enflasyonu B) Yapısal Enflasyon
C) Talep Enflasyonu D) Arz Enflasyonu
✓ Doğru Cevap: A
893. Pazara giriş maliyetinin yüksek olmasından dolayı hemen tüm pazarı birkaç şirketin kontrol ettiği piyasaya ne ad verilir?
A) Tekel B) Tam Rekabet
C) Oligopol D) Tekelci Rekabet
✓ Doğru Cevap: C
894. Özel sektörün ekonomideki rolünün artırılması kapsamında aşağıdakilerden hangisi özelleştirmenin yararlarından değildir?
A) Teknolojik yenileşmeyi B) Verimliliğin ve maliyet sağlar. yapısının uluslararası rekabet edebilir seviyeye getirilmesini sağlar.
C) Sermayenin tabana yayılmasının D) Devletin mal ve hizmet önlenmesini sağlar. üreticisi konumundan uzaklaşarak, asli görevleri olan yasama, yürütme ve yargı üzerinde yoğunlaşmasını sağlar.
✓ Doğru Cevap: C
895. Bir ülke parasının satın alma gücünün yabancı ülke paraları karşısında yükseltilmesi durumu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Konsolidasyon B) Revalüasyon
C) Devalüasyon D) Stabilizasyon
✓ Doğru Cevap: B
896. Devlet, özel sektör uygulamalarına benzer yöntemlerle gelir elde edebilir. Aşağıdakilerden hangisi bu yöntemlerdendir?
A) KİT’lerin piyasa B) Borçlanma yoluyla sağlanan faaliyetlerine katılmasıyla gelirler sağlanan gelirler
C) Devletin sahip olduğu D) Seçeneklerin hepsi
taşınır ve taşınmaz servet
unsurlarının satılması, kiralanması
ya da bir başka biçimde
değerlendirilmesi yoluyla sağlanan
gelirler
✓ Doğru Cevap: D
897. Aşağıdakilerden hangisi bir firmanın kısa dönemde en düşük maliyetle gerçekleştirebildiği üretim miktarını ifade eder?
A) Tam kapasite B) Atıl kapasite
C) Eksik kapasite D) Aşırı kapasite
✓ Doğru Cevap: A
898. Neo-Klasik İktisatçılar tarafından savunulan Görünmeyen El Mekanizması sayesinde aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
A) Arz edilen miktar, talep B) Arz veya talep fazlalığı erir, edilen miktardan fazla olup arz piyasa denge noktasına geri fazlası oluşur. döner.
C) Talep edilen miktar, arz D) Arz ve talep miktarı edilen miktardan fazla olup talep etkilenmez. fazlası ortaya çıkar.
✓ Doğru Cevap: B
899. Bir malın talep edilen miktarı ile arz edilen miktarının eşit olduğu durum aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?
A) Tüketici Dengesini B) Piyasa Dengesini
C) Firma Dengesini D) Üretici Dengesi
✓ Doğru Cevap: B
900. Bir ülkenin diğer ülkeler ile gerçekleştirdiği her türlü uluslararası ekonomik işlemin yer aldığı tabloya ne denir?
A) Dış Ticaret Dengesi B) Cari İşlemler Dengesi
C) Ödemeler Dengesi D) Sermaye Hareketleri
✓ Doğru Cevap: A
901. İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan kıt kaynakların idaresi aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımıdır?
A) İktisat B) Kaynak
C) Tasarruf D) İkame
✓ Doğru Cevap: A
902. Aşağıdakilerden hangisi gelişmekte olan ekonomilerde, ekonomik krizlerin ortaya çıkış nedenlerinden biri değildir?
A) Yanlış uygulanan para ve kur B) Kronikleşen yapısal sorunlar politikaları
C) Özerk Merkez Bankası D) Dış ticaret açığının hızla büyümesi
✓ Doğru Cevap: C
903. Bireyin, toplumun ortalama refah düzeyinin altında bir gelire sahip olma durumu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mutlak yoksulluk B) Nispi yoksulluk
C) Ekstrem yoksulluk D) Sermaye sığlaşması
✓ Doğru Cevap: B
904. Aşağıdakilerden hangileri üretim faktörlerindendir? I. Emek, II. Girişimci, III. Sermaye, IV. Talep, V. Arz
A) I, II ve V B) I, II ve IV
C) I, II ve III D) IV, V
✓ Doğru Cevap: C
905. Bir şeyi elde edebilmek için, başka bir şeyden vazgeçmek zorunluluğunu, aşağıdakilerden hangisi tanımlar?
A) Alternatif maliyet B) Ekstra maliyet
C) Alternatif kazanç D) Ekstra gider
✓ Doğru Cevap: A
906. Bir ekonomide enflasyonist etki, aşağıdakilerden hangi maliye politikası uygulanarak minimize edilebilir?
A) Genişletici maliye B) Vergileri azaltıcı ve kamu politikası harcamalarını artırıcı maliye politikaları
C) Daraltıcı maliye politikası D) Devletin müdahale etmediği maliye politikası
✓ Doğru Cevap: C
907. Aşağıdakilerden hangisi ölümcül hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların talep fiyat esnekliğidir?
A) Esneklik 1’den büyük B) Esneklik 1’den küçük
C) Esneklik değeri sıfır D) Esneklik değeri sonsuz
✓ Doğru Cevap: C
908. Aşağıdakilerden hangisi, piyasa türü ne olursa olsun, bir firmanın kar maksimizasyonu koşullarındandır?
A) Firmanın marjinal gelirinin B) Firmanın ortalama gelirinin firmanın ortalama maliyetine eşit firmanın ortalama maliyetine eşit olması olması
C) Firmanın marjinal maliyet D) Firmanın marjinal maliyetinin eğrisinin azalan bir eğri olması firmanın marjinal gelirine eşit olması
✓ Doğru Cevap: D
909. Fiyat artışlarının eksiye düşmesi ve enflasyonun düşürülme süreci sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
A) Deflasyon-Dezenflasyon B) Enflasyon-Devalüasyon
C) Stagflasyon-Revalüasyon D) Deflasyon-Revalüasyon
✓ Doğru Cevap: A
910. Aşağıdaki faktörlerden hangisi maliyet kökenli enflasyonist baskı yaratan faktörlerden biri değildir?
A) Yerli paranın aşırı düzeyde B) Kamu sektörünün ürettiği değer kaybetmesi sınai girdi fiyatlarına yüksek oranlı zam yapılması
C) Global düzeyde petrol D) Kısa vadeli faizlerin fiyatının yükselmesi düşmesi
✓ Doğru Cevap: D
911. Aşağıdakilerden hangisi tüketicinin tükettiği mallardan birinin fiyatının düşmesinin sonucu değildir?
A) Fiyatı düşen malın B) Tüketicinin reel gelirinin tüketiminin artması azalması
C) Tüketici dengesinin D) Tüketicinin bütçe doğrusunun değişmesi değişmesi
✓ Doğru Cevap: B
912. Gelirdeki bir birimlik nispi değişmenin talep miktarında meydana getireceği nispi değişmeye ne denir?
A) Arzın fiyat esnekliği B) Fiyat esnekliği
C) Talebin gelir esnekliği D) Birim esneklik
✓ Doğru Cevap: C
913. Aşağıdakilerden hangisi emek piyasasında dengenin değişmesine neden olan faktörlerden biri değildir?
A) Teknolojik gelişme B) Zevk ve tercihlerin değişmesi
C) Ücret düzeyinin değişmesi D) Nüfus artışı
✓ Doğru Cevap: B
914. Devletin vergiler, kamu harcamaları ve borçlanma yoluyla ekonomiye müdahale etmesine ne ad verilir?
A) Gelirler politikası B) Büyüme politikası
C) Para politikası D) Maliye politikası
✓ Doğru Cevap: D
915. Aşağıdakilerden hangisi Stagflasyonun yaşandığı bir ekonomi için geçerli durumlardan biri değildir?
A) Ekonomik durgunluk B) İşsizlik oranı yüksektir. sözkonusudur.
C) Enflasyon oranı yüksek D) İşsizlik ile enflasyon ters seviyede seyretmektedir. yönlü olarak hareket etmektedir.
✓ Doğru Cevap: D
916. Paranın hangi fonksiyonu mal ve hizmetlerin el değiştirmesi sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır?
A) Değişim aracı olma B) İktisat politikası aracı olma
C) Finansal yeniliklere olanak D) Hesap birimi olma tanıma
✓ Doğru Cevap: A
917. Aşağıdaki şıklardan hangisi petrol fiyatının önemli ölçüde artmasının sonuçlarından biri değildir?
A) Petrol tüketen ülkelerden B) Uluslararası ticaret hacmini
üreten ülkelere önemli ölçüde arttırır.
kaynak transfer gerçekleşmesi
global düzeyde gelir dağılımını
bozar.
C) Global düzeyde diğer mallara D) Maliyet enflasyonu ortaya yönelik talebi azaltır, işsizliği çıkar. arttırır.
✓ Doğru Cevap: B
918. Devletin ve dış ticaretin olmadığı bir ekonomide toplam talep hangi faktör tarafından belirlenir?
A) İstihdam düzeyi B) Tasarruf düzeyi
C) Tüketim ve yatırım D) Gelir harcamaları
✓ Doğru Cevap: C
919. İkamenin mümkün olmaması için aşağıdakilerden hangi durumun esneklik için geçerli olması gerekir?
A) Esneklik>1 B) Esneklik=1
C) Esneklik<1 D) Esneklik=0
✓ Doğru Cevap: D
920. Aşağıdakilerden hangisi milli geliri oluşturan unsurlardandır? I. Rant II. Faiz III. Arz IV. Kar
A) I, II, III B) I, II, IV
C) II, III, IV D) III, IV
✓ Doğru Cevap: B
921. Makro ekonomide sağlanmak istenilen temel hedefler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Tam istihdamın sağlanması B) Marjinal fayda
C) Enflasyonun düşürülmesi D) Ekonomik büyüme
✓ Doğru Cevap: B
922. Aşağıdakilerden hangisi tüketici düzeyinde fiyat oluşumunda etkili olan unsurlardan değildir?
A) Malın sağladığı fayda B) Malın temin edilebilirlik düzeyi
C) Malın kalitesi D) Üretim veya ithalat maliyeti
✓ Doğru Cevap: D
923. Ulusal para biriminin, diğer paralar ve altına serbestçe dönüştürülebilmesine ne ad verilir?
A) Revalüasyon B) Deflasyon
C) Konvertibilite D) Stagflasyon
✓ Doğru Cevap: C
924. Tüketicinin belli koşullarda en yüksek faydayı sağladığı durum aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tüketim eğilimi B) Tüketici dengesi
C) Piyasa dengesi D) Arz talep dengesi
✓ Doğru Cevap: B
925. Aşağıdakilerden hangisi üretici düzeyinde fiyat oluşumuna etki eden faktörlerden değildir?
A) Malın üretimi veya ithalatı B) Firma karı esnasında katlanılan maliyetler
C) Dolaylı vergiler D) Tüketici tercihleri
✓ Doğru Cevap: D
926. Tüketicinin bir malı razı olduğu fiyattan daha düşük fiyata satın almasına ne ad verilir?
A) Tüketici rantı B) Üretici rantı
C) Tasarruf D) Kar
✓ Doğru Cevap: A
927. Enflasyon ile işsizliğin bir arada görüldüğü ekonomik bunalım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Stagflasyon B) Depresyon
C) Stagnasyon (Durgunluk) D) Resesyon
✓ Doğru Cevap: A
928. Aşağıdakilerden hangisi özel sektör imalat sanayinin enflasyonist eğilimlerini gösterir?
A) Yurt İçi Üretici Fiyat B) Tüketici Fiyat Endeksi Endeksi
C) Çekirdek enflasyon D) Talep enflasyonu
✓ Doğru Cevap: C
929. Aşağıdaki şıklardan hangisi işsizliğin artmasına sebep olan faktörlerden biri değildir?
A) İç talepte ciddi bir daralma B) Global düzeyde yaşanan yaşanması durgunluğun dış satım imkanlarını sınırlaması
C) Ekonomi genelinde rekabet D) Kamu harcamalarının gücünün artması imkansızlık nedeniyle hatırı sayılır ölçüde daralması
✓ Doğru Cevap: C
930. TCMB’nın Interbank Para Piyasasına para vermesi TL faizi ve döviz kurunu nasıl etkiler?
A) TL faizi artar, döviz kuru B) TL faizi düşer, döviz kuru artar. artar.
C) TL faizi artar, döviz kuru D) TL faizi düşer, döviz kuru düşer. değişmez.
✓ Doğru Cevap: B
931. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde uygulanan İstikrar Programının amaçlarından değildir?
A) Kamu borç stoğunu azaltmak. B) Sürdürülebilir büyümeyi sağlamak.
C) Sürdürülebilir istihdam D) Vergi indirimi sağlamak. artışını sağlamak.
✓ Doğru Cevap: D
932. Çok satıcının olduğu ve ürünlerin farklılaştığı piyasa türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Monopol B) Oligopol
C) Monopollü rekabet D) Duopson
✓ Doğru Cevap: C
933. Aşağıdakilerden hangisi kayıt dışı ekonominin doğuşuna neden olan olaylardan değildir?
A) Bazı faaliyetlerin çeşitli B) Ödeyecekleri vergiyi kanunlarla yasaklanmış olması azaltmak için bir kısım mükellefin eksik ya da yanlış belge kullanması
C) İşverenlerin, istihdam D) Kişilerin devletçe sağlanan ettikleri kişilerin düzenli işsizlik ödeneği gibi bazı kayıtlarını tutmaları imkanları kaybetmemek için üretim sürecine katkılarını gizlemeleri
✓ Doğru Cevap: C
934. Aşağıdaki kararlardan hangisi maliye politikası kapsamında alınan önlemlerden biridir?
A) Merkez Bankasının döviz B) Devletin kurumlar vergisi kurunu sabitlemesi oranını %50’den %25’e düşürmesi
C) Devlet tarafından piyasa D) Devletin sorunlu bankalara faizlerine müdahale edilerek el koyarak mevduat toplamalarını tasarrufçunun enflasyona karşı yasaklaması korunması
✓ Doğru Cevap: B
935. Kamu Kesimi Borçlanma Gereği (KKBG) aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile ifade edilir?
A) Genel ve Katma Bütçeli B) Toplam Kamu Açığı ile ifade İdarelerin Finansman Açığı ile edilir. ifade edilir.
C) Konsolide Bütçe Açığı, KİT D) İşletmeci Kamu Finansman Açığı ve Yerel Kuruluşlarının Finansman Yönetimlerin Finansman Açıkları Açıklarının GSYİH’ye oranı olarak toplamıdır. ifade edilir.
✓ Doğru Cevap: B
936. Sermaye ile işgücü arasında ikame olmaması sonucu, ikame esnekliği hangi değeri alır?
A) 0 B) 1,5
C) 1 D) 0,5
✓ Doğru Cevap: A
937. Aşağıdakilerden hangisi ithalatı ve ihracatı belirleyen faktörler arasında yer almaz?
A) Hem yerli ülkenin hem de B) Döviz kurları yabancı ülkelerin gelir düzeyleri
C) Ticari kısıtlamalar D) Tasarruflar
✓ Doğru Cevap: D
938. Bir ülkede fiyatlar genel seviyesinin sürekli ve düzenli olarak azalmasına ne denir?
A) Revalüasyon B) Deflasyon
C) Enflasyon D) Resesyon
✓ Doğru Cevap: B
939. Aşağıdakilerden hangisi Kamu Kesimi Açıklarını oluşturan unsurlardan biri değildir?
A) Stok değişmeleri B) KİT’ler
C) Sosyal Güvenlik Kuruluşları D) Belediyeler
✓ Doğru Cevap: A
940. Bir firmanın üretim miktarı 0 olsa bile katlanmak zorunda olduğu maliyete ne denir?
A) Zorunlu maliyet B) Sabit maliyet
C) Eş maliyet D) Seçeneklerden hiçbiri
✓ Doğru Cevap: B
941. Bir malın, hem ikame hem de tamamlayıcı malının fiyatı arttığında, mala olan talep,
A) Artar B) Azalır
C) Değişmez D) Hepsi mümkündür
✓ Doğru Cevap: D
942. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde aşağıdakilerden hangisinin ağırlığı en fazladır?
A) Su temini B) Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı
C) Madencilik ve taşocakçılığı D) İmalat
✓ Doğru Cevap: D
943. Aşağıdakilerden hangisi kapitalist ekonomi düzeninin özellikleri içinde yer almaz?
A) Kişiler iktisadi karar ve B) Kişiler üretim ve tüketim davranışlarında serbesttir. malları üzerinde mülkiyet hakkına sahiptir.
C) Kaynakların nasıl D) Üretim malları kişilere değil kullanılacağı firma kararlarınca topluma aittir. belirlenmektedir.
✓ Doğru Cevap: D
944. Kısa vadeli bir devlet borcunun uzun vadeli borçla değiştirilmesine ne ad verilir?
A) Bütçe B) Finansman
C) Konsolidasyon D) Virman
✓ Doğru Cevap: C
945. Mali piyasaların ekonomideki faydaları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Gelir ve refah artışına B) Tasarrufların vadesinin katkı kısalması
C) Risk ayarlamaları D) Büyük ölçekli firmaların kurulması
✓ Doğru Cevap: B
946. Marjinal fayda ile ihtiyacın şiddeti arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sınırlı bir ilişki vardır. B) Ters orantılı bir ilişki vardır.
C) Doğru orantılı bir ilişki D) Hiçbir ilişki yoktur. vardır.
✓ Doğru Cevap: C
947. Bir malın fiyatı arttıkça ondan daha az satın alınmak istenmesi ne ile açıklanır?
A) Marjinal ikame haddi B) Talep Yasası
C) Gelir Yasası D) Azalan Marjinal Fayda Yasası
✓ Doğru Cevap: B
948. Devlet tarafından bir malın fiyatı üzerine konulan minimum sınıra ne ad verilir?
A) Tavan Fiyat B) Denge Fiyatı
C) Taban Fiyat D) Maksimum Fiyat
✓ Doğru Cevap: C
949. Piyasa dengede iken, tüketicilerin gelirlerinin artması dengeyi nasıl etkiler?
A) Miktar artar, fiyat azalır. B) Miktar değişmez, fiyat artar.
C) Malın fiyatı azalır. D) Miktar ve malın fiyatı artar.
✓ Doğru Cevap: D
950. Para arzının artmasının sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) İstihdam hacmi azalır. B) Gelir düzeyi artar.
C) Faiz oranları düşer. D) Kredi faiz oranları düşer.
✓ Doğru Cevap: A
951. Aşağıdakilerden hangisi bir malın değerinin belirlenmesinde etkili değildir?
A) Malın sağladığı fayda B) Malın bol veya kıt olması
C) Malın kalitesi D) Malın fiyatı
✓ Doğru Cevap: D
952. Ekonomiyi genel olarak inceleyen ekonomik analiz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Makro ekonomi B) Teknik analiz
C) Stok analiz D) Mikro ekonomi
✓ Doğru Cevap: A
953. Firmanın kendi kararlarının bir sonucu olan maliyet azalışına ne ad verilir?
A) Faktörel maliyet azalışı B) Endüstriyel maliyet azalışı
C) Dışsal ekonomiler D) İçsel ekonomiler
✓ Doğru Cevap: D
954. Fiyatlar genel seviyesindeki düzenli ve sürekli azalma veya düşüşe ne denir?
A) Enflasyon B) Deflasyon
C) Devalüasyon D) Revalüasyon
✓ Doğru Cevap: B
955. Para arzının artması durumunda arz ve talep dengesindeki değişim nasıl olur?
A) Talep edilen para miktarı B) Talep edilen para miktarı azalır. artar.
C) Fiyatlar genel düzeyi artar. D) Arz edilen para miktarı azalır.
✓ Doğru Cevap: C
956. Döviz ve döviz kurları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Döviz kuru yabancı paraların B) Merkez Bankası piyasaya ulusal para cinsinden ifadesidir. döviz sürme veya çekme şeklinde müdahaleler yapabilir.
C) Ulusal paranın değerinin, D) Devalüasyon ülkenin ihraç diğer ülkelerin paraları karşısında mallarının yabancı para cinsinden düşürülmesine devalüasyon denir. fiyatlarını artırır.
✓ Doğru Cevap: D
957. Konsolide bütçe dengesi açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Enflasyonun beklenen düzeyi B) Büyümenin hedeflenen düzeyi aşması durumunda, harcama aşması durumunda, bütçe disiplinini korumak zorlaşır. gelirlerindeki gerçekleşme hedeflenen seviyenin üzerine çıkabilir.
C) Büyüme ve enflasyon D) Kayıt dışı eğilimlerin artış hedeflerinden sapmanın büyük olması eğilimine girmesi bütçe bütçe dengesini etkilemez. performansını etkiler.
✓ Doğru Cevap: C
958. Para politikası araçlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Reeskont oranını düşürmek B) Enflasyonla mücadelede paranın arzını arttırır. merkez bankaları tahvil piyasalarına satıcı olarak girer.
C) Açık piyasa işlemlerini D) Zorunlu karşılık oranını merkez bankası yürütür. bankalar belirler.
✓ Doğru Cevap: D
959. Aşağıdakilerden hangisi malın malla takas edildiği bir mübadele şeklidir?
A) Kavim ekonomisi B) Piyasa ekonomisi
C) Trampa ekonomisi D) Fiyat mekanizması
✓ Doğru Cevap: C
960. Talep enflasyonunun nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Para arzındaki artış B) Faiz oranlarındaki düşüş
C) Vergi oranlarındaki artış D) Gelir düzeyindeki artış
✓ Doğru Cevap: C
961. Aşağıdakilerden hangisi yatırım ortamının iyileşmesinin sebeplerindendir?
A) Reel sektörü güçlendirecek B) Enflasyonun artış göstermesi
teşviklerin ve tedbirlerin
uygulanması
C) Büyümenin gerilemesi D) Faizlerin yükselmesi
✓ Doğru Cevap: A
962. Aşağıdakilerden hangisi tüketim harcamalarını direkt etkileyen faktördür?
A) Faiz oranı B) Sermaye mallarının maliyeti
C) Servet D) Teknolojik değişme
✓ Doğru Cevap: C
963. Daima hazır satın alma gücü aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımıdır?
A) Kredi B) Nakit para
C) Trampa D) Döviz
✓ Doğru Cevap: B
964. Makro ekonomik denge açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Tasarruf-yatırım dengesine B) Makro denge bozuk olduğu, ilişkin gelişmeler makroekonomik tesis edilmediği sürece fiyat dengeyi etkilemez. istikrarı hedefi yakalanamaz.
C) Bütçe açığının kontrolsüz D) Döviz kuru ve faiz gibi bir şekilde büyümesi makroekonomik temel fiyatlardaki aşırı dalgalanma dengeyi bozar. dengesizliğin sonucu olarak ortaya çıkar.
✓ Doğru Cevap: A
965. Aşağıdakilerden hangisi arz eğrisinin sağa doğru kaymasına neden olur?
A) Fiyatların azalması B) Vergilerin artması
C) Teknolojik ilerlemeler D) Kaynak maliyeti artışı
✓ Doğru Cevap: C
966. Aşağıdakilerden hangisi bir malın değerini fiyata dönüştüren unsurdur?
A) Ortak değer ölçüsü B) Kağıt para
C) Altın para D) Gümüş para
✓ Doğru Cevap: A
967. Aşağıdakilerden hangisi talebi doğrudan etkileyen bir faktör değildir?
A) Tüketicilerin gelir durumu B) Teknolojik gelişme
C) Rakip malların fiyatları D) Tamamlayıcı malın fiyatı
✓ Doğru Cevap: B
968. Aşağıdakilerden hangisi tam rekabet piyasasının şartlarından değildir?
A) Pazarda alıcı ve satıcının B) Alıcı ve satıcıların pazarda çok fazla sayıda olması çıkarlarını gözetecek biçimde rasyonel davranmaları
C) Piyasada konu olan malın yakın D) Piyasaya giriş çıkışın ikamesinin bulunmaması herkese açık olması
✓ Doğru Cevap: C
969. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik büyüme ile ilgili gösterge değildir?
A) Kapasite Kullanım Oranı B) Ödemeler Dengesi Verileri
C) Sanayi Üretimi Verileri D) İstihdam Verileri
✓ Doğru Cevap: B
970. Aşağıdakilerden hangisi kamu kesiminin gelir kaynaklarından değildir?
A) Özel gelir ve fonlar B) Vergi gelirleri
C) Transfer gelirleri D) Vergi dışı normal gelirler
✓ Doğru Cevap: C
971. Aşağıdakilerden hangisi arzı direkt etkileyen faktörlerden değildir?
A) Teknolojik gelişme B) Tüketici tercihleri
C) Devlet politikaları D) Üretim faktörlerinin maliyeti
✓ Doğru Cevap: B
972. Aşağıdakilerden hangisi talep kavramını tam olarak ifade etmektedir?
A) Talep, belli bir fiyat B) Talep fiyat ile miktar
seviyesinde tüketicilerin satın arasındaki ilişkidir.
almaya hazır olduğu mal miktarını
gösterir.
C) Talep tüketicinin D) Tüketilen mal miktarıdır. tercihidir.
✓ Doğru Cevap: A
973. İki-üç yılı aşan büyük boyutlu ekonomik daralmalar nasıl tanımlanır?
A) Resesyon B) Deflasyon
C) Depresyon D) Dezenflasyon
✓ Doğru Cevap: C
974. Kamu borçlanması açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Öngörülen konsolide kamu B) Kamu borçlanma ihtiyacı sektörü faiz dışı fazla hedefinin karşılanırken ödenen ortalama reel yakalanması kamu borç yükünün daha faiz düzeyi kamu borç yükünün fazla ağırlaşmaması açısından ağırlaşmaması açısından önemlidir. önemlidir, fakat yeterli değildir.
C) Büyüme oranı ve faiz dışı D) Kamu borcunun iç ve dış borç fazla düzeyi borç yüküne ilişkin olarak dağılımı yanı sıra vade beklentiler açısından önemli yapısı da borçlanmaya ilişkin değildir. beklentiler açısından önemlidir.
✓ Doğru Cevap: C
975. Ödemeler dengesi açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Cari denge, dış alemle B) Makro denge açısından cari yapılan mal ve kıymet ticaretinin denge, büyüme açısından ise dış net bakiyesidir. alemle yapılan mal ve hizmet ticaretindeki hacim önemlidir.
C) Net sermaye hareketi ve net D) Sermaye hareketlerinin net
hata ve noksan büyüklüklerinin giriş ya da çıkış yönünde olması
sıfıra eşit olduğu durumda olası makro dengeyi etkilemez.
cari açık uluslararası döviz
rezervlerini azaltır.
✓ Doğru Cevap: D
976. Gizli işsizliğin en yaygın olduğu sektör aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tarım sektörü B) Özel sektör
C) İnşaat sektörü D) Hizmet sektörü
✓ Doğru Cevap: A
977. Hangisi “iktisadi durgunluk içinde enflasyon” anlamına gelmektedir?
A) Hiperenflasyon B) Gizli enflasyon
C) Stagflasyon D) Maliyet enflasyonu
✓ Doğru Cevap: C
978. İkame ve tamamlayıcı mallara ilişkin olarak hangisi doğru değildir?
A) İkame mallar, ihtiyaçların B) İkame mallar, fayda tatmininde birbirinin yerine geçen sağlandığında yok olan mallardır. mallardır.
C) Eğer iki mal birbirine bağlı D) Çay ve kahve ikame mallar, olarak tüketiliyorsa, bunlara çay ve şeker tamamlayıcı mallardır. tamamlayıcı mal denir.
✓ Doğru Cevap: B
979. Para politikası açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Makro dengenin tesisi B) Sermaye hareketlerinin döviz açısından sermaye hareketleri özel kuru ve faiz gibi temel fiyatlara bir öneme sahiptir. herhangi bir hassasiyeti yoktur.
C) Pazar ekonomisi anlayışının D) Piyasada oluşması beklenen benimsendiği ülkelerde döviz kuru döviz kuru veya faiz bir erken ve faiz gibi temel fiyatlardan biri uyarı sistemi işlevi görür, makro özerk Merkez Bankası tarafından dengedeki bozulmanın sorun belirlenir, diğeri ise piyasaya büyümeden açığa çıkmasını sağlar. bırakılır.
✓ Doğru Cevap: B
980. Aşağıdakilerden hangisi para politikalarının amaçlarından değildir?
A) Tam istihdamın sağlanması B) Fiyat istikrarının sağlanması
C) Ekonomik büyümenin D) Firma maliyetlerinin gerçekleştirilmesi azaltılması
✓ Doğru Cevap: D
981. Aşağıdakilerden hangisi monopolü yaratan sebeplerden biri değildir?
A) Patent hakkı B) Herkesin piyasa ve fiyatlar hakkında tam bilgiye sahip olması
C) Bir malın üretiminin belli D) Hammadde kaynaklarının tek bir firmaya verilmesi firmanın elinde olması
✓ Doğru Cevap: B
982. Aşağıdakilerin hangisi Dünya Bankasının amaçları arasında değildir?
A) Üye ülkelerin ekonomik B) Üye ülkelere tüketim malı yapılarını düzeltmek sunmak
C) Üye ülkelere yabancı özel D) Mahalli işletmelerin kaynaklardan gelecek sermaye kalkınmasını sağlamak yatırımlarını teşvik etmek
✓ Doğru Cevap: B
983. Üreticilere yeni vergiler gelirse piyasa dengesi nasıl etkilenir?
A) Denge fiyatı ve miktarı B) Denge fiyatı artar, denge artar. miktarı düşer.
C) Denge fiyatı düşer, denge D) Denge fiyatı ve miktarı miktarı artar. değişmez.
✓ Doğru Cevap: B
984. Talebin fiyat esnekliği aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?
A) İkame imkanının bulunması B) Malın tüketici bütçesindeki önemi
C) Talep süresinin uzun veya D) Üretim miktarındaki değişim kısa oluşu
✓ Doğru Cevap: D
985. Aşağıdaki mallardan hangisi için esneklik değeri 1’den küçüktür?
A) Esnek mal B) Normal mal
C) İkame mal D) Zorunlu tüketim malı
✓ Doğru Cevap: D
986. Mal ve hizmetlerin fiyatlarından oluşan topluluğa ne ad verilir?
A) Ortak değer ölçüsü B) Fiyatlar genel düzeyi
C) Piyasa denge fiyatı D) Fiyat endeksi
✓ Doğru Cevap: B
987. Aşağıdakilerden hangisi enflasyonun ana nedenlerinden değildir?
A) Toplam Talep/Toplam Arz B) Üretim maliyetlerini dengesizliği artırıcı etkiler
C) Kamu açığı sorunu ve kamu D) Tasarruf oranının düşüklüğü açığının finansman yöntemleri
✓ Doğru Cevap: D
988. Aşağıdakilerden hangisi talep esneklikleri arasında yer almaz?
A) Fiyat esnekliği B) Çapraz esneklik
C) Gelir esnekliği D) Piyasa esnekliği
✓ Doğru Cevap: D
989. Düşük verimli istihdamdan kaynaklanan işsizliğe ne ad verilir?
A) Konjonktürel işsizlik B) Yapısal işsizlik
C) Gizli işsizlik D) Mevsimsel işsizlik
✓ Doğru Cevap: C
990. Net dış alem faktör gelirlerinin negatif olduğu bir ekonomide,
A) GSMH > GSYİH B) Net Yurt İçi Hasıla > GSYİH
C) GSYİH > GSMH D) Net Milli Hasıla > Milli Hasıla
✓ Doğru Cevap: C
991. Aşağıdaki mallardan hangisi serbest mallar arasında yer alır?
A) Ulaşım B) Oksijen
C) Gazete D) Ekmek
✓ Doğru Cevap: B
992. Enflasyon açısından aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Talep kökenli enflasyonist B) Üretici fiyatlarındaki baskının artması durumunda tüketici artışın tüketici fiyatlarındakine fiyatlarındaki artış eğilimi göre daha yüksek olması durumunda üretici fiyatlarındakini aşar. maliyet kökenli bir enflasyonist baskıdan söz edilebilir.
C) Enflasyon beklentilerinin D) Enflasyon beklentilerinin değişmesi tüketim ve tasarruf değişmesi piyasalardaki belirsizlik tercihlerini etkilemez. algılamasını farklılaştırabilir.
✓ Doğru Cevap: C
993. Aşağıdakilerden hangisi bir mali sistem alt sektörü değildir?
A) Bankacılık Sektörü B) Gayrimenkul Sektörü
C) Sigortacılık Sektörü D) Finansal Kiralama Sektörü
✓ Doğru Cevap: B
994. Aşağıdakilerden hangisi mikro ekonominin ilgi alanına girer?
A) Ekonomik büyüme B) Tüketici dengesi
C) Ödemeler dengesi D) Kamu dengesi
✓ Doğru Cevap: B
995. Aşağıdakilerden hangisi çekirdek enflasyon için söylenemez?
A) Döviz kurlarından etkilenir. B) Kamu sektöründeki fiyat artışlarının bir göstergesidir.
C) Enflasyondaki uzun dönemli D) ÜFE’nin bir alt trendi gösterir. kategorisidir.
✓ Doğru Cevap: B
996. Deflatöre ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
A) Son on iki aya ilişkin B) Deflatör büyüme oranının yıllık enflasyon rakamlarının hesaplanmasında kullanılır. ortalamasına deflatör denir.
C) Enflasyonun orta vadeli bir D) Deflatör büyüme oranının gerileme eğilimine girmesi hesaplanmasında kullanılan bir durumunda deflatör de buna paralel gösterge değildir. bir eğilim sergiler.
✓ Doğru Cevap: D
997. Aşağıdakilerden hangisi bir bütçe harcama kalemi değildir?
A) Personel B) KİT’lere transferler
C) Faiz ödemeleri D) Hibe ve yardımlar
✓ Doğru Cevap: D
998. Aşağıdakilerden hangisi dalgalı kur rejimi için yanlıştır?
A) Döviz kurundaki hareketler, B) Döviz kuru doğrudan bir ekonominin temelleri, uygulanan politika aracı niteliği taşımakta istikrar programı ve bekleyişlerin olup, ileriye yönelik kurun bir sonucu olarak ortaya seviyesine ilişkin bir hedef söz çıkmaktadır. konusudur.
C) Merkez Bankası aşırı D) Döviz kurunun düzeyine
dalgalanmaları engellemek dışında, ilişkin herhangi bir hedef
kurların düzeyini veya yönünü bulunmamaktadır.
belirleme amaçlı döviz alım veya
satım işlemleri yapmamaktadır.
✓ Doğru Cevap: B
999. Aşağıdakilerden hangisi konjonktürel işsizliğin tanımıdır?
A) İstihdam hacmindeki B) İş ve yer değiştirme değişikliklere bağlı olarak ortaya sırasında ortaya çıkan işsizliktir. çıkan işsizliktir.
C) Ekonomide önemli yapısal D) Düşük verimli istihdamdır.
değişimler olduğunda ortaya çıkan
işsizliktir.
✓ Doğru Cevap: A
1000. Üretimde etkinlik aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanır?
A) Bir mal veya hizmetin en düşük B) Bir mal veya hizmetin en maliyetle ve optimal kalitede yüksek maliyetle üretilmesi üretilmesi
C) Bir malın miktarını D) Bir mal ve hizmetin
artırmanın başka bir malın üretiminde istihdamın arttırılması
miktarının azaltılmasına bağlı
olduğu durumu
✓ Doğru Cevap: A
1001. Hangisi deflasyon için gerekli olan durumlardan değildir?
A) İşsizlik ve enflasyonun aynı B) Ekonomide daralma meydana anda görülmesi gelmesi
C) Ekonomik faaliyetlerin D) Fiyatların düşmesi yavaşlaması
✓ Doğru Cevap: A
1002. Aşağıdaki konulardan hangisi makro ekonominin konusudur?
A) Enflasyon B) Tüketici davranışları
C) Fiyat değişimlerinin arz ve D) Firmaların yapıları talebe etkisi
✓ Doğru Cevap: A
1003. Aşağıdakilerden hangisi para politikası araçlarındandır?
A) Reeskont oranlarının B) Açık piyasa işlemleri değiştirilmesi
C) Kredilerin selektif olarak D) Seçeneklerin hepsi denetlenmesi
✓ Doğru Cevap: D
1004. Aşağıdakilerden hangisi TCMB’nın görevlerinden değildir?
A) Ülkenin altın ve döviz B) Uluslararası ödemelerde rezervlerini korumak aracılık faaliyetini yerine getirmek
C) Ülkedeki kamu maliyesi D) Devletin hazinedarlığını politikasının belirlenmesine yapmak yardımcı olmak
✓ Doğru Cevap: C
1005. Aşağıdakilerden hangisi toplam talebin içinde yer almaz?
A) Özel kesimin tüketim B) Stok değişimi harcamaları
C) Kamu kesiminin tüketim D) Kamu kesiminin yatırım harcamaları harcamaları
✓ Doğru Cevap: B
1006. Aşağıdakilerden hangisi fırsat maliyetini anlatmaktadır?
A) Girişimcinin yaptığı B) Bir malı üretmek için bir yatırımların taşıdığı mali risktir başka malın üretiminden vazgeçilen miktardır
C) Firmanın üretim artırımı D) Üretim faktörlerinden sonucu ortaya çıkan maliyet birinin azalması sonucu bir artışıdır diğeriyle yapılan ikame maliyetidir
✓ Doğru Cevap: B
1007. Aşağıdakilerden hangisi sermaye (üretici) malı değildir?
A) Salça üretiminde kullanılan B) İş makineleri domates
C) Ofis gereçleri D) Torna tezgahları
✓ Doğru Cevap: C
1008. Aşağıdakilerden hangisi firma için sabit bir maliyettir?
A) Sigorta primleri B) Fazla mesai ücretleri
C) Hammadde gideri D) Navlun gideri
✓ Doğru Cevap: A
1009. Aşağıdakilerden hangisi paranın işlevlerinden değildir?
A) Değişim aracı olması B) Ülkelerarası makroekonomik gösterge olması
C) Servet değeri olması D) Para politikası aracı olması
✓ Doğru Cevap: B
1010. Doğada istenildiği kadar bulunabilen mallara ne denir?
A) Ekonomik mallar B) Serbest mallar
C) Üretim malları D) Tüketim malları
✓ Doğru Cevap: B
1011. Faiz dışı denge aşağıdakilerden hangisiyle gösterilir?
A) Bütçe gelirleri-Bütçe B) Bütçe giderleri-Faiz giderleri giderleri
C) Bütçe gelirleri-Faiz dışı D) Bütçe giderleri-Faiz dışı giderler giderler
✓ Doğru Cevap: C
1012. Aşağıdakilerden hangisi “değer” kavramının tanımıdır?
A) Karşılandığı zaman mutluluk B) Mal veya hizmetlerin veren duygudur. herhangi bir ihtiyacı giderebilme yeteneğidir.
C) Mal ve hizmetlere verilen D) Bir mal veya hizmetin önemdir. parasal ifadesidir.
✓ Doğru Cevap: C
1013. Aşağıdakilerden hangisi yatırımın unsurlarındandır?
A) Mevcut makine-teçhizata B) Mevcut bina, yol gibi ilaveler için yapılan harcamalar ilaveler için yapılan harcamalar
C) Ham madde, yarı mamul ya da D) Seçeneklerin hepsi
mamul maddelerden elde bulunduran
stok miktarında meydana gelen artış
✓ Doğru Cevap: D
1014. TCMB’nin temel hedefi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiyat istikrarını sağlamak B) Ödemeler bilançosu dengesini sağlamak
C) İstihdamın sağlanmasına D) Döviz kurlarında dengeyi yardımcı olmak sağlamak
✓ Doğru Cevap: A
1015. Aşağıdakilerden hangisi toplam işgücü tanımıdır?
A) 18 yaş ve üzerinde çalışmak B) 15 yaş ve üzerinde çalışmak isteyen ve çalışabilir durumdaki isteyen ve çalışabilir durumdaki nüfusun sayısıdır. nüfusun tanımıdır.
C) 12 yaş ve üzerinde çalışmak D) 16 yaş ve üzerinde çalışmak isteyen ve çalışabilir durumdaki isteyen ve çalışabilir durumdaki nüfusun tanımıdır. nüfusun tanımıdır.
✓ Doğru Cevap: B
1016. X malına ikame olan bir ürünün fiyatı artarsa,
A) X malına olan talep artar. B) X malına olan talep azalır.
C) X malına olan talep D) X malının arzı sabit kalır. değişmez.
✓ Doğru Cevap: A
1017. Hangisi enflasyonun nedenlerinden değildir?
A) Tüketici gelirlerindeki B) Toplam arzın toplam talepten artışların talebi arttırması yüksek olması
C) İşçi ücretleri ve hammadde D) Tedavüldeki paranın hızla fiyatlarındaki artışlar artması
✓ Doğru Cevap: B
1018. Hangi piyasada üretilen mallar homojendir?
A) Duopol B) Oligopol
C) Tam rekabet D) Duopson
✓ Doğru Cevap: C
1019. Rezerv para hangi kalemlerden oluşur?
A) Emisyon, bankalar mevduatı B) Rezerv para ve açık piyasa ve açık piyasa işlemlerinden işlemlerinden
C) Emisyon, bankalar zorunlu D) Merkez Bankası parası ile
karşılığı, bankalar serbest imkanı, rezerv para arasındaki farktan
fon hesapları ve banka dışı kesim
mevduatından
✓ Doğru Cevap: C
1020. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ülkedeki üretim hacminde B) Makro iktisat tek bir mala gözlenen dalgalanmalara konjonktür ilişkin piyasanın nasıl çalıştığını dalgalanmalar denir. ve bireysel karar alma birimlerinin davranışlarını incelerken, mikro iktisat bu piyasaların ve karar birimlerinin bütününü ele alır.
C) Devletin makro ekonomiyi D) İktisat, makro iktisat ve etkilemek amacı ile kullanabileceği mikro iktisat, pozitif ve normatif araçlar, maliye politikası, para iktisat olmak üzere çeşitli politikası ve arz yönlü politikalar bölümlere ayrılır. başlıkları altında toplanabilir.
✓ Doğru Cevap: B
1021. İşsizlik oranı nasıl tanımlanır?
A) İşsiz / Toplam Nüfus B) Toplam Nüfus — Toplam İşgücü
C) 12 yaş üzeri işsizlerin D) İşsiz Sayısı / İşgücü toplam nüfus içindeki oranı
✓ Doğru Cevap: D
1022. Yapısal işsizlik nedir?
A) Yer ve meslek değiştirme B) Cari ücret haddi ile çalışma sırasında gerçekleşen işsizliktir. saatlerini kabul ettiği halde iş bulamayan kimselerin yarattığı işsizliktir.
C) Üretim hacminde zaman zaman D) Ekonominin bütün sektörlerinde ortaya çıkan daralmaların yarattığı toplu ve devamlı olan durgunluktan işsizliktir. kaynaklanan işsizliktir.
✓ Doğru Cevap: D
Temel İşletme
1023. İşletmelerin kendi başlarına başaramayacakları projelerde, konularının uzmanı diğer işletmelerle birlikte yer almaları, hukuki bağımsızlıklarını koruyarak proje sonunda işbirliğine son verdikleri işletmelerarası işbirliği şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Konsorsiyum B) Ortak girişimler
C) Şirket evlilikleri D) Karteller
✓ Doğru Cevap: A
1024. Yoğun olarak K.K.T.C. ile ticari ilişkileri bulunan bir işletmenin K.K.T.C.- Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki ilişkilerdeki gelişmelerden etkilenmesi, aşağıdaki dış çevre faktörlerinden hangisindeki gelişmelerden etkilenme olarak açıklanabilir?
A) Yasal çevre B) Ekonomik çevre
C) Kültürel çevre D) Politik çevre
✓ Doğru Cevap: D
1025. İşletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net karını veya dönem net zararını gösteren tablo aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gelir tablosu B) Bilanço
C) Fon akım tablosu D) Gelir-gider kayıtları
✓ Doğru Cevap: A
1026. Başkalarının gereksinimlerini karşılamak üzere, pazarı olan ve pazarda fiyatı oluşan ekonomik mal ve hizmetleri üreterek, kâr sağlamak amacı… olarak tanımlanır. Aşağıdakilerden hangisi boş bırakılan bölümü ifade etmektedir?
A) Emek B) Satış
C) Girişim D) Görev
✓ Doğru Cevap: C
1027. Yöneticilerin temel nitelikleri arasında yer alan işletmedeki bireylerin ve bölümlerin çevre, toplum ve endüstri ile ilişkilerini görebilmesini sağlayan yetenek ne olarak adlandırılır?
A) Kavramsal Yetenek B) Teknik Yetenek
C) Beşeri İlişkiler Yeteneği D) Fonksiyonel Yetenek
✓ Doğru Cevap: A
1028. Bay X küçük bir işletme sahibidir. Yanında çalıştırdığı işçilerden daha fazla risk alarak bir işletme kurmuş olan Bay X’in, bir üretim faktörü olarak kazancına ne ad verilir?
A) Ücret B) Faiz
C) Kâr D) Gelir
✓ Doğru Cevap: C
1029. Organizasyon şemasında “pazarlama-finansman-insan kaynakları” olarak ayırıma giden bir işletme için aşağıdaki bölümlere ayırma biçimlerinden hangisinden söz edilebilir?
A) Müşteri temeline göre B) Fonksiyon temeline göre
C) Ürün temeline göre D) Zaman temeline göre
✓ Doğru Cevap: B
1030. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin görevleri arasında yer almaktadır? I.Üretim faktörlerini elde etmek. II.Mal ve hizmet üretmek. III.Mal ve hizmeti arz etmek.
A) Yalnız I B) II ve III
C) I,II ve III D) I ve II
✓ Doğru Cevap: C
1031. İşletmede belirli bir dönemde gösterilen performansın hedeflenen performansa ulaşıp ulaşmadığının tespitine karşılık gelen fonksiyon aşağıdakilerden hangisidir?
A) Planlama B) Eşgüdümleme
C) Koordinasyon D) Kontrol
✓ Doğru Cevap: D
1032. İşletmenin faaliyette bulunduğu piyasanın rekabet durumu (tekel, oligopol veya rekabet piyasası) aşağıdaki dış çevre faktörlerinden hangisinin kapsamına girer?
A) Yasal B) Politik
C) Ekonomik D) Sosyo-kültürel
✓ Doğru Cevap: C
1033. Mal ve hizmetlerin üreticilerden tüketicilere doğru hareketini ve bunlar üzerindeki mülkiyet hakkının geçişini sağlayan çaba ve faaliyetlere ne ad verilir?
A) AR-GE B) Finansman
C) Pazar araştırması D) Pazarlama
✓ Doğru Cevap: D
1034. İşletmenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan çıktıların bir kısmının işletmede kullanılmak üzere tekrar işletmeye geri dönmesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Girdi B) Geri besleme
C) Süreç D) Uyumlaştırma
✓ Doğru Cevap: B
1035. Aşağıdakilerden hangisi işletmedeki ürün ya da süreçlerin etkinlik ve verimliliğinin artması için gerekli yenilikleri yapmak için çalışan departmandır?
A) Üretim B) AR-GE
C) Planlama D) Halkla İlişkiler
✓ Doğru Cevap: B
1036. Organizasyon şemasında “bireysel-kurumsal” olarak ayırıma giden bir işletme için aşağıdaki bölümlere ayırma biçimlerinden hangisinden söz edilebilir?
A) Müşteri temeline göre B) Fonksiyon temeline göre
C) Ürün temeline göre D) Zaman temeline göre
✓ Doğru Cevap: A
1037. İki ya da daha fazla işletmenin, bir ya da daha fazla konu üzerinden fikir birliğine vararak aralarındaki rekabeti sınırlandırmalarına ne ad verilir?
A) Konsern B) Akuisyon
C) Füzyon D) Centilmenlik anlaşması
✓ Doğru Cevap: D
1038. Organizasyon şemasında “Ankara-İstanbul” olarak ayırıma giden bir işletme için aşağıdaki bölümlere ayırma biçimlerinden hangisinden söz edilebilir?
A) Bölge temeline göre B) Fonksiyon temeline göre
C) Ürün temeline göre D) Zaman temeline göre
✓ Doğru Cevap: A
1039. Temel yönetim işlevleri arasında yer alan amaçların ve bu amaçlara ulaşmak için uygun yöntemlerin belirlendiği süreç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Planlama B) Örgütleme
C) Koordinasyon D) Denetim
✓ Doğru Cevap: A
1040. Bir yöneticinin etkin bir biçimde denetleyebileceği çalışan sayısının kısıtlı olduğunu öne süren organizasyon ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) İş bölümü B) Yönetim alanı
C) Yetki devri D) Emir-Komuta birliği
✓ Doğru Cevap: B
1041. Üretimin yapılmasından tüketimin gerçekleştirilmesine kadar olan süreçte oluşturulan faydalardan hangisini pazarlama fonksiyonu oluşturur?
A) Şekil Faydası B) Yer Faydası
C) Zaman Faydası D) Mülkiyet Faydası
✓ Doğru Cevap: D
1042. İşletmenin bütün departmanlarının aynı hedefe ulaşmak için çaba göstermesi anlamına gelen organizasyon ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kumanda birliği B) Emir-Komuta birliği
C) Amaç birliği D) Vizyon
✓ Doğru Cevap: C
1043. Finansal yönetimin fonksiyonlarından hangisi bir işletmede nakit giriş ve çıkışlarının miktar ve zaman bakımından uyumluluğunu düzenler?
A) Finansal fon sağlanması B) Finansal denetim
C) Finansal planlama D) Fonların yatırılması
✓ Doğru Cevap: C
1044. İşletmelerin varoluş nedenlerinden biri mal üretimi, diğeri ise…dır. Aşağıdakilerden hangisi boş bırakılan bölümü ifade etmektedir?
A) Finans B) Hizmet
C) Muhasebe D) Araştırma
✓ Doğru Cevap: B
1045. Malzeme çıktılarını ne önce ne sonra, tam ihtiyaç olduğu anda yapılması düşüncesine dayanan üretim sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıfır Stoklu Üretim Sistemi B) Sipariş Üretim Sistemi
C) Kitle Üretim Sistemi D) Sürekli Üretim Sistemi
✓ Doğru Cevap: A
1046. “İş analizleri, kariyer planlama, performans değerleme” faaliyetleri hangi işletme fonksiyonunun faaliyetleri kapsamına girmektedir?
A) Muhasebe B) İnsan Kaynakları
C) AR-GE D) Finansman
✓ Doğru Cevap: B
1047. İşletmede belirli bir dönemde yapılan faaliyetlerin mali boyutta kaydını tutan işletme fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilgi İşlem B) Finans
C) Muhasebe D) Yönetim
✓ Doğru Cevap: C
1048. İşletmelerin başarısında temel bir gösterge niteliği taşıyan etkenliğin teknik anlamda tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İşletmenin elinde bulunan B) Belirli bir girdi ile en kıt kaynakların en iyi şekilde yüksek çıktının elde edilmesi. kullanılması.
C) İşletme faaliyetlerinin D) Belirli bir çıktı düzeyinin belirlenen niceliksel standartlara en düşük girdi ile sağlanabilmesi. ulaşabilme derecesi.
✓ Doğru Cevap: C
1049. Amaçlara ulaşmak için başkalarının davranışlarını yönlendirme ve diğerlerini etkileme süreci aşağıdakilerden hangisidir?
A) Denetim B) Liderlik
C) Etkenlik D) Empati
✓ Doğru Cevap: B
1050. İşletmecilikte temel alınan ilkelerden çıktıların girdilere oranlanması sonucu bulunan oran aşağıdakilerden hangisidir?
A) Verimlilik B) Kârlılık
C) Etkinlik D) Ekonomiklik
✓ Doğru Cevap: A
1051. “Nüfusun dağılımı, çalışan oranı, okuma yazma oranı” aşağıdaki dış çevre faktörlerinden hangisi kapsamına girmektedir?
A) Sosyal B) Ekonomik
C) Teknolojik D) Siyasal
✓ Doğru Cevap: A
1052. Bir çalışanın aynı anda birden çok üste (departmana) bağlı olabildiği organizasyonel yapı, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Matriks B) Fonksiyonel
C) Ürün temeline göre D) Müşteri temeline göre
✓ Doğru Cevap: A
1053. İşletmenin belirli bir dönemdeki üretim miktarı normal kapasitenin altında ise aradaki fark ne olarak adlandırılır?
A) Atıl Kapasite B) Optimum Kapasite
C) Fiili Kapasite D) Tam Kapasite
✓ Doğru Cevap: A
1054. İşletmecilikte temel alınan ilkelerden kârın sermayeye oranlanması sonucu bulunan oran aşağıdakilerden hangisidir?
A) Verimlilik B) Kârlılık
C) Etkinlik D) Ekonomiklik
✓ Doğru Cevap: B
1055. “Değişik durumlarda değişik kararların söz konusu olduğu”nu savunan yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sistem Yaklaşımı B) Verimlilik Yaklaşımı
C) Durumsallık Yaklaşımı D) İnsan İlişkileri Yaklaşımı
✓ Doğru Cevap: C
1056. Hangisi bir işletmenin Ticaret Hukukumuz açısından ticari işletme sayılabilmesi için gereken şartlardan değildir?
A) Kazanç sağlamayı amaç edinme B) Süreklilik niyeti
C) Belli büyüklük sınırlarını D) Vergi ödemek aşma
✓ Doğru Cevap: D
1057. Aşağıdakilerden hangisi koşullar ortaya çıkmadan önce atak davranarak faaliyette bulunma anlamına gelmektedir?
A) İnteraktif B) Reaktif
C) Proaktif D) Hiperaktif
✓ Doğru Cevap: C
1058. Belirlenen amaçların ne ölçüde gerçekleştiğini gösteren temel yönetim fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yönetimde muhasebe B) Yönetimde planlama
C) Yönetimde kontrol D) Yönetimde koordinasyon
✓ Doğru Cevap: C
1059. Nakit giriş ve çıkışlarının finansal plana uygun biçimde yürütülüp yürütülmediğinin kontrolüne ne denir?
A) Finansal planlama B) Finansal yönetim
C) Finansal denetim D) Finansman
✓ Doğru Cevap: C
1060. İşletmelerde toplam satış tutarının üretimin maliyet giderleri tutarına oranı ne olarak adlandırılır?
A) Kârlılık B) Etkinlik
C) Yeterlilik D) İktisadilik (Ekonomiklik)
✓ Doğru Cevap: D
1061. Aşağıdakilerden hangisi iş kavramının sağladığı psikolojik ve toplumsal doyumlardan birisi değildir ?
A) Başarı sağlama B) Amaçlarına ulaşma
C) Kendisini başkalarına kabul D) Gelir elde etme ettirme
✓ Doğru Cevap: D
1062. Karar verme yetkisinin, organizasyonun en tepe noktasında toplanması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hiyerarşi B) Merkeziyetçilik
C) Merkezkaçlık D) Kurumsallaşma
✓ Doğru Cevap: B
1063. Üretim faktörleri ve bu faktör sahiplerinin gelirleri hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Emek-Kâr B) Sermaye-Ücret
C) Doğal Kaynak-Rant D) Girişimci-Faiz
✓ Doğru Cevap: C
1064. Aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkan koşullara göre faaliyette bulunma anlamına gelmektedir?
A) İnteraktif B) Proaktif
C) Reaktif D) Hiperaktif
✓ Doğru Cevap: C
1065. Aşağıdakilerden hangisi işe yeni giren çalışanın örgüte uyumlu hale getirilmesi sürecidir?
A) Geliştirme B) Eğitim
C) Oryantasyon D) Koordinasyon
✓ Doğru Cevap: C
1066. Bir işletmenin amacına ulaşabilme yeteneği aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?
A) Etkinlik B) Kârlılık
C) Üretkenlik D) Verimlilik
✓ Doğru Cevap: A
1067. Aşağıdakilerden hangisi ürettiği mal ve hizmet açısından işletme çeşitlerinden değildir?
A) Üretim işletmeleri B) Özel kesim işletmeleri
C) Ticaret işletmeleri D) Hizmet işletmeleri
✓ Doğru Cevap: B
1068. Üstlerin yetkilerini belirli bir oranda astlarına devretmesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yetki-sorumluluk denkliği B) Hiyerarşi
C) Yetki Göçerimi D) Yetki düzeyi
✓ Doğru Cevap: C
1069. Şirketlerin sahip olması gereken özellikler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Ortak amaç B) Kar amacı
C) Ortaklar arası anlaşma D) Ortak emek gücü
✓ Doğru Cevap: D
1070. Hangi işletme işlevinin faaliyetleri arasında satınalma, satış ve pazarlama yer alır?
A) Finansal B) Ticari
C) Yönetim D) Muhasebe
✓ Doğru Cevap: B
1071. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları fonksiyonunun amaçları arasında yer almaz?
A) Ücret ve maaş B) İşe alma politikalarının politikalarının oluşturulması oluşturulması
C) Eğitim ve geliştirme D) Üretimde verimliliğin faaliyetlerinin düzenlenmesi artırılması
✓ Doğru Cevap: D
1072. Üretim miktarına bağlı olarak artan/azalan maliyet türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Direkt maliyet B) Sabit maliyet
C) Değişken maliyet D) Endirekt maliyet
✓ Doğru Cevap: C
1073. Aşağıdakilerden hangisi amaçların taşıması gereken özelliklerden biri değildir?
A) Açık olmalı B) Kolayca ulaşılabilmeli
C) Ölçülebilir olmalı D) Zaman sınırı olmalı
✓ Doğru Cevap: B
1074. Aşağıdakilerden hangisi organizasyon yapısını etkileyen faktörlerden sayılamaz?
A) Misyon, vizyon ve hedefler B) Dış çevre faktörleri
C) İç çevre faktörleri D) Taktik kararlar
✓ Doğru Cevap: D
1075. Aşağıdakilerden hangisi işletmecilikte temel alınan ilkelerden biri değildir?
A) Verimlilik B) Karlılık
C) Kuralcılık D) Üretkenlik
✓ Doğru Cevap: C
1076. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin tepe yönetiminin belirleyeceği amaçlardır?
A) Stratejik amaçlar B) Fonksiyonel amaçlar
C) Operasyonel amaçlar D) Kısa vadeli amaçlar
✓ Doğru Cevap: A
1077. Aşağıdakilerden hangisi üretim fonksiyonunun faaliyetleri arasında yer almaz?
A) Üretim bütçelerinin B) Makine ve teçhizat yenileme hazırlanması
C) İşlem sürelerinin D) Eğitim geliştirilmesi
✓ Doğru Cevap: D
1078. Bir işletmenin pazarlama yönetim fonksiyonları aşağıdakilerden hangileridir?
A) Ürün geliştirme ve planlama, B) Fiyatlandırma, tutundurma, dağıtım kanalları, fiyatlandırma, muhasebeleştirme satış arttırıcı çabalar
C) Fiyatlandırma, ürün D) Tutundurma, etkinleştirme, geliştirme, dağıtım kanalları, fiyatlandırma, eğitim finans
✓ Doğru Cevap: A
1079. İşletmenin, yapmış olduğu yatırımları sonucu büyümesi ne olarak adlandırılır?
A) İçsel büyüme B) Dışsal büyüme
C) Akuisyon D) Füzyon
✓ Doğru Cevap: A
1080. Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin devredemeyeceği yönetim fonksiyonudur?
A) Planlama B) Kontrol
C) Yürütme D) Koordinasyon
✓ Doğru Cevap: B
1081. Mal veya hizmetin belli bir fiyatın altında satılmama anlaşmasına ne denir?
A) Konsern B) Tröst
C) Fiyat karteli D) Akuisyon
✓ Doğru Cevap: C
1082. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde en alt düzeyde belirlenen amaçlardır?
A) Fonksiyonel B) Stratejik
C) Taktik D) Operasyonel
✓ Doğru Cevap: D
1083. Aşağıdakilerden hangisi mülkiyet açısından işletme çeşitlerinden değildir?
A) Özel kesim işletmeleri B) Kamu işletmeleri
C) Yabancı sermayeli işletmeler D) Hizmet işletmeleri
✓ Doğru Cevap: D
1084. Aşağıdakilerden hangisi pazarlamanın yönetim fonksiyonlarından birisidir?
A) Ürün geliştirme ve planlama B) Fiyatlandırma
C) Satış arttırıcı çabalar D) Seçeneklerin hepsi
✓ Doğru Cevap: D
1085. İşletme yönetiminin işlevleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer alır?
A) Pazarlama B) Organizasyon
C) Muhasebe D) Finans
✓ Doğru Cevap: B
1086. Aşağıdakilerden hangisi temel işletme fonksiyonlarından biri değildir?
A) Pazarlama B) Üretim
C) İnsan kaynakları D) Kontrol
✓ Doğru Cevap: D
1087. Bir organizasyonda tüm çalışanlar aşağıdakilerden hangisini oluşturur?
A) İnsan kaynakları B) Pazarlama
C) Üretim D) AR-GE
✓ Doğru Cevap: A
1088. İşletmenin fonksiyonları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Vergi B) AR-GE
C) Üretim D) Pazarlama
✓ Doğru Cevap: A
1089. Bir bölümden bir kişinin sorumlu olması hangi örgütleme ilkesidir?
A) Amaç Birliği B) Yönetim Birliği
C) Basamak Sırası D) Komuta Birliği
✓ Doğru Cevap: B
1090. Yeni ürün tasarlanması hangi departmanın faaliyet konusudur?
A) AR-GE B) Planlama
C) Üretim D) Pazarlama
✓ Doğru Cevap: A
1091. Aşağıdakilerden hangisi özel işletme çeşitlerinden değildir?
A) Şirketler B) Kooperatifler
C) Dernek ve vakıfların D) Katma bütçeli işletmeler işletmeleri
✓ Doğru Cevap: D
1092. Aşağıdakilerden hangisi bir sermaye şirketi türü değildir?
A) Anonim şirket B) Limited şirket
C) Adi komandit şirket D) Sermayeleri paylara bölünmüş komandit şirket
✓ Doğru Cevap: C
1093. Yöneticinin karar verme hakkı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kontrol alanı B) Yetki
C) Sorumluluk D) Unvan
✓ Doğru Cevap: B
1094. Aşağıdakilerden hangisi dış çevre unsurlarından değildir?
A) Tedarikçiler B) Devlet
C) Rakipler D) İşçiler
✓ Doğru Cevap: D
1095. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin temel amaçlarındandır?
A) Kâr elde etmek / Topluma B) Yeni yöneticiler yetiştirmek hizmet etmek / Topluma hizmet etmek
C) İstihdam yaratmak / Güç D) Pazarlama faaliyeti yürütmek kazanmak / Araştırma yapmak
✓ Doğru Cevap: A
1096. Aşağıdakilerden hangisi sabit giderlerden değildir?
A) Kira giderleri B) Isıtma giderleri
C) Satış giderleri D) Aydınlatma giderleri
✓ Doğru Cevap: C
1097. Ürün farklılaştırması ne çeşit bir büyüme şeklidir?
A) Yatay büyüme B) Geriye doğru dikey büyüme
C) İleriye doğru dikey büyüme D) Dış büyüme
✓ Doğru Cevap: A
1098. Aşağıdakilerden hangisi rasyonellik oranı değildir?
A) Verimlilik B) Kârlılık
C) Dayanıklılık D) Etkinlik
✓ Doğru Cevap: C
Katılım Esaslı Bireysel Emeklilik
Katılım Esaslı Bireysel Emeklilik Sistemi
1099. Katılım emeklilik fonlarının yatırım yapabileceği şirket ortaklık payları arasında yer alır?
A) Domuz çiftliği B) Bira fabrikası
C) Alkollü içecek fabrikası D) Faizli işlemlere girmemiş tekstil fabrikası
✓ Doğru Cevap: D
1100. Aşağıdakilerden hangisi katılım emeklilik fonlarında tercih edilebilecek yatırım araçları arasında yer alır?
A) Tahvil B) Bono
C) Vadeli mevduat hesabı D) Katılım esaslı vadesiz döviz hesabı
✓ Doğru Cevap: D
1101. Aşağıdakilerden hangisi katılım mevzuatı ile getirilen yükümlülüklerden biri değildir?
A) Katılım iç denetim raporu B) Danışma komitesi hizmeti düzenlenmesi alınması
C) Katılım uyum birimi D) Destek hizmetleri alınması fonksiyonu
✓ Doğru Cevap: D
1102. Katılım mevzuatı çerçevesinde şirket veya kuruluş danışma komitesinin en az kaç üyeden oluşması gerekir?
A) 5 B) 3
C) 2 D) 1
✓ Doğru Cevap: B
1103. Aşağıdakilerden hangisi danışma komitesinin görevleri arasında yer alır?
A) Şirketin sermaye B) Şirketin sigorta faaliyet yeterliliğine karar vermek ruhsatlarını belirlemek
C) Şirketin katılım esaslarına D) Şirket personeline özlük göre faaliyetlerini kontrol etmek hakları hakkında danışmanlık vermek
✓ Doğru Cevap: C
1104. Katılım mevzuatına göre katılım hassasiyeti bulunan müşterilere gecikme faizi ödenmesi durumunda aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Gecikme faizi ödenmelidir B) Gecikme faizi ödenmemelidir
C) Gecikme faizi ödenirken D) Gecikme faizi ödenmemeli ve müşteriye katılım esasları müşteriye katılım esasları hatırlatılmalıdır hatırlatılmalıdır
✓ Doğru Cevap: C
1105. Katılım sertifikası sahibi olan şirket veya kuruluş personeli, sertifikasını aldığı yılı takip eden yıldan başlamak üzere hangi sıklıkta yenileme eğitimine katılmak zorundadır?
A) Altı ayda bir kere B) Üç yılda bir kere
C) İki Yılda bir kere D) Yılda üç kere
✓ Doğru Cevap: B
1106. Bir emeklilik şirketinin “katılım” unvanını kullanabilmesi için aşağıdakilerden hangi şartı sağlamalıdır?
A) Katılım emeklilik fonu B) Katılım emeklilik planı bulundurması bulundurması
C) Emeklilik fonlarının tamamının D) Emeklilik fonlarının katılım emeklilik fonlarından yarısından fazlasının katılım oluşması fonlarından oluşması
✓ Doğru Cevap: C
1107. Bireysel emeklilik aracısının, katılım hassasiyeti bulunan müşterilerine hangi fon türünü tavsiye etmesinde sakınca yoktur?
A) Borçlanma araçları fonu B) Para piyasası fonu
C) Katılım emeklilik fonu D) Kıymetli maden fonu
✓ Doğru Cevap: C
1108. Katılım emeklilik fonları aşağıdaki yatırım araçlarından hangisine yatırım yapamaz?
A) Fiziki emtia hesapları B) Katılım esaslı hisse senetleri
C) Faizli mevduat hesapları D) Katılım hesapları
✓ Doğru Cevap: C
1109. Danışma komitesince sonradan uygun görülmeyen katılım emeklilik fonu olması durumunda şirket aşağıdakilerden hangisi yapmalıdır?
A) Şirket, yatırım planına B) Şirket, müşterilerine devam etmelidir danışmalıdır
C) Şirket, SEDDK’ya haber D) Şirket, fon unvanından vermelidir “katılım ibaresini kaldırmalı ve katılım emeklilik planından da çıkarmalıdır
✓ Doğru Cevap: D
1110. Aşağıdakilerden hangisi danışma komitesi hizmeti almak zorundadır?
A) Katılım esaslı sigorta B) Sadece bir adet katılım şirketi emeklilik fonu bulunan emeklilik şirketleri
C) Tüm fonları katılım D) Hepsi emeklilik fonundan oluşan emeklilik şirketi
✓ Doğru Cevap: D
1111. Aşağıdakilerden hangisi katılım emeklilik şirketlerinin yatırım yapabileceği araçlar arasında yer almaz?
A) Katılım esaslı hisse senedi B) Faizli mevduat hesabı
C) Katılım esaslı altın hesabı D) Katılım esaslı döviz hesabı
✓ Doğru Cevap: B
1112. Katılım emeklilik fonlarının yatırım yapabileceği hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarının aşağıdakilerden hangisinin onayından geçmesi gerekir?
A) Danışma komitesi B) Katılım destek birimi
C) Katılım iç denetim birimi D) Katılım hesap birimi
✓ Doğru Cevap: A
1113. Aşağıdakilerden hangisi katılım esaslı bireysel emeklilik şirketlerinin özelliklerinden değildir?
A) Tüm katılım emeklilik B) Emeklilik şirketi, katılım fonları danışma komitesinin onayına esaslı faaliyetlerini katılım tabidir emeklilik planı aracılığıyla yürütür
C) Tüm katılım emeklilik fonları D) Şirket ödeme yöntemlerinin danışma komitesinin onayına tabi seçimi konusunda katılımcıyı değildir zorlayamaz
✓ Doğru Cevap: C
1114. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İslami esaslara uygun B) Bir ya da daha fazla katılım yatırım araçlarını barındıran emeklilik fonu bulunan şirketler emeklilik fonlarının unvanında danışma komitesi hizmeti alır katılım ibaresi yer alır
C) Tüm katılım emeklilik D) Bazı katılım emeklilik fonları fonları danışma komitesinin onayına danışma komitesinin onayına tabi tabidir. değildir
✓ Doğru Cevap: D
1115. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Katkı paylarının ödenmesinde B) Katılım emeklilik planı en az
kullanılacak ödeme yöntemlerine 3 katılım emeklilik fonu içerir
katılımcı veya katılımcı ad ve
hesabına ödeme yapan kişi, işveren
ya da sponsor tarafından karar
verilir.
C) Emeklilik şirketinin D) Şirket ödeme yöntemlerinin sorumluluğu katkı payının şirkete seçimi konusunda katılımcıyı intikali ile başlar zorlayamaz
✓ Doğru Cevap: B
1116. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Katılım emeklilik fonu, B) Danışma komitesince sonradan katılım esaslı olmayan plan uygun görülmeyen katılım emeklilik içerisinde yer alamaz fonu katılım emeklilik planından çıkarılır
C) Katılım emeklilik fonu ve D) Katılım emeklilik fonunun planına ilişkin katılımcıyı içerik ve stratejisinde kurucusu ilgilendiren tüm süreçlerde tarafından yapılması planlanan katılımcı bilgilendirilir değişikliklere ilişkin diğer emeklilik şirketinin bilgilendirilmesi zorunludur
✓ Doğru Cevap: A
1117. Aşağıdakilerden hangisi şirketin katılım esaslı faaliyetlerine ilişkin süreçleri güçlendiren öncelikli unsurlardan biri değildir?
A) Mali bünyesi B) Katılım uyum birimi
C) Katılım iç denetim raporu D) Danışma komitesi (mekanizması)
✓ Doğru Cevap: A
1118. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Katılım esaslı ürün veya B) Katılım emeklilik planı en hizmet talep eden katılımcılara az bir adet katılım emeklilik fonu katılım emeklilik planı haricinde içerir ve söz konusu plana katılım başka bir emeklilik planı emeklilik fonu dışında başka bir sunulamaz. fon dâhil edilemez.
C) Emeklilik şirketi, başka D) Emeklilik şirketi, başka
şirketlerce kurulmuş katılım şirketlerce kurulmuş katılım
emeklilik fonunu katılım emeklilik emeklilik fonunu katılım emeklilik
planlarına dâhil etmek için kendi planlarına dâhil edebilir.
danışma komitesinin uygun görüşünü
almak zorundadır.
✓ Doğru Cevap: C
Katılım Esaslı Genel Konular
1119. Kişinin amel olarak lehine veya aleyhine olan şeyleri bilmesi neyin tanımıdır?
A) İslam B) İslam Hukuku
C) Fıkıh D) Muamelat
✓ Doğru Cevap: C
1120. Faizin haramlığı ile ilgili hüküm hangi temel kaynaklardan çıkarılmıştır?
A) Kur’an ve sünnet B) Sadece sünnet
C) İcma D) Kıyas
✓ Doğru Cevap: A
1121. Peygamberimizin (s.a.v) sünneti üç çeşittir. Aşağıdakilerden hangisi bunlar arasında yer almaz?
A) Kavli Sünnet B) Yazılı Sünnet
C) Fiili Sünnet D) Takriri Sünnet
✓ Doğru Cevap: B
1122. Peygamberimizin (s.a.v) namazın nasıl ifa edileceğini göstermesi hangi sünnete işaret etmektedir?
A) Fiili Sünnet B) Takriri Sünnet
C) Kavli Sünnet D) Sünneti müekkede
✓ Doğru Cevap: A
1123. Bir asırdaki İslam âlimlerinin bir mesele hakkında görüş birliğine varmasına ne denir?
A) Kıyas B) Vacip
C) İcma D) Sünnet
✓ Doğru Cevap: C
1124. Kur’an-ı Kerimde yer almayan bir hüküm için aşağıda yer alan kaynaklardan ilk hangisine başvurulabilir?
A) İlmihal B) Farz
C) Sünnet D) Sadece Kıyas
✓ Doğru Cevap: C
1125. Ülkemizde Müslümanların çoğunluğunun takip ettiği mezhep aşağıdakilerden hangisidir?
A) Maliki B) Hanefi
C) Şafi D) Hanbeli
✓ Doğru Cevap: B
1126. Müslümanların bir kısmının yapması ile diğer Müslümanların mesuliyetinin kalktığı farza (emre) ne denir?
A) Farz-ı Kifaye B) Farz-ı Ayn
C) Farz-ı Misal D) Farz-ı Muhal
✓ Doğru Cevap: A
1127. İslam dininde kesin delille yasak olan fiil ve davranışlara ne denir?
A) Müstehap B) Mubah
C) Haram D) Mekruh
✓ Doğru Cevap: C
1128. Aslı itibariyle haram olan fiil ve davranışlara ne denir?
A) Liaynihi haram B) Ligayrihi haram
C) Liaynihi vacip D) Ligayrihi vacip
✓ Doğru Cevap: A
1129. Aslında helal olan ancak dışardan bir sebepten dolayı haram olan fiil ve davranışlara ne denir?
A) Liaynihi haram B) Ligayrihi haram
C) Liaynihi vacip D) Ligayrihi vacip
✓ Doğru Cevap: B
1130. Normalde alışveriş serbesttir, fakat Cuma namazı vaktinde alışveriş yasaklanmıştır. Cuma vaktinde yapılan alışverişin haramlığına … denir.
A) Liaynihi haram B) Ligayrihi haram
C) Liaynihi vacip D) Ligayrihi vacip
✓ Doğru Cevap: B
1131. Faizin özü itibariyle yasak olmasına … denir.
A) Liaynihi haram B) Ligayrihi haram
C) Liaynihi vacip D) Ligayrihi vacip
✓ Doğru Cevap: A
1132. Muamelat fıkhı aşağıdakilerden hangisi ile ilgili hükümleri içermektedir?
A) İbadet B) İnanç
C) Ticaret D) Nikah
✓ Doğru Cevap: C
1133. Muamelat fıkhında belirtilen sözleşmenin unsurları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) İcap B) Kabul
C) Sözleşmenin Tarafları D) Hüküm
✓ Doğru Cevap: D
1134. Muamelat fıkhında sözleşmenin geçerli bir sözleşme olabilmesi için sözleşmeye konu şeyin aşağıdaki hangi özelliği taşıması gerekmez?
A) Mevcut olması B) Teslim edilebilir olması
C) Kaliteli olması D) Helal olması
✓ Doğru Cevap: C
1135. Muamelat fıkhında, bir satış sözleşmesinde sözleşmeye konu ürün ve fiyatının sözleşmede açıkça belirtilmemesi aşağıdakilerden hangisi gerekçesiyle sözleşmeyi geçersiz kılar?
A) Faiz B) Kumar
C) Belirsizlik D) Şüphe
✓ Doğru Cevap: C
1136. Aşağıdakilerden hangisi aşırı belirsizliğin sözleşmeyi geçersiz kılma nedenlerinden biridir?
A) Tarafları tartışmaya itme B) İfa zamanını uzatması
ihtimali ile haksız kazanca neden
olma riski
C) Maliyeti artırması D) Operasyonel zorluk getirmesi
✓ Doğru Cevap: A
1137. Sözleşmenin ruhu, kişilerin o sözleşmeyi yaparken asıl maksat ve niyetlerini ifade eder. Sözleşmenin şekli ise sözleşmede yazan amaç ve niyeti ifade eder. Aşağıdaki ifadelerden hangisi açık bir şekilde sözleşmenin şekli ve ruhu arasında tezatlık oluşturmaktadır?
A) Bu malı sana karşılıksız B) Bu malı sana 10 TL bağışladım karşılığında bağışladım
C) Bu malı sana 10 TL D) Bu malı sana 10 günlüğüne karşılığında sattım emanet ettim
✓ Doğru Cevap: B
1138. Muamelat fıkhına göre aşağıdakilerden hangisi sözleşme değildir?
A) Mudarebe B) Kira
C) Vaad (Söz) D) Murabaha
✓ Doğru Cevap: C
1139. Muamelat fıkhına göre aşağıdakilerden hangi işlem yasaklanmıştır?
A) Birden fazla sözleşmenin tek B) Sözleşmeye konu bedelin Türk bir sözleşmede birleştirilmesi lirası cinsinden olması
C) Sözleşmeye konu şeyin hizmet D) Sözleşmenin belirli bir süre olması boyunca hüküm doğuracağı hükmünü içermesi
✓ Doğru Cevap: A
1140. Aşağıdakilerden hangisi ivazlı (karşılıklı) sözleşmeler arasında yer almaz?
A) Mudarebe B) Kira
C) Hibe D) Muşareke
✓ Doğru Cevap: C
1141. İki tarafa da borç yükleyen sözleşmelerden olan alım-satım (alış-veriş) sözleşmeleri aşağıdakilerden hangisine örnektir?
A) İvazsız B) Hibe
C) Mudarebe D) İvazlı
✓ Doğru Cevap: D
1142. Aşağıdakilerden hangisi alışveriş temelli sözleşmeler arasında yer almaz?
A) Murabaha B) Teverruk
C) Mudarebe D) İstisna
✓ Doğru Cevap: C
1143. Aşağıdakilerden hangisi ortaklık temelli bir sözleşmedir?
A) İcare B) Muşareke
C) Murabaha D) Hibe
✓ Doğru Cevap: B
1144. Maliyeti müşteri tarafından bilinen bir malın üzerine kâr eklenerek müşteriye peşin veya vadeli satılmasını konu alan sözleşmeye ne denir?
A) Murabaha B) Mudarebe
C) Muşarekere D) Hibe
✓ Doğru Cevap: A
1145. Bir tarafın sermaye ve diğer tarafın da emeğini ortaya koyduğu ortaklık sözleşmesine ne denir?
A) Murabaha B) Mudarebe
C) Muşarekere D) İstisna
✓ Doğru Cevap: B
1146. Mudarebe sözleşmesinde kar nasıl bölüşülür?
A) Kar ortaklara eşit oranda B) Karın çoğunu sermayedar alır bölüştürülür
C) Karın çoğunu emeği koyan D) Kar baştan anlaşılan orana alır göre bölüştürülür
✓ Doğru Cevap: D
1147. İki veya daha fazla kişinin sermayesini ortaya koyduğu ortaklık sözleşmesine ne denir?
A) Muşareke B) Murabaha
C) Sarf D) Mudarebe
✓ Doğru Cevap: A
1148. Muşareke ortaklığında elde edilen kar hangi oranda paylaştırılır?
A) Kar ortaklara eşit oranda B) Kar sermaye oranında bölüştürülür. bölüştürülür.
C) Elde edilen kara göre karar D) Kar baştan anlaşılan orana verilir. göre bölüştürülür.
✓ Doğru Cevap: D
1149. Muşareke ortaklığında zarar olması durumunda zarar ortaklara nasıl yansıtılır?
A) Zararı en çok sermaye koyan B) Zarar ortaklar arasında eşit üstlenir oranda üstlenilir
C) Zarar ortakların sermayesine D) Zarar ortaklar arasındaki göre üstlenilir anlaşmaya göre üstlenilir
✓ Doğru Cevap: C
1150. Karz ne demektir?
A) Borç B) Ortaklık
C) Kar D) Zarar
✓ Doğru Cevap: A
1151. Döviz mübadele işlemleri muamelat fıkhında nasıl isimlendirilir?
A) Selem B) İstisna
C) Sarf D) Karz
✓ Doğru Cevap: C
1152. Leasing işlemleri muamelat fıkhında hangi sözleşme türüne girmektedir?
A) Kefalet B) Vekalet
C) İcare (Kira) D) Rehin
✓ Doğru Cevap: C
1153. Sukuk tebliği ilk çıktığında kira sertifikası olarak isimlendirilmesinde hangi akit etkili olmuştur?
A) İcare (kira) B) Kefalet
C) İstisna D) Muşareke
✓ Doğru Cevap: A
1154. Teminat mektupları muamelat fıkhında hangi sözleşmeye tekabül etmektedir?
A) Vekalet B) Kefalet
C) Karz D) Havale
✓ Doğru Cevap: B
1155. Paranın peşin malın veresiye olduğu sözleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) İstisna B) Selem
C) İcare D) Sarf
✓ Doğru Cevap: B
1156. Selem sözleşmesi hangi alanda uygulanmaya daha müsaittir?
A) İmalat B) Nakliye
C) Tarım D) Turizm
✓ Doğru Cevap: C
1157. Bir kişinin karşılıksız olarak mülkiyetinde olan bir malı başka bir kişiye vermesi (bağışlaması) hangi sözleşme türü kapsamına girmektedir?
A) Havale B) Rehin
C) Hibe D) Karz
✓ Doğru Cevap: C
1158. Borca karşılık talep edilen teminatı konu alan sözleşmeye ne denir?
A) Havale B) Rehin
C) Karz D) Hibe
✓ Doğru Cevap: B
1159. Bankaların yaptıkları ipotek işlemleri hangi sözleşme kapsamına girmektedir?
A) Havale B) Hibe
C) Rehin D) Sarf
✓ Doğru Cevap: C
1160. Sözleşmede şart koşularak verilen borcun fazlasıyla alınması durumunda elde edilen fazlalığa ne denir?
A) Kar B) Kira
C) Ücret D) Faiz
✓ Doğru Cevap: D
1161. Bankalardan alınan krediler için ödenen faiz, muamelat fıkhında hangi faiz olarak tanımlanır?
A) Alışveriş faizi B) Borç faizi
C) Fazlalık faizi D) Veresiye faizi
✓ Doğru Cevap: B
1162. Aynı cins malların farklı miktarlarda mübadele edilmesi durumunda hangi faiz meydana gelir?
A) Alışveriş faizi B) Borç faizi
C) Fazlalık Faizi D) Veresiye Faizi
✓ Doğru Cevap: C
1163. Aynı cins malların mübadelesinde, işlemin peşin olmaması durumunda hangi faiz türü ortaya çıkar?
A) Alışveriş faizi B) Borç faizi
C) Fazlalık Faizi D) Veresiye Faizi
✓ Doğru Cevap: D
1164. Kredi kartlarındaki gecikme cezaları muamelat fıkhında hangi faiz olarak isimlendirilir?
A) Alışveriş faizi B) Borç faizi
C) Fazlalık faizi D) Veresiye faizi
✓ Doğru Cevap: B
1165. “Kumarın haram olmasının illeti ahlaka ve … sebebiyledir.” Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangi gelmelidir?
A) Bazı durumlarda kazanç B) Cemiyet hayatına zarar sağlaması vermesi
C) Tarafların birbirine karşı D) Emeksiz zenginleşmeyi getirmesi aşılaması
✓ Doğru Cevap: B
1166. Aşağıdakilerden hangisi ticaret ahlak ilkeleri arasında yer almaz?
A) Kanaatkâr olmak B) Her şartta kar hırsı taşımak
C) Sözleşme ilkelerine sadık D) Aldatmamak olmak
✓ Doğru Cevap: B
1167. Aşağıdakilerden hangisi ticaret ahlak ilkeleri arasında yer alır?
A) Her şartta yüksek kar hırsı B) Sözleşme feshetmek isteyen taşımak müşteriyi oyalamak
C) Hizmet alıcılarına karşı doğru D) Müşteriye ürünlerin ve güvenilir olmak kusurlarını anlatmamak
✓ Doğru Cevap: C
1168. Müşteriye ürünü satabilmek için kusurlu içeriğinin tam anlatılmaması hangi ticaret ahlak ilkesi ile çelişmektedir?
A) Kanaatkâr olmak B) Ürün ve hizmetlerin kusurlarını gizlememek
C) İhsan ve nasihat sahibi D) Borcunu zamanında ödemek olmak
✓ Doğru Cevap: B
1169. Aşağıdakilerden hangisi ticaret ahlak ilkeleri arasında yer almaz?
A) Ürün hakkında yanıltıcı B) Müşteriye ihtiyacı olacak bilgi vermemek ürünleri tavsiye etmek
C) Poliçeyi satmak için ürünü D) Müşteriye poliçe ile aşırı övmek birlikte elde edeceği haklarını anlatmak
✓ Doğru Cevap: C
1170. … nde sigorta sözleşmesinin hibe esaslı olması ve sermayedar fonu ile katılımcı risk fonlarının ayrı yönetilmesi gerekmektedir. Boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?
A) Ortaklık modeli B) Tekâfül modeli
C) Sermayedar modeli D) Faizsiz emeklilik modeli
✓ Doğru Cevap: B
1171. Aşağıdakilerden hangisi geçmişte var olan yardımlaşma ve dayanışma müesseseleri arasında yer alır?
A) Ahi Birlikleri B) Lonca Teşkilatları
C) Vakıflar D) Hepsi
✓ Doğru Cevap: D
1172. Aşağıdakilerden hangisi katılım esaslı şirketlerin özellikleri arasında yer almaz?
A) İslami esaslara ve B) Her çeşit yüksek getiri uygulamalara ilişkin eğitim verdiği sağlayan yatırım araçlarına yatırım ve bu alanda yetişmiş personelleri yaparlar. aracılığıyla hizmet sunarlar.
C) Faaliyetlerini danışma D) dinen uygun ürün ve komitesi nezaretinde yürütürler. hizmetleri sigorta sözleşmelerine ve poliçelere konu ederler.
✓ Doğru Cevap: B
1173. Taraflardan birinin mevcutta olmayıp yapım gerektiren bir işi talep ettiği, diğer tarafın da bu işi kabul ettiği sözleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) İstisna B) Murabaha
C) Sarf D) Mudarebe
✓ Doğru Cevap: A
1174. Peygamberimizin (s.a.v.) devamlı olarak yapıp, pek az terk ettiği sünnetlere ne ad verilir?
A) Müstehap B) Mubah
C) Müekked Sünnet D) Gayr-i müekked Sünnet
✓ Doğru Cevap: C
1175. Müslümanlar, bilmesi gereken konuları fıkıh ve ilmihal kitaplarına başvurarak öğrenirler. Fıkıh kitaplarında da konular genel anlamda 4 bölüme ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu bölümler arasında yer almaz?
A) İbadet B) Muşareke
C) Ukubat D) Muamelat
✓ Doğru Cevap: B
1176. Muamelat fıkhı çerçevesinde bir sözleşme kuruluşunda ilk teklifi ifade eden irade beyanına ne denir?
A) Kabul B) İcap
C) İcma D) Makbul
✓ Doğru Cevap: B
1177. Mükellef olan her bir Müslüman tarafından yapılması gereken amellere ne denir?
A) Farz-ı Kifaye B) Farz-ı Ayın
C) Farz-ı Misal D) Farz-ı Muhal
✓ Doğru Cevap: B
1178. Dinen yapılması kesin delillerle emredilen bağlayıcı hükümlere ne denir?
A) Farz B) Sünnet
C) Müstehap D) Mübah
✓ Doğru Cevap: A
1179. Peygamberimizin (s.a.v) sözlerine (kavli), kendi fiillerine (fiili) ve başkaları tarafından yapılan işlerde o işi onay-tasvip mahiyetindeki (takriri) sukûtlarına ne denir?
A) Kur’an B) Sünnet
C) İcma D) Örf
✓ Doğru Cevap: B
1180. İslam dininin dört temel kaynağından hangi ikisi asli kaynaklar olarak kabul edilir?
A) Kur’an — İcma B) İcma — Kıyas
C) Sünnet — İcma D) Kur’an — Sünnet
✓ Doğru Cevap: D
1181. Aşağıdakilerden hangisi İslam dininin dört temel kaynağı arasında yer almaz?
A) Kur’an B) Sünnet
C) İcma D) Örf
✓ Doğru Cevap: D
1182. Peygamber Efendimizin bazen yaptıkları ve bazen de terk ettikleri ibadetlere ne denir?
A) Farz B) Müstehap
C) Mubah D) Mekruh
✓ Doğru Cevap: B
1183. Peygamberimizin (s.a.v) bizzat onayladığı başkasının fiilleri sünnetine ne denir?
A) Fiili Sünnet B) Kavli Sünnet
C) Takriri Sünnet D) Sahih Sünnet
✓ Doğru Cevap: C
1184. Kur’an-ı Kerim ve sünnette açıkça yer almamasına rağmen viskinin içilmemesi gerektiği hükmüne hangi usulle varılmıştır?
A) Kur’an B) Sünnet
C) İcma D) Kıyas
✓ Doğru Cevap: D
1185. Daha önce Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin (s.a.v.) sünneti veya icma ile tespit edilmiş bir hükmün gerekçesi ile aynı gerekçeye sahip başka bir mesele hakkında aynı hükmü vermeye … denir.
A) Farz B) Mendub
C) Kıyas D) İcma
✓ Doğru Cevap: C
1186. Fıkıh kitaplarındaki finansal işlemlere ilişkin hükümler hangi başlık altında toplanmıştır?
A) Muamelat B) Münakehat
C) İbadet D) İtikat
✓ Doğru Cevap: A
1187. İbadet, miras, evlilik, ceza, muamelat (ticaret, finans) gibi konulara dair hükümleri inceleyen hukuk dalına ne ad verilir?
A) Anglosakson Hukuk B) İslam Hukuku
C) Borçlar Hukuku D) Geleneksel Hukuk
✓ Doğru Cevap: B
1188. Aşağıdakilerden hangisi günümüzde Müslümanların çoğunluğunun takip ettiği amelde hak mezhepler arasında yer almaz?
A) Süryani B) Hanefi
C) Maliki D) Şafi
✓ Doğru Cevap: A
1189. Yapılması gerekli olmakla birlikte farz derecesinde kesinlik taşımayan şer’i hüküm hangisidir?
A) Mekruh B) Müstehap
C) Vacip D) Mubah
✓ Doğru Cevap: C
1190. İslam dininde yapılması hoş görülmeyen ve tavsiye edilmeyen davranışlara ne denir?
A) Haram B) Farz
C) Müstehap D) Mekruh
✓ Doğru Cevap: D
1191. “Dini hükümleri; Kur’an’ı Kerim, sünnet, icma ve kıyas gibi dinin temel kaynaklarından tespit etmeye vesile olan metodolojiye verilen isimdir.” cümlesinde neyin tanımı yapılmıştır?
A) İlmihal B) Fıkıh Usulü
C) Muamelat Fıkhı D) Münekahat
✓ Doğru Cevap: B
1192. Aşağıdakilerden hangisi liyakat vasıfları taşıyan âlimlerin özellikleri arasında yer almaz?
A) En az iki yabancı dil B) İtikat ve amelinin düzgün bilmesi olması
C) Kur’an ve sünnet ilmine D) Doğru bir anlayış ve iyi bir vakıf olması muhakeme gücüne sahip olması
✓ Doğru Cevap: A
1193. Mudarebe sözleşmesinde zarar olması durumunda işletmecinin (emek sahibinin) kasıt, kusur ve sözleşme şartlarına aykırı davranışı yoksa mali zarar ortaklara nasıl yansıtılır?
A) Zararı sermayedar üstlenir. B) Zarar ortaklar arasında eşit oranda üstlenilir.
C) Zararı emeği koyan üstlenir. D) Zarar ortaklar arasındaki anlaşmaya göre üstlenilir.
✓ Doğru Cevap: A
1194. Aşağıdakilerden hangisi zarar olursa, işletmecinin (emek sahibinin) kasıt, kusur ve sözleşme şartlarına aykırı davranışı yoksa sermaye sahibinin zararı karşıladığı, emek sahibinin ise emeğinin boşa gittiği sözleşme türüdür?
A) Murabaha B) Mudarebe
C) Muşarekere D) İcare (Kira)
✓ Doğru Cevap: B
1195. Aşağıdakilerden hangisi şirket veya kuruluş nezdindeki İslami kurumsal yönetişim mekanizmasının unsurlarından biri değildir?
A) Danışma komitesi B) İdari işler
C) Katılım uyum birimi D) Katılım iç denetim raporu
✓ Doğru Cevap: B
1196. Aşağıdakilerden hangisi katılım esaslı şirketlerde İslami kurumsal yönetişim mekanizmasını oluşturan temel unsurlardan değildir?
A) Yönetim Kurulu B) Danışma Komitesi
C) Katılım Uyum Birimi D) Katılım İç Denetim Raporu (Mekanizması)
✓ Doğru Cevap: A
1197. Aşağıdakilerden hangisi katılım mevzuatının getirdiği yeniliklerden biridir?
A) İslami kurumsal yönetişim B) Şirket çalışanlarına eğitim mekanizması ve sertifikasyon zorunluluğu
C) Danışma komitesi üye sayısı D) Hepsi
✓ Doğru Cevap: D